Olen keittänyt, säilönyt ja kuivattanut sata kiloa raparperia, saisinko raparperivinkkejä!
Tänään sadas kilo täyttyi raparperikiisselin muodossa!
Tämä raparperi homma kasvoi odotettua suuremmaksi.
Keväällä kuulin että erään autiotalon takapihalla on vanha hevostalli ja loputtomasti raparperejä.
Maa muhentunut hevosten antimista, nyt koko takapiha tuosta autiotalosta täysin raparperin valtaama.
Raparperia voi poimia valtavia saavillisia ja seuraavana päivänä mahdoton sanoa mistä edellispäivänä poimi. Uudet raparperit täyttäneet aukkopaikat!
Parasta ehkä raparperipiirakka, rapaperejä voi myös säilöä nahkeuttamalla jolloin lopputulos parhaimmillaan ihanaan leivonnaiseen.
Tuottelias kasvi ja tuo pihapiiri myös, tuttavani jolta tästä kuulin on poiminut paikalla ämpäreittäin viinimarjoja vuosien ajan ja vain pienen osan marjoista jaksaa kerätä kun niitä on valtavasti, vadelmapensaita koko pihapiiri täynnä.
Alueella on kaksi hylättyä kaivoa jotka myös tunnetaan mutta yllätyksiä voi olla lisääkin ja siksi vähän kyllä kammottaa välillä kun siis hyvin paljon kasvillisuutta.
Kommentit (46)
Heitä mäkeen, on epäterveellistä syödä suuria määriä, netistä löytyy tietoa. Mutta jos on pakko niin keitä marmeladiksi, sellaiseksi tummaksi vähän pohjaanpalaneeksi, puolet painosta sokeria, kestää jälkipolville.
Vierailija kirjoitti:
En ymmärrä, siis keitit ja sitten vasta kuivasit?
Siinähän lähtee vaikka kuinka paljon tehoja sit jos sen keittää ennen kuivaamista.
Varmaan luetteli eri säilöntätapoja.
Varoitan raparperista!
Lapsena sain hirveän oksaalihappomyrkytyksen kun söin liikaa raparperejä!
Mummolassa oikein muistan kuinka ihanan kitkeriä raparperit olivat. Aivan hirveä olo seurasi, ihoni punertui raparperin varren väriseksi ja kasvoiltani olin vihreä kuin raparperin lehti!
Jouduin olemaan melkein koko kesän sairaalahoidossa niitten kitkerin varsien aiheuttaman houkutukset vuoksi!
En myöskään enää pysty tai vieläkään en pysty syömään myöskään karviaismarjoja, se aiheuttaa hyvin vastenmielisen puistatuksen ja mielikuvan raparperista.
Kiisseli, piirakka, mehu. Lahjoita muille. En kuivaisi, raparperi ei ole hyvää, jos sen rakenne menee piikkiseksi.
Ennen "raparperipuuroa" keitettiin saunojen muuripadoissa.
Oksaalihapon vaikutukset voi torjua näuttimalla maitoa esimerkiksi jäätelönä raparperikeiton seassa.
Ihanaa vihreää velliä jossa raparperipalat lilluvat hyytelössäån!
Raparperihyytelö säilyy lähes loputtomiin juuri happoisuuksiensa voimista.
Meilläkin metriset varret joissa sanomalehden sivujen kokoiset lehdet, ollaan etelärinteessä harjulla.
Juuri järsin yhden pienemmistä versiosta ja ovat kyllä pirteitä maultaan, noissa isoimmissa jo lähes puumainen varsi (myös maultaan!)
Raparperimansikkapiirakka, raparperipiirakka, raparperisose jäätelöön ja marjaa. Raparperileivosta pakkaseen, siihen voi yhdistellä muita makuja.
Lettujen kanssa ihanaa se kiisseli. Myös pakastimessa vain paranee kiisseli. Kesällä kätevää ottaa pakasteesta litra tai kiisseliä pitämään muut eväät kylminä ja jälkiruokana voi nauttia lettujen tai jäätelön kanssa.
Kuituisuuudeltaan raparperi on ylittämätön!
Lapissakin varret parinkymmenen sentin mittaisia. Tee simaa. Raparperista tulee marjan kanssa hyvä tuoremehu - sauvasekoittimella soseeksi ja joukkoon vettä. Jos pakastat, älä sulata kokonaan vaan vedä kohmeisena- ihanan raikas. Raparperi+ viinimarja pakasteesta osittain sulaneena ja makeutus oman maun mukaan - ilman veden lisäystä sorbettia muistuttava herkku.
Vierailija kirjoitti:
Raparperimansikkapiirakka, raparperipiirakka, raparperisose jäätelöön ja marjaa. Raparperileivosta pakkaseen, siihen voi yhdistellä muita makuja.
Raparperimansikkapiirakka ihanimpia piiraita. Oli entisaikoihin tunnettu häätalojen herkku.
Myös lohilaatikko raparperista oli hääherkku, siinä raparperi on uunihauteessa lohen tai riistalihan kanssa tunteja, raparperin hapot luettavat kalan tai lihan hauteisen pehmeäksi. Hyvin vanha suomalainen ruokalaji
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Raparperimansikkapiirakka, raparperipiirakka, raparperisose jäätelöön ja marjaa. Raparperileivosta pakkaseen, siihen voi yhdistellä muita makuja.
Raparperimansikkapiirakka ihanimpia piiraita. Oli entisaikoihin tunnettu häätalojen herkku.
Myös lohilaatikko raparperista oli hääherkku, siinä raparperi on uunihauteessa lohen tai riistalihan kanssa tunteja, raparperin hapot luettavat kalan tai lihan hauteisen pehmeäksi. Hyvin vanha suomalainen ruokalaji
Kyllä. Piirakkaan voi laittaa jäätelön päälle tai vaniljakastiketta. Kokeellisiakin testejä voi tehdä mauissa.
Vierailija kirjoitti:
En ymmärrä, siis keitit ja sitten vasta kuivasit?
Siinähän lähtee vaikka kuinka paljon tehoja sit jos sen keittää ennen kuivaamista.
Mitä sä horiset! Tekee raparperipiirakkaa, ja raparperia VOI MYÖS ...lue ja koeta ymmärtää!
Paloina pakastimeen, ei tarvita esikäsittelyjä. Olen laittanut mm possukastikkeeseen, se sopi tomaattiseen soosiin yllättävän hyvin.
En ymmärrä, siis keitit ja sitten vasta kuivasit?
Siinähän lähtee vaikka kuinka paljon tehoja sit jos sen keittää ennen kuivaamista.