Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Työssäoppimisjaksot/Kokki

Tuleva kokki
17.01.2023 |

Ihmettelen kokin työssäoppimispaikkoja. Alalla tällä hetkellä huutava tarve työntekijöistä ja siltikään monet ei viitsi panostaa opiskelijoihin juuri ollenkaan. Kaksi ensimmäistä jaksoa minulla oli todella hyvät paikat. Sain tehdä kaikkea monipuolisesti ja neuvottiin ja kannustettiin niin kuin vastuullinen ohjaaja tekee. Panostettiin niihin asioihin enemmän mihin pitikin panostaa. Kaikista olen tähän mennessä saanut vitoset. Nyt viimeinen top menossa ja noita kahta ensimmäistä paikkaa lukuunottamatta ohjaus on ollut ala-arvoista. Yhden paikan jouduin jopa vaihtamaan koska minua pidettiin siellä siivoojana. Pesin lattioita, uuneja, laitteita ja oikeestaan kaikkea mikä heiltä oli päässyt paskottumaan pidemmäksi aikaa. Samaa olen kuullut myös opiskelutovereiltani. Tämä on ihan järjetöntä että seisot puoli päivää tiskissä, aamulla pilkot juureksia ja hedelmiä ja se itse pääasia jää kokonaan pois. Kolme viikkoa taas takana ja olen tehnyt tasan yhden kastikkeen. Hyvin oppii ainakin tiskaamaan. Olen koko ikäni tehnyt ruumiillisesti raskasta työtä ja oppinut kiireiset aikataulut. Tiedän että minussa on kyllä potentiaalia, miksi sitä ei oteta huomioon työpaikalla.

Kommentit (27)

Vierailija
1/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Just näin. Enemmän sais olla jotain vahtimista mitä laittavat oppilaiden tekemään. Ravintolat kouluttaa itelleen samalla extraajia. Nehän ei varsinaisesti ruokaa valmista vaan misaavat ja tiskaavat. Jos ei ole aikaa tai halukkuutta opettaa tulevia ammattilaisia niin ei pitäis itsekkäästi käyttää opiskelijoita hyväksi.

Vierailija
2/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ravintoloissa on hierarkia ja pikkuhiljaa ylenemisen kulttuuri . Kyllä sieltä tiskinurkastakin oppii asioita , tulee tutuksi tarjoiluastiat mitä mihinkin käytetään ja jos pidät korvat auki voi kuunnella tarkkaan ja painaa mieleen mitä pääkokki huutelee kokeille ja tarjoilijoille . Hiljaisena hetkenä ja päivänä voi mennä rohkeasti opettelemaan sitten annosten tekemistä ohjatusti . Kun on motivoitunut , sitkeä ja tunnollinen niin saa harjoittrlupaikasta helposti kesätyön itselleen .

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Inhoan elintarvike ja ravintola-alan töitä. Tein niitä hanttihommana nuorena. Just tollainen meno.

Vierailija
4/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitkä sinun tavoitteet jaksolla on. Se on se työ mitä sinulla on oikeus tehdä. Sano ohjaajallesi.

Vierailija
5/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täytyy myös muistaa, että kokin työstä noin puolet on juurikin siivousta ja tiskausta. Tämä unohtuu monelta alalle haluavalle. Siisteys ja sen ylläpidon oppiminen on perusasioita, joita nyt siis opettelet.

Vierailija
6/27 |
18.01.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se tiskarin homma on muuten yksi ravintolan tärkeimmistä. Sitä ei kannata yhtään ylenkatsoa. Jos ei ole puhtaita astioita, ei annoksia saa valmistettua, eikä niitä saa esille jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/27 |
31.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sillon kun opetellaan ammattiin, pitäisi päästä tekemään niitä asioita mitä kuuluu oppia. Työssäoppimispaikka on kuitenkin juuri se paikka missä suurin osa todellisesta opista tulee. Koulu antaa vain pienet eväät harjoittelupaikkaan. On väärin että opiskelijoita tosiaan käytetään tiskareina koko top- jakson ajan, kun pitäisi opetella esim. lounasruokien valmistusta. Tiskata osaa jokainen vaikka silmät kiinni mutta muu ei saa olla hepreaa harjoittelun jälkeen. Sitten kun lähdetään töitä hakemaan, ihmetellään kun porukka on ihan kädetöntä.462

Vierailija
8/27 |
31.05.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sillon kun opetellaan ammattiin, pitäisi päästä tekemään niitä asioita mitä kuuluu oppia. Työssäoppimispaikka on kuitenkin juuri se paikka missä suurin osa todellisesta opista tulee. Koulu antaa vain pienet eväät harjoittelupaikkaan. On väärin että opiskelijoita tosiaan käytetään tiskareina koko top- jakson ajan, kun pitäisi opetella esim. lounasruokien valmistusta. Tiskata osaa jokainen vaikka silmät kiinni mutta muu ei saa olla hepreaa harjoittelun jälkeen. Sitten kun lähdetään töitä hakemaan, ihmetellään kun porukka on ihan kädetöntä.462

Tiskari on kiireisen ravintolan tärkein tyyppi. Jokainen ei tosiaankaan pärjää tiskissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/27 |
04.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ravintola ammattilaiset. Ottakaa selvää mitä niissä koulutussopimuksissa lukee ja mitä pitää osata jotta saa vitosen. Ravitsemispalvelussa opetellaan perusasiat johon kuuluu myös tiskaaminen ja muut perusasiat. Se ei todellakaan ole oikein että opiskelija ei pääse tekemään tarpeeksi tutkinnon osan mukaisia tehtäviä. Hyvä perehdyttäjä keskittyy opiskelijan kanssa niihin asioihin missä opiskelija tarvitsee opastusta ja opettelua. Minulla oli aikoinaan hyvät harjoittelu paikat jossa jo heti alkuunsa oli periaatteena että opiskelijaa ei käytetä ekstraajana vaan opiskelija on oppimassa ammattiin. A la cartea ei opi tiskatessa ja se on fakta. Jos se tiskaaminen on kerran niin tärkeää ja ihmeellistä niin miksi ette huolehdi siitä itse ja opiskelija alkaa siitä vähäpätöisemmästä asiasta, eli esim a la carte annosten tekemisestä. Tälläisenä aikana kun on huutava pula ammattitaitoisista kokeista kannattaisi ottaa se pää pois perseestä ja alkaa kouluttaa kokkeja eikä tiskareita.

Vierailija
10/27 |
04.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Se tiskarin homma on muuten yksi ravintolan tärkeimmistä. Sitä ei kannata yhtään ylenkatsoa. Jos ei ole puhtaita astioita, ei annoksia saa valmistettua, eikä niitä saa esille jne.

Eli mielestäsi on ihan ok juttu että kokiksi opiskeleva tiskaa astioita esim. 3kk putkeen harjoittelussa? Sitäkö ne valmistuneet kokitkin tekee päivät pitkät? Ruokien tekeminen on ihan sivujuttu jota kokkiopiskelijan ei tarvitse opetella? Oisko sitten vaikka siivoojat jotka laitetaan tekemään ne vähemmän tärkeät asiakkaiden ruuat, vai ketä ehdottaisit?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/27 |
04.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mene johonkin karvarannepaikkaan ja ne tekee sulle ullatuksen joka aamu kun tulet töihin.

Vierailija
12/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nimenomaan. Enemmän vastuuta työpaikalle. Työpaikat unohtaa että juoru kulkee opiskelijoiden keskuudessa. Nämä paikat jotka eivät ota vastuuta, eivät myöskään syö sitä parasta kauraa. Kyllä ne vasta valmistuneet menevät sinne missä heitä arvostetaan. Opiskelijaryhmissä puhutaan kyllä huonoista ja hyvistä harjoittelupaikoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sillon kun opetellaan ammattiin, pitäisi päästä tekemään niitä asioita mitä kuuluu oppia. Työssäoppimispaikka on kuitenkin juuri se paikka missä suurin osa todellisesta opista tulee. Koulu antaa vain pienet eväät harjoittelupaikkaan. On väärin että opiskelijoita tosiaan käytetään tiskareina koko top- jakson ajan, kun pitäisi opetella esim. lounasruokien valmistusta. Tiskata osaa jokainen vaikka silmät kiinni mutta muu ei saa olla hepreaa harjoittelun jälkeen. Sitten kun lähdetään töitä hakemaan, ihmetellään kun porukka on ihan kädetöntä.462

Tiskari on kiireisen ravintolan tärkein tyyppi. Jokainen ei tosiaankaan pärjää tiskissä.

Mun tietääkseni tiskaajaksi ei tarvita kokin koulutusta

Vierailija
14/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tiskaajaksi ei tarvita koulutusta ollenkaan. Siihen pääsee kuka vaan ripeä tyyppi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ja lehmät lentää. Kokki osaa kokata, tarjoilla, käyttää kassaa, olla asiakaspalvelussa, tiskata ja siivoota. Tiskari osaa....no tiskata🤷.

Vierailija
16/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Haha. Menee mielenkiintoiseksi. Voin kuvitella kun asiakas tilaa annoksen ja tarjolla on... Puhtaat lautaset pöydälle 😂😂. Ole hyvä. Toivottavasti maistuu. Tässä varmaan vastaus miksi toiset paikat menestyy ja toiset keskittyy siihen että kunhan osataan tiskata.

Vierailija
17/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Liki vuoden olin paikallisessa lounaskahvilassa töissä (ei toki ravintola, mutta lounasta oli sekä leipomopuoli) ja olin myös ollut samassa paikassa työssäoppimisjaksolla. Harjoittelijoita pidettiin yllätys yllätys ilmaisena työvoimana nimenomaan siivoamisessa ja tiskaamisessa. Päivät venyi mullakin työharjoittelujaksolla pahimmillaan 15 tuntiin, kun pomon suosima työntekijä teki 6-7h päivää ja lähti tasan kello 14 kotiin. Perjantaisin lähti yleensä vähän klo 13 jälkeen ja minä jäin raivaamaan ja siivoamaan asiakkaiden sotkut, tämän kokin sotkut ja yritin vielä omat leipurin hommani tehdä siinä sivussa. Olipahan lystiä :)

Vierailija
18/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Sillon kun opetellaan ammattiin, pitäisi päästä tekemään niitä asioita mitä kuuluu oppia. Työssäoppimispaikka on kuitenkin juuri se paikka missä suurin osa todellisesta opista tulee. Koulu antaa vain pienet eväät harjoittelupaikkaan. On väärin että opiskelijoita tosiaan käytetään tiskareina koko top- jakson ajan, kun pitäisi opetella esim. lounasruokien valmistusta. Tiskata osaa jokainen vaikka silmät kiinni mutta muu ei saa olla hepreaa harjoittelun jälkeen. Sitten kun lähdetään töitä hakemaan, ihmetellään kun porukka on ihan kädetöntä.462

Tiskari on kiireisen ravintolan tärkein tyyppi. Jokainen ei tosiaankaan pärjää tiskissä.

Saa kyllä olla aika pökiö jos muuten fyysisesti terve ei ravintolan tiskissä pärjää.

Vierailija
19/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ravintoloissa on hierarkia ja pikkuhiljaa ylenemisen kulttuuri . Kyllä sieltä tiskinurkastakin oppii asioita , tulee tutuksi tarjoiluastiat mitä mihinkin käytetään ja jos pidät korvat auki voi kuunnella tarkkaan ja painaa mieleen mitä pääkokki huutelee kokeille ja tarjoilijoille . Hiljaisena hetkenä ja päivänä voi mennä rohkeasti opettelemaan sitten annosten tekemistä ohjatusti . Kun on motivoitunut , sitkeä ja tunnollinen niin saa harjoittrlupaikasta helposti kesätyön itselleen .

Se on juurikin näin keittiöissä on perinteisesti ollut ja joissakin paikoissa vieläkin todellakin se hierarkia on vallalla. Tiedän paikkoja joissa harkkareilla ja uusilla työntekijöillä ei ole mitään asiaa sinne piisiin . Hommat alkaa sieltä tiskistä. Pilkkomisesta ja sitten kallan puolelta. Siinä täytyy vaan näyttää asennetta ja painaa niin perkeleesti niitä " paskahommia" saavuttaa arvostus niiden vanhempien työntekijöiden silmissä niin se näyttöpaikka aukeaa.

Vierailija
20/27 |
05.06.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Inhoan elintarvike ja ravintola-alan töitä. Tein niitä hanttihommana nuorena. Just tollainen meno.

Ei pidä yleistää.

Oma ura ravintola -alalla (ilman yo tutkintoa).

- kokki

- vyoropäällikkö

- keittiömestari (tämä 5v päästä kokiksi valmistumisen jälkeen.)

- hotelli-ravintola esimiestutkinto

- ravintolapäällikkö

- palvelupäällikkö

- aluepäällikkö / projektipäällikkö (tämä 15 v päästä kokiksi valmistumisen jälkeen)

- restonomin tutkinto

- asiakkuuspäällikkö isossa globaali yrityksessä

- johtamisen ja CAM erikoisammattitutkinnot.

Viimeiset 12v palkka ollut aina yli 4000 eur, viimeiset 3v jopa n 4600 + bonukset sekä autoetu.

Ei ollenkaan hullummin.

Ja minäkin tiskasin ja siivosin varastoja päivittäin kokkilinjan harjottelussa.

Eli anna mennä vaan ja tee sekin hyvin, kyllä se ura siitä urkenee.

Kaikki on kiinni omasta asenteesta!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme seitsemän yhdeksän