Liha ja "huonommat osat"
Miksi pidetään huonona sitä, että on erilaisia halvoista ruhonosista tehtyjä tuotteita, kuten jauheliha, lihapullat, makkarat, broilerin suikaleet? Jos ihmiset sillä tavalla syö sellaisia paloja jotka ei kokolihana kelpaisi, niin eikö se ole hyvä vaan?
Ainoa ongelma mikä minulle tulee mieleen, on se että joku luulee sen nakin tai lihapullan olevan täyttä lihaa ja riittävän päivän proteiinilähteeksi, mutta onhan niissä tuotteissa yleensä ravintosisällöt merkattu, että voi verrata onko se rasvaa vai mitä. Eikö kuitenkin vaikka kanasta saatavat proteiinit ole ihan käypäsiä riippumatta siitä tuleeko ne jauhetusta lihasta, nahasta tai ehkä jänteistä? Käsittääkseni ihmisravinnoksi ei kuitenkaan mitään sulkia saa jauhaa sekaan, niistä voisinkin ajatella että ne vain paperilla nostaa proteiinipitoisuutta eivätkä oikeasti ole sulavaa ravintoa.
Mutta varsinkin jos joku ravintoarvoiltaan ihan käypä mutta epäesteettinen lihasilppu menee marinoituna tai jauhettuna hyvin alas, niin ei kai siinä mitään vikaa ole. Sehän olisi kamalaa jos ihmisille kelpaisi elukasta vain siisteimmät fileet ja muu menisi haaskuuseen!
Kommentit (13)
Totta, meillä syödään välillä niitä kanannahkapulliakin, so?
Kyllä kotiteurastuksessa ja metsästyksessä otetaan talteen ihan kaikki! Varsinkin hirviporukan lihanjaossa olen ottanut omaksi työkseni lihojen jauhamisen juuri siksi, että niihin ei mätetä kaikkia verisiä retaleita ja kurjimpia mahanahkoja niin kuin miehet tekevät.
Usein ne "huonommat" ruhonosat ovat myös maistuvampia.
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:20"]
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[/quote]
Totuus saattaa tulla yllätyksenä. Suositusten mukaan päivässä pitäisi tulla n 100 g proteiinia. Luulenpa että kovin moni tavisruokailija ei noihin lukuihin pääse. Lihaa pidetään runsasproteiinisena ruoka-aineena mutta eipä siinäkään ole kuin n 30 % proteiinia enimmillään. Jos päivittäisen proteiinitarpeen ottaisi pelkästään lihasta niin sitä pitäisi syödä n 300 g päivässä. Arvioitu 2000 kcal energiamäärällä josta 20 % protskua, siis 400 kcal. Proteiinissa on n 4 kcal/1g, joten 400 kcal on n 100 g proteiinia. Kaikki muut proteiinin lähteet ovat lihaa huonompia jotain soijarouhetta lukuunottamatta. Kun tiedämme, että suomessa syödään eurooppalaisesti ajatellen vähän lihaa ja muista lähteistä proteiinia on hankalampi saada on aika uskallettua väittää, että suomalaisten proteiinnsanti on riittävän hyvällä tasolla. Vanhuksilla on laitoshoidossa havaittu selvää puutosta proteiinista. Vallitseva mantrahan on että ei lihaa eikä rasvaa joten syökää sokeria sen eri muodoissa.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:30"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:20"]
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[/quote]
Totuus saattaa tulla yllätyksenä. Suositusten mukaan päivässä pitäisi tulla n 100 g proteiinia. Luulenpa että kovin moni tavisruokailija ei noihin lukuihin pääse.
[/quote]
Suositukset vaihtelevat. Melko yleinen on 1 gramma per syöjän kilo, eli suuri enemmistö pärjää selvästi alle 100 grammalla per päivä.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:36"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:30"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:20"]
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[/quote]
Totuus saattaa tulla yllätyksenä. Suositusten mukaan päivässä pitäisi tulla n 100 g proteiinia. Luulenpa että kovin moni tavisruokailija ei noihin lukuihin pääse.
[/quote]
Suositukset vaihtelevat. Melko yleinen on 1 gramma per syöjän kilo, eli suuri enemmistö pärjää selvästi alle 100 grammalla per päivä.
[/quote]
Puhuinkin virallisista ravitsemussuosituksista joihin tuo esittämäni laskelma perustui. Selkeyden kannalta ei ehkä kannata kaikkia vaihtoehtolaskelmia tuoda mukaan keskusteluun. Tokihan voimme hakea tuon virallisten suositusten alarajan 10 E-% ja se puolittaa määrän eli lihasta otettuna 150 g/päivä. Tavoite on noiden puolessa välissä.
Pointti olikin se että moni ei tajua miten paljon esim lihaa pitäisi syödä saavuttaakseen edes tuon 50 protskugramman tavoitteen.
Maitotuotteita käyttävä saa proteiinia niistä. Maitoallergisella lapsella on tarvittava lihan määrä aika suuri. Siinä ei kouluruoka eikä makkarat paljoa auta.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:44"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:36"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:30"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:20"]
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[/quote]
Totuus saattaa tulla yllätyksenä. Suositusten mukaan päivässä pitäisi tulla n 100 g proteiinia. Luulenpa että kovin moni tavisruokailija ei noihin lukuihin pääse.
[/quote]
Suositukset vaihtelevat. Melko yleinen on 1 gramma per syöjän kilo, eli suuri enemmistö pärjää selvästi alle 100 grammalla per päivä.
[/quote]
Puhuinkin virallisista ravitsemussuosituksista joihin tuo esittämäni laskelma perustui. Selkeyden kannalta ei ehkä kannata kaikkia vaihtoehtolaskelmia tuoda mukaan keskusteluun. Tokihan voimme hakea tuon virallisten suositusten alarajan 10 E-% ja se puolittaa määrän eli lihasta otettuna 150 g/päivä. Tavoite on noiden puolessa välissä.
Pointti olikin se että moni ei tajua miten paljon esim lihaa pitäisi syödä saavuttaakseen edes tuon 50 protskugramman tavoitteen.
[/quote]
No juu, itse en syö muruakaan lihaa tai kalaa ja saan vaivatta kokoon gramman per kilo päivässä. Maitotuotteista, kananmunista, pavuista, pähkinöistä jne. Eikä sitäkään pidä unohtaa, että karppaajien myrkyssä eli viljassa, varsinkin kaurassa, on myös proteiinia.
Viralliset ravitsemussuositukset toteavat, että on tutkitusti terveyttä edistävää syödä 750 g punaista lihaa viikossa.
Ns. Huonommat lihanosat ovat itse asiassa ravitsemuksellisesti hyvin rikkaita. Esim.kamara sis.kollageenia, joka on ihmisen kudosten tärkeä rakennusaine.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:48"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:44"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:36"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:30"]
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:20"]
Hyvä, että eläimestä voidaan käyttää kaikki mahdollinen ja tehdä siitä ihan maistuvia tuotteita. Länsimaalainen makkaransyöjä tuskin potee proteiinipulaa vaikka nahkoja söisikin.
[/quote]
Totuus saattaa tulla yllätyksenä. Suositusten mukaan päivässä pitäisi tulla n 100 g proteiinia. Luulenpa että kovin moni tavisruokailija ei noihin lukuihin pääse.
[/quote]
Suositukset vaihtelevat. Melko yleinen on 1 gramma per syöjän kilo, eli suuri enemmistö pärjää selvästi alle 100 grammalla per päivä.
[/quote]
Puhuinkin virallisista ravitsemussuosituksista joihin tuo esittämäni laskelma perustui. Selkeyden kannalta ei ehkä kannata kaikkia vaihtoehtolaskelmia tuoda mukaan keskusteluun. Tokihan voimme hakea tuon virallisten suositusten alarajan 10 E-% ja se puolittaa määrän eli lihasta otettuna 150 g/päivä. Tavoite on noiden puolessa välissä.
Pointti olikin se että moni ei tajua miten paljon esim lihaa pitäisi syödä saavuttaakseen edes tuon 50 protskugramman tavoitteen.
[/quote]
No juu, itse en syö muruakaan lihaa tai kalaa ja saan vaivatta kokoon gramman per kilo päivässä. Maitotuotteista, kananmunista, pavuista, pähkinöistä jne. Eikä sitäkään pidä unohtaa, että karppaajien myrkyssä eli viljassa, varsinkin kaurassa, on myös proteiinia.
[/quote]
Kaikki ansin mainitsemasi ovatkin hyviä proteiinilähteitä ja suositeltavia. Leivissä on enimmillää kolmasosa lihan proteiinimäärästä joten en pitäsisi sitä kovin hyvänä proteiinilähteenä. Varsinkin kun muistamme, että kasviproteiini ei ole yhtä hyvin elimistön hyödynnettävissä kuin eläinproteiini. Myrkkyähän nuo kasviproteiinit eivät ole kuin sellaisille, jotka niitä käyttävät. Lisääntyneet autoimmuunisairaudet ja suolisto-ongelmat ovat tästä vakuuttava esimerkki. Vilja eivät sovi kaikille proteiiniensa vuoksi.
[quote author="Vierailija" time="07.05.2014 klo 09:50"]
Ns. Huonommat lihanosat ovat itse asiassa ravitsemuksellisesti hyvin rikkaita. Esim.kamara sis.kollageenia, joka on ihmisen kudosten tärkeä rakennusaine.
[/quote]
Niin ja luutkin kannattaa keittää liemeksi, on hyvää.
Samaa raatoa se on kaikki, sopivaa shakaaleille, raatokärpäsille ja ihmisille.