Mitä, poronkäristykseen kermaa?
Rönkän poronpaistikäristyksen ohjeessa neuvotaan haudutuksen lopulla lisäämään 2dl kermaa. Ei kuulosta kovin autenttiselta.
Kommentit (29)
Ainakin tilkka maitoa on usein resepteissä. Mureuttaa lihaa jotenkin?
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
No ei meillä ainakaan ikinä laitettu kermaa poronkäristykseen eikä kyllä muutenkaan kermaa käytetty mihinkään ruoanlaittoon.
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Suomessa poronhoito yleistyi vasta 1800-luvun loppupuolella. Kyllä silloin oli jo pippurit ja muut yleisesti saatavilla. Ennen porotaloutta Lapissa oli enemmän lehmiä kuin poroja!
Toi myytti ikiaikaisesta poronhoidosta ei historiallisesti pidä paikkaansa. Porot on eläneet lähinnä täysin villieläiminä.
Ei kuulu kerma aitoon poronkäristykseen.
Sen sijaan siinä perunamuusissa, joka tarjotaan poronkäristyksen kanssa, voi olla loraus kermaa ja voita.
Poronliha on erittäin rasvatonta.
Itse ole käristänyt poron käristyksen pekonilla ja voilla.
Ja sitten hauduttanut sen kypsäksi lisäämällä olutta mauksi.
Hyvin on kelvannut kaikille ja sanottu usein että aivan helvetin hyvää käristystä.
Poronkäristystä voi tarjota myös lappilaisten puikula perunoiden kanssa.
Vierailija kirjoitti:
Kerma parantaa kaikkea :D Sama kuin voi ja sokeri.
Tietenkin, sillä kerma neste jossa on runsaasti rasvaa, sama voissa.
Sokeri taas antaa makua myös useisiin ruokiin.
Itse lisään ripauksen sokeria tomaattikastikkeeseen.
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Mikä oli syy ettei ukko ottanut myös voita ja pippureita tunthuriin? Halusiko ukko ehdoin tahdoin tehdä baskaa poronkäristystä?
Luultavasti voi on käristyksen rasvaa perinteisimmillään. Mutta ruokakulttuuri muuttuu. Syöhän etelänihmiset leipäjuustonkin hillojen kanssa! Leipäjuusto sipullettiin perinteisesti kahvin sekaan ja hilloista keitettiin kiisseliä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kerma parantaa kaikkea :D Sama kuin voi ja sokeri.
Tietenkin, sillä kerma neste jossa on runsaasti rasvaa, sama voissa.
Sokeri taas antaa makua myös useisiin ruokiin.
Itse lisään ripauksen sokeria tomaattikastikkeeseen.
Itsehän lisään ketsuppia ruskeaan kastikkeeseen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Suomessa poronhoito yleistyi vasta 1800-luvun loppupuolella. Kyllä silloin oli jo pippurit ja muut yleisesti saatavilla. Ennen porotaloutta Lapissa oli enemmän lehmiä kuin poroja!
Toi myytti ikiaikaisesta poronhoidosta ei historiallisesti pidä paikkaansa. Porot on eläneet lähinnä täysin villieläiminä.
Hiukan täytyy korjata tota sun aikahaarukkaa.
Tunturi-Lappiin (Suomen alueelle) poronhoito levisi Norjasta jo noin 500 vuotta sitten.
Metsä Lapin osalta varsinainen pironhoito nykymuodossa levisi aika myöhään. Mutta esim. Koillismaalla poroja pidettiin jo 1600 ja 1700 luvuilla rahdin kuljetuksissa Vienasta Perämeren rannikkokaupynkeihin.. Tavara liikkui pororaidoilla, kunnes 1800 luvun puolivälissä hevoset syrjäyttivät porot rahdinajossa. Sen jälkeen noillakin seuduilla poroja alettiin kasvattaa lihatuotannon merkeissä ha poromäärät kasvoivat aiemmasta merkittävästi
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Mikä oli syy ettei ukko ottanut myös voita ja pippureita tunthuriin? Halusiko ukko ehdoin tahdoin tehdä baskaa poronkäristystä?
Lappalaiset paisto käristyksen poron kuussa. Ei siellä voita ollutKatajanmarjaa korkeinraan mausteeksi. Pippurit ja voit oli lantalaisten herkkua.
Vierailija kirjoitti:
Luultavasti voi on käristyksen rasvaa perinteisimmillään.
Eikös poron kuu olisi?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Mikä oli syy ettei ukko ottanut myös voita ja pippureita tunthuriin? Halusiko ukko ehdoin tahdoin tehdä baskaa poronkäristystä?
Lappalaiset paisto käristyksen poron kuussa. Ei siellä voita ollutKatajanmarjaa korkeinraan mausteeksi. Pippurit ja voit oli lantalaisten herkkua.
Miten ne kuuhun pääsi?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tunturissa ei ollut pippureita, sipuleita eikä kermoja kun lapin äijä käristystä teki nuotiolla, vain vuoltua lihhoo ja suolaa pussukasta. Nesteenä sulatettu lumi.
Mikä oli syy ettei ukko ottanut myös voita ja pippureita tunthuriin? Halusiko ukko ehdoin tahdoin tehdä baskaa poronkäristystä?
Lappalaiset paisto käristyksen poron kuussa. Ei siellä voita ollutKatajanmarjaa korkeinraan mausteeksi. Pippurit ja voit oli lantalaisten herkkua.
Jep poron oma rasva on parasta käristykseen.
Kyllä poronkäristyksen voi tehdä myös kermaa käyttäen.
Itse teen kermalla noin fifty-sixty
T:Lappilainen