Diabeetikot, rasvan/proden vaikutus verensokeriin?
Kertokaa, miten paljon rasvan/proteiinin syöminen vaikuttaa verensokeriin?
En itse ole diabeetikko, mutta pitkän nälkiintymistilan jälkeen mulla on heikentynyt sokerinsietokyky ja ihmettelin, kun popsin välipalana muutaman desin soijajogua (hiilareita 1,1g/dl) ja lisäksi join yhden kahvikupillisen voinokareen kera.
Syönnin jälkeen iski ihan järjettömän huono olo ja verensokerit oli mitatessa 7.1...vaikuttaako tuo määrä hiilaria muka noin paljon verensokeriin? Vai alkaako mulla haima pettää?
Kommentit (12)
Vierailija kirjoitti:
Sokerit ja hiilarit nostaa verensokeria reippaasti.
Juu, mutta tosiaan aamupalasta on jo 5 tuntia aikaa (puuro maidolla ja rasvalla) ja tuossa äskeisessä välipalassa ei tosiaan ollut juuri nimeksikään hiilaria...
Rasva ei juurikaan nosta, liiallinen proteiini taas nostaa. Elimistö ei pysty varastoimaan liiallista proteiinia ja se meneekin sitten maksan kautta ja muuttuu verensokeriksi. Hiilihydraatit eli esim sokeriset jugurtit, leipä, peruna jne. ovat toki pahimpia verensokerin nostattajia, kaikki muuttuu glukoosiksi ja stimuloi insuliinintuotantoa (liiallinen insuliinikin on luonnollisesti huono juttu).
Maltillinen proteiini on ok, mutta huomaa että jos yhdistät nopeat hiilihydraatit ja proteiinin, esim leipää ja pihviä, tai perus hampurilainen, vaikutus verensokeriin ja sitä myötä insuliinin eritykseen on vielä voimakkaampi.
Tuo puuro kyllä vaikuttaa vielä kauan sen syömisen jälkeenkin. Normaali glukoosin määrä veressä on viitisen grammaa, ja puurolautasessa voi olla monta kymmentä grammaa hiilihydraatteja. Puuro on silloin tällöin ok ja itsekin sitä syön pari kertaa viikossa, mutta en missään nimessä aamulla. Verensokeri on kuin vuoristorata koko päivän jos aamulla aloittaa hiilareilla. Pari kananmunaa salaatilla ja oliiviöljyllä/lusikka voisulaa aamuisin niin verensokeri ei heittele eikä tule nälkäkään moneen tuntiin.
Aplle, toi verensokeri on ihan normaali syönnin jälkeen ja sun hiilarit on matalat.
Voisiko huono olo johtua pitkästä tauosta syöntien välillä?
Verensokerin noususi johtuu nälkiintymistilan aiheuttamasta lihaskadosta. Lihakset vastaanottavat vähintään 80% aterian jälkeisestä verensokerista. Mitä vähemmän lihasmassaa, niin sitä enemmän verensokeri nousee aterian jälkeen.
Whatta? kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sokerit ja hiilarit nostaa verensokeria reippaasti.
Juu, mutta tosiaan aamupalasta on jo 5 tuntia aikaa (puuro maidolla ja rasvalla) ja tuossa äskeisessä välipalassa ei tosiaan ollut juuri nimeksikään hiilaria...
Soijajugurtissa on reippaasti hiilareita.
Jospa se huono olo tuli siitä kahvikupillisen kofeiinista, kun vedit sen lähes tyhjään vatsaan. Verensokerisi on syönnin jälkeen ihan normaali.
Normaali verensokeri, etenkin jos otit sen heti syötyäsi. Yksilöllisiähän nämä osittain ovat. Itsellä kakkostyyppi ja pahin sokerin nostaja on alkoholi. Roskaruoka, karkit tms ei nosta.
Vierailija kirjoitti:
Whatta? kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sokerit ja hiilarit nostaa verensokeria reippaasti.
Juu, mutta tosiaan aamupalasta on jo 5 tuntia aikaa (puuro maidolla ja rasvalla) ja tuossa äskeisessä välipalassa ei tosiaan ollut juuri nimeksikään hiilaria...
Soijajugurtissa on reippaasti hiilareita.
Siis tossa pakkauksessa lukee, että 1,1 g/100 g eli ei vissiin ihan hirveesti hiilaria...(?)
Ajattelin ottaa vinkistä vaarin ja jättää aamupuuron pois. Teen tästä lähtien vaikka munakkaan...
Samoin kiinnitän huomiota proden määrään.
Sokerit ja hiilarit nostaa verensokeria reippaasti.