Voiko karkit nostaa haitallista ldl-kolesterolia hoikalla ihmisellä?
Jos voi niin mitä kautta? Henkilö on hoikka ja liikunnallinen, syö muuten terveellisesti, kasviksia, kalaa yms, mutta karkkia syö joka päivä. Ldl-kolesterolin rajat paukkuu. Triglyseridit ja hdl-kolesteroli ihanteellisella tasolla. Voiko makeiset (salmiakki suklaa, jäätelö, keksit) yksin kohottaa ldl?
Kommentit (70)
Suklaa, jäätelö ja keksit. Näissä on kolesterolia nostavia ainesosia.
Se onkin lidl -kolesteroli.
Joka johtuu tulehdustilasta jota elimistö kompensoi kolesterolilla. Ongelmat alkavatkin kun verisuoniin alkaa ilmaantua virusten erittämiä kovettumia.
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
En muista tarkasti mutta kyllä sokeri huonontaa veren rasva-arvoja joka tapauksessa.
No mitä suklaassa, jäätelössä ja kekseissä mielestäsi on, jos ei runsaasti kovia rasvoja, jotka nostavat pahaa kolesterolia? :D
Lisäksi tekee rasvamaksan joka voi muuttua kirosiksi.
Vierailija kirjoitti:
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
Voikos kolesterolit sitten laskea takaisin normaaliin, jos jättää karkit?
Haluatko siis kuulla karkkien vaikutuksesta vai suklaan, keksien ja jäätelön vaikutuksesta? Nehän ovat eri asioita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
Voikos kolesterolit sitten laskea takaisin normaaliin, jos jättää karkit?
Tietenkin voi. Elintavoillahan sinä ne olet nostanutkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
Voikos kolesterolit sitten laskea takaisin normaaliin, jos jättää karkit?
Tietenkin voi. Elintavoillahan sinä ne olet nostanutkin.
Ei mulla oo korkea kolesteroli.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
Voikos kolesterolit sitten laskea takaisin normaaliin, jos jättää karkit?
Tietenkin voi. Elintavoillahan sinä ne olet nostanutkin.
Ei mulla oo korkea kolesteroli.
Älä valehtele. Itsestäsihän sinä aloituksessa puhut, vaikka käytätkin hän-muotoa :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kolesterolilla ei ole mitään tekemistä painon kanssa. Osalla ihmisistä on geneettinen taipumus korkeaan kolesteroliin ja voi jopa tarvita lääkitystä, vaikka eläisi terveellisesti. Jos taasen vetää karkkia joka päivä, ei tarvitse olla edes geneettistä taipumusta. Pelkkä karkeissa oleva sokeri (ja suklaassa rasva) riittää nostamaan kolesterolitasot liian korkealle.
Voikos kolesterolit sitten laskea takaisin normaaliin, jos jättää karkit?
Voi laskea, tai sitten ei. Jos on perinnöllinen alttius niin terveellinen ruokavaliokaan ei välttämättä laske kolesterolia kovin paljon.
Suklaassa voi olla enemmän kovia rasvoja kuin ranskalaisissa tai pizzassa. Päättele siitä.
Vierailija kirjoitti:
En muista tarkasti mutta kyllä sokeri huonontaa veren rasva-arvoja joka tapauksessa.
Ylimääräinen sokeri ei kulutu välittömästi energiaksi, vaan maksa muuntaa sen triglyserideiksi, eli rasvaksi, varastoidakseen energiaa pidemmäksi aikaa. Tämä prosessi on olennainen osa sokerin ja rasvamolekyylien aineenvaihduntaa. Mitä enemmän syödään sokeria tuottavia hiilihydraatteja eli leipää, perunaa, pastaa, mehuja, virvoitusjuomia ja kaikenlaista makeaa, sitä enemmän verensokeri nousee ja sitä enemmän insuliiniresistenssin takia rasvaa kertyy vereen ja koko elimistöön. Insuliiniresistenssi on rasvamaksan, sydäntautien, kakkostyypin diabeteksen ja monen muun sairauden taustalla.
Vierailija kirjoitti:
No mitä suklaassa, jäätelössä ja kekseissä mielestäsi on, jos ei runsaasti kovia rasvoja, jotka nostavat pahaa kolesterolia? :D
Miksi rasva nostaa kolesterolia? Kolesterolihan ei ole rasvaa, vaan alkoholi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No mitä suklaassa, jäätelössä ja kekseissä mielestäsi on, jos ei runsaasti kovia rasvoja, jotka nostavat pahaa kolesterolia? :D
Miksi rasva nostaa kolesterolia? Kolesterolihan ei ole rasvaa, vaan alkoholi.
Sulla jäänyt peruskoulu käymättä? No ei se mitään. Eihän sitä kaikki siihenkään pysty.
No todellakin voi. Kolesteroliin vaikuttaa sokeri ihan yhtä paljon kuin kova rasvakin, on ihan tutkittu juttu mutta ei vieläkään kaikilla tiedossa.