ohje hyvään perunamuussiin?
En saa muussista hyvän makusta. Maistuu mauttomalle. Sitten lisään voita ja suolaa ja kermaa ja lopulta se muussi ei maistukkaan kun voille ja suolalle ja kermalle. Miten ihmeessä saan muussista maukasta? Mitä mausteita siihen pitää laittaa?
Kommentit (31)
[quote author="Vierailija" time="02.07.2014 klo 22:27"]
Lapin puikulasta tulee paras muusi. Kuori, keitä kokonaisena, kaada vesi pois, lisää kuuma maito, tlk suolaa ja nokare voita. Survo, älä sekoita vatkaimella.
[/quote]
Hyvä ohje, mutta kielipoliisina nipotan, että tlk tarkoittaa resepteissä tölkkiä. Joku reppana saattaisi vielä oikeasti pilata muuten hyvän ohjeen lisäämällä tölkillisen suolaa muusiinsa.
[quote author="Vierailija" time="02.07.2014 klo 23:01"]
Kyllä tulee vatkaimellakin hyvää, jos on hyvät jauhoiset perunat. Itse en laita sipulia vaan pelkkää maitoa, voita ja suolaa. En edes lämmitä maitoa ja silti muusi onnistuu aina.
[/quote] Näin mullakin täsmälleen. Vatkaimella tulee hyvää ja nopeasti, en ole edes ajatellut alkaa millään käsipelillä survomaan. Maitoakaan ei tarvitse lämmitellä, se on täysin turha työvaihe. Maito, voi, suolaa tarpeeksi, liian suolaton on pahaa. Porkkanaa lisäsin joskus, mutta siitä tulee muusiin ällöttävä haju.
Laita vähän ennen perunoiden kiehumaan laittamista uuniin folion sisään kokonainen valkosipuli, josta olet leikannut yläosan pois ja laittanut päälle vähän oliiviöljyä ja suolaa. Perunat keitän itse aina höyryttämällä kuorineen, murskaan aluksi vähän sähkövatkaimen koukuilla, lisään lämmitettyä maitoa (vähän kerrallaan), reilusti voita ja sopivasti suolaa ja tosiaan ne sosemaisen pehmeiksi hautuneet valkosipulinkynnet. Valkosipulin määrä voi tuntua isolta, mutta uunissa hauduttaminen vie siitä kaiken kitkeryyden. Pitää vain hauduttaa niin kauan, että kynnet on ihan pehmeitä.
Perunoita ei tarvitse välttämättä edes kuoria, niistä tulee paljon vitamiineja ja lisää makua muusiin :)
Vatkaimella tulee liisteriä ja kylmä maito jäähdyttää muusin. Ihan turha oikoa näissä asioissa, jos tarkoitus on tehdä erityisen hyvää muusia.
Hans Välimäen ohjelmassa joku vieras kertoi kuinka Elvin paistoi pekonin hyvin rapeaksi ja lisäsi sen murennettuna muusiin En ole kokeillut.
Jos vatkaimella saa muusista liisteriä on perunalajike väärä, vatkaimella tulee muusista kuohkeaa, maitoa on kotioloissa ihan turha lämmittää, sehän syödään heti. Maidon lämmityksestä tulee vaan ylimääräistä tiskiä,
Hyvää muusia tulee vain jauhoisista perunoista, tähän aikaan vuodesta muusista ei hyvää saa, vanhan perunat alkavat olla jo liian vanhoja ja uusista tulee liisteriä vaikka olisivatkin jauhoista lajiketta, syksyä odotellessa.
Ei vatkaimella liisteriä tule. Täytyy vain olla oikea perunalajike. Ja tietenkin vatkataan vain sen aikaa, että perunat hajoavat ja sose on sileää. Jauhoinen peruna soseutuu nopeasti. Sitten lisätään kuuma maito (ei ole mikään hidastava työvaihe, kun tulee nopsasti mikrossa). Tässä vaiheessa sitten ei enää vatkailla, vaan ripeästi maito, suola ja rasva sekaan ja syömään!
Suolaa, sipulia, sipulin voi keittää maidossa ja lisätä koko sipulimaidon sekaan. Ja sitä voita. Ei siihen muuta tarvitse.
mä muussaan potut ja laitan kevytmaitoo ja paljon voita. hyvää tulee. teen muussin survimella,en millään sähkövempaimella
Ja ois hyväun ne perunat ois hyviä.
Perunalajikkeista suosittelen rosamundaa, uusista perunoista muussia ei voi tehdä.
Survo perunat kuumina,lisää voita ja suolaa ja viimeisenä maitoa,kunnes muussin koostumus on sopivaa:)
Mummo teki joskus " löökimuussia" , eli muussin sekaan hiukan sipulisilppua.
Lapin puikulasta tulee paras muusi. Kuori, keitä kokonaisena, kaada vesi pois, lisää kuuma maito, tlk suolaa ja nokare voita. Survo, älä sekoita vatkaimella.
En ole kuin kerran tehnyt pahaa muussia ja senkin tein teininä uusista perunoista.. Sipulia en suostu laittamaan missään muodossa perunamuussiin, mutta keitinveteen tarpeeksi suolaa ja tarvittaessa vielä valmiiseenkin muussiin. Sillä, teenkö muussin sähkövatkaajalla vai survonko sen käsin, on ihan sama, ei se makuun vaikuta. Normaalia maitoa sopivasti ja oikeaa voita sopivasti myös. Ei voi oikein epäonnistua. Kermaa en ole myös ikinä lisännyt. Ja perunat on muuten hyvä keittää isoina, pieneksi paloittelu tekee muussista vain vetistä.
Yksi hyvä myös keitää perunoiden kanssa porkkanoita ja sitten vaan muussaamaan :)
Kiitos neuvoista :) En ookkaan tajunnu että sipulia voi laittaa, kuulostaa hyvältä. ap.
Kesällähän ei muusia saa tehtyä, mutta muusilajikkeiden sadonkorjuun jälkeen näin: perunat Rosamundaa tai Puikulaa. Keitä ja soseuta vatkaimella kunnes sileää. Lisää suolaa, melko reilusti. Lisää kuumaa maitoa (kevytmaitoa mikrossa), jotta saat sopivan sakeaa. Sitten reilut nokareet rasvaa. Itse käytän Keijua ja hyvää tulee. Perunalajikkeen valinta on se tärkein tekijä onnistuneeseen muusiin.
Onko väliä kypsentääkö perunat höyrykattilassa vai keittääkö vedessä? ap.
Muskottipähkinä antaa tosi hyvän maun, kannattaa kokeilla.
[quote author="Vierailija" time="02.07.2014 klo 22:27"]
Lapin puikulasta tulee paras muusi. Kuori, keitä kokonaisena, kaada vesi pois, lisää kuuma maito, tlk suolaa ja nokare voita. Survo, älä sekoita vatkaimella.
[/quote]
Tämä on ehdottomasti paras ohje, ja sipulia voi vielä keittää maidossa, varmasti on makua! Tarkista ainakin , että ne pirkkaperunat ovat nimenomaan muusiperunoita.
Voi olla, että makua tulee siitä kun lisää keitinvettä ainakin osan maidon sijasta, mutta silloin tietenkin keitetään perunat kuorittuina.