Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

ÄLÄ SÄILÖ BOTULIINIA PURKKIIN Kotona säilötyt elintarvikkeet ovat maailmanlaajuisesti yleisimpiä ruokaperäisen botulismin lähteitä.

Vierailija
24.02.2024 |

"Botulinum tuottaa erittäin vaarallista hermomyrkkyä, botuliinia, jonka aiheuttama vakava halvaustila, botulismi, saattaa johtaa kuolemaan".



"

"Imeväisikäisten botulismin aiheuttajaksi on toistaiseksi voitu yhdistää vain hunaja, mutta tartunnan välittäjäksi on epäilty myös pölyä. Koska hunajassa voi esiintyä C. botulinum -itiöitä, hunajaa ei suositella annettavaksi alle vuoden ikäiselle. Hunaja-asetuksen (KTMa 447/2003) mukaan kuluttajia on varoitettava hunajan käyttöön liittyvästä botulismiriskistä ja sen vuoksi hunajan vähittäismyyntipakkauksissa on oltava maininta siitä, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille.

Itämisaika

Taudin itämisaika tavallisesti 1236 tuntia, mutta aika saattaa vaihdella 2 tunnista 8 vuorokauteen (jopa 2 viikkoon).

Oireet

Klassisen botulismin ensimmäiset oireet ovat uupumus ja heikkouden tunne, ja niitä seuraavat puhe- ja nielemisvaikeudet sekä näköhäiriöt. Hengityksen lamaantuminen johtaa kuolemaan, mikäli hoitoa ei aloiteta nopeasti. Toipuminen voi kestää useita viikkoja.

Tartunnan vakavuuden takia yhdenkin henkilön epäilty sairastuminen botulismiin tulee pikaisesti raportoida kuten ruokamyrkytysepäily.

Imeväisbotulismin oireita ovat ummetus, yleinen heikkous ja itkun vaimeus. Tavallisesti imemiskyky heikkenee ja lapsi muuttuu veltoksi. Joskus voi seurauksena olla myös hengityksen pysähtyminen ja kuolema, ellei lasta saada nopeasti tehohoitoon".

 

 

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

PÖLYÄ?!

Vierailija
2/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ai perse. Ihme kun en ole tällä hunajansyönnillä vielä kupsahtanut. Hyvä syy päästä eroon hunaja-addiktiosta :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun tietää ,mitä tekee ,tästä ei ole vaaraa. Esim. Etikkasäilykkeissä ja hilloissa ei ole botuliinista vaaraa. Kala ja lihasäilyykkeet pitää umpioida riittävän korkeassa lämpötilassa riittävän pitkän aikaa.

Vierailija
4/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kun tietää ,mitä tekee ,tästä ei ole vaaraa. Esim. Etikkasäilykkeissä ja hilloissa ei ole botuliinista vaaraa. Kala ja lihasäilyykkeet pitää umpioida riittävän korkeassa lämpötilassa riittävän pitkän aikaa.

Mikä pakottava tarve on tehdä kala- ja lihasäilykkeitä, kun pakastin on keksitty?

Vierailija
5/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ai perse. Ihme kun en ole tällä hunajansyönnillä vielä kupsahtanut. Hyvä syy päästä eroon hunaja-addiktiosta :D

Se on hyvin terveellinen addiktio.

Hyvä tietää että tämä on se syy miksi ei alle 1-vuotiaille anneta, varotoimena, mutta ap ei maininnut missä olosuhteissa botuliinibakteeri lisääntyy. Mikä saa aikaan sen että se hunajapurkissa lisääntyisi?

Suojakaasuun/tyhjiöön pakatut tuotteet ilmeisesti ovat 1 vaaranpaikka, koska bakteeri viihtyy vähähappisissa oloissa. Alun perin bakteeri löydettiin tutkittaessa pilaantuneesta makkarasta sairastuneita 1800 -luvulla.

Hunaja on terveellistä! (eikä pölyynkään useimmiten kuole)

Vierailija
6/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Älä pelottele. Ehkä teillä siellä Venäjällä (ja muuallakin maailman kehitysmaissa) on muutenkin heikompi hygienia.

Täällä Suomessa tuo homma hallitaan paremmin. Ei täällä ole itsetehdyistä säilykkeistä botulismia saatu vuosikymmeniin, liekö koskaan.

Pieni vinkki ap:lle : ei täällä syötetä itse tehtyjä liha- ja kalasäilykkeitä imeväisille, joten turha pätkä sekin aloituksessa. Pölyä nuo kyllä syövät, mutta kuulemma parantaa vastustuskykyä ja vähentää allergioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Ai perse. Ihme kun en ole tällä hunajansyönnillä vielä kupsahtanut. Hyvä syy päästä eroon hunaja-addiktiosta :D

Se on hyvin terveellinen addiktio.

Hyvä tietää että tämä on se syy miksi ei alle 1-vuotiaille anneta, varotoimena, mutta ap ei maininnut missä olosuhteissa botuliinibakteeri lisääntyy. Mikä saa aikaan sen että se hunajapurkissa lisääntyisi?

Suojakaasuun/tyhjiöön pakatut tuotteet ilmeisesti ovat 1 vaaranpaikka, koska bakteeri viihtyy vähähappisissa oloissa. Alun perin bakteeri löydettiin tutkittaessa pilaantuneesta makkarasta sairastuneita 1800 -luvulla.

Hunaja on terveellistä! (eikä pölyynkään useimmiten kuole)

"Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston mikrobisto ei ole vielä kehittynyt. Tästä syystä hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: Vain yli 1-vuotiaille."

Vierailija
8/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lähteen merkkaaminen näköjään taas ylivoimaista, antaa todella hölmön vaikutelman kun vaan kopioi tekstiä jostain ja laittaa lainausmerkit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
24.02.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Kun tietää ,mitä tekee ,tästä ei ole vaaraa. Esim. Etikkasäilykkeissä ja hilloissa ei ole botuliinista vaaraa. Kala ja lihasäilyykkeet pitää umpioida riittävän korkeassa lämpötilassa riittävän pitkän aikaa.

Mikä pakottava tarve on tehdä kala- ja lihasäilykkeitä, kun pakastin on keksitty?

Preppaajat eivät luota sähkön saantiin kriisiaikoina. Monet  elää off-grid erityisesti USAssa. itä- Euroopassa ja Armeniassa ,Ukrainassa, Kazakstanissa taas vielä erityisesti maaseudulla eletään perinteiseen tapaan ja kun eläimiä teurastetaan tai saadaan saalista, lihat säilötään kylmäsavustamalla tai umpioimalla. Välttämättä ei ole pakastimia käytössä vaan kellarit.

Tokihan pakastus ja pakasteiden säilytys kuluttaa jatkuvasti energiaa.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kaksi kaksi yksi