Perunoita! Auttakaa, hukun perunakasaan!
Mulle päätyi hassujen yhteensattumien johdosta kuusi kiloa perunaa. Yhden kilon ostin itse peruna-juuressosetta varten ja ne on isoja jauhoisia perunoita. No sitten tuli kilo kiinteää perunaa ja vielä kaksi kahden kilon pussillista yleisperunaa.
Kuusi kiloa peruna yhteensä siis.
Asun yksin pienessä yksiössä eikä parveketta - puhumattakaan mistään kellarista - ole. Keittiönikin on pieni kulmaus ja jääkaapin vihanneslaatikko on täynnä. Pakastimessa on tilaa jonkin verran, noin yksi kokonainen laatikollinen.
Kysymys nuero yksi: Miten kauan peruna säilyy huoneenlämmössä?
Ja sitten lisäkysymykset: Perunaruokia! Mitä sellaista voi tehdä perunasta, että sen voisi huoletta pakastaa? Mikä olisi perunaruoka joka säilyy jääkaapissa hyvin?
Auttakaa ihmiset!
Kommentit (57)
Jos tykkäät kalasta, tee lohikiusaus ja pakasta annosrasioissa. Säilyy hyvin pakkasessa.
Älä ainakaan köyhälle anna. Täällä joku köyhä kiukutteli kun joutui syömään kuorineen
Joo, tärkeintä on suojata ne valolta. Siten säilyvät viikkoja.
Peruna ei tykkää pakastamisesta. Laita vaikka pahvilaatikkoon lattialle johonkin seinän viereen, yleensä on sopivan viileä paikka. Ja ne säilyy kyllä kuukausia, muutaman voit vaikka tarkoituksella idättää kesää varten.
Keitto, laatikot, muusi, lepuskat, rieska, sämpylät, tikku/lohko/tiesmitkäversiot, salaatti.
Tee itse sipsejä vaikka mikrossa.
Tee iso satsi jotain kiusausruokaa ja pakasta se annoksina. Loput voit säilyttää laatikossa valolta suojattuna ja tehdä päivittäin jotain perunaruokaa
Kiitos, perunat laatikkoon sitten vaan. Eteinen taitaa olla kauimpana valosta ja pattereista.
Ei kai tässä muu auta kuin kääriä hihat ja ryhtyä perunateatteriin. Ensin teen sen juures-perunasoseen minkä aioinkin. Sitten mahtuu vihanneslokeroon kylmään ainakin yksi kilo. Loput sitten pikkuhiljaa jalostukseen.
En ole ennen tehnyt kiusauksia. Sellaista varten täytyy mennä kauppaan ja ostaa lisätilpehöörit. Lohi on liian kallista, vaikka siitä tykkäisinkin. Ehkä kinkkukiusaus tulisi huokeammaksi. Reseptiä kellään ostoslistaa varten?
Valkosipuliperunoita olenkin joskus tehnyt. Kestisikö se pakastuksen. Shepards pielle jos vielä löytyisi resepti?
Vierailija kirjoitti:
Peruna ei tykkää pakastamisesta. Laita vaikka pahvilaatikkoon lattialle johonkin seinän viereen, yleensä on sopivan viileä paikka. Ja ne säilyy kyllä kuukausia, muutaman voit vaikka tarkoituksella idättää kesää varten.
Kiitos tästäkin. Hieman vain hymyilytti tuo idättäminen. Eihän se tietenkään aloituksestani selviä, mutta asun Helsingin ytimessä ja pieni takapihamme on pelkkää asfalttia. Mutta kukkiihan se perunakin, jos vaikka kukkaruukkuun ikkunalle 🤗🌸
Vierailija kirjoitti:
Kiitos, perunat laatikkoon sitten vaan. Eteinen taitaa olla kauimpana valosta ja pattereista.
Ei kai tässä muu auta kuin kääriä hihat ja ryhtyä perunateatteriin. Ensin teen sen juures-perunasoseen minkä aioinkin. Sitten mahtuu vihanneslokeroon kylmään ainakin yksi kilo. Loput sitten pikkuhiljaa jalostukseen.
En ole ennen tehnyt kiusauksia. Sellaista varten täytyy mennä kauppaan ja ostaa lisätilpehöörit. Lohi on liian kallista, vaikka siitä tykkäisinkin. Ehkä kinkkukiusaus tulisi huokeammaksi. Reseptiä kellään ostoslistaa varten?
Valkosipuliperunoita olenkin joskus tehnyt. Kestisikö se pakastuksen. Shepards pielle jos vielä löytyisi resepti?
Kiusaus voi myös olla janssoninkiusaus tai kasviskiusaus. Eikä kiusaukseen juuri tarvita muuta kuin perunaa, reilusti kermaa, vähän pippuria ja sitten jotain sinne sekaan. Jos laitat lohta, ei sitä kovin isoa palaa tarvitse ostaa.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos, perunat laatikkoon sitten vaan. Eteinen taitaa olla kauimpana valosta ja pattereista.
Ei kai tässä muu auta kuin kääriä hihat ja ryhtyä perunateatteriin. Ensin teen sen juures-perunasoseen minkä aioinkin. Sitten mahtuu vihanneslokeroon kylmään ainakin yksi kilo. Loput sitten pikkuhiljaa jalostukseen.
En ole ennen tehnyt kiusauksia. Sellaista varten täytyy mennä kauppaan ja ostaa lisätilpehöörit. Lohi on liian kallista, vaikka siitä tykkäisinkin. Ehkä kinkkukiusaus tulisi huokeammaksi. Reseptiä kellään ostoslistaa varten?
Valkosipuliperunoita olenkin joskus tehnyt. Kestisikö se pakastuksen. Shepards pielle jos vielä löytyisi resepti?
Perunasoselaatikko, jauhelihaa väliin.
Kasvissosekeitto kestää parhaiten pakastamista.
Vierailija kirjoitti:
Peruna ei tykkää pakastamisesta. Laita vaikka pahvilaatikkoon lattialle johonkin seinän viereen, yleensä on sopivan viileä paikka. Ja ne säilyy kyllä kuukausia, muutaman voit vaikka tarkoituksella idättää kesää varten.
Tykkääpäs, imeltyy sopivasti niin voi tehdä vaikka kiljua.
En ikinä suostuisi tuollaiseen tilanteeseen. Lahjoittaisin 5 kg pois.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Peruna ei tykkää pakastamisesta. Laita vaikka pahvilaatikkoon lattialle johonkin seinän viereen, yleensä on sopivan viileä paikka. Ja ne säilyy kyllä kuukausia, muutaman voit vaikka tarkoituksella idättää kesää varten.
Kiitos tästäkin. Hieman vain hymyilytti tuo idättäminen. Eihän se tietenkään aloituksestani selviä, mutta asun Helsingin ytimessä ja pieni takapihamme on pelkkää asfalttia. Mutta kukkiihan se perunakin, jos vaikka kukkaruukkuun ikkunalle 🤗🌸
Voihan niitä istuttaa vaikka kadunvarteen, taatusti löytyy sopivaa maata kävelymatkan päästä.
Minä tein lidllin matjessillipurkista kiusauksen pari viikkoa sitten - minusta muistutti paljon janssonin kiusausta - teen ehdottomasti toistekin - maku kiitettävä
Paremmin peruna säilyy huoneenlämmössä kuin jää-viileäkaapissa. Tämä kokemus kellarittomalta kerrostaloyksiöasukkaalta. Säilyvät hyvinä parikin kuukautta, jos tulee vähän ituja, on ne helppo irrottaa käsin. Viileäkaapissa tulee aika pian pitkät idut.
Vierailija kirjoitti:
Perunat ovat kaupassakin huoneenlämmössä. Pistä vaikka pahvilaatikkoon, etteivät saa liikaa valoa.
Tee kiusauksia, keittoja, muusia, valkosipuliperunoita, paistettuja perunoita, perunalaatikkoa, perunamoussakaa, shepherds pie jne.
Säilyvät kyllä pitkään.
Eivät ole huoneenlämmössä. Paitsi tietenkin jos sulla on kämpässä 14 astetta? Kuori ja pilko ne perunat, eli kuutioita keittoja varten ja viipaleita laatikoihin ja vailla kerma- tai valkosipuliperunoita varten, annospusseihin ja pakkaseen. Sitten voit ihan jäisinä käyttää ne kun siltä tuntuu.
Netistä löytyy varmasti kasapäin hyviä perunaohjeita, vaikkapa haulla "perunaruoat." Oma suosikkini on valkosipuliperunat.
Muusia ja kermaperunoita lihapullien, lihapadan, paistetun lohen ym. ym. kanssa. Kutsu vaikka sukulaisia/kavereita kylään ja tarjoa hyvää ruokaa.
Tekisin pakastimeen kiusauksia ja paistovalmista perunalaatikkoa.
Perunat ovat kaupassakin huoneenlämmössä. Pistä vaikka pahvilaatikkoon, etteivät saa liikaa valoa.
Tee kiusauksia, keittoja, muusia, valkosipuliperunoita, paistettuja perunoita, perunalaatikkoa, perunamoussakaa, shepherds pie jne.
Säilyvät kyllä pitkään.