Vielä karppauksesta: Tässä sen Harvardissa tehdyn tutkimuksen tulos lyhykäisyydessään:
Tähänhän on täällä jo moneen otteeseen viitattu.
Vähähiilidydraattinen ruokavalio ja sydäntautiriski:
Yhdysvaltalainen hoitajatutkimus
selvitti ruokavalion hiilihydraattipitoisuuden
ja sydäntautiriskin yhteyttä.
Tutkimuksessa todettiin, että ruokavalion
hiilihydraattipitoisuuden mukaan
alimpaan kymmenykseen kuuluvien
sydäntautiriski ei poikennut ylimmän
kymmenyksen riskistä. Sen sijaan
jos otettiin huomioon myös ravinnon
rasvojen ja proteiinien lähde, kasvirasvoja
ja proteiineja käyttävien riski
oli merkittävästi alentunut.
Ruokavalion
korkea glukoosikuorma oli yhteydessä
sydäntautiriskiin: glukoosikuorman
mukaan ylimpään 10 %:iin kuuluvien
riski oli 1,9-kertainen alimpaan
kymmenykseen kuuluviin verrattuna.
Tutkimuksessa käytettiin yli 82 000
yhdysvaltalaisnaisen tietoja. Ruokavalion
hiilihydraattipitoisuus määritettiin
tutkimushetkeä edeltävän vuoden
ruoankäyttöä kuvaavalla frekvenssikyselyllä.
Tutkijat totesivat 20 vuoden
seurannan aikana 1 994 sepelvaltimotautitapausta.
Vähähiilihydraattisen dieetin on todettu
aiemminkin olevan parempi
vaihtoehto kuin vain vähän proteiinia
ja rasvaa sisältävän runsashiilihydraattisen
dieetin. Se ei kuitenkaan ole tutkitusti
parempi kuin riittävästi proteiineja,
hyvää rasvaa, runsaasti kasviksia
ja kohtuudella hiilihydraatteja sisältävä
ruokavalio.
Halton TL, Willet WC, Liu S, Manson JE, Albert CM,
Rexrode K, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and the
risk of coronary heart disease in women.
New Engl J Med 2006;355:1991¿2002.
Tiina Laatikainen
Lääkärilehti 51-52/2006
Nimenomaanhan nykysuositukset ovat vähän proteiinia ja vähän rasvaa, runsaasti kasviksia ja hiilihydraatteja.
Kommentit (49)
Varsinkin kun saadaan kaikki hannapartasetkin uudelleenkoulutettua.
SEN sijaan nimenomaan kasviöljyjä ja oliiviöljyjä!!!!!
Oliiviöljy on ainakin mun pääasiallinen rasvanlähde. Todettu on vain, että eläinrasvojakaan ei ole mitään syytä vältellä, ei niitä silti tule pitää ainoana rasvanlähteenä.
Vierailija:
toisin kuin karpit väittää!
Vierailija:
Sen sijaan
jos otettiin huomioon myös ravinnon
rasvojen ja proteiinien lähde, kasvirasvoja
ja proteiineja käyttävien riski
oli merkittävästi alentunut.
Huonoja hiilihydraattejahan mikään ravintosuositus ei suosita.
Ruokavalion
korkea glukoosikuorma oli yhteydessä
sydäntautiriskiin: glukoosikuorman
mukaan ylimpään 10 %:iin kuuluvien
riski oli 1,9-kertainen alimpaan
kymmenykseen kuuluviin verrattuna.
Vierailija:
Ruokavalion
korkea glukoosikuorma oli yhteydessä
sydäntautiriskiin: glukoosikuorman
mukaan ylimpään 10 %:iin kuuluvien
riski oli 1,9-kertainen alimpaan
kymmenykseen kuuluviin verrattuna.
Korkea glukoosikuorma ei sano vielä yhtään mitään siitä, mitä on syöty ja paljonko.
9
Ruotsin Karoliinisessa Instituutissa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan rasvaisia maitotuotteita nauttivat naiset olivat hoikempia ja saivat painonsa pysymään paremmin kurissa kuin rasvattomia maitotuotteita syövät kanssasisarensa.
Tutkimusta on tehty vuodesta 1987. Mukana on ollut 19352 ruotsalaista naista, 40-55 ikäisiä.
Uutisointi tosin jäi medioissa aika pieneksi, Aamulehdessä oli pikkuinen juttu sisäsivuilla:)
Jos syö joka aterialla perunaa/pastaa/riisiä ja vielä leipää ja maitoa kyytipojaksi. Tämähän on Kansanterveyslaitoksen virallinen suositus?
Vierailija:
Huonoja hiilihydraattejahan mikään ravintosuositus ei suosita.
Eli ne nostavat sydäntautiriskiä.
Vierailija:
Jos syö joka aterialla perunaa/pastaa/riisiä ja vielä leipää ja maitoa kyytipojaksi. Tämähän on Kansanterveyslaitoksen virallinen suositus?
mutta meidän ruokavalioon ei kuulu joka aterialla perunaa/riisiä/pastaa, leipää ja maitoa. Enkä usko, että kovin moni muukaan vetelee esim. aamupalaksi keitettyjä perunoita. Kansanterveyslaitoksen sivuilla voi jokainen käydä lukemassa ravintosuositukset. Siellä kannustetaan lisäämään kasvisten ja hedelmien käyttöä, vähentämään suolan saantia, suosimaan öljyjä ruoanvalmistuksessa, valitsemaan täysjyväviljatuotteita vehnäisten sijaan, välttämään limuja, pizzoja, sipsejä ja muita korkeaenergiasia elintarvikkeita, vähentämään alkoholinkäyttöä, varomaan piilorasvaa (lihapiirakat, pasteijat), suositellaan kiinteitä ateriarytmejä ja kehotetaan välttämään välipaloja. Kuulostaapa kauhealta...
Vierailija:
Eli ne nostavat sydäntautiriskiä.
Vierailija:
Ruotsin Karoliinisessa Instituutissa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan rasvaisia maitotuotteita nauttivat naiset olivat hoikempia ja saivat painonsa pysymään paremmin kurissa kuin rasvattomia maitotuotteita syövät kanssasisarensa.Tutkimusta on tehty vuodesta 1987. Mukana on ollut 19352 ruotsalaista naista, 40-55 ikäisiä.
Uutisointi tosin jäi medioissa aika pieneksi, Aamulehdessä oli pikkuinen juttu sisäsivuilla:)
Kyllä mun nähdäkseni keskiverto suomalainen syö aamupalaksi leipää tai puuroa, lounaalla lihaa/kanaa/kasviksia perunan/riisin/makaronin kera, välipalaksi mahdollisesti voileipää kahvin kera, päivälliseksi lihaa/kanaa/kalaa perunan/riisin/makaronin kera ja ehkäpä vielä ilatapalaksi kuppi teetä ja voileipä. Ruokavalion perusta Suomessa on se peruna/leipä/makaroni/riisi, lisukkeiksi sitten otetaan jotain muuta eli lihaa ja salaattia. Näin ainakin meidän työpaikkaruokalassa kahdensadan ihmisen otannalla:).
Ravitsemussuositusten mukaisesti hiilihydraateista pitäisi saada 50-60% päivän energiatarpeesta, joten kyllä glukoosikuorma on aika korkea näillä suosituksilla. Kyllä se ruisleipäkin glukoosiksi muuttuu elimistössä, ainoastaan hitaammin kuin peruna.
Vierailija:
mutta meidän ruokavalioon ei kuulu joka aterialla perunaa/riisiä/pastaa, leipää ja maitoa. Enkä usko, että kovin moni muukaan vetelee esim. aamupalaksi keitettyjä perunoita..
Vierailija:
puoltaa kasvisruokavaliota
Vierailija:
Sen sijaan
jos otettiin huomioon myös ravinnon
rasvojen ja proteiinien lähde, kasvirasvoja
ja proteiineja käyttävien riski
oli merkittävästi alentunut.Vähähiilihydraattisen dieetin on todettu
aiemminkin olevan parempi
vaihtoehto kuin vain vähän proteiinia
ja rasvaa sisältävän runsashiilihydraattisen
dieetin. Se ei kuitenkaan ole tutkitusti
parempi kuin riittävästi proteiineja,
hyvää rasvaa, runsaasti kasviksia
ja kohtuudella hiilihydraatteja sisältävä
ruokavalio.
MIKÄ ENÄÄ VOI JÄÄDÄ EPÄSELVÄKSI?
Nyt menee jo hupailun puolelle koko ketju!
En löytänyt sanaa kasvisproteiini mistään.
Vierailija:
Vähähiilihydraattisen dieetin on todettu
aiemminkin olevan parempi
vaihtoehto kuin vain vähän proteiinia
ja rasvaa sisältävän runsashiilihydraattisen
dieetin. Se ei kuitenkaan ole tutkitusti
parempi kuin riittävästi proteiineja,
hyvää rasvaa, runsaasti kasviksia
ja kohtuudella hiilihydraatteja sisältävä
ruokavalio.
VHH-dieetti ei ole parempi kuin normaali, suositusten mukainen ruokavalio.
MIKÄÄN ravintosuositus ei suosittele jäätelön syömistä eikä muiden herkkujen syömistä, joissa on kovetettua kasvirasvaa (leipomotuotteet, friteeratut elintarvikkeet, snacksit, ranskalaiset perunat...). Tällaiset herkut EIVÄT kuulu päivittäiseen ruokavalioon missään ruokasuosituksessa. Satunnaisesti tällaista voi syödä silloin tällöin, esim. kerran kuussa, mutta ei mielellään useammin.