Hirvipaisti. Miten onnistun?
Siis valmistamisessa. Ostin hetken mielijohteesta kilon hirvipaistin tehdäkseni kerrankin jotain uutta ja nyt mietin, miten saan sen onnistumaan. Ehtisikö joku kertoa, miten hirvipaistista saa hyvää? Uunissa vai padassa, minkä seurassa, miten kuumassa, miten pitkään?
Kiitos!
Kommentit (6)
etsi ohje googlella
voin suositella!
Luulen, että olet sama henkilö, joka kyselit neuvoa minulta?
En tiedä saitko vastakysymykseni meilinä, kun ihmettelin nimien välissä olevaa tyhjää väliä, eikä kone huolinut sitä. Yhteen kirjoitettuna viesti lähti, mutten ole varma tavoittiko se sinua.
Kilon paisti on melko pieni, joten vahdi mittarin ilmoittamaa sisälämpötilaa, ettei pääse menemään yli, muuten liha kuivuu. Vinkiksi vielä, että älä poista mittaria valmiista lihasta heti, jotta lihasnesteet pysyvät lihan sisällä, vaan odottele n 15 minuuttia.
Huomioi, että tämä ohje on kolmen kilon paistiin, joten pienentele hieman ainesuhteita.
n 3 kg hirvenpaistia
valkosipulinkynsiä
Marinadi:
2 pulloa tumaa, makeaa olutta
1 tl rouhittua mustapippuria
muutama katajanmarja
1/2 dl balsamiviinietikkaa
paistopussiin:
1/2 dl soijakastiketta
muutama sipuli
150 g pekonia
Tee paistiin viiltoja ja tökkää koloihin valkosipulinkynsien paloja. Laita paisti paistopussiin. Aseta pussi vuokaan ja kaada päälle marinointiainekset. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista.
Siivilöi olutmarinadi ja ota se talteen. Ripottele mausteet paistin päälle. Kaada paistin päälle soijakastike ja peitä pinta pekonilla. Sulje pussi ja leikkaa pussin ylänurkkaan pieni reikä.
Kypsennä paistia 150 asteisessa uunissa n 4 tuntia. Anna jäähtyä hetki.
Kuumenna ja suurusta olutmarinadi kastikkeeksi.
Tarjoa lisäksi keitettyjä juureksia ja voimakkaan makuista marjaa, kuten karpaloa, pihlajanmarjaa tai puolukkaa.
Tosiaan, laita lihaan paistimittari lihan paksuimpaan kohtaan. Valmiin lihan sisälämpötila on 75 astetta.
Olen lämmittänyt leivinuunin edellisenä iltana, aamulla ruskistan paistista pinnan nopsaan paistinpannulla. Päälle suolaa ja pippuria. Paisti pataan, sinne vettä kaveriksi + vaikka porkkanaa ja sipulia, jos haluaa. Joskus ripsautan vähän myös vehnäjauhoja, jos haluan sakeamman liemen. Pata uuniin aamulla ja pois töistä tullessa. Että on mureaa ja mehevää, nam. Eikä kuivu pitkästä ajasta huolimatta, kun muhii hiipuvassa lämmössä.
Liemestä teen kastikkeen, joskus lurautan ruokakermaa sekaan ja loput pakasteeseen ja käytän kastikkeen tai keiton pohjana.
Vasta nyt ehdin kiittämään, hyvin onnistui, tein " Linnun" ohjeella loppujen lopuksi. Nam... ja mukavaa viikonlopun jatkoa! toivottavasti voin itse joskus olla avuksi ruokaohjeissa!
Käy katsomassa.Linkki on tässä:
http://sandra79.vuodatus.net/blog/category/Riistaruoat