Laskiaispullan alkuperäinen täyte on mantelimassa
Lakiaispulla keksittiin Ruotsissa 1700-luvulla ja se oli siis pulla, jonka väliin laitettiin mantelimassaa. Vasta 1900-luvulla keksittiin lisätä täytteeksi myös kermavaahto. Kun laskiaispulla yleistyi Suomessa, mantelimassa vaihtui hilloon ihan siitä syystä, että se oli halvempaa - ehkä sopi myös suomalaiseen makuun paremmin.
Nykypäivänä mantelimassa pitää pintansa Suomessakin koska enää ei rahan puutteen takia tarvitse hilloa valita. Reilu 40% suomalaisista valitsee mantelimassan laskiaispullaan.
Itse olen pikkuhiljaa nyt aikuisuudessa vaihtanut hillopullaleiristä mantelimassaleiriin. Se ei välttämättä ensimmäisellä kerralla maistu hyvältä mutta kannattaa antaa sille muutaman kerran uusi mahdollisuus. Kun makuaisti kypsyy ja tajuaa mantelimassapullan "jutun" niin paluuta ei enää ole.
Kommentit (59)
Jaa🙄
Minulle maistuu ihan molemmat ja tämän lisäksi myös kinuskitäyte, jota just maistoin.
Kermavaahtoa pitää olla reilusti, se on kaikkein tärkeintä😋
Onko marsipaani sama kuin mantelimassa?
Mantelimassaa sen olla pitää.
Hillo on öklöä.
Ei metsäläiset näitä sivistyneen luokan juttuja tajua. He haluavat äklönmakeaa hilloa, koska he eivät ymmärrä mantelin hienostunutta flavööriä. Annetaan heidän leikkiä kuin pulavuoden lapset hillopurkeillaan. Me sivistyneet ymmärrämme semlan historiallisessa kontekstissa ja kunnioitamme originaalia ratkaisua, meille manteli on ainoa valinta laskiaispullaan. Dessutom kan vi svenska.
Vierailija kirjoitti:
Onko marsipaani sama kuin mantelimassa?
On.
Paitsi marsipaanit on usein maustettuja jollain.
Voihan sinne tunkea vaikka siirappia. Mikään ei ole enää pyhää.
Tuliko tämä jollekin oikeasti uutena tietona?
Minusta oli kummallista, kun mantelimassa olikin vain ruokalusikallinen hillomaista tahnaa. Oli ihan eri käsitys siitä, mitä massa tarkoittaa.
Cecilè kirjoitti:
Ei metsäläiset näitä sivistyneen luokan juttuja tajua. He haluavat äklönmakeaa hilloa, koska he eivät ymmärrä mantelin hienostunutta flavööriä. Annetaan heidän leikkiä kuin pulavuoden lapset hillopurkeillaan. Me sivistyneet ymmärrämme semlan historiallisessa kontekstissa ja kunnioitamme originaalia ratkaisua, meille manteli on ainoa valinta laskiaispullaan. Dessutom kan vi svenska.
Siis etkö sinä toivoton juntti tajua, että alkuperinen tapa syödä semlaa on hetväggin muodossa. Eli semla lautaselle, ja sen ympärille kaadetaan kuumaa, maustettua maitoa. Semlaa ei siis lähmitä suoraan suuhuun, vaan syödään sivistyneesti lautaselta.
Vierailija kirjoitti:
Jaa🙄
Minulle maistuu ihan molemmat ja tämän lisäksi myös kinuskitäyte, jota just maistoin.
Kermavaahtoa pitää olla reilusti, se on kaikkein tärkeintä😋
Useimmissa Suomen kauppojen laskiaispullissa on ihan liian vähän kermavaahtoa. Sitä pitää olla PALJON. Ja joissain ei edes ole aitoa kermaa, fy fan!
Jep, onneksi keksittiin parempi täyte. Jäis muuten kauppaan.
"Kun laskiaispulla yleistyi Suomessa, mantelimassa vaihtui hilloon ihan siitä syystä, että se oli halvempaa - ehkä sopi myös suomalaiseen makuun paremmin."
Det gäller precis alla livsmedel i Finland. I korven ersatte man köttet med mjöl, salt och vatten. Smöret ersattes av kattfett salt och vatten, chokladen ersattes med fett, socker och mjölk, kaffet ersattes av de billigaste bönorna och lätt rost, köttet injiceras med saltvatten, osten lagras inte alls eller en väldigt kort tid. Filé och entrecote ersätts med bitar från buk och skuldra.
Kort och gott, allt är fusk till vansinnespriser i en finsk "livsmedels"affär. P.S. brödet bakades förra veckan eller idag eller igår av 2 år gammal polsk fryst deg.
Olen aina syönyt vain mantelimassatäytteisiä laskiaispullia. Ajatus hillosta epämiellyttävä.
Oletteko ajatelleet sen mantelimassan hiilijalanjälkeä? Kyllä kotimainen tai jopa omista marjoista tehty hillo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto.
Mitä väliä. Kukin tunkekoon täytteeksi mitä haluaa. Onko niin tärkeää yrittää olla oikeassa? Maailma muuttuu. Niin muuttuvat myös ihmisten makutottumukset. Keneltä se on pois?
Vierailija kirjoitti:
Jep, onneksi keksittiin parempi täyte. Jäis muuten kauppaan.
Juuri näin se mantelimassa on pahaa.
Mantelimassa kuulostaa järkevältä
Ihmettelinkin, miksi pulla on suunniteltu väärin, eli hillo ja kerma pursuaa pois sivuille - käsiin
.
DI
Tiedetään, ostan silti aina hillolla koska paljon paremman makuisia.
Selvä. Teen silti laskiaispullat hillolla ja kermavaahdolla koska en pidä manteleista. Jätän aina ne pois kaikista resepteistä kun leivon. Sori jos joku ahdistuu tästä.
Näin on!