Miksi ihmiset harjoittaa edelleen maataloutta jos kerran maatalous on liiketoimintana kannattamatonta koko maapallon laajuisesti?
Liiketaudelliselta ja yritystoiminnan kannalta maatalous on järjetöntä bisnestä sillä se tuottaa joko hyvin vähän tai sitten tuotto jää tappiolle riippumatta siitä ollaanko sitä Suomessa tai missä tahansa päin maapalloa. Normaalisti vastaavissa tapauksissa yritys laittaisi pillit pussiin ja löisi hanskat tiskiin jos se ei saisi toimintaansa kannattavaksi, mutta sen sijaan maataloutta tekohengitetään korkeilla maataloustuilla ja avustuspaketeilla. Ja niistäkin huolimatta viljelijä jää usein nollille vaikka pelto olisi täynnä viljaa, riisiä, perunaa, rypsiä, soijaa, papuja tai mitä tahansa. Tällainen yritystoiminta on kannattamatonta ja loppupeleissä erittäin raskasta koko ihmiskunnalle kun toimintaa tekohengitetään väkisin. Jos maatalous ei ole kannattavaa, niin eikö ihmiskunnan olisi sitten jo erittäin korkea aika etsiä itselleen joku muu ja parempi tapa tuottaa ruokaa? Tai joku toinen ravinnonlähde, joka on taloudellisesti kannattavampaa kuin nykyinen systeemi, jotta ruoantuotantoa kannattaisi lähtökohtaisesti edes harjoittaa?
Kommentit (28)
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?
Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Maahenki eli usko maanviljelyyn vaikuttaa. Ja lopettaminen on henkisesti tosi vaikeaa, jos tila on ollut suvulla yli sata vuotta ja sinä olet se joka ei enää jatka vaikka tietää että syy ei ole sinun vaan politiikka ja muuta syyt vaikeuttaa viljelyä. Kyllä tosi pahalta tuntuu.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Ostajan markkinat syntyvät vain jos kilpailua on paljon, toisin sanoen maatiloja ja tuottajia on liikaa ja siksi kilpailu ostajista pakottaa hinnat alas. Tällöin ratkaisu on roima tilojen vähentäminen ja tuotatantovolyymin huomattava kasvattaminen eli tuotantoon investoiminen esimerkiksi peltoalaa kasvattamalla ja tuotantoa automatisoimalla. Tarvittaisiin monikansallisia suurtiloja joiden ruoantuotanto on erittäin tehdasmaista ja jolla on toimintaa useassa eri maassa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?
Luulisi että pian on myyjän markkinat kunhan on saanut lannoitteet ostettua ja polttoainetta koneisiin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?
Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Joko huomaat sen epäkohdan mitä viljelijät joutuvat sietämään? On pakko myydä tappiolla tai et myy ollenkaan.
Ei se tietenkään ole koko maapallon laajuisesti kannattamatonta. Vaan kylmä maa ei voi kilpailla maata vastaan, missä saa kolme satoa meidän yhteen verrattuna. Silti meidän on tietenkin pakko turvata oma ruokatuotanto, koska kriisitilanteissa ruuan tuonti voi vaikeutua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Jos käyt joskus torilla, niin pääset näkemäänkin ja tutustumaan ruoan todellinen hinta ilman mitään välikäsiä ja ylimääräisiä kuluja on. Esim jauhokilon hinta on torilta noin 5-6 euroa kun kaupassa kilo jauhoja maksaa noin 1-2 euroa. Omia tuotteitaan torilla myyvien viljelijöiden tiedossa on, ainakin myyjien valituksen perusteella, että korkeat hinnat karkoittaa asiakkaat toreilta koska vapaan kilpailun takia muualta saa halvemmalla mutta tappiolla ei haluta myydä ja siksi rorihinnat ovat korkeita. Tämä nykyinen markkinatalous vetoinen systeemi nyt vain on tällainen eikä tiedossa ole mitään parempaakaan systeemiä sen tilalle, esim. kommunismia kansallistetulla ruoantuotannolla testattiin idässä ja se ei toiminut vaan oli katastrofi joka jätti ihmiset nälkäisiksi.
Igor on näemmä taas aamusta vauhdissa ja kirjoittelee näköjään noita satujaan palstalle.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Jos käyt joskus torilla, niin pääset näkemäänkin ja tutustumaan ruoan todellinen hinta ilman mitään välikäsiä ja ylimääräisiä kuluja on. Esim jauhokilon hinta on torilta noin 5-6 euroa kun kaupassa kilo jauhoja maksaa noin 1-2 euroa. Omia tuotteitaan torilla myyvien viljelijöiden tiedossa on, ainakin myyjien valituksen perusteella, että korkeat hinnat karkoittaa asiakkaat toreilta koska vapaan kilpailun takia muualta saa halvemmalla mutta tappiolla ei haluta myydä ja siksi rorihinnat ovat korkeita. Tämä nykyinen markkinatalous vetoinen systeemi nyt vain on tällainen eikä tiedossa ole mitään parempaakaan systeemiä sen tilalle, esim. kommunismia kansallistetulla ruoantuotannolla testattiin idässä ja se ei toiminut vaan oli katastrofi joka jätti ihmiset nälkäisiksi.
Keneltä se kauppa jauhonsa ostaa? Eikä se kauppa tappiota tee, vaikka halvemmalla myy. Myykö viljelijä kaupalle tappiolla ja kauppa myy eteenpäin voitolla?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Jos käyt joskus torilla, niin pääset näkemäänkin ja tutustumaan ruoan todellinen hinta ilman mitään välikäsiä ja ylimääräisiä kuluja on. Esim jauhokilon hinta on torilta noin 5-6 euroa kun kaupassa kilo jauhoja maksaa noin 1-2 euroa. Omia tuotteitaan torilla myyvien viljelijöiden tiedossa on, ainakin myyjien valituksen perusteella, että korkeat hinnat karkoittaa asiakkaat toreilta koska vapaan kilpailun takia muualta saa halvemmalla mutta tappiolla ei haluta myydä ja siksi rorihinnat ovat korkeita. Tämä nykyinen markkinatalous vetoinen systeemi nyt vain on tällainen eikä tiedossa ole mitään parempaakaan systeemiä sen tilalle, esim. kommunismia kansallistetulla ruoantuotannolla testattiin idässä ja se ei toiminut vaan oli katastrofi joka jätti ihmiset nälkäisiksi.
Keneltä se kauppa jauhonsa ostaa? Eikä se kauppa tappiota tee, vaikka halvemmalla myy. Myykö viljelijä kaupalle tappiolla ja kauppa myy eteenpäin voitolla?
Kutakuinkin juuri noin, mutta ei noin yksinkertaisesti. Kauppa ostaa jauhot tukusta, joka ostaa jauhot myllystä, joka ostaa viljat viljelijältä ja näiden väliin tulee myös kuljetus- ja työvoimakustannukset. Lopulta alkutuortajalle ropisee vain hiluja ja murusia siitä hinnasta, jolla jauhot on myyty kaupassa. Itsellä on yks tuttu joka päätyi tämän takia lopettamaan viljelyn ja metsittämään pellot koska tämä sai vain 2 senttiä eli 0.02 euroa jokaista kaupassa myytyä jauhokiloa kohden.
AP:lle!
Mitenkäs nyt suusi laitat, kun Ukrainan sodan takia ei saa viljaa tarpeeksi ja ruuan hinta nousee pilviin? Käy myös sinun kukkarolle.
Nän ei olisi, ios kotimainen maatalous olisi kannattavaa ja olisimme omavaraisia edes viljan suhteen!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Jos käyt joskus torilla, niin pääset näkemäänkin ja tutustumaan ruoan todellinen hinta ilman mitään välikäsiä ja ylimääräisiä kuluja on. Esim jauhokilon hinta on torilta noin 5-6 euroa kun kaupassa kilo jauhoja maksaa noin 1-2 euroa. Omia tuotteitaan torilla myyvien viljelijöiden tiedossa on, ainakin myyjien valituksen perusteella, että korkeat hinnat karkoittaa asiakkaat toreilta koska vapaan kilpailun takia muualta saa halvemmalla mutta tappiolla ei haluta myydä ja siksi rorihinnat ovat korkeita. Tämä nykyinen markkinatalous vetoinen systeemi nyt vain on tällainen eikä tiedossa ole mitään parempaakaan systeemiä sen tilalle, esim. kommunismia kansallistetulla ruoantuotannolla testattiin idässä ja se ei toiminut vaan oli katastrofi joka jätti ihmiset nälkäisiksi.
Keneltä se kauppa jauhonsa ostaa? Eikä se kauppa tappiota tee, vaikka halvemmalla myy. Myykö viljelijä kaupalle tappiolla ja kauppa myy eteenpäin voitolla?
Kutakuinkin juuri noin, mutta ei noin yksinkertaisesti. Kauppa ostaa jauhot tukusta, joka ostaa jauhot myllystä, joka ostaa viljat viljelijältä ja näiden väliin tulee myös kuljetus- ja työvoimakustannukset. Lopulta alkutuortajalle ropisee vain hiluja ja murusia siitä hinnasta, jolla jauhot on myyty kaupassa. Itsellä on yks tuttu joka päätyi tämän takia lopettamaan viljelyn ja metsittämään pellot koska tämä sai vain 2 senttiä eli 0.02 euroa jokaista kaupassa myytyä jauhokiloa kohden.
Eli syytät kauppiaita ahneiksi väittämällä että tuottaja saa vain 2 senttiä ja kauppias sujautaa loput 98 senttiä omaan taskuun? Ota pääs pois takapuolesta ja ymmärrä että kauppojen on esimerkiksi maksettava katteella työntekijöiden palkat ja töydennystuotteiden sisäänosto,jotta myytävä ei lopu hyllystä. Sittenkään on kuljetus kustannukset, kiinteistökustannukset ja monet muut juoksevat kulut kuten sähkö ja vesilaskut. Eli ei se raha jää sellaisenaan kauppiaan omaan käyttöön. Eikä sitä katetta saa edes ottaa suoraan omaan käyttöön vaan se menee kaupan omalle tilille ja sieltä kauppias saa oman palkan esim. osinkoina tai palkkioina.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sitä minäkin olen ihmetellyt, kun viljelijät itkevät, että on pakko myydä tappiolla.
Kuka pakottaa?Ostajan markkinoilla ostajat määräävät hinnan. Jos tuotteita myy liian korkealla ja Kalliilla hinnalla, on todennäköistä että ostaja jättää enemmin ostamatta ja ostaa jostain muualta, josta saman tuotteen saa halvemmalla. Ja koska liiketalouden vapaa kilpailu pätee myös maataloudessa, niin ainoa keino pitää ostaja itsellään on alentaa omien tuotteiden hintaa kilpailijoiden hintatasoa alemmas.
Mutta mikä järki on alentaa omat hinnat tappiollisiksi, vain että saadaan hinta alemmaksi kuin kilpailijan.
Ja miksi se kilpailija voi myydä halvemmalla ja tehdä silti voittoa?Kyllä ne kilpailijatkin myyvät ihan yhtä tappiolla, jotta saisivat tuotteensa myytyä. Muuten voi käydä niin, että tuetteet jää myymättä jos tuotteen hinta on ostajien mielestä liian korkea. Tämä on seurausta vapaasta kilpailusta, jossa ovat mukana ja samalla viivalla myös halvemmalla tuotannon maat.
Mitä järkeä tuossa on?! Kaikki myyvät tappiolla, koska voitolla ei kannata myydä? Ei millään muulla alalla tehdä tuollaista.
Jos käyt joskus torilla, niin pääset näkemäänkin ja tutustumaan ruoan todellinen hinta ilman mitään välikäsiä ja ylimääräisiä kuluja on. Esim jauhokilon hinta on torilta noin 5-6 euroa kun kaupassa kilo jauhoja maksaa noin 1-2 euroa. Omia tuotteitaan torilla myyvien viljelijöiden tiedossa on, ainakin myyjien valituksen perusteella, että korkeat hinnat karkoittaa asiakkaat toreilta koska vapaan kilpailun takia muualta saa halvemmalla mutta tappiolla ei haluta myydä ja siksi rorihinnat ovat korkeita. Tämä nykyinen markkinatalous vetoinen systeemi nyt vain on tällainen eikä tiedossa ole mitään parempaakaan systeemiä sen tilalle, esim. kommunismia kansallistetulla ruoantuotannolla testattiin idässä ja se ei toiminut vaan oli katastrofi joka jätti ihmiset nälkäisiksi.
Keneltä se kauppa jauhonsa ostaa? Eikä se kauppa tappiota tee, vaikka halvemmalla myy. Myykö viljelijä kaupalle tappiolla ja kauppa myy eteenpäin voitolla?
Kutakuinkin juuri noin, mutta ei noin yksinkertaisesti. Kauppa ostaa jauhot tukusta, joka ostaa jauhot myllystä, joka ostaa viljat viljelijältä ja näiden väliin tulee myös kuljetus- ja työvoimakustannukset. Lopulta alkutuortajalle ropisee vain hiluja ja murusia siitä hinnasta, jolla jauhot on myyty kaupassa. Itsellä on yks tuttu joka päätyi tämän takia lopettamaan viljelyn ja metsittämään pellot koska tämä sai vain 2 senttiä eli 0.02 euroa jokaista kaupassa myytyä jauhokiloa kohden.
Olisiko tuttusi kannattanut laskea, paljollako kannattaa myydä, että saa voittoa?
Ja kun seuraava kommentti on, että kun muuten ostavat kilpailijalla, joka myisi halvemmalla, niin miten se kilpailija tekee voittoa? Vai myykö kilpailijakin tappiolla? Ilmeisesti, eikä tässä touhussa ole mitään järkeä! Ei ravintolatkaan polje hintojaan tappiin saakka, vain koska muuten asiakkaat menevät naapuriin.
Maataloudesta tulee hyvinkin kannattavaa kunhan tarpeeksi moni ensin lopettaa sen kannattamattomana.