Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Veden kiehumispiste

Vierailija
12.08.2014 |

Eli mietin tuossa pastaa keittäessäni, että miten suolan lisääminen veteen muuttaa kiehumispistettä. Alentaako vai ylentääkö?

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Alentaa.

Vierailija
2/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laskee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.

Vierailija
4/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 12:58"]

Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.

[/quote]

Bzzzzt! Väärin!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Raoultin_laki

Vierailija
5/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 13:03"]

[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 12:58"]

Laskee ja sen voit todeta niin, että kuumennat veden kattilassa lähes kiehuvaksi ja lisäät sitten suolan, jolloin vesi alkaa "yhtäkkiä" kiehua siinä kohdassa johon suolan lisäsit.

[/quote]

Bzzzzt! Väärin!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Raoultin_laki

[/quote]

Lainaus linkistä: "Raoultin laista voidaan johtaa esimerkiksi se, että suolaliuoksen kiehumispiste on korkeampi kuin puhtaan veden."

Vierailija
6/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ollu koskaan edes kuullut että suola vedessä vaikuttaisi kiehumispisteeseen. Ei taida ihan kamalan paljon vaikuttaa?

En kyllä itse lisää pastan keitinveteen suolaa? Miksi?

Perunoiden keitinvedessä ymmärrän suolan, sillä se auttaa pitämään vitamiinit perunassa sisällä, kun eivät liukene niin helposti veteen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/12 |
12.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.08.2014 klo 13:09"]En ollu koskaan edes kuullut että suola vedessä vaikuttaisi kiehumispisteeseen. Ei taida ihan kamalan paljon vaikuttaa?[/quote]

Tuollainen 0,17 astetta: "However, at the approximate concentration of salt in water for cooking (10 g of salt per 1 kg of water, or 1 teaspoon per quart), the ebullioscopic increase is approximately 0.17 °C (0.31 °F), which will arguably make no practical difference for cooking."

Vierailija
8/12 |
24.12.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suola nostaa veden kiehumispistettä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/12 |
24.12.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Väärin suola nostaa kiehumispistettä. 

Vierailija
10/12 |
24.12.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Väärin suolan lisääminen lähes kiehuvaan veteen saa aikaan kuohuntaa mutta ei vesi kiehu. 

kuohunta johtuu siitä että suola muuttuu ioneiksi ja ovat sähköisesti vapautuneita ikonit puolestaan vetävät toisaan puoleensa jolloin vesi on tiiviimpää ja tarvitsee enemmän lämpöä kiehuakseen. 

kananmunien kanssa asia on helppo asia todeta. Kun keität munia suojattomasta vedessä, munien kypsyminen tiettyyn kovuuteen kestää tietyn ajan. Kun lisäät suolaa veteen ja keität sanan ajan munia tulee munista kypsempiä, eli suolainen vesi on kuumenpaa. 

Onko koulut lopettaneet fysiikan oppitunnit vai eikö aihe kiinnosta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/12 |
24.12.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun lisää veteen suolaa siihen muodostuu ikään kuin suora kulma, eli juurikin 90 astetta. Mot.

 

Vierailija
12/12 |
24.12.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Voi herranjumala! Homatkaa ilmanpaine ittari seuraavaksi ja keittäkää pasta vasta sitten kun ilmanpaineen alenema vastaa suolaliuoksen kiehumispistettä!

t. Kemisti

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi yhdeksän