Veden kiehumispiste
Eli mietin tuossa pastaa keittäessäni, että miten suolan lisääminen veteen muuttaa kiehumispistettä. Alentaako vai ylentääkö?
Kommentit (12)
Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.
[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 12:58"]
Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.
[/quote]
Bzzzzt! Väärin!
[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 13:03"]
[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 12:58"]
Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.
[/quote]
Bzzzzt! Väärin!
http://fi.wikipedia.org/wiki/Raoultin_laki
[/quote]
Lainaus linkistä: "Raoultin laista voidaan johtaa esimerkiksi se, että suolaliuoksen kiehumispiste on korkeampi kuin puhtaan veden."
En ollu koskaan edes kuullut että suola vedessä vaikuttaisi kiehumispisteeseen. Ei taida ihan kamalan paljon vaikuttaa?
En kyllä itse lisää pastan keitinveteen suolaa? Miksi?
Perunoiden keitinvedessä ymmärrän suolan, sillä se auttaa pitämään vitamiinit perunassa sisällä, kun eivät liukene niin helposti veteen.
[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 13:09"]En ollu koskaan edes kuullut että suola vedessä vaikuttaisi kiehumispisteeseen. Ei taida ihan kamalan paljon vaikuttaa?[/quote]
Tuollainen 0,17 astetta: "However, at the approximate concentration of salt in water for cooking (10 g of salt per 1 kg of water, or 1 teaspoon per quart), the ebullioscopic increase is approximately 0.17 °C (0.31 °F), which will arguably make no practical difference for cooking."
Suola nostaa veden kiehumispistettä.
Väärin suola nostaa kiehumispistettä.
Väärin suolan lisääminen lähes kiehuvaan veteen saa aikaan kuohuntaa mutta ei vesi kiehu.
kuohunta johtuu siitä että suola muuttuu ioneiksi ja ovat sähköisesti vapautuneita ikonit puolestaan vetävät toisaan puoleensa jolloin vesi on tiiviimpää ja tarvitsee enemmän lämpöä kiehuakseen.
kananmunien kanssa asia on helppo asia todeta. Kun keität munia suojattomasta vedessä, munien kypsyminen tiettyyn kovuuteen kestää tietyn ajan. Kun lisäät suolaa veteen ja keität sanan ajan munia tulee munista kypsempiä, eli suolainen vesi on kuumenpaa.
Onko koulut lopettaneet fysiikan oppitunnit vai eikö aihe kiinnosta.
Kun lisää veteen suolaa siihen muodostuu ikään kuin suora kulma, eli juurikin 90 astetta. Mot.
Voi herranjumala! Homatkaa ilmanpaine ittari seuraavaksi ja keittäkää pasta vasta sitten kun ilmanpaineen alenema vastaa suolaliuoksen kiehumispistettä!
t. Kemisti
Alentaa.