Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kuningas kuluttaja ohjeman jälkeen en enää ikinä osata leipää jossa E200 säilöntäaine!

Vierailija
24.02.2007 |

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Viimeisimpänä tutkittiin Vaasan paahtoleipä joka ei ollut silmällä nähtävissä homeessa, noin kuukauden jälkeen. Laboratoriossa tutkittiin ja todettiin siinä olevan home itiöitä. Viimein sitten pitkän odottelu jlkeen myös se leipä homehtui. Leivissä oli yksi ero. Vaasan leipä jota odottamalla odotettiin homehtuvan sisälti E200 säilöntäainetta joka jotenkin estää homehtumista.

Vierailija
2/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiedänpä vaan, että vanhainkodeissa mummot syö tällaista paahtoleipää, kun se säilyy niin pitkään, kuukaudenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija:


Tiedänpä vaan, että vanhainkodeissa mummot syö tällaista paahtoleipää, kun se säilyy niin pitkään, kuukaudenkin.

Vierailija
4/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa tsekata kaikki leivät ennen ostoa.



Saksasta rahdataan leipää joka ei pilaannu samoin kakkuja ja niitä on monissa paikoissa. Outo haju pölähtää kun pussin avaa.



Leivonnassa käytetään paljonkin lisäaineita. Niitä kutsutaan paranne-aineiksi, ovat säkkitavaraa, ja tietty määrä heitetään sekaan taikinaan.



Näissä aineissa on käyttörajoitukset g/kg minkä verran saa käyttää.





Vierailija
5/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipä ja lisäaineet

Mikä on lisäaine?



Lisäaineet ja vieraat aineet sekoitetaan usein toisiinsa. Elintarvikkeissa on lisäaineita tarkoituksellisesti, vieraita aineita sattumalta. Elintarvikkeet sisältävät lisäaineina käytettyjä aineita luonnostaankin, kuten maitohappoa, pektiiniä, lesitiiniä ja askorbiinihappoa eli C-vitamiinia. Rikkiyhdisteitä käytettiin jo Egyptissä viinien säilöntään. Keskiajalla elintarvikkeen huonoa laatua peitettiin väreillä. Kotisäilönnässä on perinteisesti käytetty suolaa, etikkaa ja savustusta. Elintarviketeollisuus on vähentänyt lisäaineiden käyttöä, joskaan nykyaikainen elintarvikevalikoima ei olisi mahdollinen täysin ilman lisäaineita.



Lisäaineiden käytön määrittelee lainsäädäntö (KTM:n päätökset 1657/95, 1756/95, 449/96 ja 691/96). Se velvoittaa ilmoittamaan lisäaineet pakkauksissa käyttötarkoitusta kuvaavalla ryhmänimellä ja kansainvälisellä E-koodilla tai lisäaineen omalla nimellä. (Koodiavaimet ovat mm. elintarvikeviraston E-koodiluettelossa). Sallittujen lisäaineiden lista on pitkä, koska jokaisesta yhdisteestä on kaikki suolamuodot mainittu erikseen. Määrästä vain pieni osa on käytössä (Suomessa noin pari sataa). Peruselintarvikkeissa, kuten jauhoissa ja hiutaleissa, maidossa, tuoreessa lihassa ja kalassa ja käsittelemättömissä kasviksissa ei ole lisäaineita.



Mikä on vieras aine?



Vieraat aineet ovat joutuneet elintarvikkeeseen vahingossa ja ovat tarpeettomia. Osa vierasaineista on terveydelle haitallisia kuten elohopea, lyijy, PCB tai homemyrkyt. Suomessa tuotettujen elintarvikkeiden vierasainepitoisuudet ovat kansainvälisesti erittäin alhaisia.



Lisäaineet ja yliherkkyys



Monet tavallisista ruoka-aineista voivat aiheuttaa allergiaa etenkin lapsilla. Lisäaineyliherkkyys on sen sijaan hyvin harvinaista ollen alle 2 % kaikista allergioista. Yliherkkyysoireita, kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaaattisia reaktioita saattavat aiheuttaa säilöntäaineet, esim. bentsoehappo E210-E213 ja sorbiinihappo E200-E203.



Leivän lisäaineet



Lisäaineita käytetään leivän valmistuksessa hyvin vähän. Käyttö johtuu ennen kaikkea teknologisista syistä ja silloin niistä hyötyy ennen kaikkea kuluttaja parempana leivän säilyvyytenä, makuna ja rakenteena.



Leivän sallitut lisäaineet ryhmitellään käyttötarkoituksen mukaan seuraavasti:



* emulgointiaineet

* hapettumisenestoaineet eli antioksidantit

* happamuudensäätöaineet

* jauhonparanteet

* nostatusaineet

* pakkauskaasut

* säilöntäaineet



Emulgointiaineet



ovat rasvan kaltaisia tai rasvasta eristettyjä aineita, jotka mahdollistavat rasvan ja veden tasaisen seoksen. Esimerkkinä kananmunan lesitiini tai ihmisen ruuansulatuksessa syntyvät rasvahappojen mono- ja diglyseridit. Emulgointiaineet lisäävät leivän sisuksen pehmeyttä ja parantavat säilymistä. Ne hidastavat tärkkelyksen kovenemista paljon pienempinä pitoisuuksina (alle 0,02 %) kuin tavanomainen rasva.



Englantilainen joulukakku säilyy pitkään tuoreena rasvaisuutensa takia. Kilon kakussa on rasvaa 250 - 300 g eli 25 - 30 %. Ruokaleivässä saman ominaisuuden saa aikaan 0,2 g eli 0,02 % emulgointiainetta.



Hapettumisenestoaineet eli antioksidantit



suojaavat elintarviketta hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, esimerkiksi rasvojen härskiintymiseltä. Ne parantavat myös helposti hajoavien vitamiinien (A-, D-, E- ja B2 -vitamiinit) säilymistä. Esimerkiksi kasvirasvoissa on yleensä luontaisena hapettumisenestoaineena E-vitamiinia eli tokoferolia (E 306). Sitä käytetään lisäaineena joissakin rasvaisissa elintarvikkeissa.



C- vitamiinia eli askorbiinihappoa (E 300) on luontaisesti tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa. Se on myös yleisesti käytetty hapettumisenestoaine hedelmä- ja mehuvalmisteissa, mutta myös lihavalmisteissa. Hapettumisenestoaineena askorbiinihapolla ei kuitenkaan ole vitamiinivaikutusta.



Happamuudensäätöaineet



ovat orgaanisia happoja, jotka säätelevät elintarvikkeen happamuutta tai emäksisyyttä eli pH:ta ja antavat sille makua. Alhainen pH parantaa leivän säilyvyyttä ja vähentää muiden lisäaineiden käyttötarvetta. Esimerkkinä sitrushedelmien ja viinimarjojen sitruunahappo tai perinteisessä hapanleivän valmistuksessa syntyvä etikka- ja maitohappo.



Perinteistä ruisleipätaikinaa raskitettaessa eli hapatettaessa syntyy etikka- ja maitohappoa. Ruisleipä säilyy homehtumatta pitkiä aikoja. Vehnäleipään saadaan sama säilyvyys happolisäyksellä tai raskittamalla.



Jauhonparanteet



parantavat taikinan leipoutuvuutta. Esimerkiksi askorbiinihappo eli C-vitamiini vahvistaa sitkoverkkoa. Määrän pienuuden ja leivän korkean paistolämmön takia sillä ei ole vitamiinivaikutusta. Viljan omien entsyymien aktiivisuuden ollessa joskus niin pieni ettei hiiva saa tarpeeksi ravintoa, jää leivän sisus kuivaksi. Tällöin jauhoihin voidaan lisätä mallaspohjaista amylaasia.



Nostatusaineet



esimerkiksi ruokasooda ja leivinjauhe ovat aineita tai seoksia, joista vapautuu kaasua, mikä lisää taikinan tilavuutta. Niitä käytetään myös kotioloissa. Ruokasooda on natriumkarbonaattia (E 500) ja sitä käytetään happamiin taikinoihin. Leivinjauhe on useimmiten ruokasoodan ja fosfaatin (E 450) seos. Sitä käytetään taikinoihin, joissa ei ole happamia aineita. Leivinjauhe ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä E ¿tunnuksin E 500 + E 450.



Pakkauskaasut



parantavat elintarvikkeen säilyvyyttä eli vähentävät bakteerien ja homeiden kasvua, ehkäisevät rasvojen hapettumista ja vitamiinien hajoamista. Pakkauskaasuilla korvataan elintarvikepakkauksen ilma ja kaasut haihtuvat heti, kun pakkaus avataan. Käytetyimmät kaasut ovat typpi ja hiilidioksidi, joka muodostaa lähes 80 % ilmasta. Kaasut varmistavat tuotteen tasaisen laadun säilyttäen sen tuoreuden ja ulkonäön.



Säilöntäaineet



puhuttavat kuluttajia ehkä eniten. Nämä aineet hidastavat tai estävät pieneliöiden eli mikrobien (hiivat, homeet, bakteerit) kasvua ja pidentävät elintarvikkeen säilyvyyttä erityisesti sen jälkeen, kun pakkaus on avattu. Esimerkkinä pihlajanmarjojen sorbiinihappo, emmental-juustolle makua antava propionihappo, puolukoiden ja karpaloiden bentsoehappo sekä isoäidin käyttämä säilöntäaine.



Mikrobit tarvitsevat vettä lisääntyäkseen eivätkä siksi pysty kasvamaan kuivassa leivän kuoressa. Pakkaamattomana myytävässä leivässä ei saa käyttää säilöntäaineita. Vaaleassa viipaloidussa leivässä ne ovat joskus tarpeellisia, koska kuori ei ole enää yhtenäinen. Uuden ns. puhdasilma-järjestelmän mikrobittomassa tilassa viipaloitua leipää valmistetaan ilman lisäaineita.



Lähteet: Evira, Finfood

Vierailija
6/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olenkin itse kiinnittäyt enemmän huomiota siihen mitä ostan ja katson säilöntäaineet yms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jossa kerrotaan, mitä mikäkin E-aine tarkoittaa ja mitä varten niitä käytetään? Muistaako joku nimeä?

Vierailija
8/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Elintarvikelisäaineet eli E-koodiluettelo

Elintarvikevärit



E100 Kurkuminoidit

E101 Riboflaviini

E102 Tartrantsiini

E104 Kinoliininkeltainen

E110 Paraoranssi

E120 Karmiini

E124 Uuskokkiini

E127 Erytrosiini

E131 Patenttisininen

E132 Indigokarmiini

E140 Klorofylli

E141 Klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat

E143 Patenttivihreä

E150 Sokerikulööri

E151 Briljanttimusta

E153 Lääkehiili

E160a Beta-karoteeni

E160b Annatto

E160c Paprikaoleoresiini

E160e Beta-apo-8' -karotenaali

E160f Beta-apo-8' -karoteenihappoetyyliesteri

E160g Kantaksantiini

E162 Betalaiini

E163 Antosyaanit

E171 Titaanioksidi

E172 Rautaoksidi

E173 Alumiini

E174 Hopea

E175 Kulta

E579 Rautaglukonaatti



Säilöntäaineet



E200 Sorbiinihappo

E201 Natriumsorbaatti

E202 Kaliumsorbaatti

E210 Bentsoehappo

E211 Natriumbentsoaatti

E214 Etyyli-p-hydroksibentsoaatti

E215 Etyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E216 Propyyli-p-hydroksibentsoaatti

E217 Propyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E218 Metyyli-p-hydroksibentsoaatti

E219 Metyyli-p-hydroksibentsoaatin natriumsuola

E220 Rikkihapoke

E221 Natriumsulfiitti

E222 Natriumvetysulfiitti

E223 Natriumdisulfiitti

E224 Kaliumdisulfiitti

E225 Kaliumsulfiitti

E226 Kalsiumsulfiitti

E227 Kalsiumvetysulfiitti

E234 Nisiini

E235 Natamysiini

E239 Heksametyleenitetramiini

E249 Kaliumnitriitti

E250 Natriumnitriitti

E251 Natriumnitraatti

E252 Kaliumnitraatti

E260 Etikkahappo

E261 Kaliumasetaatti

E262 Natriumasetaatti

E263 Kalsiumasetaatti

E280 Propionihappo

E281 Natriumpropionaatti

E282 Kalsiumpropionaatti

E283 Kaliumpropionaatti



Hapettumisen estoaineet



E300 Askorbiinihappo

E301 Natriumaskorbaatti

E304 Askorbyylipalmiaatti

E306 Tokoferoliuute

E307 Alfa-Tokoferoli

E308 Gamma-Tokoferoli

E309 Delta-Tokoferoli

E310 Propyyligallaatti

E311 Oktyyligallaatti

E312 Dodekyyligallaatti

E320 Butyylihydroksianisoli (BHA)

E321 Butyylihydroksitolueeni (BHT)

E385 Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA)



Emulgointi-, stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineet



E322 Lesitiini

E335 Natriumtartraatit

E336 Kaliumtartraatit

E337 Natriumkaliumtartraatti

E339 Natriummonofosfaatit

E340 Kaliummonofosfaatit

E341 Kalsiummonofosfaatit

E400 Algiiihappo

E401 Natriumalginaatti

E402 Kaliumalginaatti

E403 Ammoniumalginaatti

E404 Kalsiumalginaatti

E405 Propyleeniglykolialginaatti

E406 Agar

E407 Karrageeni

E410 Johanneksenleipäpuunjauhe

E412 Guarkumi

E413 Tragantti

E414 Arabikumi

E415 Ksantaanikumi

E430 Polyoksietyleeni(8)monostearaatti

E433 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti

E435 Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonosteraatti

E440 Pektiini

E442 Ammoniumfosfatidit

E444 Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB)

E450a Natrium- ja kaliumdifosfaatit

E450b Natrium- ja kaliumtrifosfaatit

E450c Natrium- ja kaliumpolyfosfaatit

E460 Mikrokiteinen selluloosa

E461 Metyyliselluloosa

E462 Etyyliselluloosa

E463 Hydroksipropyyliselluloosa

E464 Hydroksipropyylimetyyliselluloosa

E465 Metyylietyyliselluloosa

E470 Rasvahappojen suolat

E473 Rasvahappojen sokeriesterit

E1403 Valkaistu tärkkelys

E1404 Hapetettu tärkkelys

E1420 Tärkkelysasetaatti AA

E1421 Tärkkelysasetaatti VA



Happamuuden säätöaineet



E270 Maitohappo

E296 Omenahappo

E297 Fumaarihappo

E325 Natriumlaktaatti

E326 Kaliumlaktaatti

E327 Kalsiumlaktaatti

E330 Sitruunahappo

E331 Natriumsitraatit

E332 Kaliumsitraatit

E333 Kalsiumsitraatit

E334 Viinihappo

E338 Fosforihappo

E354 Kalsiumtartaatti

E355 Adipiinihappo

E500 Natriumkarbonaatit

E501 Kaliumkarbonaatit

E503 Ammoniumkarbonaatit

E504 Magnesiumkarbonaatit

E507 Suolahappo

E508 Kaliumkloridi

E513 Rikkihappo

E514 Natriumsulfaatti

E524 Natriumhydroksidi

E525 Kaliumhydroksidi

E526 Kalsiumhydroksidi

E527 Ammoniumhydroksidi

E528 Magnesiumhydroksidi

E575 Glukonodeltalaktoni (GDL)



Makeutusaineet



E420 Sorbitoli

E421 Mannitoli

E950 Asesulfaami

E951 Aspartaami

E952 Syklamaatti (Ca, Na)

E953 Isomaltitoli

E954 Sakkariini (Ca, K)

E965 Maltitoli

E966 Laktitoli



Muut



E967 Ksylitoli

E170 Kalsiumkarbonaatti

E290 Hiilidioksidi

E422 Glyseroli

E509 Kalsiumkloridi

E510 Ammoniumkloridi

E511 Magnesiumkloridi

E516 Kalsiumsulfaatti

E518 Magnesiumsulfaatti

E519 Kuparisulfaatti

E521 Natriumaluminiumsulfaatti

E530 Magnesiumoksidi

E535 Natriumheksasyanoferraatti

E536 Kaliumheksasyanoferraatti

E550 Natriumsilikaatit

E551 Piidioksidi

E552 Kalsiumsilikaatti

E553 Magnesiumsilikaatti

E554 Natriumaluminiumsilikaatti

E559 Aluminiumsilikaatti

E560 Kaliumsilikaatti

E570 Steariinihappo

E572 Magnesiumstearaatti

E620 Glutamiinihappo

E621 Natriumglutamaatti

E641 L-Leusiini

E900 Dimetyylipolysiloksaani

E901 Mehiläisvaha

E903 Karnaubavaha

E904 Sellakka

E905 Parafiini ja parafiinivaha

E920 L-Kysteiinihydrokloridi

E1100 Amylaasi

E1101 Proteaasi

E1102 Glukoosioksidaasi

E1103 Invertaasi

E1200 Polydekstroosi

E1201 Polyvinyylipyrrolidoni

E1202 Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)

E1505 Trietyylisitraatti

E1518 Glyserolitriasetaatti

E1520 Propyleeniglygoli

E1521 Polyetyleeniglykoli

E1525 Etyyliselluloosa



Lähde: Elintarvikevirasto: E-KOODILUETTELO (1992)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

Amismammat nyt koheltaa...



Onhan sorbiinihappoa luontaisesti pihlajanmarjoissa ja lakoissakin. Rajoittakaa......

Vierailija
10/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

laitan tietoa missä muualta voit tätä E200 löytää



Sorbiinihappo (E200-203)

Yleisimmät käyttökohteet: esiintyy luontaisesti pihlajanmarjoissa ja lakoissa. Lisäaineena käyttö sallittu seuraavissa: ruokaleivät, mehut, hillot, marmeladit, hillosokeri, virvoitusjuomat, margariinit, kasvispuolisäilykkeet, kahvileivät ja konditoriavalmisteet, marja- ja hedelmätäytteet, sulatejuusto, tuorejuusto, makeiset, rahka, raejuusto, viljaruokavalmisteet puolisäilykkeenä, mämmi, keitto- ja kastikeainekset, tomaattikastikkeet, eräät alkoholia sisältävät juomat

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
24.02.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

tietääkseni, samalla lailla kuin flunssaan virus. Eli jos leipä jostain syystä on onnistunut säilymään puhtaana homeitiöistä, niin eihän se homehdu ilman lisäaineitakaan? Ainakin meillä joskus leivät homehtuu tosi nopeasti, ja joskus kuivuvat vaan eivätkä homehdu, vaikka olisivat ihan samaa merkkiä.

Tosiaan kannattaa ensin selvittää mikä se " kamala" lisäine oikeasti on, ennenkuin säikähtää. Kaverinikin kauhisteli miten pillimehussa on lisäaineita, ja minä totesin niiden olevan c-vitamiini ja sitruunahappo, eli samat olisi olleet vaikka appelsiinissa.

Vierailija
12/13 |
29.06.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tiedänpä vaan, että vanhainkodeissa mummot syö tällaista paahtoleipää, kun se säilyy niin pitkään, kuukaudenkin.

Mitä muuta he syövät?

maissikiisseliä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/13 |
29.06.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tutkipaa, mitä rokotteet sisältää! 

Esimerkkinä influenssarokote sisältää abortoitujen sikiöiden soluja, elohopeaa... selvittäkääpä ja hämmästykää! 

 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme yksi yksi