Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

IS: Varoitus: Kookostuotteita voi käyttää satunnaisesti, mutta runsasta käyttöä kannattaa varoa,

Vierailija
09.08.2023 |

Sama koskee sitä palmurasvaa jota mammojen rakastamat fazerin suklaat ovat täynnä. Onneksi suomessa käytetään runsaasti huipputerveellistä rypsiöljyä.

...

Kasvisrasvat ovat yleensä pehmeää rasvaa, mutta kookosrasva on poikkeus. Vastaanotolla moni hämmästyy kuullessaan erilaisten kookostuotteiden kovasta rasvasta.

Kookos on yllättävän suuri syy liiallisen kovan rasvan saantiin. Kookos on yli 90-prosenttisesti kovaa rasvaa, Saarnia kertoo.

Luotettavissa tutkimuksissa asiassa ei ole mitään epäselvää, mutta kookostuotteista on vallalla epäluotettavaa tietoa, jonka mukaan kookosrasva olisi terveellistä.

Kookostuotteita voi käyttää satunnaisesti, mutta runsasta käyttöä kannattaa varoa.

Saarnia on pannut merkille erityisesti kookosmaidon käytön. Aasialaista ruokaa tehdessä käytetään usein tölkillinen kookosmaitoa.

Siinä on lähes sata grammaa kovaa rasvaa. Voi katsoa voipaketista, kuinka iso siivu sata grammaa on. Niin huikean määrän kovaa rasvaa saa kookosmaitopurkista, Saarnia huomauttaa.

Kookostuotteita voi käyttää satunnaisesti, mutta runsasta käyttöä kannattaa varoa, hän lisää.

Myös Valtion ravitsemusneuvottelukunta ohjeistaa, että kookosöljy kuten myös palmuöljy ja palmuydinöljy ovat lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa eikä niiden käyttöä siksi suositella.

Kommentit (43)

Vierailija
1/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuttu tuote sisältää monelle yllätyksenä huikean määrän kovaa rasvaa ravitsemusterapeutti kertoo, mitkä virheet moni tekee rasvan kanssa https://www.is.fi/terveys/art-2000009515115.html

Vierailija
2/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Teen ruokaa ison annoksen eikä sen yhden kookosmaitopurkin rasvat päädy vain omalle lautaselle. Olen kyllä tietoinen ettei se ole kovin terveellistä mutta kaikkea kohtuudella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä on joitakin seikkoja, jotka liittyvät kookosrasvan mahdollisiin terveysvaikutuksiin:

1. **MCT-rasvahapot:** Suurin osa kookosrasvan rasvoista on keskipitkiä triglyseridejä (MCT), erityisesti lauriinihappoa. MCT-rasvahapot imeytyvät ja käytetään kehossa eri tavalla kuin pitkäketjuiset triglyseridit (LCT). Niitä on usein esitetty energialähteinä, jotka eivät kerry kehossa rasvana samalla tavalla kuin LCT:t.

2. **Kolesterolin vaikutus:** Vaikka kookosrasva nostaa kokonaiskolesterolia, se näyttäisi nostavan myös HDL-kolesterolia ("hyvä kolesteroli"), mikä voi auttaa parantamaan sydän- ja verisuonitautien riskin profiilia joillekin ihmisille.

3. **Energia ja aineenvaihdunta:** Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että MCT-rasvahapot voivat lisätä aineenvaihduntaa ja auttaa rasvanpoltossa, mutta näiden vaikutusten merkitys pitkällä aikavälillä on vielä epäselvä.

4. **Antimikrobiset vaikutukset:** Lauriinihappo, yksi kookosrasvan päärasvahapoista, voi muuttua kehossa monolauriiniksi, jolla on antimikrobisia ominaisuuksia. Tämä voi auttaa torjumaan tiettyjä bakteereja, viruksia ja sieniä.

Vierailija
4/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Millainen ihminen ei tiedä tuota?

Vierailija
5/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Millainen ihminen ei tiedä tuota?

Näköjään eivät ravitsemusterapeutit eikä Valtion ravitsemusneuvottelukunta ymmärrä eroja erilaisten kovien rasvojen välillä.

Vierailija
6/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikki tyydyttyneet rasvahapot eivät ole samanlaisia. Esimerkiksi steariinihappo (löytyy naudanlihasta ja suklaasta) ei näytä nostavan sydäntautien riskiä samalla tavalla kuin lauriini- tai myristiinihappo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kaikkea kohtuudella ja jotakin vain vähän. Mikään ei ole kiellettyä.

Vierailija
8/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joissakin kulttuureissa, joissa syödään suhteellisen paljon tyydyttyneitä rasvoja (esim. Välimeren ruokavalio tai perinteiset Tyynenmeren saarten ruokavaliot), sydäntautien esiintyvyys voi olla matala. Tämä viittaa siihen, että muiden ruokavaliokomponenttien ja elämäntapatekijöiden yhdistelmä voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihme hysterisointia. Trooppisissa maissa joissa kookospalmua kasvaa, noita on käytetty iät ja ajat ilman ongelmia. En muutenkaan usko koko tyydyttyneen rasvan kammoamiseen. Itse olen tosin kasvissyyöjä, joten ei sitä varmaan ylimäärin tulekaan, vaikka kookosmaitoa tulee usein käytettyä.

Vierailija
10/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Joissakin kulttuureissa, joissa syödään suhteellisen paljon tyydyttyneitä rasvoja (esim. Välimeren ruokavalio tai perinteiset Tyynenmeren saarten ruokavaliot), sydäntautien esiintyvyys voi olla matala. Tämä viittaa siihen, että muiden ruokavaliokomponenttien ja elämäntapatekijöiden yhdistelmä voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta.

Tämä. Tyynenmeren saarilla on vedetty kaikkea kookoksesta vuosisadat, kuitenkin ennen länsimaisen ruokavalion rantautumista sinne ei juuri sydän- ja verisuonitauteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

pinacoladaa vetelen joka päivä, kookoskermasta tehtyä. KÄÄRIJÄ KÄÄRIJÄ!

Vierailija
12/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Joissakin kulttuureissa, joissa syödään suhteellisen paljon tyydyttyneitä rasvoja (esim. Välimeren ruokavalio tai perinteiset Tyynenmeren saarten ruokavaliot), sydäntautien esiintyvyys voi olla matala. Tämä viittaa siihen, että muiden ruokavaliokomponenttien ja elämäntapatekijöiden yhdistelmä voi suojata sydän- ja verisuonitaudeilta.

Mitä ihmettä? Ei Välimeren ruokavalio sisällä juurikaan tyydyttyneitä rasvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Teen yleensä ison kattilallisen linssikeittoa, johon heitän purkin kookosmaitoa. Syön keitosta arkisin viiden päivän ajan, joten en olisi huolissani kyllä määrästä. Kookosmaidossa on yleensä muutenkin puolet kookosvettä ja itse rasvaa puolikas purkki.

Vierailija
14/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuon takia ne kaakkois-aasialaiset onkin niin läskejä ja kuolevat sydänkohtauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei kannata sokeasti tuijottaa LDL-arvoa.

LDL-hiukkaset voivat olla erikokoisia. Pienet, tiheät LDL-hiukkaset näyttävät olevan haitallisempia ja aterogeenisempiä (eli ne voivat helpommin aiheuttaa verisuonten ahtautumista) kuin suuremmat, "huokoisemmat" LDL-hiukkaset.

Oxidatiivinen stressi: LDL:n haitallisuus voi liittyä sen hapettumiseen. Oksidoitunut LDL voi olla haitallisempaa verisuonille kuin ei-oksidoitunut LDL. Siksi antioksidanttien saanti ja tekijät, jotka estävät LDL:n hapettumisen, ovat tärkeitä.

Vierailija
16/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ancel Keys kusetti koko maailmaa "tyydyttynyt rasva epäterveellistä" hypoteesillaan:

https://www.scientificamerican.com/article/records-found-in-dusty-basem…

Muutama vuosi sitten löytyi yliopiston kellarista kaikki se data, jonka Keys piilotti sinne, koska se osa dataa osoitti hänen hypoteesinsa vääräksi. Meitä on siis huijattu noin 40 vuosikymmentä. Ja seuraukset näkyvät ylipaino- ja syöpäepidemiana. 

Herää kysymys, miksi ravintosuositusten paradigma ei muuttunut saman tien. No vastaushan on tietenkin "follow the money": Teolliset elintarvikkeet sekä diabetes- ja laihdutusteollisuus ovat liian tuottavia, jotta paradigmaa muutettaisiin. Diabetesliitto (jota rahoittaa yksinomaan lääketeolisuus) bännäsi keskustelupalstalta karppaaja-diabeetikon, joka oli saanut taudin remissioon ja päässyt kaikista lääkkeistään eroon vähähiilihydraattisella korkearasvaisella ruokavaliolla...

Vierailija
17/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Millainen ihminen ei tiedä tuota?

Näköjään eivät ravitsemusterapeutit eikä Valtion ravitsemusneuvottelukunta ymmärrä eroja erilaisten kovien rasvojen välillä.

Eivätkä kookosrasvan ja kookosöljyn eroa.

Vierailija
18/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ancel Keys kusetti koko maailmaa "tyydyttynyt rasva epäterveellistä" hypoteesillaan:

https://www.scientificamerican.com/article/records-found-in-dusty-basem…

Muutama vuosi sitten löytyi yliopiston kellarista kaikki se data, jonka Keys piilotti sinne, koska se osa dataa osoitti hänen hypoteesinsa vääräksi. Meitä on siis huijattu noin 40 vuosikymmentä. Ja seuraukset näkyvät ylipaino- ja syöpäepidemiana. 

Herää kysymys, miksi ravintosuositusten paradigma ei muuttunut saman tien. No vastaushan on tietenkin "follow the money": Teolliset elintarvikkeet sekä diabetes- ja laihdutusteollisuus ovat liian tuottavia, jotta paradigmaa muutettaisiin. Diabetesliitto (jota rahoittaa yksinomaan lääketeolisuus) bännäsi keskustelupalstalta karppaaja-diabeetikon, joka oli saanut taudin remissioon ja päässyt kaikista lääkkeistään eroon vähähiilihydraattisella korkearasvaisella ruokavaliolla...

Varmaan oli joku trolli. Vaarallistahan tuollaisen disinformaation jakaminen on.

Vierailija
19/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Millainen ihminen ei tiedä tuota?

Näköjään eivät ravitsemusterapeutit eikä Valtion ravitsemusneuvottelukunta ymmärrä eroja erilaisten kovien rasvojen välillä.

Eivätkä kookosrasvan ja kookosöljyn eroa.

Ööö? Ovat kyllä sama juttu.

Vierailija
20/43 |
09.08.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Millainen ihminen ei tiedä tuota?

Näköjään eivät ravitsemusterapeutit eikä Valtion ravitsemusneuvottelukunta ymmärrä eroja erilaisten kovien rasvojen välillä.

Eivätkä kookosrasvan ja kookosöljyn eroa.

Ööö? Ovat kyllä sama juttu.

Eihän ole.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi yksi neljä