Mitä jos kattaisitkin tämä vuonna joulupöydän 1700-luvun jouluperinteiden mukaan?
Kinkun sijaan ilmakuivattua lampaanlihaa? Tai miltä kuulostaisi kardemummalla maustetut perunat, konjakilla höystetyt punajuuret, piirakka sahramitäytteellä tai viinissä haudutettu lohi?
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/12/16/jouluisia-herkkuja-1700-luvun-…
https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenaj…
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.218471
Kommentit (13)
Jos vuonna 2020 elävällä suomalaisella olisi aikakone ja tämä matkustaisi 120 vuotta ajassa taaksepäin ja istuisi joulupöytään niin ei hän löytäisi pöydästä yhtään perinteistä jouluruokaa vaan outoja keitoksia jotka todennäköisesti ei nykysuomalaiselle maistuisi.
https://suomisyojajuo.fi/2019/12/03/muuttuva-joulupoyta-kertoo-historia…
MÄ vakavasti epäilen, että kardemummaperunat ei vielä 1700-luvulla olleet perinteeksi asti päässeet. Perunat tulivat Suomeen vasta Pommerin sodan aikana ja levisivät käytännössä vasta 1800-luvulla. Kardemummasta en tiedä, kenellä siihen oli varaa... no, ehkä samalla aatelisjoukolla, jolla oli konjakksia (eikä vaan paloviinaa) ja viiniä (eikä vaan sahtia ja simaa)
Vierailija kirjoitti:
Jos vuonna 2020 elävällä suomalaisella olisi aikakone ja tämä matkustaisi 120 vuotta ajassa taaksepäin ja istuisi joulupöytään niin ei hän löytäisi pöydästä yhtään perinteistä jouluruokaa vaan outoja keitoksia jotka todennäköisesti ei nykysuomalaiselle maistuisi.
https://suomisyojajuo.fi/2019/12/03/muuttuva-joulupoyta-kertoo-historia…
Joo. Poissa olisi monet tutut kuten kinkku ja rosolli, laatikot ja alkupalat, sekä riisipuuro ja jouluvanukas! Ne on rantautuneet joulupöytään vasta sotien jälkeen.
https://www.ruokatieto.fi/ruokakulttuuri/nykypaivan-ruokajuhla/vuodenaj…
Vierailija kirjoitti:
MÄ vakavasti epäilen, että kardemummaperunat ei vielä 1700-luvulla olleet perinteeksi asti päässeet. Perunat tulivat Suomeen vasta Pommerin sodan aikana ja levisivät käytännössä vasta 1800-luvulla. Kardemummasta en tiedä, kenellä siihen oli varaa... no, ehkä samalla aatelisjoukolla, jolla oli konjakksia (eikä vaan paloviinaa) ja viiniä (eikä vaan sahtia ja simaa)
En tiedä koska olet koulusi käynyt tai mitä olet hissan tunnilla tehnyt, mitta peruna saapui Suomeen jo niin aikaisin kuin 1730-luvulla Saksasta ja sen eli maapäärynän oikeaoppista syömistä saarnattiin Suomen kirkoissa jotta suomalaiset eivät söisi perunan vihreitä mukuloita ja valkoisia marjoja he silloin kuten tekivät ja siksi kärsivät kovista vatsavaivoista.
Vierailija kirjoitti:
Pettua siellä on tarjolla
Vain jos oli katovuosi ja halla tai velat vei sadon.
Vierailija kirjoitti:
Jos vuonna 2020 elävällä suomalaisella olisi aikakone ja tämä matkustaisi 120 vuotta ajassa taaksepäin ja istuisi joulupöytään niin ei hän löytäisi pöydästä yhtään perinteistä jouluruokaa vaan outoja keitoksia jotka todennäköisesti ei nykysuomalaiselle maistuisi.
https://suomisyojajuo.fi/2019/12/03/muuttuva-joulupoyta-kertoo-historia…
Ja todennäköisesti hän vielä sairastuisi, jos uskaltaisi "herkkuja"maistaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
MÄ vakavasti epäilen, että kardemummaperunat ei vielä 1700-luvulla olleet perinteeksi asti päässeet. Perunat tulivat Suomeen vasta Pommerin sodan aikana ja levisivät käytännössä vasta 1800-luvulla. Kardemummasta en tiedä, kenellä siihen oli varaa... no, ehkä samalla aatelisjoukolla, jolla oli konjakksia (eikä vaan paloviinaa) ja viiniä (eikä vaan sahtia ja simaa)
En tiedä koska olet koulusi käynyt tai mitä olet hissan tunnilla tehnyt, mitta peruna saapui Suomeen jo niin aikaisin kuin 1730-luvulla Saksasta ja sen eli maapäärynän oikeaoppista syömistä saarnattiin Suomen kirkoissa jotta suomalaiset eivät söisi perunan vihreitä mukuloita ja valkoisia marjoja he silloin kuten tekivät ja siksi kärsivät kovista vatsavaivoista.
Rahvas ei omaksunut perunan viljelyä ja käyttöä kovinkaan nopeasti. Herrojen herkkua se pitkään oli. Mutta juu, tuskin vasta 1800-luvulla yleistyi.
Eipä ollut rahvaalla kardemummaan, konjakkiin, viiniin eikä sahramiin varaa. Tuollainen menu on ollut ylempien säätyjen pöydissä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
MÄ vakavasti epäilen, että kardemummaperunat ei vielä 1700-luvulla olleet perinteeksi asti päässeet. Perunat tulivat Suomeen vasta Pommerin sodan aikana ja levisivät käytännössä vasta 1800-luvulla. Kardemummasta en tiedä, kenellä siihen oli varaa... no, ehkä samalla aatelisjoukolla, jolla oli konjakksia (eikä vaan paloviinaa) ja viiniä (eikä vaan sahtia ja simaa)
En tiedä koska olet koulusi käynyt tai mitä olet hissan tunnilla tehnyt, mitta peruna saapui Suomeen jo niin aikaisin kuin 1730-luvulla Saksasta ja sen eli maapäärynän oikeaoppista syömistä saarnattiin Suomen kirkoissa jotta suomalaiset eivät söisi perunan vihreitä mukuloita ja valkoisia marjoja he silloin kuten tekivät ja siksi kärsivät kovista vatsavaivoista.
Rahvas ei omaksunut perunan viljelyä ja käyttöä kovinkaan nopeasti. Herrojen herkkua se pitkään oli. Mutta juu, tuskin vasta 1800-luvulla yleistyi.
Perunasaarnat ovat 1700-luvulta ja perunan syöntiä olisi ollut turhaa opettaa suomalaisille miten peruna kuuluu syödä ja mitä ei kuulu syödä.
Veikkaisin, että tuolloin joulunaikaan oli ihan hyvät ruuat. Jos nyt yhtään käyttäisi mukaeltuja "Juhana Herttuan pidot" -ruokalistaa mallina. Syönyt tuon pitoaterian pari kertaa ja oli kyllä ihan hyvää! Erilaista toki, mutta minulle kyllä maistui. Kalaa, nauriita, lanttua, lehmää... ei lautasia, ruokailu leivän päällä vain veitsen kera, viiniä ja olutta riittävästi sekä luuttumusiikkia kiertävän trubaduurin tarjoamana.
Nam!