Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tietääkö joku mitä 60-luvulla syötiin juhlissa?

Vierailija
17.04.2021 |

1961 syntynyt henkilö lähipiiristä täyttää 60, joten olisi kiva järjestää jotain 60-luvulta mukaan. Juhlat on kesällä, joten toivottavasti korona on ohi ja tavoite on, että voitaisiin pitää ulkona. Mutta nyt olis aikaa suunnitella jotain. Ei mennä pelkällä 60-luvun teemalla kuitenkaan, vaan ihan jotain meidän suvun bravuurien lisäksi. Oon luvannut suunnitella juhlan ja valmistaa osan leivonnaisista lahjaksi.

Kommentit (26)

Vierailija
1/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mun lapsuudessa kakkuna oli sacher, kinuski tai hedelmäkakku (säilykehedelmät kiilteen alla). Oikeaa kermaa tietenkin ja täytteessä hilloa

Muuna tarjoiluna oli lohi- tai lihavoileipiä, pieniä ja herkullisia. Pasteijoita, karjalanpiirakoita.

60- syntynyt stadista

Vierailija
2/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä 60 luvulla juhlat alkoivat todenteolla vasta sitten kun pöytään kannettiin 200g makaronilaatikkoa per vieras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eiköhän googlaamalla löydy tietoa aiheesta.

Vierailija
4/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Korona ei ole kesällä ohi

Vierailija
5/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulle tulee mieleen voileipäkakku ja hedelmäcocktail kermavaahdolla.

Vierailija
6/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse muistan vain appelsiinimehun, mansikkakermatäytekakun ja karnevaalikeksit, mutta ne olivat lastenjuhlia. Syöminen ei ollut kovin isossa roolissa silloin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eiköhän googlaamalla löydy tietoa aiheesta.

Enimmäkseen löytyy keskustelupalstoilta väittelyä aiheesta. Pukeutumisesta löytyy paljon, mutta siihen ei lähdetä. 

Vierailija
8/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Cocktailtikkupaloja ja käpykakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pettuleipää ja korviketta tai jopa vastiketta.

Vierailija
10/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nakkeja varmaankin... ja kotletteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Etsi kuusikymmentäluvulla ilmestynyt keittokirja. Luulisi ainakin kirjastojen arkistoissa olevan tai joissakin divareissa ?

Vierailija
12/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juhlatarjontana ainakin maaseudulla oli perusruokaa -  keittoja: liha-, tai kalakeitto tai karjalanpaisti  - jos tarjottiin kylmää suolaista, se oli leipä - muistan tehneeni esim. hautajaisiin sadoittain leipiä. Makea tarjonta noudatti maalla kaava: kakku, leipäjuusto, pullakranssi ja pikkuleivät. Juomana oli maitoa, piimää, kotikaljaa ja häissä tai syntymäpäivillä myös sahtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan tavallista ja samaa arkiruokaa kuin tänäkin päivänä: makaronilaatikkoa, lihakeittoa, lihapataa jne.Jos suku oli kotoisin eri maakunnista se näkyi ruokapöydässä niin kuin meillä Karjalasta.

Siihen   aikaan ei vielä hirveästi matkustettu, mutta laadukkaissa ravintoloissa oli teemaviikkoja. Esim. Hotelli Tornissa Helsingissä oli Kiinan, Japanin, Balkanin tmv viikot.

Etsi käsiisi 1960-luvulla painettu keittokirja ja lähde siitä. Lue aikakauden kuvalehtiä ja joissa esitellään silloisia "trendiruokia".

Meillä oli lasten  juhlissa kermakakkua, Jaffaa juomaksi ja lihapullia tai nakkeja. Joskus pikkuleipiä, mutta ei niitä kukaan syönyt.

Jos olisin juhlakalunne innostuisin ehkä enemmän 1970-luvun teemasta, jolloin oli teini ja elämä jännää.

Vierailija
14/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Millaisia juhlia tarkoitat? Oli varmaan aivan erilaiset tarjoilut hautajaisissa Pohjanmaalla kuin opiskelijabileissä Turussa.

Mieti, mitä silloin ei vielä ollut niin kuin nykyään. Hedelmävalikoima ei ollut niin hyvä kuin nykyisin, talvella varsinkin käytettiin säilykkeitä.

Cocktail-paloista moni ei ollut koskaan kuullutkaan. Kaupassa oli käpykakkua, mutta yleensä itse tehtiin kermakakkua, jossa marjoja tai hedelmiä. Oma äitini piti appelsiinimarmeladitäytteestä. P'äälle tietenkin nonparelleja. Tiikerikakku ja voileipäkakut olivat myös juhlaherkkuja. Ja kala- ja lihaleipiä, pienempiä kuin nykyiset.

Jos jostakin mummolan vintiltä löytyisi 60-luvun aikakauslehtiä, niistä saisi hyvin vinkkejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Erilaisia pikkuleipiä, mm. kaneliässiä, vaaleita pipareita ja hilloleipiä, kuivakakkuja, pullapitko, leipäjuustoa, liha- ja kalavoileipiä ja tietenkin täytekakku. Jos tarjottiin ruokaa, niin se oli joko kala- tai lihakeitto. Ruokajuomana maito, piimä ja kotikalja.

Vierailija
16/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ukko38 kirjoitti:

Meillä 60 luvulla juhlat alkoivat todenteolla vasta sitten kun pöytään kannettiin 200g makaronilaatikkoa per vieras.

Kyse ei tällä kertaa ole häistä.

Vierailija
17/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mulla on sellainen vanha 50-luvun puolen välin  jälkeen tehty keittokirja, missä on lueteltuna erilaisa juhlakattausvaihtoehtoja. Menen illalla kotiin tänään, jos tähän ketjuun ei ole tullut jo hirmuisesti vastauksia siihen mennessä niin voin katsoa sulle noita.

Vierailija
18/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen itse juuri ystäväsi tilanteessa, joten kenties siis kokemusasiantuntija tässä tapauksessa. Joku tuossa aikaisemmin mainitse muistavansa lähinnä lastenjuhlien tarjoilun, mutta se ei ehkä aikuisista olisi pitemmän päälle ja enää kovin herkullista. Varsinaiset isommat ruokamuistot ainakin minulla ovat sitten enemmän 70-lukua, joten ehkä jonkinlainen hybridi voisi toimivin.

Joku ehti jo mainita hedelmäsalaatin, ja se on minustakin hyvä ajatus etenkin jos on enemmän väkeä - osittain säilykkeestä, mutta mukaan myös banaania, omenaa tms. tuoretta, ja tietysti maraschino-kirsikoita sekä krmavaahtoa päälle. Pienemmissä juhlissa voisi tehdä appelsiiniriisiä tai Viktoriakiisseliä (jonka kanssa voisi olla jotakin marjakastiketta tms.)

Voileipäkakku ei ole huono, mutta ehdottaisin voileipäpöytää, johon on sitten helpompi tehdä eri makuun sopivia pienempiä voileipiä erilaisilla päällyksillä (on tosin aika työläs, koska niitä pitää olla runsaasti). Niiden seassa voii tietty olla niitä coctailtikuissa olevia paloja ehkä vähän juustopala+viinirypälettä jalostuneemmassa muodossa).

Pieneksi makeaksi palaksi voisi tehdä vaikka riisumurosuklaita, joissa minusta on 60-luku vahvana - aikuisempaan makuun sitten erilaisia pikkuleipiä, esimerkiksi lusikkaleivät ovat edelleen minusta erittäin herkullisia.

En tiedä onko niitä edelleen kaupan, mutta noihin aikoihin vanukasjauheet olivat suosittuja, eli jotakin pähkinä- tai mansikkavanukasjauhetta maitoon vispattuna ja hyydytettynä, se voisi olla vain sankarille tarjottava erikoisuus (luultavast äklöä samalla tavalla kuin vaikka lauantaimakkara isona - Norjassa ne olivat ainakin vielä 15 vuotta sitten oikein suosittuja).

Vierailija
19/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Etsi kuusikymmentäluvulla ilmestynyt keittokirja. Luulisi ainakin kirjastojen arkistoissa olevan tai joissakin divareissa ?

 Meillä päin kirjastot eivät ole auki ja divarit ovat konkassa. Pitäiskö mennä baariin? Maanantaina. Viiteeen saakka saa dokata ja muistella -60 lukua.

Vierailija
20/26 |
17.04.2021 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jostain syystä mummoni hautajaisista vuodelta 1966 on säilynyt kuva tarjoiluista, yleensä ei ruokapöytiä kuvattu. Tarjolla näkyy olleen paistia ja keitinperunoita, kastiketta (vanhanaikaisessa kastikemaljassa, lienee ruskeaa paistinkastiketta), lihapullia, höyrytettyjä (?) kasviksia (porkkanaa ja herneitä ainakin), salaattia (josta en saa selvää, mitä siinä on, ainakin kurkkua, tomaattia ja salaatinlehtiä sekä jotain kuutioita, oletan, että makkaraa), italiansalaattia ja jotain laatikkoa, jonka sisältöä en arvaile. Kahvipöydässä oli kermatäytekakkuja, pullakranssi, tiikerikakkua, jotain muuta kuivaakakkua, noin 7 erilaista pikkuleipää.

Kannattaa muistaa, että tuohon aikaan käytettiin kauden kasviksia, mummon hautajaiset oli syyskuussa. Eikä mitään tuontitavaraa tyyliin paprika tai tofu.