Millaisia salaatteja teet yleensä ruoan oheen?
Kommentit (24)
Siis meillä harvoin on "peruna / pasta / riisi" osana ruokaa. Meillä salaatti on pääosassa ja siinä sivussa kalaa / lihaa / broileria.
Salaatit on yleensä pohjaltaan vihreää salaattia ja rucolaa. Siihen lisäksi ruukku jotain yrittä fiiksen mukaan. Sen jälkeen ihan mitä haluaa sekaan laittaa:
- marinoituja oliiveja ja parmesania
- mozzarellaa ja kirsikkatomaatteja
- artisokkaa ja pinjansiemeniä
- fenkolia ja kurkkua
siis vain taivas on rajana
Meillä on aina salaattia (lajeja vaihdellen), tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Grillatessa tehdään joskus jotain coleslaw-tyyppistä. Lisäksi melkein aina höyrytetään parsakaalia, kukkakaalia, papuja, sokeriherneitä ja näin keväisin parsaa.
Usein kasvisosion virkaa meillä edustaa höyrytetyt kasvikset, jotka yleensä ovat kukkakaali, parsakaali, porkkana ja pikkuiset vihreät pavut pakastimesta.
Salaatit ovat omia pääruokiaan esim. kanasalaatti.
Riisiä, pastaa tai perunaa meillä syödään vain harvoin.
Mulla nyt on niin harva kasvis, joita voin oireetta syödä raakana, että salaatteja ei useinkaan ole. Joku jääsalaatinlehti saattaa olla joskus näön vuoksi, jos on vieraita näkemässä.
Ihan perus vihreä salaatti taitaa olla yleisin; salaattia, kurkkua, kirsikkatomaatteja. Nyt kun kaupassa on jo retiisejä ollaan käytetty paljon myös niitä. Puutarhapalstalla kasvaa iso suolaheinä (monivuotinen), siitä saa jo nyt salaattitarpeita, samoin ruohosipulista.
Kaalia käytetään myös; halpaa ja hyvää. Viipaloidaan kaali ihan ohueksi ja raastetaan karkealla terällä porkkanaa joukkoon. Varsinkin varhaiskaali on hyvää! Talvikaalin suikaleita yleensä pehmittelen murskaamalla niitä hieman esim. juomalasin pohjalla. Kaalisalaatin joukkoon laitan joskus puolukoita, joskus kuorittuja auringonkukan siemeniä.
Höyrytetty parsakaali on koko perheen herkku.
Hölskykurkkuja teen myös usein.
Meillä lapsiperheen arkea: jäävuorisalaatti, kurkku, tomaatti/paprika/säilykeananas. Tai sitten kiireessä pilkotaan vaan kurkkua ja tomaattia valmiiksi lautaselle.
Ei ikinä osteta jäävuorisalaattia, sen ravintoarvo on olematon. Lollo rossoa tai tammenlehtisalAattia meillä aina. Lisämakua välillä rucolasta tms.
Kurkku, tomaatti, punasipuli, avocado yleensä perustana. Välillä retiisejä, oliivia, melonia, yrttejä mukana. Kastike oliivi-, avocadon siemen- tai kurpitsansiemenöljy.
Onko lehtisalaatissa muka enemmän ravintoarvoa kuin jäävuorisalaatissa? Eiköhän kaikkien salaattien ravintoarvo ole mitätön, joissain jopa haitallinen (rucola, typpipitoisen ja varjoisen paikan salaatit).
Miten niin tomaatit talvella mauttomia? Lähikaupassa oli koko talven houtskarilaisia Isakssonin tomaatteja. Niissä oli kaunis väri ja kesän maku koko talven. Miten mahtavat tomaatit kasvattaa? Kaikki muut tomaatit olikin talvella mauttomia.
10
[quote author="Vierailija" time="12.05.2014 klo 09:26"]Onko lehtisalaatissa muka enemmän ravintoarvoa kuin jäävuorisalaatissa? Eiköhän kaikkien salaattien ravintoarvo ole mitätön, joissain jopa haitallinen (rucola, typpipitoisen ja varjoisen paikan salaatit).
[/quote]
Tummalehtisissä salaateissa ravintoarvo ja esim foolihappopitoisuus on hyvä, kuten lollo rosso ja tammenlehti. Jäävuorisalaatti ja lehtisalaatti on rahan haaskuuta.
Suosikkiani on lämmin punajuurisalaatti, Fit-lehdestä bongattu resepti jossa paistetaan punajuuria uunissa ja ne maustetaan muistaakseni sitruunalla ja hunajalla. Kylkeen fetaa ja paahdettuja pinjansiemeniä. <3
myös kaikenlaiset raasteet ja vihersalaatit menevät.
Vaihtelen salaatteja, milloin jäävuorisalaattia, keräsalaattia, friseetä, lehtisalaattia. Kurkkua ja kirsikkatomaattia pääasiallisesti aina, lisäksi paprikaa tai porkkanasuikaleita.
Muutama oliivi, valkosipulin kynsi ja salaattijuuston pala jos on, jos ei niin teen balsamicokastikkeen.
Silloin kun ei jaksa väsätä salaattia tai tietää että on kiire aikataululla syöminen niin teen porkkanaraastetta enemmän. Coleslawsalaattia teen myös, mutta yleensä muiden salaattien oheen, kun mies ei tykkää raa'asta kaalista.
Romainesalaatti on myös hyvä. Folaattia kolminkertaisesti jäävuorisalaattiin verrattuna. Samoin enemmän vitamiineja.
[quote author="Vierailija" time="12.05.2014 klo 09:05"]Meillä lapsiperheen arkea: jäävuorisalaatti, kurkku, tomaatti/paprika/säilykeananas. Tai sitten kiireessä pilkotaan vaan kurkkua ja tomaattia valmiiksi lautaselle.
[/quote]
jäävuorusalaatin ravintoarvo heikko. Älä osta.
Salaattia useammin saatan tehdä jotain lämmintä kasvislisuketta, esim. paistaa pannulla kesäkurpitsaa, sipulia, paprikaa, porkkanaa jne. Ruokaisia salaatteja tulee kyllä syötyä usein.
Hyviä tomaatteja nyt talvella ovat olleet riittävän kypsät suomalaiset tomaatit, sekä hollantilaiset terttukirsikkatomaatit. Espanjalaisissa olen havainnut usein kalan makua, mahtaakohan kasteluvedessä olla jotain siihen viittaavaa lannoitetta.
En tee salaattia ruuan oheen, koska en tykkää syödä lämmintä ruokaa ja salaattia samaan aikaan enkä varsinkaan samalta lautaselta.
Ruuan kanssa syön yleensä uunissa laitettuja juureksia ja kasviksia.
Salaatin syön päivän toisena ateriana.
Salaatinlehtiä, tomaattia, kurkkuja, oliiveja. Oliiviöljyä, pippuria ja suolaa. Voisin kyllä kokeilla teidän ehdotuksia sillä vaihtelu varmasti virkistäisi.
Olen myös huomannut kalamaisen maun ulkomaisissa tomaateissa, lannoitetaankohan niitä merilevällä tai jollain? Yleensä ne on myös aika kovia ja paksukuorisia. Lämpimiin ruokiin voin niitä käyttää jos mies joskus halvalla ostaa mutten voi syödä salaatissa enkä leivän päällä.
Inhoan kurkkua ja tomaattia näin talvikaudella joten ne jää pois salaatista. Meillä käytetään erilaisia salaattilajeja, porkkanalastuja ja maissia perussalaatissa.
Tai sitten kalttaan tomaatteja, siivutan sipulia ja maustan eli teen tomaatti-sipulisalaatin. Tässä tomaatit pehmenee ja maustuu sen verran että voi syödä