Valion rasvattomat raejuusto vai maitorahka
Raejuustossa on proteiinia 15g per 100g, mutta maitorahkassa on vain 10g per 100g.
Huomasin äsken: Maitorahkapurkissa, 250g, on isolla painettu että: "25g proteiinia per pakkaus". Mutta raejuustopurkissa, 200g, ei kumma kyllä ole mainosta siitä että pakkauksessa on peräti 30g proteiinia. Miksi ei?
Voiko tästä proteiinimäärien erosta päätellä että maitorahkasta on valmistuksen yhteydessä poistettu 5g proteiinia per 100g? Tai mitä siitä voi päätellä?
Kommentit (19)
Vierailija kirjoitti:
Ne ovat kaksi eri tuotetta, niiden koostumus on erilainen, joten niiden ravintosisältökin on erilainen.
Mutta raaka-aine on sama, maito. Missään ei kerrota että proteiinia lisättäisiin, mutta kerrotaan että maitorahkan valmistuksen yhteydessä erotetaan hera (muuhun käyttöön).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ne ovat kaksi eri tuotetta, niiden koostumus on erilainen, joten niiden ravintosisältökin on erilainen.
Mutta raaka-aine on sama, maito. Missään ei kerrota että proteiinia lisättäisiin, mutta kerrotaan että maitorahkan valmistuksen yhteydessä erotetaan hera (muuhun käyttöön).
Mutta vaikkapa Valion (sama valmistaja siis) kevytmaidossa on proteiinia 3,2 g. Erilainen valmistustapa vaikuttaa siihen, paljonko on sitten lopputuotteessa proteiinia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ne ovat kaksi eri tuotetta, niiden koostumus on erilainen, joten niiden ravintosisältökin on erilainen.
Mutta raaka-aine on sama, maito. Missään ei kerrota että proteiinia lisättäisiin, mutta kerrotaan että maitorahkan valmistuksen yhteydessä erotetaan hera (muuhun käyttöön).
Mutta vaikkapa Valion (sama valmistaja siis) kevytmaidossa on proteiinia 3,2 g. Erilainen valmistustapa vaikuttaa siihen, paljonko on sitten lopputuotteessa proteiinia.
Noin juurikin on. Ja etsinnässä on nyt tieto siitä, millä tavalla proteiinit ovat eri maitotuotteissa erilaiset. Alkutuotteessa oleva proteiini (aminohappokoostumus) voi joko olla köyhdytetty kauttaaltaan tasaisesti, tai alkutuotteessa oleva aminohappokoostumus voi olla "leikattu", niin että jotkin aminohapot ovat tyystin otettu pois, toiseen käyttöön.
Valion informaatiota eläin- ja kasviproteiineista, haaraketjuisista aminohapoista, juustoista, herasta ja kaseiinista: "Proteiinien laaduissa on eroja" - https://www.valio.fi/artikkelit/proteiinien-laaduissa-on-eroja/ jossa linkattuja sivuja kannattaa myös tarkastella. Tokikaan, Valio ei paljasta maitorahkan tai muidenkaan tuotteidensa aminohappokoostumusta.
Laskutehtävä: Maitorahkasta on siis poistettu heraproteiinit joita maidossa on 20% proteiineista, siinä on vain maidon kaseiiniproteiinit joita maidossa on 80% proteiineista. Kun maitorahkapurkki painaa 250g ja sinä on 25g kaseiiniproteiinia, niin paljonko tätä heraproteiinijauhetta https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/puhdistamo-heraproteiini-natural-50… pitää lisätä purkkiin jotta siihen saadaan tuo 20% heraproteiineja takaisin?
Vierailija kirjoitti:
Valion informaatiota eläin- ja kasviproteiineista, haaraketjuisista aminohapoista, juustoista, herasta ja kaseiinista: "Proteiinien laaduissa on eroja" - https://www.valio.fi/artikkelit/proteiinien-laaduissa-on-eroja/ jossa linkattuja sivuja kannattaa myös tarkastella. Tokikaan, Valio ei paljasta maitorahkan tai muidenkaan tuotteidensa aminohappokoostumusta.
Laskutehtävä: Maitorahkasta on siis poistettu heraproteiinit joita maidossa on 20% proteiineista, siinä on vain maidon kaseiiniproteiinit joita maidossa on 80% proteiineista. Kun maitorahkapurkki painaa 250g ja sinä on 25g kaseiiniproteiinia, niin paljonko tätä heraproteiinijauhetta https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/puhdistamo-heraproteiini-natural-50… pitää lisätä purkkiin jotta siihen saadaan tuo 20% heraproteiineja takaisin?
Tuo olikin helppo laskea. Koska maitorahkapurkin 25g proteiinit vastaa maidon 80% proteiineja kaseiinista, niin maidon 20% heraproteineja vastaa 25/80 = x/20 josta x=6,25g. Heraproteiinijauhe on väkevyydeltään 80% joten sitä tarvitaan 7,8g maitorahapurkkiin joka on 250g.
Valion sivuilta saa käsityksen että myös raejuustosta on poistettu hera. Samalla laskentalogiikalla 200g raejuustopurkkiin tarvitaan 7,5g heraproteiinia jonka tuottaa 9,4g heraproteiinijauhetta.
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Valion informaatiota eläin- ja kasviproteiineista, haaraketjuisista aminohapoista, juustoista, herasta ja kaseiinista: "Proteiinien laaduissa on eroja" - https://www.valio.fi/artikkelit/proteiinien-laaduissa-on-eroja/ jossa linkattuja sivuja kannattaa myös tarkastella. Tokikaan, Valio ei paljasta maitorahkan tai muidenkaan tuotteidensa aminohappokoostumusta.
Laskutehtävä: Maitorahkasta on siis poistettu heraproteiinit joita maidossa on 20% proteiineista, siinä on vain maidon kaseiiniproteiinit joita maidossa on 80% proteiineista. Kun maitorahkapurkki painaa 250g ja sinä on 25g kaseiiniproteiinia, niin paljonko tätä heraproteiinijauhetta https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/puhdistamo-heraproteiini-natural-50… pitää lisätä purkkiin jotta siihen saadaan tuo 20% heraproteiineja takaisin?
Tuo olikin helppo laskea. Koska maitorahkapurkin 25g proteiinit vastaa maidon 80% prote
Tein tuommoisen maitorahkan 250g + 7,8g heraproteiinijauhoa. Maku ei muuttunut, mutta tulipa siitä "samettisen" pehmeää. 7,8g heraproteiinijauhoa on noin 3 cl, yllättävän paljon. Teen näillä resepteillä jommankumman päivittäin, kunnes tuo 500g pussi on käytetty, sitten ehkä jotain vaikutuksia on ilmennyt.
Vierailija kirjoitti:
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Niin on, ja tuossa herajauheessa on proteiinia 80%.
Tarkoitukseni ei ole ahmia proteiinia, vaan saada hyvälaatuisen aminohappokoostumuksen omaavaa proteiinia minimi tarvittava vuorokausimäärä, joka on 50g/vrk.
Kirjassa "Nutritional Supplements for Endurance Athletes" (e-ISBN: 978-1-59745-23 1-1) olevassa tutkimusartikkelissa https://www.researchgate.net/publication/227249571_Nutritional_Suppleme… taulukossa 3, sivulla 385, on listattu heran, kaseiinin ja soija -isolaattien tyypilliset aminohapon koostumukset, linkki pelkkään taulukkoon: https://www.researchgate.net/figure/Typical-amino-acid-composition-of-w…
Heran ja kaseiinin aminohappokoostumisten erot eivät ole kovin hurjia, jopa soijan proteiinit sinnittelevät kilpailussa, tosin osin yli puolta heikompina.
Vierailija kirjoitti:
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Juustossa on myös enemmän rasvaa, kerma. En jaksa lukea alkua uudelleen, mutta oliko kyse rasvattomista tuotteista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Niin on, ja tuossa herajauheessa on proteiinia 80%.
Tarkoitukseni ei ole ahmia proteiinia, vaan saada hyvälaatuisen aminohappokoostumuksen omaavaa proteiinia minimi tarvittava vuorokausimäärä, joka on 50g/vrk.
Aika paljon pitää syödä, jos otat pelkästään noista sen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Niin on, ja tuossa herajauheessa on proteiinia 80%.
Tarkoitukseni ei ole ahmia proteiinia, vaan saada hyvälaatuisen aminohappokoostumuksen omaavaa proteiinia minimi tarvittava vuorokausimäärä, joka on 50g/vrk.
Aika paljon pitää syödä, jos otat pelkästään noista sen.
Kuinka niin paljon??? Yhdessä 250g maitorahkapurkissa on 25g proteiinia. Kahdessa purkissa on siis 50g proteiinia, jossa on yhteensä 290 kcal. Kun toisen purkin kanssa popsin vakka minitomaattia 250g ja toisen kanssa mansikoita 250g, niin niistä tulee lisäksi 168 kcl kcal. Yhteensä 458 kcal joka siis sisältää tuon 50g proteiinia.
Toki vaihtelen proteiinin lähteitä, niitä ovat etupäässä: Kananmunan valkuainen, "tonnikala"säilyke, raejuusto, maitorahka, vaaleat kalat, kalkkuna ja broileri.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Juustossa on enemmän proteiinia. Esim edam juustossa 100g on yli 20g, kun maito 100g on jotain 3,3 g.
Juustossa on myös enemmän rasvaa, kerma. En jaksa lukea alkua uudelleen, mutta oliko kyse rasvattomista tuotteista.
Nimenomaan rasvattomista tuotteita on kysymys. Proteiinin energiataloudellisuuden voi helposti laskea suorittamalla jakolasku: energia(kcal) / proteiini(g) . Esim. maitorahkassa on 68 kcal ja 10g proteiinia, saadaan 6,8 kcal/g. Edam juustossa on 310 kcal ja 26 g proteiinia, saadaan 11,9 kcal/g, eli siinä on lähes kaksi kertaa enemmän energiaa per proteiinigramma kuin maitorahkassa.
Juustossahan maito on tiivistetyssä muodossa. Mikä siinä on vaikea käsittää?
Vierailija kirjoitti:
Juustossahan maito on tiivistetyssä muodossa. Mikä siinä on vaikea käsittää?
Saadakseen 50 grammaa proteiinia, on syötävä:
- 596 kcal edam juustoa, taikka
- 340 kcal maitorahkaa
Eli Edam juustossa on 1,75 kertainen määrä energiaa verrattuna maitorahkaan, per proteiinigramma.
Vierailija kirjoitti:
Polar 5% on aika hyvä
Se on todella hyvä proteiinin lähde, proteiinin energiatalous on vain 5,4 kcal/g. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/33555
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Polar 5% on aika hyvä
Se on todella hyvä proteiinin lähde, proteiinin energiatalous on vain 5,4 kcal/g. https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/33555
Ei "proteiinin energiatalous" vaan "proteiinin energiataloudellisuus", mitä pienempi arvo on, sen vähemmän lihottaa. Pelkän proteiinin energia on 4,09 kcal/g, sen alemmaksi ei proteiinin energiataloudellisuus (kcal/g) voi mennä.
Ne ovat kaksi eri tuotetta, niiden koostumus on erilainen, joten niiden ravintosisältökin on erilainen.