Miksi karjalanpaisti tehdään aina uunissa, eikö sen voisi yhtä hyvin tehdä levyllä kattilassa? Kauanko haudutat yleensä karjalanpaistia
Ei luulis makueroa olevan uunissa ja levyllä valmistetun karjalanpaistin välillä? Ja säästää sähköäkin.
Kommentit (67)
Vierailija kirjoitti:
Koska uunissa lämpöä tulee joka puolelta, toisin kuin hellalevyllä pelkästään alta.
Ja miten tämä vaikuttaa ruoan makuun tai ruoan kypsentymiseen? Se neste kyllä on aivan yhtä lämmintä joka puolelta, tuli lämpö mistä suunnasta hyvänsä.
Tolla tyylillä pizzan voi paistaa paistinpannulla.
Vierailija kirjoitti:
Tolla tyylillä pizzan voi paistaa paistinpannulla.
Niin muuten voi.
Vierailija kirjoitti:
Tolla tyylillä pizzan voi paistaa paistinpannulla.
Pizza ei tietääkseni ole nestettä, eikä siten lämpö siirry samalla tavalla pannulta taikinan ja täytteiden välillä.
Voi tehdä isossa kattilassa, ruskistaa ensin lihat ja antaa sitten paistin porista hiljalleen 3 tuntia. Hyvää tuli.
Liedellä siitä tulee lihakeittoa.
Olen alkanut kypsentää karjalanpaistin paistopussissa. Sillä tavalla siitä tulee mureampaa eikä haise niin kovasti.
Itse laitan aluksi paistiin vettä sen verran, että päällimmäiset lihat jäävät veden yläpuolelle ja ruskistuvat uunissa, siitä tulee lisää makua. Sitten lisään veden lopulliseen määräänsä.
Vierailija kirjoitti:
Liedellä siitä tulee lihakeittoa.
Olen alkanut kypsentää karjalanpaistin paistopussissa. Sillä tavalla siitä tulee mureampaa eikä haise niin kovasti.
Eli ainoastaan nimi muuttuu, jos tekee levyllä, maku ei muutu miksikään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tolla tyylillä pizzan voi paistaa paistinpannulla.
Pizza ei tietääkseni ole nestettä, eikä siten lämpö siirry samalla tavalla pannulta taikinan ja täytteiden välillä.
Eikä karjanpaistia voi tehdä kattilassa liedellä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tolla tyylillä pizzan voi paistaa paistinpannulla.
Pizza ei tietääkseni ole nestettä, eikä siten lämpö siirry samalla tavalla pannulta taikinan ja täytteiden välillä.
Et tajunnut mun viestiä.
Kas kun ei mikrossa.
Uunissa kannellisessa valurautapadassa minimissään pari-muutama tunti.
Uunissa siitä tulee paisti, hellalla pata. Lopputulos on ehkä suht samanmakuinen, mutta kuitenkin erilainen, neste käyttäytyy eri lailla eri kypsennysmuodoissa. Hyvää kyllä tulee molemmilla tavoilla.
Eiköhän uuni tule siitä, ett alunperin on tehty leivinuunissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Koska uunissa lämpöä tulee joka puolelta, toisin kuin hellalevyllä pelkästään alta.
Ja miten tämä vaikuttaa ruoan makuun tai ruoan kypsentymiseen? Se neste kyllä on aivan yhtä lämmintä joka puolelta, tuli lämpö mistä suunnasta hyvänsä.
Päälilihat pitää paistia hieman kovaksi päältä, ne on parhaita.
Vierailija kirjoitti:
Voi tehdä isossa kattilassa, ruskistaa ensin lihat ja antaa sitten paistin porista hiljalleen 3 tuntia. Hyvää tuli.
Karjalanpaistia ei ruskieteta. (Karjalassa lihat heitettiin pataan veden, sipulin ja suolan kera, pata leivinuuniin ja lähdettiin töihin, kun palattiin ruoka oli valmis)
Voihan puuronkin tehdä uunissa tai kattilassa ja on ihan erilaista. En osaa sanoa, millaista karjalanpaisti olisi liedellä keitettynä, enkä aio edes yrittää, kun uunissa haudutettu on niin hyvää.
Aika riippuu siitä, miten kuuma takan haudutusuuni on. Vähintään 4-5 tuntia kuitenkin, muuten ei tule hyvää. Viimeksi pidin noin 12 tuntia, kun aamulla kevyesti lämmitetty uuni oli myöhään iltapäivällä jo melko haalea. Yön aikana kypsyi ihanan mureaksi ja herkulliseksi.
Ei se uuni lämmitä koko ajan. Ja helpompaa kun ei tarvitse vahtia jatkuvasti.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Voi tehdä isossa kattilassa, ruskistaa ensin lihat ja antaa sitten paistin porista hiljalleen 3 tuntia. Hyvää tuli.
Karjalanpaistia ei ruskieteta. (Karjalassa lihat heitettiin pataan veden, sipulin ja suolan kera, pata leivinuuniin ja lähdettiin töihin, kun palattiin ruoka oli valmis)
Just niin, ei missään tapauksessa ruskiteta lihoja ensin. Niistä lihoista nimenomaan irtoaa se maku siihen liemeen, ei tule yhtä hyvää lientä, jos ne lihat paistetaan ensin.
Koska uunissa lämpöä tulee joka puolelta, toisin kuin hellalevyllä pelkästään alta.