Ruuanlaittotaitoja aloittelijalle?
Muutin viime viikolla opintojen perässä pois kotoa. Olin viimeksi laittanut ruokaa seiskaluokan kotitaloustunneilla ja ne opit on unohtunut kokonaan. Olisi pitänyt opetella ruuanlaittoa ajoissa, koska nyt kävi näin että ihan makaroninkin keittäminen tuottaa vaikeuksia. Tein ensin niiden seuraksi broilerin koipi-reisi paloja mielestäni ihan ohjeen mukaan, mutta niiden koostumus jäi oudoksi. En uskaltanut syödä niitä jos ne olikin raakoja, mutta kun laitoin ne takaisin uuniin ne pääsi palamaan. En tiedä missä vaiheessa ne olisi ollut hyviä vai teinkö jotain täysin väärin? Koitin myös paistaa pannulla jauhelihaa, mutta sen kanssa kävi samoin.
Itku tässä pääsee kun opintojen alku on muutenkin niin stressaavaa. En tahdo käyttää iltoja ruuan kanssa taistelemiseen tai syödä pelkkää makaronia ketsupin kera. Eineksiin ei ole varaa. Onko jossain selkeitä ja yksityiskohtaisia ohjeita ruuanlaiton perusteisiin, joiden avulla voisin opetella uusia taitoja vähän kerrallaan?
Kommentit (19)
Ensimmäinen neuvo: skypetä äidin kanssa.
Toinen neuvo: lue pakkauksissa olevat valmistusohjeet ja noudata niitä näin aluksi kirjaimellisesti. Etenkin lämpötiloja ja aikoja.
Kolmas neuvo: osta hyvä peruskeittokirja. Keittokirjoja on kaikki marketit pullollaan, siellä niitä voi selailla ja katsoa, missä on sen näköisiä ohjeita, joita osaisi itse seurata. Osta ensin joku ihan yksinkertainen kirja, vaikkei se vaikuttaisi kovin kiinnostavaltakaan. Myöhemmin voi sitten laajentaa repertuaaria. ks myös tämä https://sanomapro.fi/kotitaloustaito-7-9
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 10:29"]
Ensimmäinen neuvo: skypetä äidin kanssa.
Toinen neuvo: lue pakkauksissa olevat valmistusohjeet ja noudata niitä näin aluksi kirjaimellisesti. Etenkin lämpötiloja ja aikoja.
Kolmas neuvo: osta hyvä peruskeittokirja. Keittokirjoja on kaikki marketit pullollaan, siellä niitä voi selailla ja katsoa, missä on sen näköisiä ohjeita, joita osaisi itse seurata. Osta ensin joku ihan yksinkertainen kirja, vaikkei se vaikuttaisi kovin kiinnostavaltakaan. Myöhemmin voi sitten laajentaa repertuaaria. ks myös tämä https://sanomapro.fi/kotitaloustaito-7-9
[/quote]
Tuossahan ne tärkeimmät:) Äiti on yleensä vähintään googlen veroinen hakukone;)
Kun oma poikani muutti omilleen vuosia sitten eka puhelu tuli kaupasta: äiti mitä siihen makaronilaatikkoon tulikaan?
Pidä aina kotona vaikka yrttimaustettua tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, mausteita - noista saa jo 5 minuutissa paremaan "oikean" kastikkeen kuin vain ketsuppia! Siihen sitten ruskistetaan sekaan joko kanaa, jauhelihaa tai lisäät tonnikalaa tms ja taas on ruokaisampi versio valmis. Voi aloittaa helpommista:)
Kyllä se onnistuu kun teet ohjeiden mukaan. Itekkin luen vielä ohjeista monet ruuat vaikka olen ruokaa laittanut 9 vuotta. Ei vaan pysy ohjeet päässä. Ite katon Kotikokki sivulta ohjeita ja ruokapakettien kyljistä.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 11:07"]
Kyllä se onnistuu kun teet ohjeiden mukaan. Itekkin luen vielä ohjeista monet ruuat vaikka olen ruokaa laittanut 9 vuotta. Ei vaan pysy ohjeet päässä. Ite katon Kotikokki sivulta ohjeita ja ruokapakettien kyljistä.
[/quote]
En ole ap mutta voitko kertoa mitä tarkoittaa jos ohjeessa lukee: alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas? Mistä mihin.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 12:20"]
En ole ap mutta voitko kertoa mitä tarkoittaa jos ohjeessa lukee: alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas? Mistä mihin.
[/quote]
Tuo ohje - "alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas" - kuulostaa vähän siltä, että ohje on Kotikokki-sivuilta tai vastaavilta sivuilta, jonne kuka tahansa voi lähettää ohjeen. Näissä ongelmana on se, että monesti ohjeiden laatu vaihtelee (huonot ohjeet, huonot makuyhdistelmät jne).
Hyviä, ammattilaisten kirjoittamia ohjeita löytyy mm. hs.fi:n reseptikoneella, maku.fi-sivustolta ja naistenlehtien sivustiolta.
Kannattaa opetella ihan muutama helppo ruoka niin hyvin, että osaat tehdä ne jo pian ilman ohjetta (helppoja ja halpoja on mm. keitot, kiusaukset, juurikin nuo kanankoivet, jauhelihakastike jne). Monesti näissä helpoissa perusohjeissa on vain pari työvaihetta, joista jokaiseen voit tutustua netin kautta ohjeita etsimällä (esim. "sipulin paloittelu", "sipulin kuullottaminen", "kanankoipien paistaminen", "makaronin keittäminen" jne.) Kun kerran olet lukenut läpi yksityiskohtaiset ohjeet kuhunkin työvaiheeseen, ne pysyy kyllä sitten muistissa!
Tai jos et tykkää etsiä tietoa googlettamalla, kysele vinkkejä ruoanlaittotaitoiselta ystävältä tai lainaa perusteos kirjastosta (esim köksän oppikirja).
Kanankoipien kanssa veikkaisin että sulla oli uuni hieman liian kovalla lämpötilalla, minkä takia ne sitten pidempään uunissa ollessaan kärähti. Kanankoivissa on jostain syystä mun mielestä paketin ohjeissa huonot valmistusohjeet, käytän itse yleensä ohjeita hieman alempaa lämpötilaa (jotta eivät kärähdä) ja pidän koipia sisällä pitkään, 1.5-2 h. Jotta vähärasvainen kananliha ei kuivu, laitan koipien mukaan useamman desin verran nestettä, josta osa haihtuu paistamisen aikana ja osa jää kivaksi "kastikkeeksi" esim. riisin päälle laitettavaksi.
Kokeillessa tekee mokia, älä anna sen haitata menoa vaan pistä vaan opit korvan taakse (tai kirjoita ihan ylös jos printtaat reseptejä / ostat kirjan). Ketsuppi auttaa monesti :)
7 jatkaa: jauhelihan kanssa oli varmaan sama, piditkö hellanlevyä kutosella koko paistamisen ajan?
Pannulla paistaessa kannattaa laittaa aluksi kutoselle ja sitten muutaman minuutin päästä esim neloselle. Jos lisäät pannulle jotakin viileää (esim. kermaa), laita pannu taas hetkeksi kutoselle, jotta pannu ei viilene vaan ruoka jatkaa kypsymistä kunnolla.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 12:20"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 11:07"]
En ole ap mutta voitko kertoa mitä tarkoittaa jos ohjeessa lukee: alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas? Mistä mihin.
[/quote]
Ei sitä voi neuvoa, koska helloja on niin erilaisia. Aluksi laitat täysille, ja siitä vähennät noin puoleen. Katsot että ruoka jatkaa kiehumista/porisemista, tai jos pitää hauduttaa, niin levyä vielä pienemmälle niin ettei kiehu. Eri ruuille ja helloille eri metodit.
Martoilla on hyviä ja selkeitä ohjeita. Esim pennin venyttäjän keittokirjan ohjeet ovat helppoja ja yksinkertaisia perusruokia.
Periaatteet ruoanlaitoissa pitäisi toki tietää (ts. mitä laitetaan kiehuvaan veteen ja mitä kylmään, millä lämpötiloilla mitäkin kannattaa paistaa yms.) mutta itse ruoanlaitto taas on aika helppoa ilman reseptejäkin. Yksinkertaisimmillaan ruoanlaitto voisi sinulle olla paista pannulla marinoituja broilerin filesuikaleita, keitä pasta ja tarjoa valmiin peston kanssa.
Ja älä kuumenna paistinpannua tyhjänä vaan laita aina rasva/öljy siihen jo, kun laitat päälle. Jos paistat ilman rasvaa/öljyä, kuten jauhelihan voi paistaa ilman, niin laita tilkka vettä. Pannu tarpeeksi kuuma, kun vesi kiehuu ja sitten kaadat veden pois ja lisäät jauhelihan.
Ja normaali uuni täytyisi ensin lämmittää oikeaan lämpötilaan ennen kuin ruoka laitetaan uuniin. Kiertoilmauunia ei tarvitse lämmittää etukäteen.
Maustamisessa kannattaa olla tarkkana alussa ja aina maistaa ennen kuin lisäilee ettei tule liikaa laitettua.
Kun paistat koipia uunissa, niin ota aluksi tarkka aika minkä pidät ja uunista otettaessa voit tökätä jollakin tikulla tai haarukalla koiven läpi. Jos neste on kirkasta mitä sisältä tulee, niin koipi on valmis.
Miksi pannulle pitää laittaa vettä ennen lihaa ja miksi vesi kaadetaan pois?
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 12:20"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 11:07"]
Kyllä se onnistuu kun teet ohjeiden mukaan. Itekkin luen vielä ohjeista monet ruuat vaikka olen ruokaa laittanut 9 vuotta. Ei vaan pysy ohjeet päässä. Ite katon Kotikokki sivulta ohjeita ja ruokapakettien kyljistä.
[/quote]
En ole ap mutta voitko kertoa mitä tarkoittaa jos ohjeessa lukee: alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas? Mistä mihin.
[/quote]
Yleensä jos haetaan kiehumispistettä tai ruskistetaan jotain se tehdään maksimilämmöllä ja sitten lasketaan haudutuslämmölle. Jos pannu on liian kylmä liha tai mitä nyt teetkään vain kiehuu siinä omissa nesteissään eikä ruskistu. Eli ensin 9 ja sitten 2-3 (juuri sen verran että kuplii).
Enpä tiennyt että tällainenkin kysymys voi tulla eteen??
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 12:58"]
7 jatkaa: jauhelihan kanssa oli varmaan sama, piditkö hellanlevyä kutosella koko paistamisen ajan?
Pannulla paistaessa kannattaa laittaa aluksi kutoselle ja sitten muutaman minuutin päästä esim neloselle. Jos lisäät pannulle jotakin viileää (esim. kermaa), laita pannu taas hetkeksi kutoselle, jotta pannu ei viilene vaan ruoka jatkaa kypsymistä kunnolla.
[/quote]
Kyllä jos 6 on maksimi. Sitten kun lisää nesteen tai vaikka tomaattimurskan niin pienelle lämmölle (2-3)
Kokeilemalla nämä hommat menee. Opit jatkuvasti enemmän kun vain teet, maistat välillä, sen mukaan annat kiehua/paistua lisää, maustat jne....
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 13:45"]
Miksi pannulle pitää laittaa vettä ennen lihaa ja miksi vesi kaadetaan pois?
[/quote]
Koskaan kuullutkaan tällaisesta, ehkä se liiittyy juuri tuohon ettei saa tyhjänä kuumentaa?
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 13:45"]Miksi pannulle pitää laittaa vettä ennen lihaa ja miksi vesi kaadetaan pois?
[/quote]
Koska pannu menee pilalle (pohja mutkalle) jos tyhjänä kuumentaa. Siksi aina ensin vettä pannulle ja sit kuumentaa hyvin, koska eväät kuuluu yleensä laittaa valmiiksi kuumennetulle pannulle.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 12:20"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 11:07"]
En ole ap mutta voitko kertoa mitä tarkoittaa jos ohjeessa lukee: alussa levy kuumalla ja sitten säädetään lämpötilaa alemmas? Mistä mihin.
[/quote]
Kuuma levy = suurin teho, alempi lämpötila = pienempi teho. Yleensä 1 on se pienin. Sillä pysyy lämpimänä, mutta ei aina kypsy.
Oikea keittokirja on parempi apu kuin nettisivut. Sitä paitsi sitä on kätevämpi käsitellä kesken ruuanlaiton kuin jotain tablettia.
Millaisessa ohjeessa käsketään laittamaan pannulle vettä ja sitten heittämään sen pois? Oliko kyseessä se kuuluisa "Lapinmiehen kuikkakeitto"? Vai onko Erittäin Avuttomia varten tehty ohje, ja veden tarkoitus on ilmaista, milloin pannu on riittävän kuuma?
Joo, palasin lukemaan ketjua ja asia selvisi: nimenomaan veden kiehuessa pannu on kuuma - ÄLÄ KOKEILE SITÄ KÄDELLÄ! Vesi kaadetaan pois siksi, että liha ruskistuu eikä kiehu. Keitetty liha on eri makuista kuin paistettu.
Tavallisesti pannulle laitetaan ensin rasvaa, jotta ruoka ei tartu niin helposti kiinni ja siihen tulee enemmän makua.
Kyllä sinä opit eikä se haittaa, vaikka kaikki ei aina onnistu. Mokia sattuu kokeneemmillekin kokeille.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 14:36"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2014 klo 13:45"]
Miksi pannulle pitää laittaa vettä ennen lihaa ja miksi vesi kaadetaan pois?
[/quote]
Koskaan kuullutkaan tällaisesta, ehkä se liiittyy juuri tuohon ettei saa tyhjänä kuumentaa?
[/quote]
Anteeksi, että kysyin!
katso youtubesta, siellä on tuhansia ruoanlaittovideoita