Onko pizzakivi hyvä ostos vai täysin turha?
En ole koskaan moista kokeillut enkä ole päässyt maistamaankaan pizzakivellä paistettua pitsaa. Onko siis kannattava ostos vai rahanhukkaa?
Kommentit (41)
Rapean pohjan sillä saa, mutta.. Ainakin oma pizzakivi on pinnaltaan karhea, vähän kuin tiiliskiven pinta. Jos pizzaan laittaa reilusti täytettä, niin pizzan saaminen työpöydältä kiven päälle ja paiston jälkeen siitä pois on aina yhdenlainen show. Pizzaa ei voi rakentaa kiven päälle, kun se kivihän pitää lämmittää ensin uunissa. Jos pohjaa tarttuu uunissa vähänkään siihen kiveen, niin ei sitä pizzaa saa kiveltä irti, kun ei sen pinta luista.. >> sotkua ja ärräpäitä.. =(
Ei vitsit, se kivi just tekee pitsan :) meillä äiti tekee joka viikko pitsaa ja kaikki 3 lasta tulee kodeistaan syömään vanhemmille. Pitsaa paistettu kivellä jo varmaan vuodesta -93 ja edelleen hitti. Aluksi kiveen suhtauduttiin vähän niin ja näin, mutta osoittautui ihan parhaaksi jutuksi! :)
Ja joo, osta sileäpintainen. Tee säkin niin, nelkku! Ihan oikeesti, karhee pinta on varmaan aika tuskanen käyttää :/
5
Minusta vielä parempi on sellainen ohut metallinen pizzanpaistolevy, jossa on reikiä pohjassa. Italiassa kodeissa käyttävät pääosin tuollaisia, ja minusta tekee ihan saman efektin kuin kivikin, mutta on helpompi, koska ei tarvitse esilämmittää ja pizzapohjan voi suoraan painella pyöreään paistolevyyn ja täyttää siinä. Esilämmitystä ei tarvita koska ohut metalli kuumenee uunissa hetkessä ja lisäksi pohjassa on reikiä joista kuuma ilma pääsee heti lämmittämään pizzaa.
Itse olen ostanut italian matkalta 2 noita levyjä, mutta Stockmannillakin on näkynyt niitä myynnissä varsin edullisesti.
[quote author="Vierailija" time="08.09.2014 klo 10:59"]
Ja joo, osta sileäpintainen. Tee säkin niin, nelkku! Ihan oikeesti, karhee pinta on varmaan aika tuskanen käyttää :/ 5
[/quote]
Joo, menin lankaan ja ostin "testivoittajan" Mariukselta. http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=309
Pinta on tosiaankin karhea ja sitäpaitsi tuo puinen lapio on n. 1cm paksu. Eihän sitä saa sellaisen täytteitä pursuavan pizzan alle sujautettua millään!! Pizza vaan rullaantuu kun yrittää tuota lapiota tuikata sinne pizzan alle.. Hermot kuumenee nopeemmin kuin itse pizza..! =/
Tuo Mariuksen pizzakiven käyttö vaatii aluksi hieman opettelua, esim. taikinan tulee olla suht. jämäkkää ja täytteitä ei saa olla liikaa, mutta sillä tulee parhaat pizzat.
Meillä on leivinuunia varten karhea pizzakivi, jonka päälle laitetaan ohut pizzapelti. Siihen se pizza rakennetaan... ei ole tullut mieleenkään kyhätä sitä suoraan kivelle.
[quote author="Vierailija" time="08.09.2014 klo 11:11"]
[quote author="Vierailija" time="08.09.2014 klo 10:59"]
Ja joo, osta sileäpintainen. Tee säkin niin, nelkku! Ihan oikeesti, karhee pinta on varmaan aika tuskanen käyttää :/ 5
[/quote]
Joo, menin lankaan ja ostin "testivoittajan" Mariukselta. http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=309
Pinta on tosiaankin karhea ja sitäpaitsi tuo puinen lapio on n. 1cm paksu. Eihän sitä saa sellaisen täytteitä pursuavan pizzan alle sujautettua millään!! Pizza vaan rullaantuu kun yrittää tuota lapiota tuikata sinne pizzan alle.. Hermot kuumenee nopeemmin kuin itse pizza..! =/
[/quote]
Ei kivellä voi tehdä täytteitä pursuavaa pizzaa oikein, ja muutenkin se täytteiden runsaus estää sen että pizzasta tulee sellainen italialaisen pizzan tyyppinen hyvin rapea. Jos haluaa tehdä semmoisen piirakkamaisen runsastäytteisen, perinteinen uunipelti + suht pitkä paistoaika on siihen paras. Italialaistyyppiseen pizzaan jossa ohut pohja ja suht vähän täytteitä toimii kivi tai paistolevy, kotiuunissa 300 asteen paistolämpö ja paistoaikaa vain 3-5 minuuttia (runsaat täytteethän eivät ehtisi kypsyä tuollaisessa ajassa).
Käytä leivinpaperia silloin kun leivot pizzaa siis pöydällä avaat taikinan ja nostat paperille
ja täytteet niskaan, nostat koko homman uuniin..paperi vähän reunalta tahtoo palaa mutta
se ei meinaa mitään sitten kun valmis otat vaan pizzan ja poistat paperin..jos pizza palaa uuniin niin huokoinen kivi hirveän vaikea puhdistaa käryttää ja haisee..kokeile et menetä mitään. Terv BT
Vierailija kirjoitti:
Rapean pohjan sillä saa, mutta.. Ainakin oma pizzakivi on pinnaltaan karhea, vähän kuin tiiliskiven pinta. Jos pizzaan laittaa reilusti täytettä, niin pizzan saaminen työpöydältä kiven päälle ja paiston jälkeen siitä pois on aina yhdenlainen show. Pizzaa ei voi rakentaa kiven päälle, kun se kivihän pitää lämmittää ensin uunissa. Jos pohjaa tarttuu uunissa vähänkään siihen kiveen, niin ei sitä pizzaa saa kiveltä irti, kun ei sen pinta luista.. >> sotkua ja ärräpäitä.. =(
Meidän pizzakiven (Marius) mukana tuli pizzalapio, jonka päälle pizzan voi rakentaa. Välillä on jauhoja unohtunut laittaa pohjalle toki tarpeeksi, ja saa vähän tökkiä et liukuu lapiosta kivelle. Auttaa, jos taikina ei ole kovin takertuvaa. Pizzakiveltä se valmis pizza kyllä irtoaa ihan vain kallistamalla kiveä tai poimimalla pizzan jollain suoraan uunista.
Joku ohuesta pellistä tehty lapio varmaan mahdollistaisi senkin, että pizzan kasaa valmiiksi pöydällä ja sitten siirtää lapiolle, vähän turhan hankalaa tämän puisen paksun kanssa se.
Mä paistan pizzan tosi kuumassa uunissa esikuumennetun pellin päällä. Eli uuni päälle ja pelti sinne, sit vaan pizza leivinpaperilla kuumalle pellille ja rapea lopputulos.
On erittäin hyvä, pizzalapio kannattaa tosin hommata.
Meillä on vuolukivinen pizzakivi puuhellan uunin pohjana. Pizzat, karjalanpiirakat yms paistetaan (ja myös lämmitetään) sen päällä, väliin vain leivinpaperi niin jää vähemmän sotkua.
Kunolen kaulinnut taikinan sopivan paksuiseksi laitan sen leivinpaperin päälle, täytteet päälle, pukkaan peltisen pizzalapion leivinpaperin alle ja siirrän pizzan papereineen uuniin pizzakiven päälle. Kahden minuutin päästä ujutan pizzalapion pizzan ja leivinpaperin väliin ja kiskaisen paperin pois uunista, jatkan paistamista 4_5 minuuttia. Pohjasta tulee rapea ja mikä parasta, pizzakivi pysyy puhtaana.
Pizzaa ei kivellä olla tehty mutta hiiligrillissä kypsennän jälkilämmöllä litteitä leipiä.
Ostin pizzakiven. Lidlistä valmis pohja. Tulos: Pitsa piti irrottaa taltalla ja vasaralla. Mikä meni pieleen?
Mä kans teen pitsan leivinpaperille ja kiskaisen sen kuuman kiven päälle. Samoin käytän sitä väliin leipiin. Voipi olla väärä tekniikka jos hifistelijältä kysyy...
Paistan pizzzakivellä ruisleivät. Pizzaa en, koska osaa siirtää valmista pizzaa uuniin vaan se jää lapioon kiinni :) Pitääkin kokeilla tuota leivinpaperikikkaa.
Pakastepizzat kyllä paistuu hyvin kivellä.
Toimii.