Miksi myydään gluteenittomia kaurahiutaleita, kun kaura on luontaisesti gluteeniton?
Jos haluaa pelata varman päälle, niin ostaako sitten tuota gluteenitonta kaurahiutaletta?
Onko riisiäkin erikseen myynnissä gluteenittoman maininnalla, kun sehän on luontaisesti gluteeniton vilja?
Kommentit (37)
Se voi olla kontaminoutut muita viljoja käsittelevässä tehtaassa.
Gluteeniton kaura on varmasti gluteeniton.
Kuten edellä kirjoittaneet ovat todenneet. Tosin tätä nykyä monet syövät gluteenittomasti ilman, että ovat keliaakikoita eli tällöin ei varmaankaan ole järkeä ostaa huomattavasti kalliimpaa gluteenitonta kauraa vaan normaali kelpaa aivan hyvin.
No mites riisi? Myydäänkö sitäkin erikseen gluteenittomana kuten kauraa?
Kauran seassa saattaa olla esimerkiksi ohraa, jos pellossa tai siemenissä on ohran siemeniä. Kontaminaatio ei välttämättä tule ainoastaan tehtaalla, vaan se voi tulla siis jo viljelyvaiheessa. Puimuri voi olla huonosti puhdistettu, jos sillä on puitu gluteenipitoisia viljoja ennen kauran puintia. Kuivurissa voi olla muita viljansiemeniä ja kontaminoida sen kauran. Ja sitten päästään vasta tehtaaseen...
RIisin kohdalla vastaavaa riskiä ei ole, koska riisinviljelymenetelmän vuoksi mikään muu kasvi ei todellakaan ole tuottamassa riisipellolla siemeniä. Riisinkäsittelyketju on muutenkin aukoton, siellä ei sama viljelija tuota useampaa viljaa, ja riisitehtaassa ei käsitellä kuin riisiä.
Siksi kaurassa voi olla maininta, että se on gluteeniton, mutta riisissä sitä ei ole.
Laitetaan veteen nimi gluteiiniton ja hinta 3X
Vierailija kirjoitti:
Kauran seassa saattaa olla esimerkiksi ohraa, jos pellossa tai siemenissä on ohran siemeniä. Kontaminaatio ei välttämättä tule ainoastaan tehtaalla, vaan se voi tulla siis jo viljelyvaiheessa. Puimuri voi olla huonosti puhdistettu, jos sillä on puitu gluteenipitoisia viljoja ennen kauran puintia. Kuivurissa voi olla muita viljansiemeniä ja kontaminoida sen kauran. Ja sitten päästään vasta tehtaaseen...
RIisin kohdalla vastaavaa riskiä ei ole, koska riisinviljelymenetelmän vuoksi mikään muu kasvi ei todellakaan ole tuottamassa riisipellolla siemeniä. Riisinkäsittelyketju on muutenkin aukoton, siellä ei sama viljelija tuota useampaa viljaa, ja riisitehtaassa ei käsitellä kuin riisiä.
Siksi kaurassa voi olla maininta, että se on gluteeniton, mutta riisissä sitä ei ole.
Just tätä olin tulossa sanomaan. Jo pellolla voi kontaminaatio tapahtua.
Myydäänhän luomuakin ja siinä riittää kriteeriksi se että sumuttaa laimeammilla myrkyillä satoa muttei kukaan sitä seuraa kuinka monta kertaa se myrkytys levitetään.
Tuntuu, että keliakia on Suomessa yleisempää kuin muualla.
Vierailija kirjoitti:
Tuntuu, että keliakia on Suomessa yleisempää kuin muualla.
Tai sitten Suomessa vaan osataan diagnosoida paremmin.
Vierailija kirjoitti:
Myydäänhän luomuakin ja siinä riittää kriteeriksi se että sumuttaa laimeammilla myrkyillä satoa muttei kukaan sitä seuraa kuinka monta kertaa se myrkytys levitetään.
Onko luomutuotteiden käyttäminen siis sittenkään järkevää? Haluaisin aina ostaa luomua, mutta ruokabudjetti ei salli.
Ei ennen ollut tämmöisiä muotisairauksia.
Vierailija kirjoitti:
Myydäänhän luomuakin ja siinä riittää kriteeriksi se että sumuttaa laimeammilla myrkyillä satoa muttei kukaan sitä seuraa kuinka monta kertaa se myrkytys levitetään.
Juurikin näin ja monesti ei kannata laittaa samaa kasvia monta vuotta peräkkäin, joten vaihdellaan näitä. Ovat silti esim luomuja tai gluteenittomia kun tietty aika täyttyy. Ihan tiedoksi, ei ne aikasemmat viljat tai myrkyt mihinkään katoa. Hintaa saa tosin paljon enemmän, kiitos siitä.
Vierailija kirjoitti:
Ei ennen ollut tämmöisiä muotisairauksia.
Älä viitsi.
Onkohan tuoreesta, raastetusta inkivääristä haudutettu kuuma juoma sittenkään terveellistä, kun Kiinan maaperä on maailman saastuneimpia? Luomuna sitäkin kaupataan, ennen ei, vaikka näyttää samalta. Kuulemma se inkivääri ennaltaehkäisee tulehduksia elimistössä.
Samaten valkosipuli tulee Kiinasta. Ihan kuin olisin joskus nähnyt kotimaista? Harmi kun on rahat tiukilla niin on ostettava halvinta :/ Toisaalta tuskin budjetti valkosipuliin kaatuu.
Vierailija kirjoitti:
Ei ennen ollut tämmöisiä muotisairauksia.
Kun lääkäri teki lähetteen verikokeisiin keliakia epäilyn takia, olisin voinut vannoa, että turhaa työtä. Ei kyllä ollut, arvo kaksinkertainen - nyt vuosien jälkeen olen huomannut, että vatsakin vaivasi, mutta siihen oli jo tottunut. Tämä muotivaiva on aika kallis, eli turhaan tuskin kukaan noudattaa tätä ruokavaliota.
Vierailija kirjoitti:
Ei ennen ollut tämmöisiä muotisairauksia.
Jos tarkoitat muotisairaudella keliakiaa, niin on ollut.
Vierailija kirjoitti:
Ei ennen ollut tämmöisiä muotisairauksia.
Koska ennen?
80-luvulla jo ainakin oli koska tuttavapiirissäni keliaakikkoja oli useita.
Gluteeniton seos on valmistettu laitoksessa, jossa ei samoilla linjastoilla käsitellä muita viljoja. Tavalliset kaurat ovat kontaminoituneet gluteenista.