Parhaat kikkasi vähentää hävikkiruokaa?
Meillä on usein jääkaapissa jotain sellaista jota lopulta joutuu heittämään roskikseen kun ei syödäkään. Esim. jogurtit, leivänpäälliset, kasvikset. Tuntuu että paras olisi käydä joka päivä kaupassa ja ostaa vain kulloinkin mietitty ruoka koska ei tuo hävikki mitään ilmaista ole. Asun teinin kanssa kahdestaan ja hän saattaa todellakin lähteä hakemaan itse iltapalaa kaupasta vaikka jääkaapissa olisi litra jogurttia ja banaaneja. Toisaalta ei huvita enää ostaa mitään mutta onko tyhjä jääkaappikaan mitenkään hyvä...
Kommentit (81)
Käymme kaupassa 2 kertaa viikossa ja opettelimme ostamaan vain sen mikä oikeasti menee ettei tarvitse heittää ruokaa roskiin. Köyhyys opettaa.
Jogurtista saat smoothieta, nestettä sekaan ja ravistus. Voi sen työntää myös taikinoihin eli sämpylöitä, rieskaa, pannaria yms ja tähän riitttää vanhaksikin mennyt, kunhan ei ole homeessa. Leivänpäällismakkarat voi silputa ja paistaa pastakastikkeen pohjaksi. Tulee paremmanmakuistakin kuin näistä palvisuikalepusseista, periaatteessa samaa tavaraahan ne ovat.
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Vierailija kirjoitti:
Jos ei luonnostaan tule ostettua vain tarpeellista, niin sit alkaa tekemään ruokalistaa aina valmiiksi ja ostaa vain siihen tarvittavia aineksia. Herkästi pilaantuvia vain se mitä tulee oikeasti päivän - parin sisällä käytettyä. Jos näitä jää aina silti hävikkiin, niin jätä hetkeksi ostamatta niitä kokonaan/ osta vain satunnaisesti, niin maistuu paremmin eikä jää mätänemään.
Jos ei ole budjettikysymys, niin ruokaboksit vois auttaa, kun ei tarvi ite käydä kaupassa (paitsi mausteet ja ne säilyy) ja kaikki menee aina resepteihin.
Ei, valmis ruokalista tai boksit eivät ainakaan toimi tässä perheessä, jäisivät käyttämättä kokonaan. Kaupassa käyminen ei ole meille ongelma eikä rahakaan mutta se ruoan heittäminen roskiin ärsyttää.
Vierailija kirjoitti:
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Käymme molemmat töissä eikä meillä syödä edes aamupalaa. Töissä useimmiten linjastoruoka, valmis eväs tai jos edellisen illan ruoasta on jotain jäänyt. Mutta puuroa ei syö ketään niin se nyt menisi ainakin hävikkiin ja veisi paljon aikaakin. Viikonloppuisin maistuu runsas brunssityyppinen aamupala jossa ei ole puuroa vaan juurikin leipää, jogurttia, kananmunaa, tuoremehua jne. Niin näitä aineksia ei taas viikolla kukaan ehdi/halua syödä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Käymme molemmat töissä eikä meillä syödä edes aamupalaa. Töissä useimmiten linjastoruoka, valmis eväs tai jos edellisen illan ruoasta on jotain jäänyt. Mutta puuroa ei syö ketään niin se nyt menisi ainakin hävikkiin ja veisi paljon aikaakin. Viikonloppuisin maistuu runsas brunssityyppinen aamupala jossa ei ole puuroa vaan juurikin leipää, jogurttia, kananmunaa, tuoremehua jne. Niin näitä aineksia ei taas viikolla kukaan ehdi/halua syödä.
Teillä siis kaksi kulinaristista aterioijaa? Menkää vkonloppuisin valmiiseen brunssipöytään.
Todella omituista. Jugurtit ja leivänpäälliset kun ovat melko hyvin säilyviä.
Minun on tietysti sinkkutaloudesta helppo huudella. Suunnittelen viikon ruokalistan, tiedän paljonko mitäkin tulee syödyksi viikossa, huomioin päivät jolloin syön ulkona ja pidän pakastimessa säätövaraa, jolloin viikon hankinnat voi suunnitella hieman alakanttiin. Näiden suunnitelmien pohjalta käyn kerran viikossa kaupassa ja ruokahävikkini on oikeasti nolla. Ehkä näistä on jotain hyötyä sinullekin, esim pakastaminen.
Vierailija kirjoitti:
Käymme kaupassa 2 kertaa viikossa ja opettelimme ostamaan vain sen mikä oikeasti menee ettei tarvitse heittää ruokaa roskiin. Köyhyys opettaa.
Köyhyys on opettanut mulle autottomalle sen, että kaupassa kannattaa käydä joka päivä olettaen, että se kauppa on kävelymatkan päässä kotoa tai työpaikalta. Silloin pystyy hyödyntämään paremmin aletuotteet, eikä tule ostettua niin paljon tavaraa, jottei jaksa käsissä kuljettaa. Töissä ollessa siellä kaupassa voi käydä ruokiksella, joten valikoimat ovat vielä suuremmat ja välttyy työpäivien loppumisajan ruuhkilta, eikä nuoriso ole koulun jälkeisillä energiajuomaostoksillaan.
Yksin asun ja käyn 2 viikon välein kaupassa ja ostan noin 100€ ja laitan osan pakkaseen ja otan sitten sieltä sitä mukaan kun syön,ei tule hävikkiä yhtään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Käymme molemmat töissä eikä meillä syödä edes aamupalaa. Töissä useimmiten linjastoruoka, valmis eväs tai jos edellisen illan ruoasta on jotain jäänyt. Mutta puuroa ei syö ketään niin se nyt menisi ainakin hävikkiin ja veisi paljon aikaakin. Viikonloppuisin maistuu runsas brunssityyppinen aamupala jossa ei ole puuroa vaan juurikin leipää, jogurttia, kananmunaa, tuoremehua jne. Niin näitä aineksia ei taas viikolla kukaan ehdi/halua syödä.
Teillä siis kaksi kulinaristista aterioijaa? Menkää vkonloppuisin valmiiseen brunssipöytään.
Eipä täällä sellaisia ole lähimaillakaan.
Vierailija kirjoitti:
Jos ei luonnostaan tule ostettua vain tarpeellista, niin sit alkaa tekemään ruokalistaa aina valmiiksi ja ostaa vain siihen tarvittavia aineksia. Herkästi pilaantuvia vain se mitä tulee oikeasti päivän - parin sisällä käytettyä. Jos näitä jää aina silti hävikkiin, niin jätä hetkeksi ostamatta niitä kokonaan/ osta vain satunnaisesti, niin maistuu paremmin eikä jää mätänemään.
Jos ei ole budjettikysymys, niin ruokaboksit vois auttaa, kun ei tarvi ite käydä kaupassa (paitsi mausteet ja ne säilyy) ja kaikki menee aina resepteihin.
Meillä taas käy herkästi niin, että suunnitellaan ruuat, mutta kukaan ei viitsi tehdä niitä. Lopulta on niin paljon tehtäviä ruokia, ettei niitä ehdi syömään. AP. Älä osta leivänpäällisiä tai jugurttia, niin ei jää syömättä. Pidä vaan puurotarvikkeet, munia tms. kaapissa. Monesti on perheissä tilanne, että jääkaappi pursuaa, mutta ei ole muka mitään syötävää. Jos penskat hakevat itse kaupasta, niin 2€ kolikko mukaan ja loput takaisin.
Laitan teinin isälleen ja sillä häviää roskiin heitettävän ruuan määrä ihan nolliin.
Vierailija kirjoitti:
Todella omituista. Jugurtit ja leivänpäälliset kun ovat melko hyvin säilyviä.
Minun on tietysti sinkkutaloudesta helppo huudella. Suunnittelen viikon ruokalistan, tiedän paljonko mitäkin tulee syödyksi viikossa, huomioin päivät jolloin syön ulkona ja pidän pakastimessa säätövaraa, jolloin viikon hankinnat voi suunnitella hieman alakanttiin. Näiden suunnitelmien pohjalta käyn kerran viikossa kaupassa ja ruokahävikkini on oikeasti nolla. Ehkä näistä on jotain hyötyä sinullekin, esim pakastaminen.
Ei jogurtti tai avattu juusto- tai kinkkupaketti kauaa säily. Ollaan siirrytty jopa ihan niihin kaikkein pienimpiin valmisviipalepaketteihin mutta eivät mene nekään tarpeeksi hyvin. Jogurtteja nytkin 3 erilaista PIENTÄ purkkia jääkaapissa joista päiväys mennyt ja vihaan sitä että joudun heittämään nuo roskiin. Itse vaan hyvin harvoin iltaisin syön muuta kuin iltaruoan ja koittaa sitten lapselle ostaa "järkevää ja monipuolista syömistä" niin näin käy.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos ei luonnostaan tule ostettua vain tarpeellista, niin sit alkaa tekemään ruokalistaa aina valmiiksi ja ostaa vain siihen tarvittavia aineksia. Herkästi pilaantuvia vain se mitä tulee oikeasti päivän - parin sisällä käytettyä. Jos näitä jää aina silti hävikkiin, niin jätä hetkeksi ostamatta niitä kokonaan/ osta vain satunnaisesti, niin maistuu paremmin eikä jää mätänemään.
Jos ei ole budjettikysymys, niin ruokaboksit vois auttaa, kun ei tarvi ite käydä kaupassa (paitsi mausteet ja ne säilyy) ja kaikki menee aina resepteihin.
Meillä taas käy herkästi niin, että suunnitellaan ruuat, mutta kukaan ei viitsi tehdä niitä. Lopulta on niin paljon tehtäviä ruokia, ettei niitä ehdi syömään. AP. Älä osta leivänpäällisiä tai jugurttia, niin ei jää syömättä. Pidä vaan puurotarvikkeet, munia tms. kaapissa. Monesti on perheissä tilanne, että jääkaappi pursuaa, mutta ei ole muka mitään syötävää. Jos penskat hakevat itse kaupasta, niin 2€ kolikko mukaan ja loput takaisin.
Ei, en edelleenkään mitään puurotarvikkeita rupea turhaan ostamaan saati pitämään kaapissa. Lapsi tienaa itse joten ostaa mitä ostaa. Ja itsekin haluan sen viikonloppubrunssin niin senkö käsket lopettaa :o Kuten sanoin jo, raha tässä ei ole ongelma vaan se hävikki joka jää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Käymme molemmat töissä eikä meillä syödä edes aamupalaa. Töissä useimmiten linjastoruoka, valmis eväs tai jos edellisen illan ruoasta on jotain jäänyt. Mutta puuroa ei syö ketään niin se nyt menisi ainakin hävikkiin ja veisi paljon aikaakin. Viikonloppuisin maistuu runsas brunssityyppinen aamupala jossa ei ole puuroa vaan juurikin leipää, jogurttia, kananmunaa, tuoremehua jne. Niin näitä aineksia ei taas viikolla kukaan ehdi/halua syödä.
Miksi pyytää niksejä kun eivät kerran kelpaa? Opetelkaa itse sitten ostamaan vähemmän.
Miksi sitten ostaa ruokaa ollenkaan kun ette sitä syö?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Miksi ostat jugurtteja ja leivänpäällisiä? Eivät ne ole tarpeellisia. Tehkää kunnon ateria pari kertaa päivässä ja sillä se. Aamulla vaikka puuroa ja kananmunia ruuaksi. Pätkäpaastoa aikuisille.
Käymme molemmat töissä eikä meillä syödä edes aamupalaa. Töissä useimmiten linjastoruoka, valmis eväs tai jos edellisen illan ruoasta on jotain jäänyt. Mutta puuroa ei syö ketään niin se nyt menisi ainakin hävikkiin ja veisi paljon aikaakin. Viikonloppuisin maistuu runsas brunssityyppinen aamupala jossa ei ole puuroa vaan juurikin leipää, jogurttia, kananmunaa, tuoremehua jne. Niin näitä aineksia ei taas viikolla kukaan ehdi/halua syödä.
Miksi pyytää niksejä kun eivät kerran kelpaa? Opetelkaa itse sitten ostamaan vähemmän.
No ajattelin jos jollakulla olisi meidän perheeseen sopivia keinoja. Tuossa koitin kertoa tilanteestamme että kaupassa voidaan käydä helposti joka päivä vaikka useampi kertakin eikä raha ole ongelma mutta se ajatustapa että ns. jääkaapissa täytyy olla ruokaa, se on, koska se ruoka ei sieltä mene.
Millä rahalla teini lähtee hakemaan itselleen iltapalaa kaupasta? Sillähän se hävikkiongelma ratkeaa, että käydään hakemassa vain se, joka syödään saman tien.
Meillä, joilla lähikauppa on kymmenien kilometrien päässä, on käytettävä enemmän järkeä ja suunniteltava. Työpäivinä voidaan käydä kaupassa vaikka joka päivä, mutta toisinaan tulee viikkoja, että käydään vain kerran tai ehkä kahdesti. Silloin mietitään etukäteen, mitä puuttuu ja ostetaan sitä.
Hävikki vähenee ostamalla pitempään säilyviä ruokia silloin, kun niitä ei ole tarkoitus syödä heti. Pakastin on hyvä apu.
Eläimille kelpaa sellainenkin ruoka, joka ei ole enää ihmisravinnoksi sopivaa. Ulkokoira voi hyvinkin haudata jo valmiiksi vanhentuneen lihan kypsymään mieleisekseen.
Jos ei luonnostaan tule ostettua vain tarpeellista, niin sit alkaa tekemään ruokalistaa aina valmiiksi ja ostaa vain siihen tarvittavia aineksia. Herkästi pilaantuvia vain se mitä tulee oikeasti päivän - parin sisällä käytettyä. Jos näitä jää aina silti hävikkiin, niin jätä hetkeksi ostamatta niitä kokonaan/ osta vain satunnaisesti, niin maistuu paremmin eikä jää mätänemään.
Jos ei ole budjettikysymys, niin ruokaboksit vois auttaa, kun ei tarvi ite käydä kaupassa (paitsi mausteet ja ne säilyy) ja kaikki menee aina resepteihin.