Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Peruna

Vierailija
21.04.2025 |

Peruna (Solanum tuberosum) on koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluva kasvi, jonka mukulaa käytetään ravintona. Peruna on yksi eniten käytetyistä ravintokasveista Euroopassa sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikassa. Peruna kuuluu niiden yhdeksän viljelykasvin joukkoon, joiden avulla tuotetaan 75 prosenttia ihmisravinnosta.[2]

Lajike ja vähäisemmässä määrin myös kasvuolosuhteet ja viljelytekniikka määräävät perunan keittotyypin eli sen, kuinka paljon perunassa on tärkkelystä ja kuinka voimakkaiksi solujen väliset kemialliset sidokset muodostuvat. Pieni tärkkelyspitoisuus ja tiiviit solujen väliset sidokset tuottavat kiinteän keittotyypin, suuri tärkkelyspitoisuus ja löyhät sidokset taas aiheuttavat jauhoisuutta. Jos peruna sisältää liian vähän tärkkelystä, siitä tulee vetinen.[3]

Perunan viljely aloitetaan idättämällä edellisen vuoden sadosta varastoituja siemenperunoita. Ne istutetaan kun maan lämpötila on vähintään +8 astetta. Taimet mullataan, kun varret ovat 15 cm korkeita. Talveksi varastoitavat perunat korjataan, kun perunanvarret menettävät ryhtinsä syksyllä.[17]

Suomessa perunat istutetaan yleensä toukokuun loppupuolella, ja sato korjataan viimeistään syys- ja lokakuun vaihteen aikoihin. Poikkeuksena ovat varhaisperunat, joista ensimmäiset, silloin vielä varsin pienikokoiset, saatetaan nostaa jo toukokuun lopulla.

Siemenperunan ja perunan siementen tuonti Suomeen on kielletty.[18

Peruna sisältää noin 1015 % tärkkelystä. Perunan glykeeminen indeksi riippuu lajikkeesta. Kypsennetyn perunan glykeeminen indeksi laskee 3040 prosenttia, jos perunan annetaan jäähtyä kylmäksi. Jäähdytetyn perunan uudelleenlämmittäminen laskee vielä entisestään sen glykeemistä indeksiä, mutta laskun suuruus riippuu siitä, mikä lajike on kyseessä.[33]

Ympäristövaikutukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perunan hiili- ja vesijalanjäljet ovat huomattavasti pienempiä kuin esimerkiksi riisin tai pastan. Yhden peruna-annoksen tuottaminen kuluttaa energiaa vain kolmasosan pastaan ja viidesosan riisiin verrattuna. Vedenkulutus on vain puolet pastan ja kolmasosa riisin vedenkulutuksesta. Yhden peruna-annoksen vaatima viljelyala on vain 0,04 neliömetriä, kun pasta-annos vaatii 0,15 ja riisiannos 0,27.lähde?

Kylläisyysvaikutus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1995 tehdyssä australialaistutkimuksessa havaittiin, että keitettyjen perunoiden nauttimisen jälkeinen kylläisyysvaikutus kesti 2,7 kertaa pidempään kuin valkoisen pastan kohdalla. Vaikutus oli 2,3-kertainen valkoiseen riisiin verrattuna ja kaksinkertainen täysjyväleipään verrattuna. Kaikki ruoka-aineet lämmitettiin uudelleen kypsentämisen jälkeisen kylmäsäilytyksen jälkeen.[37]

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna on hyvää.

2/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Perunaa kun syödä saa, vatsaa sekin kasvattaa... (en muista pidemmälle, kuka muistaa loput?)

Kiusa se on pienikin kiusa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Peruna on hyvää.

Nakkikastikkeen kanssa?

Vierailija
4/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suuriksi saa meidät pieni 🥔 

Vierailija
5/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Peruna on kyllä maukasta ja täyttävää, mutta kannattaa osa siitä aterioilla korvata muilla vähän kevyemmillä kasviksilla. Esim. porkkanalla jne.

Vierailija
6/6 |
21.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Peruna on kyllä maukasta ja täyttävää, mutta kannattaa osa siitä aterioilla korvata muilla vähän kevyemmillä kasviksilla. Esim. porkkanalla jne.

Niinpä. On todella vaikea syödä riittävästi kasviksia, jos on täyttänyt mahansa jo hirveällä määrällä perunaa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi kolme kuusi