Miten vanhaa ruokaa vielä syöt? Viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen-päiväys
Kommentit (14)
Viimeisellä käyttöpäivällä esim. jotkut einekset voi mennä pari päivää vanhoina. Parasta ennen -merkinnällä riippuu ihan tuotteesta, jotkut säilyy päiviä ja jotkut vuosia sen yli.
Viimeistä käyttöpäivää en ylitä ikinä, vaikka ruoka näyttäisi normaalilta.
Jotkut bakteerit tai toksiinit lisääntyvät niin, ettei sitä voi nähdä, haistaa tai maistaa. Ruokien säilyvyys ja pilaantumisen ajankohta on keskimääräisesti tutkittu ja laskettu viimeiseksi käyttöpäiväksi.
Parasta ennen - päivän voin ylittää riippuen ruoasta ja siitä miten se on säilytetty. Jos olen säilyttänyt ruoan itse asianmukaisesti, voin ylittää päiväyksen muutamalla päivällä. Jos ruoka on välissä ollut jossain mistä en voi tietää, onko säilytys ollut asianmukaista, en ylitä päiväystä.
Leipä säilyy, homeen voi havaita, vain nahistuneet kokonaiset vihannekset voi syödä. Mutta muoviin pakattua valmiiksi leikattua ja limaista vihannesta ei voi syödä.
Varmasti on liukumavaraa viimeisessä käyttöpäivässä ainakin viikon verran jos vaan kylmäketku on pysynyt kunnossa.
Kerran laitoin kahviin 9vrk vanhaa maitoa ja oli ihan ok.
Tein myös kaakaon jauheesta, jonka päiväys oli 6v sitten ( parasta ennen). Sekin oli ihan ok, vähän makua se oli menettänyt.
Jugurteissa ja viileissä voin syödä vikon parikin yli mennyttä sekä muita hapanmaitotuotteita voin käyttää myös pitkäänkin päiväyksen jälkeen.
Lihoissa jne en ylitä ja niissä onkin viimeinen käyttöpäivä, ei parasta ennen. Eineksissä voin syödä päivän vanhaa mutten sitä vanhempaa. Lapsille en anna päiväysvanhoja paitsi maito ja muut maitotuotteet jos suostuvat vaan syömään/juomaan.
Parasta ennen -päiväyksellä olevia syön niin kauan, kuin ne aistinvaraisesti ovat vielä hyviä. Vanhin käyttämäni taitaa olla yli 20 vuotta päiväysvanha maustepippuri. Kananmunia syön helposti kuukausiakin päiväyksen jälkeen, hapanmaitotuotteet eivät nekään mene käyttökelvottomiksi viikkoihin.
Viimeisen käyttöpäivän suhteen olen tarkempi, ja venytän käyttöä korkeintaan päivällä. Silloinkin tuotteen on oltava aistinvaraisesti moitteeton, eli rakenteeltaan normaali ja tuoksua ja maistua hyvältä.
Kaikki menee, päiväyksestä viis. Kyllä keho sitten ilmoittaa ja palauttaa takaisin, jos tuli jotain huonoa syötyä.
Pari viikkoa sitten söin 6. tai 9. tammikuuta parasta ennen kananmunia, ihan o.k. olivat, maku hieman kärsinyt.
En välitä päiväysmerkinnöistä. Syön jos ruoka on vielä hyvää. Hyvin harvoin tarvitsee mitään heittää pois, kun ei ostele tarpeettomia asioita.
Vierailija kirjoitti:
Viimeisen käyttöpäivän suhteen olen tarkempi, ja venytän käyttöä korkeintaan päivällä. Silloinkin tuotteen on oltava aistinvaraisesti moitteeton, eli rakenteeltaan normaali ja tuoksua ja maistua hyvältä.
Söin viikon vanhaa jauhelijaa eikä tullut mitään. Ei ne voi heti seuraavana päivänä olla pilalla tai tulisi paljon kaikenlaisia sairastumisia. Ihmisen maha on lisäksi niin hapokas, että tappaa tehokkaasti kaikenlaisia taudinaiheuttajia, sillä esi-isämme joutuivat syömään välillä raatojakin.
Syön päiväyksen jälkeen valmisruuat 3-4 pv, riippuu tietysti ruuasta. Usen laitan pakkaseen kun päiväys on sama päivä, esim jauheliha ja kanasuikaleet. Ei tarvi kaupassa usein käydä. Eilen tein pakkasesta lehtitaikina, kinkkusuikaleet, aurajuusto murusta, lisäksi sipulia pienen piiraan iltapalaksi.
Viimeinen käyttöpäivä, saatan vielä seuraavana päivänä syödä jos näyttää ja tuoksuu normaalilta, eikä ole esim lihaa tai kalaa.
Parasta ennen saattaa kuivaruuissa mennä vielä kuukausien päästä, varsinkin jos on avaamaton.
Kananmunille teen kelluntatestin ja jos ne uppoaa niin syön vaikka päiväys olisikin mennyt.
Varmaan sellainen 20 vuotta vanha riisi.