Taas lähti järkyttävä määrä ruokaa roskiin
En edes haluu ajatella mitä se on euroissa. Mutta on pakko sillä täätouhu ei voi jatkua! Vinkkejä hävikin hallintaan? Minä plus 17v tyttö asutaan kaksin
Kommentit (20)
Ostatte vain sitä mitä syötte. Parempi käydä kaupassa vaikka joka toinen päivä ja ostaa mitä tarvii eikä kaappia täyteen.
Outoa. Meillä ei mene roskiin syötäviä just yhtään. Ei osteta kaappeja täyteen pilaantuvaa vaan aina tarpeen mukaan. Syödään useampana päivänä samoja ym. Viisi henkeä perheessä.
Katsot mitä ruokaa menee roskiin ja lopetatte sen verran kyseisten tuotteiden oston. Turhaa niitä kantaa kotiin, jos ne vaikka toistuvasti roskiin menee.
Sama McDonald's mainoksena: Taas lähti järkyttävä määrä roskaa ruokiin.
Meillä oli tapana, silloin kun vielä asuimme koko perhe yhdessä huushollissa, että sellainen ruoka joka joutui roskiin, eikä tullut käyttöön, joutui myös "ei osteta" listalle.
Sitten jos sitä kuitenkin pyydettiin, käytiin erillinen keskustelu että syödäänkö varmasti jos ostetaan.
Toimi melko hyvin.
Mikä on järkyttävä määrä ja mitä ruokaa?
Teen sapuskat vain itselleni ja ostan normikokoisia pakkauksia. Silti ruokaa ei mene käytännössä koskaan roskiin.
Teet nyt jotain väärin. Tiesithän, että samaa ruokaa voi syödä monta kertaa peräkkäin....
Hei, otit esiin tärkeän asian. Kotona ruokahävikki on paitsi taloudellinen, myös toki ekologinen ongelma.
Olet selvästi motivoitunut muutokseen. Muutos vaatii aina ihmiseltä paljon, koska on 'helpompaa' jatkaa vanhaan tapaan, vaikka tietääkin sen olevan haitaksi. Siksi kannattaa miettiä ihan konkreettisia askeleita, mitä asialle voisi tehdä, eikä vain yleispätevää 'tästä lähtien ei ruokaa roskiin'.
Vinkkejä
1. Mieti, missä kohtaa asia mättää. Onko niin, että kaupassa ollessa ei muistakaan mitä kotona jo on? Vai vaihtelevatko aikataulut niin ennakoimattomasti että esim. lapsi ei olekaan kotona syömässä sinä päivänä, kun ruokaa vielä olisi jäljellä käyttökelpoisena?
Kun tiedät, missä asia klikkaa, voit helpommin keksiä vaihtoehtoja.
2. Laadi aina ostoslista kaapissa olevan perusteella, älä mene kauppaan randomisti. Osta vain listassa olevat asiat.
3. Siivoa kuiva-ainekaappi esim kahden kuukauden välein ja laita alahyllylle tuotteet, joissa kohta uhkaa ppäivämäärä. Keksi näistä ruokia ja osta vain niihin tarvittavat ainekset. Esim. jos kotona on vaikka tomaattimurskaa ja makaronia, osta vain jauheliha (tai muu käyttämänne proteiini) ja tee spagettikastike.
4. Suosi pitkän päivämäärän kuiva-aineita, niin, että kotona aina löytyisi ainekset pariin ateriaan valmiiksi. Näin sinun ei tarvitse mennä kauppaan vaikkapa väsyneenä suoraan töistä tullessa tai aikataulujen muuttuessa
5. Tsekkaa lapsesi tulevat kulkemiset, minä päivinä kotona syödään. Pidä varalta pakasteateriaa tms, jos aikeet muuttuvatkin
Oliko näistä mitään vinkkiä?
Älä sitten osta seuraavalla kerralla niitä ruokia, jotka menivät nyt roskiin. Itse olen karsinut omia ruokaostoksia juuri tuosta lähtökohdasta: en osta sellaista, mikä ei sitten kuitenkaan kelpaa - tai ostan pienempiä määriä.
Lapset kinuaa kaupassa maustettuja rahkoja, ja sitten ne jää syömättä. En itse loputtomasti jaksa niitä syödä, ja noin kuukausi yli parasta ennen-päivämäärän laitan ne sitten komposiin (ja muovipurkin pakkausmuoveihin jne, tylsää täysiä purkkeja lähteä tyhjentämään). Halutaan banaaneja, ja sitten niitä ei syödä.
Eipä osteta rahkoja vähään aikaan, eikä banaaneja.
Lisäksi säännöllisesti (minä kerran viikossa, ennen viikon kauppareissua) kannattaa käydä läpi jääkaappi, pakastin ja kuiva-aineet: Mikä on loppu, mikä on lähellä mennä pilalle, missä on parasta ennen pvm lähestymässä. Onko jääkaapin alimpaan laatikkoon unohtunut paketillinen lihapiirakoita tai nakkeja?
Samalla, kun kirjoittaa kauppalistaa puutteista, niin voi sitten suunnitella niistä "riskiryhmäläisistä" ruokia, nakkimunakas ja lihapiirakka? Kasvissosekeitto ja lihapiirakka?
Toisaalta, jos ruuat vanhenevat siksi, ettei niitä ole ehditty käyttää, kun on sitten ostettu jo jotain muuta siihen väliin, niin kannattaisi laatia jonkinlainen suurpiirteinen ruokalista vähän pidemmäksikin aikaa, vaikka viikoksi tai seuraaviksi arkipäiviksi/vikonlopuksi (sen inventaarion jälkeen).
Jos vanhentuneet ruuat ovat herkkuja, niin miksi niitä on ostettu muttei syöty? Säästelläänkö niitä johonkin erikoistilanteeseen, jota ei koskaan sitten tulekaan? Voisiko herkkuhetken pitää ihan tavallisena arki-iltana? Koska on maanantai ja ankeaa, niin syödään sipsejä dippikastikkeen kanssa, jälkiruuaksi ne suklaamousset ja purkkikermavaahtoa? Loppuviikon voi syödä terveellisesti, kun kaivaa sitten ne nahistuneet vihannekset ja tekee tiistaina kasvissosekeittoa ja sen kanssa sitten puolikas lihapiirakkaa. tms.
Yksi keino ruokahävikin vähentämiseen on minulla ollut se, että minulla on valmis ostoslista ja olen laskenut, paljonko suurinpiirtein ostoksiin menee rahaa. Sen lisäksi varaudun jollain tietyllä rahamäärällä jonka voin käyttää suunnittelemattomasti (alennettua lihaa tai kalaa, erikoistarjous jostain kasviksista tai voista, jne). Olen siis jollain suht abstraktilla tasolla suunnitellut, mitä seuraavalla viikolla syödään (keittoa, joku uuniruoka, perunoita ja kastiketta, kanaa ja riisiä, spagettia ja mitähän sen kanssa sitten?).
Nyt tiedän jo etukäteen, että ostoksiin sisältyy sellaisia tuotteita, joiden kanssa tekee tiukkaa saada niitä käytettyä ennenkuin menevät pilalle - koska mies tule kauppaan mukaan eikä kertakaikkiaan ymmärrä, että ei kannata ostaa viittä pakettia pekonia, jos meillä menee yksi paketti kuukaudessa ja pakastimeen ei enää mahdu.
KirkkoSisko kirjoitti:
Hei, otit esiin tärkeän asian. Kotona ruokahävikki on paitsi taloudellinen, myös toki ekologinen ongelma.
Olet selvästi motivoitunut muutokseen. Muutos vaatii aina ihmiseltä paljon, koska on 'helpompaa' jatkaa vanhaan tapaan, vaikka tietääkin sen olevan haitaksi. Siksi kannattaa miettiä ihan konkreettisia askeleita, mitä asialle voisi tehdä, eikä vain yleispätevää 'tästä lähtien ei ruokaa roskiin'.
Vinkkejä
1. Mieti, missä kohtaa asia mättää. Onko niin, että kaupassa ollessa ei muistakaan mitä kotona jo on? Vai vaihtelevatko aikataulut niin ennakoimattomasti että esim. lapsi ei olekaan kotona syömässä sinä päivänä, kun ruokaa vielä olisi jäljellä käyttökelpoisena?
Kun tiedät, missä asia klikkaa, voit helpommin keksiä vaihtoehtoja.2. Laadi aina ostoslista kaapissa olevan perusteella, älä mene kauppaan randomisti. Osta vain listassa olevat asiat.
3. Siivoa kuiva-ainekaappi esim kahden kuukauden välein ja laita alahyllylle tuotteet, joissa kohta uhkaa ppäivämäärä. Keksi näistä ruokia ja osta vain niihin tarvittavat ainekset. Esim. jos kotona on vaikka tomaattimurskaa ja makaronia, osta vain jauheliha (tai muu käyttämänne proteiini) ja tee spagettikastike.
4. Suosi pitkän päivämäärän kuiva-aineita, niin, että kotona aina löytyisi ainekset pariin ateriaan valmiiksi. Näin sinun ei tarvitse mennä kauppaan vaikkapa väsyneenä suoraan töistä tullessa tai aikataulujen muuttuessa
5. Tsekkaa lapsesi tulevat kulkemiset, minä päivinä kotona syödään. Pidä varalta pakasteateriaa tms, jos aikeet muuttuvatkin
Oliko näistä mitään vinkkiä?
Kiitos näistä. On apua. Me teinin kans ollaan aika huonoja syömään. Hän ei esim syö mielellään "eilistä ruokaa" ja noin uuten sitten tosi pieniä annoksia.
Itselläni myös jonkin sortin ruokavamma. Ruokaa pitää olla kaapissa "turvana", saattaa olla salaattipusdi mädäntyny nii ostan uuden tilalle ja en siitäkään tee mitään. Ei tervettä ja selkeästi itsellä on ongelma jota haluan tutkailla.
Mulle menee kaikki hedelmät ja marjat, kana ja luha silloin tällöin. Haluaisin kokeilla uusia ruokia, mutta en tiedä mistä aloittaa.
Toivon, että vuoden päästä tilanne on laikinpuolin hallinnassa. Ap
Miksi olet kasvattanut tuommoisen nirppanokan ettei eilisen tähteet kelpaa?
Ihan kummaa touhua.
Sitä paitsi pakastin on keksitty, eikö sulla ole semmosta?
Meiltä ei mene mitään ruokaa roskiin. Sun kannattaisi mennä jonnekin Marttojen perusruoanlaittokurssille lapsesi kanssa.
Vierailija kirjoitti:
Miksi olet kasvattanut tuommoisen nirppanokan ettei eilisen tähteet kelpaa?
Ihan kummaa touhua.
Sitä paitsi pakastin on keksitty, eikö sulla ole semmosta?
Ei ne eilen tehdyt välttämättä ole edes mitään tähteitä. Jos on tarkoituksella tehty kahden päivän ruoat kerralla, ne on tähteitä vasta ehkä kolmantena päivänä, jos niitä on vielä jäljellä.
Toki on ruokia, jotka eivät ole kerran jäähdyttyään enää erityisen hyviä, mutta niitä ei sitten kannatakaan tehdä kuin se yhden aterian annos kerrallaan. Ja tosiaan, niitä kannattaa tehdä sen verran kuin te syötte. Tiedät, että olette pieniruokaisia, joten teet ruokaa vähän kerrallaan.
Ruokia kannattaa pakastaa valmiina tai puolivalmiina, ja siinäkin muistaa se, minkä verran mitäkin tulee oikeasti syötyä kerralla. Yksin tämä on helpompaa kuin kaksi, koska oman ruoan määrää pystyy paremmin kontrolloimaan. Lasten ja nuortenkin kanssa on aina olemassa mahdollisuus, että tänään he syövätkin tavallista enemmän. Eli heti, kun opit tekemään ruokaa sopivasti, se teinisi syökin sitten sinunkin osuutesi, ja enemmänkin mahtuisi. Mutta sitten kokkaatte yhdessä lisää.
Vierailija kirjoitti:
Sama McDonald's mainoksena: Taas lähti järkyttävä määrä roskaa ruokiin.
Leipä, pihvi, salaatti, tomaatti, kastike jne....
Lautaselle levitettynä kunnon kotiruokaa.
Hampurilaiseksi kasattuna roskaruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sama McDonald's mainoksena: Taas lähti järkyttävä määrä roskaa ruokiin.
Leipä, pihvi, salaatti, tomaatti, kastike jne....
Lautaselle levitettynä kunnon kotiruokaa.
Hampurilaiseksi kasattuna roskaruokaa.
Ei nyt sentään.
Ruoka vanhenee yllättävän nopeasti. Joillakin kurkku kestää tuoreena vain muutaman päivän. Jos se sama osuu useaan tuotteeseen yhtäaikaa, niin taas kauppaan.
Sinkkuna elellessä mulla ei kumma kyllä päädy jätteisiin melkein ikinä mitään ruokaa (pois lukien syötäväksi kelpaamattomat/ lemmikille kelpaamattomat kasvisten osat, jotka menee bioskaan).
Käyn kaupassa usein, mutta ostan ruoat aina sillä ajatuksella, että aion tehdä niistä jotain. Jos ostan ison pakkauksen jotain pilaantuvaa tuotetta, ostan yleensä sellaista, jonka voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Pilkon välillä esim. juureksia valmiiksi vihannessekoituksiksi pakkaseen, kun valitettavasti suurin osa lähikaupoistani myy porkkanat/lantut/perunat jne. kilon tai kahden pusseissa.
Säilykkeitä on aina kaapissa, mutta vain sellaisia, joita käytän. Samoin kuivaleipää. Tuoretta leipää en muutenkaan syö kovin usein, mutta vanhenevan leivän voi hyvin kuivata (esim. ruisleipä) tai pakastaa.
Hedelmiä ostan silloin tällöin tuoreena, mutta varsinkin talvella mulla on aina muutama Piltti-purkki ja pussillinen kuivattuja hedelmiä jemmassa.
Kananmunat ja hapanmaitotuotteet säilyvät yllättävän pitkään vielä ns. päiväysmerkinnän jälkeenkin.
Kun sais tuon puolison oppimaan, että ensin syödään ne vanhat loppuun ja vasta sitten tehdään uutta. Muuten on kohta taas jääkaapissa 3-4 eri aterian jämät, joista söisi kaikista kumpikin vielä toisenkin kerran, mutta ei, kun pitää vaan taas uutta väsätä ja kohta lentää vanhat roskiin.
Toisaalta on tuossakin kääntöpuoli. Työkaveri selosti, miten vaimo kotona aina sanoo, että vanha leipä pitää syödä ensin loppuun, ennen kuin alottaa uutta. Lopputuloksena heillä syödään sitten aina vanhaa leipää.
Mitä ihmettä teillä menee roskiin? Meillä lähinnä juuresten ja hedelmien kuoret mitä ei edes ravinnoksi lasketa. Kurkku ja salaatti on ongelmallisia, niitä on vaikea hyödyntää ellei saa heti syötyä
Tietty jos perhe on täynnä nirppiksiä jotka eivät voi syödä 2 päivää samaa tai pakkasesta otettua tuo on mahdollista mutta muuten tuntuu hassulta.
Esim nahistuvat kasvikset, juurekset ja hedelmät voi pakastaa jos niitä ei voi heti käyttää smoothieihin (hedelmät), sämpylöihin tai leipätaikinaan (porkkanaraaste). Pakasteesta voi sitten ottaa wokkiin tai pataruokiin tai keittoihin. Juurekset ja kasvikset voi myös keittää kasvissosekeitoksi, hedelmät keittää hillokkeeksi.
Leivän jämät (jos jää) kuivatan krutongeiksi, ne on kivoja salaattien ja keittojen kanssa. Panzanellaan oikein varta vasten kuivatetaan.
Juuston käntyt raastan pakkaseen ja käytän esim munakkaisiin, lasagneen, makaronilaatikkoon tms mihin suinkin tarvitsee
Maidon, kerman, smetanan ja jugurtin loput käyttäisin lettu- tai pannaritaikinaan
Munat säilyy monta viikkoa viimeisen myyntipäivän jälkeen
Mitä ruokaa teillä meni roskiin?