Miksi vaalea leipä on vaarallista vain suomalaisille?
Haluaisin tähän vastauksen asiantuntijoilta. Saivartelijat ja trollaajat pysykää poissa.
Siis miksi esim vehnäjauho on paha Suomessa, mutta ei Euroopassa? Miksi Italiassa on ketään enää hengissä pastan syönnin takia? Pastahan sisältää vehnää ja kananmunan keltuaiset, joka on myös suomalaisille myrkyllistä.
Kommentit (141)
Tästä just eilen naureskeltiin töissä kahvipöydässä :-)
Italiassa ja Ranskassa patonki ja viini kuulemma arkipäivän juttu ja ainakin Italiassa pasta siihen vielä päälle, ihan kansallisylpeyden aiheita sanoivat enemmän matkustelleet.
Välimeren terveellinen ruokavalio!
Minussa varmaan on italialaista verta, koska olen pullalla kasvatettu ja elossa vielä.
Halutaan, että ihmiset ostaa myös tummaa leipää? En tiedä oikeasti, mutta ruisleipää ei syödä paljoa muualla.
Tuore vehnäpatonki leipomosta, nam!
Koska se on niin notta vain ruisleipä on oikeata, kunnon leipää. Suomessa syödään ruisleipää, nisua korkeintaan pyhänä. Ulkomaan pellethän ne sitä vaaleata leipää puputtaa joka välissä, siksi ovat niin velttoja ja saamattomia.
Ruisleipähän on täysjyväleipää, mutta vaaleissakin leivissä on täysjyvätuotteita, mitkä on vissiin terveellisempiä kuin esim. sekaleivät. Vai onko tämäkin väite jo muuttunut... ei kyllä tule terveysväitteiden perässä juoksemisesta mitään, joka päivä eri väitteet...
Riippuu kai mistä vehnä peräisin. Miten prosessoitua on. Ja onko verensokerin kanssa ongelmia vai ei ole. Ja kuinka paljon vetelee, onko ravinteita. Tumma leipä tuntuu auttavan tasaamaan, ainakin ruispalat. Tummaa leipääkin on monentasoista ja monenlaista.
Pastaa syödään vain vähän ja se ei ole kuin pieni alkupala
Ja joskus ranskanleipä oli oikein fiini valinta....nykyään sitä oikein rapeakuorista ranskista ei saa edes mistään:(
Seurustelin italialaisen kanssa ja heillä syötiin paljon kasviksia ja sitten siihen jotain protskuja. Pastaa ja pizzaa syötiin hyvin harvoin ja leipääkin vain pieni palanen.
Vierailija kirjoitti:
Pastaa syödään vain vähän ja se ei ole kuin pieni alkupala
Höpöhöpö. Ainakin Italiassa pasta on the pääruoka. Ennen sitä alkupalat (myös vaaleaa leipää), pääruokana pastaa ja liharuoat yleensä tämän jälkeen, jotta lihaa ei tarvitse valmistaa niin paljoa.
Nämä ovat näitä elämää suurempia mysteereitä.
Olen muutaman kerran todennut, että jos viinin juonti ja vehnän syönti olisi kovin vaarallista terveyden kannalta, niin sukupuuttoonhan muutamankin maan kansalaiset olisivat kuolleet aika päivää sitten.
Samaa olen ihmetellyt. Jos suomalainen syö suomalaista vehnähöttöleipää, pitää hävetä. Mutta sitten ruokalehdistä luetaan trendikkäät ohjeet ciabattaan, foccacciaan tai naan-leipään ja yhtäkkiä ollaankin taas hyvin syöviä kosmopoliitteja :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pastaa syödään vain vähän ja se ei ole kuin pieni alkupala
Höpöhöpö. Ainakin Italiassa pasta on the pääruoka. Ennen sitä alkupalat (myös vaaleaa leipää), pääruokana pastaa ja liharuoat yleensä tämän jälkeen, jotta lihaa ei tarvitse valmistaa niin paljoa.
Seurustelin 16 vuotta italialaisen kanssa ja hyvin vähän söivät pastaa. Yleensä vain alkuruoaksi tai ei ollenkaan.
Taitaa olla vaan markkinointikeino saada ruisleipä kaupaksi. Yleensä ravintosuositukset on vahvasti elintarviketeollisuuden lobbaamia.
Pussihousu kirjoitti:
Koska se on niin notta vain ruisleipä on oikeata, kunnon leipää. Suomessa syödään ruisleipää, nisua korkeintaan pyhänä. Ulkomaan pellethän ne sitä vaaleata leipää puputtaa joka välissä, siksi ovat niin velttoja ja saamattomia.
Notta vehnäähän se on ruisleipä suurimmalta osin, Pussihousu, tuli luettua useiden kaupan ns. "ruisleipien" tuoteselosteiden ainesosat nimittäin 🤣
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Pastaa syödään vain vähän ja se ei ole kuin pieni alkupala
Höpöhöpö. Ainakin Italiassa pasta on the pääruoka. Ennen sitä alkupalat (myös vaaleaa leipää), pääruokana pastaa ja liharuoat yleensä tämän jälkeen, jotta lihaa ei tarvitse valmistaa niin paljoa.
Italiassa syödään paljon myös salamia, ilmakuivattua kinkkua ja juustoja. Ja tietysti paljon pizzaa.
Kai sekin lähtee oletuksesta että kerralla syödään koko leipä ja kattilallinen pastaa päälle. THL:ssa uskotaan ettei ilman virallisia ohjeistuksia suomalainen osaa syödä kohtuudella mitään.
Tosin jostain syystä makaronilaatikkoa taas pidetään oivallisena arkiruokana jota ehdottomasti kannattaa tehdä isot satsit kerralla ja mikrottaa sitä monta päivää ja loput pakastimeen.
Heh.