Laskiaispulla on peräisin 1700-luvulta. Söisitkä sitä itse tuon ajan alkuperäisreseptillä?
https://sarikuoppala.com/2021/02/16/kahvila-ekberg-leivosten-lyhyt-hist…
"Laskiaispulla on pulla, joka on nykyään täytetty kermavaahdolla ja joko mantelimassalla tai hillolla. Se on kuitenkin muunnelma saksalaisesta Heißweckesta.
Alkuperäisen ruotsalaisen 1700-luvulta olevan reseptin mukaan laskiaispullassa ei ollut mitään täytettä, ja se tarjottiin lämpimässä maidossa syvällä lautasella. Näin se syötiin usein Suomessakin maaseudulla vielä 1900-luvulla."
Mantelimassaa lisättiin vasta 1800-luvun lopussa. Konditoriat lisäsivät kermavaahtoa vasta 1900-luvulla.
Mausteina käytettiin suolaa makean pullan vastapainoksi ja joillakin Ruotsin alueilla kanelia.
Kommentit (6)
https://www.is.fi/kuninkaalliset/art-2000009019184.html
Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik jopa kuoli vuonna 1774 halvaukseen syötyään 14 laskiaispullaa putkeen. Varoitteluista huolimatta hän jatkoi pullien kastamista rusinoilla ja kanelilla maustettuun maitoon ja ahmi niitä, kunnes päivällisen jälkeen kuninkaan kerrotaan valitelleen huimausta ja pahoinvointia. Pian hän tuupertui ja kuolema koitti kello 20.15.
Miksipä ei? Maito tuohon aikaan oli vaan vähän täyteläisempää kuin nykyinen purkkimaito. Mutta kyllä se alas menisi ihan hyvin.
Varmasti oli herkkua tuolloin 1700 luvulla, mutta en ehkä söisi jos sen pullan hygienia olisi sama!
Vierailija kirjoitti:
Varmasti oli herkkua tuolloin 1700 luvulla, mutta en ehkä söisi jos sen pullan hygienia olisi sama!
Vehnä on nykyään halvinta höttöä. Tuohon aikaan vehnä oli kallein vilja millä tuotteita pystyi leipomaan. Vehnäleipä tai vehnäleivos oli harvinaista herkkua lähinnä rikkaille ennen 1900-luvun alkua.
Kuulostaa melkein paremmalta kuin hillolla ja kermavaahdolla täytettynä.
Söisin yhtä paljon kuin nytkin. Yhden söin laskiaisena, en viitsi tuhrata sen hillon ja vaahdon kanssa.