Onko teillä jotain nyrkkisääntöjä ruoan suolaamiseen?
Olen aika uusavuton kokki ja epäonnistun usein ruoan maustamisessa. Yritän kuitenkin opetella :/ ohjeissa on usein vain "suolaa" eikä mitään edes suuntaa antavaa määrää sille. Paljonko laitatte suolaa jos keitätte esim kilon perunoita? Entä 400g jauhelihan maustaminen, paljonko suolaa? Lohi? Tuntuu vaivalloiselta esimerkiksi alkaa jäähdyttämään ja maistamaan yhtä perunaa kesken keittämisen suolan tarkistamiseksi.
Kommentit (22)
Ihminen ei tarvitse lisättyä suolaa. Sitä on riittävästi luontaisesti kanassa, munissa, jne.
Hmm mielenkiintoinen kysymys nimittäin en mittaa suolaa ikinä mitenkään. Ripottelen vaan ja lisäähän voi aina laittaa. Perunoidenkin päälle ripottelen siihen lautaselle sitten, kalan päälle siten että koko kalan pinnalle menee tasaisesti vähän 😅.
Perunan keittoveteen ei lisätä suolaa siksi, että perunoita maustettaisiin vaan siksi, etteivät ne halkea niin helposti. Joten ei ole niin tarkkaa, itse varmaan laitan puoli teelusikallista.
Vierailija kirjoitti:
Ihminen ei tarvitse lisättyä suolaa. Sitä on riittävästi luontaisesti kanassa, munissa, jne.
Juuri näin. Suolaa saadaan aivan liikaa ja ihmiset ovat tottuneita makuun. Yleensä ruokaa ei tarvitse suolata lainkaan. Maku tuntuu aluksi erilaiselta mutta siihen tottuu. Sama koskee muuten sokeria.
Pastan keittoveteen 1rkl per litra, eikä huuhdella keittämisen jälkeen.
Suolaahan saa aina lisättyä, liika suolaa on vaikea ottaa pois. Vaikkei mulla suolaa tarpeeks tulis, on mulla suolasirotin pöydässä, kukin ottakoot lisää jos tarve vaatii.
Ainut sääntöni: en laita suolaa mihinkään.
Suolaa voi kyllä ripotella vielä syödessäänkin ruuan päälle (pois ei voi ottaa). Suola on toinen valkoisista tappajista. Jos ruuassa on joku suolainen elementti, vaikka makkara keitossa, niin pitää maistella ennen suolan lisäämistä.
Jos käytät jotain liemikuutioita (on myös suolattomia), älä lisää muuta suolaa.
Vierailija kirjoitti:
Suolaa voi kyllä ripotella vielä syödessäänkin ruuan päälle (pois ei voi ottaa). Suola on toinen valkoisista tappajista. Jos ruuassa on joku suolainen elementti, vaikka makkara keitossa, niin pitää maistella ennen suolan lisäämistä.
Jos käytät jotain liemikuutioita (on myös suolattomia), älä lisää muuta suolaa.
Ja jos syö muusia niin suolaa on yleensä tarpeeksi valmiskastikkeissa ja pihveissä.
Suolaa ei voi olla liikaa. Ylimääräinen poistuu virtsan ja hien mukana pois.
Kun raakaperuna jonka läpi on lyöty 5 tuuman rautanaula kelluu niin sikalaukassa on riittävästi suolaa. Äitivainaan resepti.
Vierailija kirjoitti:
Suolaa ei voi olla liikaa. Ylimääräinen poistuu virtsan ja hien mukana pois.
Paskapuhetta.
Vierailija kirjoitti:
Pastan keittoveteen 1rkl per litra, eikä huuhdella keittämisen jälkeen.
Huuhdella? Miten niin huuhdella?
Mitä enemmän sen parempi. En kuuntele boomereiden pelkoa liiasta suolan käytöstä. Terve aktiivinen ihminen ei sairastu suolan käytöstä.
400 g jauhelihapakettiin 1 tl suolaa tuottaa noin 1,5% suolaisuuden, mikä on "normaalisuolainen".
"Elimistö lisää natriumin eritystä virtsaan, kun natriumin pitoisuus elimistössä kasvaa yli tarpeen. Terveillä ihmisillä ylimääräinen suola poistuu yleensä tehokkaasti elimistöstä. On kuitenkin hankala sanoa tarkkaan, kuinka kauan tämä ylimääräinen suola/natrium elimistössä viipyy, varsinkin, kun erityksen säätelyyn vaikuttaa muitakin tekijöitä kuin vain suolan saanti ravinnosta, mutta on arvioitu, että noin 90 % ravinnosta saadusta natriumista erittyy vuorokauden aikana virtsaan."
Suolasta saa myös jodia. Suolaa tarvii, jos hikiliikkuu paljon.
Vaikka olen suolan ystävä, niin en lisää sitä perunoiden keitinveteen, ei se mausta mitenkään.
Itselleni harvoin on sattunut liikaa suolaa mihinkään, toki muutaman kerran vahinkotapauksia on ollut.
Ikävä kyllä nykyinen trendi niin ravintoloissa kuin esim. kalakukkoleipureiden tuotteissa on lähes täydellinen suolattomuus.
Ripottelemalla pintasuola saa vähän lisää makua, mutta eihän se sama asia ole.
Suolan epäterveellisyyttä on liioiteltu aika raskaasti.
Ja ettei kukaan pahastu, niin kukin tekee miten haluaa ja jos joku tykkää suolattomasta, niin se on täysin ok.
Vain yksi. Maista aina.