Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Laskiaispullan alkuperäinen täyte on mantelimassa

Vierailija
19.02.2023 |

Lakiaispulla keksittiin Ruotsissa 1700-luvulla ja se oli siis pulla, jonka väliin laitettiin mantelimassaa. Vasta 1900-luvulla keksittiin lisätä täytteeksi myös kermavaahto. Kun laskiaispulla yleistyi Suomessa, mantelimassa vaihtui hilloon ihan siitä syystä, että se oli halvempaa - ehkä sopi myös suomalaiseen makuun paremmin.

Nykypäivänä mantelimassa pitää pintansa Suomessakin koska enää ei rahan puutteen takia tarvitse hilloa valita. Reilu 40% suomalaisista valitsee mantelimassan laskiaispullaan.

Itse olen pikkuhiljaa nyt aikuisuudessa vaihtanut hillopullaleiristä mantelimassaleiriin. Se ei välttämättä ensimmäisellä kerralla maistu hyvältä mutta kannattaa antaa sille muutaman kerran uusi mahdollisuus. Kun makuaisti kypsyy ja tajuaa mantelimassapullan "jutun" niin paluuta ei enää ole.

Kommentit (59)

Vierailija
1/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin on!

Vierailija
2/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jaa🙄

Minulle maistuu ihan molemmat ja tämän lisäksi myös kinuskitäyte, jota just maistoin.

Kermavaahtoa pitää olla reilusti, se on kaikkein tärkeintä😋

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko marsipaani sama kuin mantelimassa?

Vierailija
4/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mantelimassaa sen olla pitää.

Hillo on öklöä.

Vierailija
5/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei metsäläiset näitä sivistyneen luokan juttuja tajua. He haluavat äklönmakeaa hilloa, koska he eivät ymmärrä mantelin hienostunutta flavööriä. Annetaan heidän leikkiä kuin pulavuoden lapset hillopurkeillaan. Me sivistyneet ymmärrämme semlan historiallisessa kontekstissa ja kunnioitamme originaalia ratkaisua, meille manteli on ainoa valinta laskiaispullaan. Dessutom kan vi svenska.

Vierailija
6/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Onko marsipaani sama kuin mantelimassa?

On.

Paitsi marsipaanit on usein maustettuja jollain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voihan sinne tunkea vaikka siirappia. Mikään ei ole enää pyhää.

Vierailija
8/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuliko tämä jollekin oikeasti uutena tietona?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta oli kummallista, kun mantelimassa olikin vain ruokalusikallinen hillomaista tahnaa. Oli ihan eri käsitys siitä, mitä massa tarkoittaa. 

Vierailija
10/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Cecilè kirjoitti:

Ei metsäläiset näitä sivistyneen luokan juttuja tajua. He haluavat äklönmakeaa hilloa, koska he eivät ymmärrä mantelin hienostunutta flavööriä. Annetaan heidän leikkiä kuin pulavuoden lapset hillopurkeillaan. Me sivistyneet ymmärrämme semlan historiallisessa kontekstissa ja kunnioitamme originaalia ratkaisua, meille manteli on ainoa valinta laskiaispullaan. Dessutom kan vi svenska.

Siis etkö sinä toivoton juntti tajua, että alkuperinen tapa syödä semlaa on hetväggin muodossa. Eli semla lautaselle, ja sen ympärille kaadetaan kuumaa, maustettua maitoa. Semlaa ei siis lähmitä suoraan suuhuun, vaan syödään sivistyneesti lautaselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jaa🙄

Minulle maistuu ihan molemmat ja tämän lisäksi myös kinuskitäyte, jota just maistoin.

Kermavaahtoa pitää olla reilusti, se on kaikkein tärkeintä😋

Useimmissa Suomen kauppojen laskiaispullissa on ihan liian vähän kermavaahtoa. Sitä pitää olla PALJON. Ja joissain ei edes ole aitoa kermaa, fy fan!

Vierailija
12/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jep, onneksi keksittiin parempi täyte. Jäis muuten kauppaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Kun laskiaispulla yleistyi Suomessa, mantelimassa vaihtui hilloon ihan siitä syystä, että se oli halvempaa - ehkä sopi myös suomalaiseen makuun paremmin."

Det gäller precis alla livsmedel i Finland. I korven ersatte man köttet med mjöl, salt och vatten. Smöret ersattes av kattfett salt och vatten, chokladen ersattes med fett, socker och mjölk, kaffet ersattes av de billigaste bönorna och lätt rost, köttet injiceras med saltvatten, osten lagras inte alls eller en väldigt kort tid. Filé och entrecote ersätts med bitar från buk och skuldra.

Kort och gott, allt är fusk till vansinnespriser i en finsk "livsmedels"affär. P.S. brödet bakades förra veckan eller idag eller igår av 2 år gammal polsk fryst deg.

Vierailija
14/59 |
19.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen aina syönyt vain mantelimassatäytteisiä laskiaispullia. Ajatus hillosta epämiellyttävä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oletteko ajatelleet sen mantelimassan hiilijalanjälkeä? Kyllä kotimainen tai jopa omista marjoista tehty hillo on ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Vierailija
16/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä väliä. Kukin tunkekoon täytteeksi mitä haluaa. Onko niin tärkeää yrittää olla oikeassa? Maailma muuttuu. Niin muuttuvat myös ihmisten makutottumukset. Keneltä se on pois?

Vierailija
17/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jep, onneksi keksittiin parempi täyte. Jäis muuten kauppaan.

Juuri näin se mantelimassa on pahaa. 

Vierailija
18/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mantelimassa kuulostaa järkevältä

Ihmettelinkin, miksi pulla on suunniteltu väärin, eli hillo ja kerma pursuaa pois sivuille - käsiin

.

DI

Vierailija
19/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiedetään, ostan silti aina hillolla koska paljon paremman makuisia.

Vierailija
20/59 |
20.02.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Selvä. Teen silti laskiaispullat hillolla ja kermavaahdolla koska en pidä manteleista. Jätän aina ne pois kaikista resepteistä kun leivon. Sori jos joku ahdistuu tästä.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän kolme viisi