Kahvilan omistaja avasi toisen kahvilan mutta vaimo jaksoi leipoa pullaa vain yhteen - mitä tästä voi oppia?
Alppilaan vappuna avattu Mannilan Konditoria -kahvila sai lupaavan alun. Viipurinkadulla koettiin ensimmäisenä päivänä asiakasryntäys. Munkit myytiin loppuun. Somessa iloittiin, että kaupunginosa sai pitkästä aikaa uuden kahvilan.
Seuraavina päivinä kaikki muuttui. Kaikki asiakkaat eivät enää tulleetkaan uudelleen.
Heinäkuun lopulla Kaljo päätti sulkea ovet kokonaan. Alle kolme kuukautta avajaisten jälkeen.
Nopean sulkemisen taustalla on myös toinen syy. Kaljon Keravalla toimivassa leipomossa on nykyään vain yksi työntekijä, vaimo Tiina.
En ennättänyt leipoa kahteen kahvilaan yksin. Laadukasta jälkeä tekevien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa, Tiina Kaljo harmittelee.
Kommentit (38)
Eikös se omistaja osaa leipoa? Vai onko laskutaidossa ongelmia? Yksi työntekijä ei voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa.
Vierailija kirjoitti:
Eikös se omistaja osaa leipoa? Vai onko laskutaidossa ongelmia? Yksi työntekijä ei voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa.
Tyypillinen työnantaja/yrittäjä. Teettää kahden ihmisen työt yhdellä ihmisellä. Kukaan muu ei osaa tehdä yhtä hyvää ja kehtaavat vielä palkkaakin vaatia.
Ei ymmärretty täysin mitä laajentaminen tarkoittaa käytännössä. Lisää töitä, lisää kuluja, lisää byrokratiaa, lisää menekkiä.
Vierailija kirjoitti:
Pitää olla useampi vaimo.
Sivunartuksi voisi hakea muijan filipuista tai thaimaasta. Ahkeria leipomaan.
Vierailija kirjoitti:
Olisi voinut hakea vaikka Lidlin paistopisteestä sitä myytävää kahvilaansa.
Olivatko muuten virolaisia nämä yrittäjät?!
Ovat.
Heillä on ollut kahvila myös ennen Prisman kahvilaa. Ei menestynyt.
Ymmärrän. Hankalahan sitä on pitää kahvilaa, jos ei ole asiakkaita, eikä toisaalta olisi edes mitään myytävää, vaikka asiakkaita olisikin. Vappuunkin on vielä aikaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös se omistaja osaa leipoa? Vai onko laskutaidossa ongelmia? Yksi työntekijä ei voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa.
Tyypillinen työnantaja/yrittäjä. Teettää kahden ihmisen työt yhdellä ihmisellä. Kukaan muu ei osaa tehdä yhtä hyvää ja kehtaavat vielä palkkaakin vaatia.
Asiakkaat ei suostu maksamaan niin paljoa, että työntekijä voisi saada haluamansa 3500 e/kk palkan ja voisi saikuttaa 2 vko/kk, koska on paha mieli. Vai maksaisitko sinä kahvista ja pullasta 25 e?
Nainen raataa leipomossa SEKÄ myy päivällä kahvilassa, mies ottaa haastatteluissa kaiken kunnian.
Että kannataa kuulua uskontokuntaan missä voi olla useampia vaimoja!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös se omistaja osaa leipoa? Vai onko laskutaidossa ongelmia? Yksi työntekijä ei voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa.
Tyypillinen työnantaja/yrittäjä. Teettää kahden ihmisen työt yhdellä ihmisellä. Kukaan muu ei osaa tehdä yhtä hyvää ja kehtaavat vielä palkkaakin vaatia.
Asiakkaat ei suostu maksamaan niin paljoa, että työntekijä voisi saada haluamansa 3500 e/kk palkan ja voisi saikuttaa 2 vko/kk, koska on paha mieli. Vai maksaisitko sinä kahvista ja pullasta 25 e?
Jos tilanne on tuo, niin silloin ei laajenneta eikä tehdä toiminnasta muutenkaan niin isoa ettei pärjää yksin.
Entäs jos vaimo vaihtaisikin miehen? Lapsen hankkimista työntekijäksi voisi varmaan pitkällä aikavälillä hankita myös.
Tuota lueskelin ja eikös ongelma ollut, että olisi haluttu nopeasti isoa voittoa ilman mitään isoja satsauksia toimintaan. Yrittäjillä on normaalitilanne, että voi mennä tappiolla pitkään. Monilla muillakin, esim. kulttuuripuolella. Noi luovutti parissa kuukaudessa, mutta pärjääjät joutuu monesti tekemään alkuun tappioilla jopa puoli vuotta tai enemmänkin, jotkut jopa ensimmäiset vuodet. Rahoittavat lainoilla, muilla töillä tai ties millä sen hankalan alkutaipaleen. Pari kuukautta on lyhyt aika.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös se omistaja osaa leipoa? Vai onko laskutaidossa ongelmia? Yksi työntekijä ei voi olla kahdessa paikassa yhtäaikaa.
Tyypillinen työnantaja/yrittäjä. Teettää kahden ihmisen työt yhdellä ihmisellä. Kukaan muu ei osaa tehdä yhtä hyvää ja kehtaavat vielä palkkaakin vaatia.
Suomessa vaan ihan perus työntekijäkin maksaa 2000-3000€/kk ja tämän palkka pitää maksaa voitosta eli pitää tehdä 5000€/kk lisämyynti per jokainen työntekijä.
Aika monta pullaa saa siinä myydä
Siellä olisi ilmeisesti tarvittu työntekijää ja ei löytynyt riittävän osaavaa. Jos ymmärsin oikein artikkelin. Luulisi silti että jossain on vielä osaamista tai voi opetella helposti, jos on yhtään kädentaitoja.
Luulen myös, että Alppilassa tuo yrittäjien asenne vegaanisuuteen ei oikein purrut asiakaskuntaan...
Vierailija kirjoitti:
Ei ymmärretty täysin mitä laajentaminen tarkoittaa käytännössä. Lisää töitä, lisää kuluja, lisää byrokratiaa, lisää menekkiä.
jep, eikä ole ainoa laatuaan viime vuosina. Luotetaan hetken somehypeen ja lähdetään villisti laajentamaan( tässä nyt oli vain 1, mutta se joku vohvelikahvila teki vähän samat), somehypet vain tulee ja menee yhtä nopeasti, kuukauden päästä kukaan ei enää muistakaan.
Vierailija kirjoitti:
Ymmärrän. Hankalahan sitä on pitää kahvilaa, jos ei ole asiakkaita, eikä toisaalta olisi edes mitään myytävää, vaikka asiakkaita olisikin. Vappuunkin on vielä aikaa.
No sitten pitää tehdä markkinointia tai uusia tuotevalikoima, ehkä molempia. Markkinointi on tietysti hankalaa silloin, kun siihen ei ole rahaa. Tuollaisessa toiminnassa voi kuitenkin tehdä itse kylttejä kadulle ja jakaa vaikka lentolehtisiä.
Olisi voinut hakea vaikka Lidlin paistopisteestä sitä myytävää kahvilaansa.
Olivatko muuten virolaisia nämä yrittäjät?!