Saako Helsingissä enää ollenkaan lounasta n. 10 eurolla?
Vielä viime vuonna sai jopa 8,80e. Kävin melkein päivittäin.
Nyt tuntuu että joka paikka ottaa 13-16 joka sattuu kun ihan omalla rahalla syö eläkeläisenä eikä millään lounaspassilla tai edulla.
Ruokaäpitkin optimoitu nyt siten että pienet tilaukset tehty mahdottomiksi, ruoka ei liiku mihinkään ennen kuin olet maksanut vähintään 14-17 euroa.
Ei tässä nälkään kuole, mutta olisi se kiva syödä ulkonakin joskus. Ei kai näin suuria nousuja voi vuodessa laittaa inflaation piikkiin?
Kommentit (43)
porukka maksaa itsensä kipeäksi jostain ruuasta jossa valtaosa on riisiä, vehnää tai jotain halpaa vihannesta.
ei voi kun nauraa kun nämä paikat kaatuvat kohta yksi toisensa jälkeen 18.90e annoshintoineen. ruuissa ei juuri yhtään proteiinia ja raaka-aineita ehkä 1 euron edestä.
Käykö opiskelijaravintolat? Unicafessa lounas maksaa normaalihintaisena 8,70e.
Malmilla Ekes Bar myy päivän keittoa 3,50 e, keitto + salaattipöytä 8,50e.
Jos ennen kävit päivittäin ja lounas oli n 9 €, niin nyt voit hyvin maksaa sen 11€ ja käydä vaikka joka toinen päivä. Mutta kyllä niitä edullisia löytyy edelleen vaikka hinnat ovatkin hieman nousseet. Unicafe on aina varma valinta ja monesta paikasta saa keittolounaan alle kympillä.
Onhan nuo nousseet. Tuossa meidän lähellä olevassa lounaspaikassa klo 13-14 on eläkelounas nyt tänä vuonna 11,50. Muille hinta noussut 13,50 euroon.
Ei saa paitsi unicafesta. Oman vakipaikan lounas nousi tämän vuoden alussa 12.90een. Viime vuonna oli 9.90
No joo, halpaahan tuo sitten on Helsingissä, siellähän on kuulemma se pääkaupunkilisä kaikessa.
Savolaisessa pikkukaupungissa esim. ABC-lounas on nykyisin 13,50 arkisin ja laatu on muuttunut
keskinkertaisesta kehnoksi ja ruokalista on varsin jäykkä. Perunaa, kasvishöttöä ja kananpalasia.
Käytännössä yksi pääruokavaihtoehto.
Annoksen raaka-aineet ehkä 50 senttiä. Tuleehan siihen tietenkin valmistus-, kiinteistö- ym. kulut,
mutta 13,50 on liikaa, enkä enää tule asioimaan noissa.
Sama tahti on kaikissa muissakin lounaspaikoissa, laatu laskee ja hinnat nousevat.
Luulen että lounashintojen nousu johtuu osittain (inflaation yms lisäksi) myös lounaspassijärjestelmästä.
Kun suurin osa lounasruokailujoista maksaa lounaspassilla, niin ravintola lisää passin palvelumaksun (epassilla noin 20-30snt) hintaan.
Toinen syy on se, että kun lounas maksetaan passilla niin se firman maksama osa tuntuu ilmaiselta, ja ihminen kokee maksavansa lounasta vain sen osuuden jonka joutuu maksamaan omalla kortilla. Tästä syystä kuluttajan hintaherkkyys (=miten herkästi korkeampi hinta estää ostamasta) laskee, eli 15-16€ lounasta ei pidetä kalliina koska siitä maksetaan itse vain osa.
Tämä johtaa korkeampiin hintoihin koska ravintolan kannattaa tietysti pyytää lounaasta niin korkeaa hintaa kuin mitä asiakkaat ovat valmiit maksamaan.
Mielestäni lounasetu on hyvä esimerkki siitä, miksi valtion ei pitäisi puuttua vapaiden markkinoiden toimintaan. Jos lounaan hinta saisi asettua vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan ilman tälläisiä tukiaisia, niin hinta olisi todennäköisesti halvempi.
Lounasedun vois korvata sillä, että laskettaisiin veroja jotta kuluttajilla jäisi enemmän rahaa palveluihin käytettäväksi mutta nämä saisivat itse päättää mihin tulonsa käyttävät.
Vierailija kirjoitti:
Ainakin Roihuvuoressa ei enää saa kohtuuhintaista ateriaa, vuodesta 2022 vuoteen 2023 hinnat melkein tuplaantui. Ihan käsittämättömiä nousuja.
Jos vertailukohtana on vaikka 2015, ateriat nousivat korkeintaan 20-30 eurosenttiä per annos tai pysyivät samanhintaisena viime vuoteen nähden. Nyt on jopa 5-10 euron (!) nostoja joka annokseen.
Kun pääraaka-aine on edelleen peruna, jauho tai salaatti tuotteesta riippuen, ahneuttahan tuo on. Palkat laahaavat perässä ja ovat kymmenen vuoden takaisia. eikä se selity jollain toimitilavuokralla.
För många krogar med för få kunder. Det kommer att korrigera sig självt.
Eikö ihmiset osaa enää kokata itse, ja toisaalta ei ihme, jos liikalihavuus lisääntyy koko ajan, kun pitää lounaaksikin vetää täysi ateria. Itse pitäydyn mielelläni jatkossakin omassa eväsleipälounaassa, säästyy nimittäin aika helvetisti rahaakin!
Vierailija kirjoitti:
Luulen että lounashintojen nousu johtuu osittain (inflaation yms lisäksi) myös lounaspassijärjestelmästä.
Kun suurin osa lounasruokailujoista maksaa lounaspassilla, niin ravintola lisää passin palvelumaksun (epassilla noin 20-30snt) hintaan.
Toinen syy on se, että kun lounas maksetaan passilla niin se firman maksama osa tuntuu ilmaiselta, ja ihminen kokee maksavansa lounasta vain sen osuuden jonka joutuu maksamaan omalla kortilla. Tästä syystä kuluttajan hintaherkkyys (=miten herkästi korkeampi hinta estää ostamasta) laskee, eli 15-16€ lounasta ei pidetä kalliina koska siitä maksetaan itse vain osa.
Tämä johtaa korkeampiin hintoihin koska ravintolan kannattaa tietysti pyytää lounaasta niin korkeaa hintaa kuin mitä asiakkaat ovat valmiit maksamaan.
Mielestäni lounasetu on hyvä esimerkki siitä, miksi valtion ei pitäisi puuttua vapaiden markkinoiden toimintaan. Jos lounaan hinta saisi asettua vapaasti
Nyt menee niin makeasti puurot ja vellit sekaisin, että en tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Liikkeelle voi lähteä esim. siitä että lounasetu ei ole mikään "valtion tukiainen".
Vierailija kirjoitti:
porukka maksaa itsensä kipeäksi jostain ruuasta jossa valtaosa on riisiä, vehnää tai jotain halpaa vihannesta.
ei voi kun nauraa kun nämä paikat kaatuvat kohta yksi toisensa jälkeen 18.90e annoshintoineen. ruuissa ei juuri yhtään proteiinia ja raaka-aineita ehkä 1 euron edestä.
Et ole tainnut paljon pk-seudun lounasravintoloiden buffet-pöytiä edes nähnyt? Se miksi ne on niin kalliita nykyisin on johtuu osakseen siitä, että ne ovat niin monipuolisia ja proteiinia sisältäviä ainesosia on paljon. Tuossa ihan naapurissa useammassa lounaspaikassa buffetissa on tyypillisesti pannupihvejä tai lihapullia, lohta, kanan fileitä. Jonain päivinä leike tai pihvi. Salaatti vaihtoehtoja fetalla useita erilaisia sallaattipöydässä. Ja koska buffet, niin ihmiset voivat jättää vaikka kaiken pastan, perunan ja riisin ottamatta. Ja totta kai santsata. Jos ihmisille kelpaisi pienempi valikoima, saati sitten valmiit annokset, niin hinta olisi taatusti edullisempia! Vastaavat buffet on lounaspaikoissa lähes jokapaikassa pk-seudulla. Ja yleensä se hinta seuraa sitä lounasedun maksimia, joissain paikoissa saa ehkä euron sitä alemmalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
porukka maksaa itsensä kipeäksi jostain ruuasta jossa valtaosa on riisiä, vehnää tai jotain halpaa vihannesta.
ei voi kun nauraa kun nämä paikat kaatuvat kohta yksi toisensa jälkeen 18.90e annoshintoineen. ruuissa ei juuri yhtään proteiinia ja raaka-aineita ehkä 1 euron edestä.
Et ole tainnut paljon pk-seudun lounasravintoloiden buffet-pöytiä edes nähnyt? Se miksi ne on niin kalliita nykyisin on johtuu osakseen siitä, että ne ovat niin monipuolisia ja proteiinia sisältäviä ainesosia on paljon. Tuossa ihan naapurissa useammassa lounaspaikassa buffetissa on tyypillisesti pannupihvejä tai lihapullia, lohta, kanan fileitä. Jonain päivinä leike tai pihvi. Salaatti vaihtoehtoja fetalla useita erilaisia sallaattipöydässä. Ja koska buffet, niin ihmiset voivat jättää vaikka kaiken pastan, perunan ja riisin ottamatta. Ja totta kai santsata. Jos ihmisille kelpaisi pienempi valik
Missä tämä on? Ydinkeskusta? Kamppi?
Vierailija kirjoitti:
Toinen syy on se, että kun lounas maksetaan passilla niin se firman maksama osa tuntuu ilmaiselta, ja ihminen kokee maksavansa lounasta vain sen osuuden jonka joutuu maksamaan omalla kortilla. Tästä syystä kuluttajan hintaherkkyys (=miten herkästi korkeampi hinta estää ostamasta) laskee, eli 15-16€ lounasta ei pidetä kalliina koska siitä maksetaan itse vain osa.
Se lounasedun maksimi on 13,50 euroa tammikuun alusta lähtien! Viime vuonna oli 12,70. Eli ei sillä kortilla makseta mitään 15-16 euron lounaita!
Siinä on myös minimin 8,50 euroa. Sen maksat, vaikka lounas olisi ravintolassa edullisempikin.
Vierailija kirjoitti:
porukka maksaa itsensä kipeäksi jostain ruuasta jossa valtaosa on riisiä, vehnää tai jotain halpaa vihannesta.
ei voi kun nauraa kun nämä paikat kaatuvat kohta yksi toisensa jälkeen 18.90e annoshintoineen. ruuissa ei juuri yhtään proteiinia ja raaka-aineita ehkä 1 euron edestä.
Olen töissä Espoon puolella vähän syrjäisemmällä alueella jossa on tosin vielä pääosin toimistoja eikä peltihalliteollisuutta mutta hinnoissa ei todellakaan pitäisi olla mitään ytimen preemiota.
Halvimmillaan tällaisen kotiruokanoutopöydän taitaa saada nykyään 11,70€ hintaan mutta tuonne on sen verran ajomatkaa ettei käydä ihan joka viikko joten hinta saattaa olla kultainen muisto joulukuun puolelta. Tyypillisesti hinta on 12,70 millä toki saa keiton, salaatin ja yleensä pari-kolme pääruokavaihtoehtoa.
Vakituisessa työsuhteessa olevalla on pyöreästi 220 työpäivää vuodessa (arkipyhien osumisesta riippuen) joten 12,7€ hinnalla yhden ihmisen yksi ateria päivässä, vain arkipäivinä ja alle 11 kuukauden aikana maksaa 2794€
2794€ on muuten aika henkeäsalpaava summa kun hyvätuloinenkin katsoo palkkakuittinsa "maksetaan"-saraketta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
porukka maksaa itsensä kipeäksi jostain ruuasta jossa valtaosa on riisiä, vehnää tai jotain halpaa vihannesta.
ei voi kun nauraa kun nämä paikat kaatuvat kohta yksi toisensa jälkeen 18.90e annoshintoineen. ruuissa ei juuri yhtään proteiinia ja raaka-aineita ehkä 1 euron edestä.
Olen töissä Espoon puolella vähän syrjäisemmällä alueella jossa on tosin vielä pääosin toimistoja eikä peltihalliteollisuutta mutta hinnoissa ei todellakaan pitäisi olla mitään ytimen preemiota.
Halvimmillaan tällaisen kotiruokanoutopöydän taitaa saada nykyään 11,70€ hintaan mutta tuonne on sen verran ajomatkaa ettei käydä ihan joka viikko joten hinta saattaa olla kultainen muisto joulukuun puolelta. Tyypillisesti hinta on 12,70 millä toki saa keiton, salaatin ja yleensä pari-kolme pääruokavaihtoehtoa.
Vakituisessa työsuhteessa olevalla on pyöreästi 220 työpäiv
En ollutkaan edes laskenut sitä näin auki. Kyllä sitä maksoi vielä, kun lounas oli sen n kympin, oli puoliso ja jakamassa kuluja ja vain yksi lapsi, mutta ei tosiaan näin kahden lapsen yh-äitinä tulisi mieleenkään laittaa omiin lounaisiin kuukauden nettopalkkaa! Herranjumala oikeasti!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
En ollutkaan edes laskenut sitä näin auki. Kyllä sitä maksoi vielä, kun lounas oli sen n kympin, oli puoliso ja jakamassa kuluja ja vain yksi lapsi, mutta ei tosiaan näin kahden lapsen yh-äitinä tulisi mieleenkään laittaa omiin lounaisiin kuukauden nettopalkkaa! Herranjumala oikeasti!
Laskin itsekin tämän auki kun yksi työkaveri takavuosina söi sitkeästi omia kokkauksiaan kahvihuoneessa eikä suostunut lähtemään koskaan mukaamme lounaalle.
Nauroi vain että hän vie perheensä mieluummin viikoksi Kanarialle ja minä intin laskimeen tarttumatta ettei tämä lounas nyt maksa kuin maksimissaan 17€ päivässä vaikka mentäisiin siihen pihvipaikkaan.
Sitten tuli todella laskeneeksi vuodessa työpaikkalounaaseen kuluvan summan ja tarkistin tuloksen kolme kertaa ennen kuin uskoin että voi helevetti, tähän menee tosiaan yhden kuukauden nettopalkkaa ja vuodessa on vain 12 kuukautta.
Ainakin Roihuvuoressa ei enää saa kohtuuhintaista ateriaa, vuodesta 2022 vuoteen 2023 hinnat melkein tuplaantui. Ihan käsittämättömiä nousuja.
Jos vertailukohtana on vaikka 2015, ateriat nousivat korkeintaan 20-30 eurosenttiä per annos tai pysyivät samanhintaisena viime vuoteen nähden. Nyt on jopa 5-10 euron (!) nostoja joka annokseen.
Kun pääraaka-aine on edelleen peruna, jauho tai salaatti tuotteesta riippuen, ahneuttahan tuo on. Palkat laahaavat perässä ja ovat kymmenen vuoden takaisia. eikä se selity jollain toimitilavuokralla.