Halpa ja terveellinen ruoka on lähinnä raakaa matematiikkaa
Tällä palstalla väitellään joskus täysin intuitionvaraisesti siitä, millä budjetilla on mahdollista syödä terveellisesti. 1950-luvulla tämän olisi ehkä vielä ymmärtänyt, kun ravitsemustutkimus oli kehittymättömämpää ja tietokoneita oli vain joissain huippuyliopistoissa tms. Nyt ruokien ravintoarvot ja ravitsemussuositukset ovat netissä kaikkien nähtävillä ja sinäkin luet tätä viestiä vehkeellä, joka kykenee miljardeihin laskuoperaatioihin sekunnissa. Koodasin tällaisen kivan laskurin tehdäkseni lopun tälle riitelylle.
saastaruoassa.herokuapp.com
Myönnettäköön, että vitamiinien osalta laskuri on vähän kyseenalainen, koska esim. C-vitamiini hajoaa kuumennettaessa. Myös proteiinit voivat denaturoitua äärikuumassa, esim. kananmunasta paistettaessa. Laskuritulos kannattaa varmaan ottaa suuntaa-antavana.
Kommentit (3)
Vierailija kirjoitti:
Ihmiset eivät halua nähdä vaivaa ruuan eteen, jos pitää saada terveellistä ja valmista se maksaa, tietysti voisi kuoria porkkanaa pataan, mutta se on nykyihmiselle lähes mahdotonta...
Minkä koet olevan niin vaikeaa ruuanlaitossa?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ihmiset eivät halua nähdä vaivaa ruuan eteen, jos pitää saada terveellistä ja valmista se maksaa, tietysti voisi kuoria porkkanaa pataan, mutta se on nykyihmiselle lähes mahdotonta...
Minkä koet olevan niin vaikeaa ruuanlaitossa?
Ohis. En minä koe minkään olevan vaikeata ruuanlaitossa. Mutta monet nykyihmiset kokevat.
Perunoiden kuoriminen laatikoita ja muusia varten, lantun kuorimine ja paloittetu keittoihin, samoin porkkanoiden. Lihapullien ja jauhelihapihvien valmistaminen, kalojen perkaus. Kotipullan leipominen ja moni muu aivan perusaskere ja ruuan tekeminen on ylivoimaista joillekin, etenkin nuorille nykyisin.
Ostetaan valmiita einesruokia, valmista pullaa ja kakkuja, valmiita pzzoja ja pihvejä kaupasta.
Kun sen sijaan ostettaisiin raaka-aineet ja tehtäisiin kerralla enemmä ruokaa ja pakastettaisiin.
Aivan varmasti tämä säästäisi ruokamenoja, että suunnittelisi asiat, sen sijaan että menee nälissään kauppaa ja ostaa sieltä jotain, että saa nopeasti nälän tyydytettyä. Ja taas seuraavanan päivänä uusi reisssu kauppaan, koska ruoka on taas loppu.
Jos sitä valmista ruokaa olis aina pakastamisessa, ne turhat kaupassa käynnit jäisivät pois, ja rahaa säästyisi.
Ihmiset eivät halua nähdä vaivaa ruuan eteen, jos pitää saada terveellistä ja valmista se maksaa, tietysti voisi kuoria porkkanaa pataan, mutta se on nykyihmiselle lähes mahdotonta...