Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

sima ei käy?! apua!

Vierailija
29.04.2014 |

Viime pe pullotin vrk:n huoneenlämmössä olleen siman. Nyt ollu jääkaapissa perjantaista asti ja mitään ei tapahdu!

Pitäskö ottaa huoneenlämpöön vai onkohan ihan menetetty erä?

Pullot ei edes sihahda, ku korkin aukasee! :(

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos laitoit ohjeen mukaan sokeria ja hiivaa, niin ota pullot vaikka tiskialtaaseen päiväksi. Ovatko korkit olleet ihan kiinni vai vähän raollaan? Jos ne ovat olleet liian raollaan, niin hapot ovat jo karanneet.

Vierailija
2/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olis pitänyt jättää heti alkuunsa huoneen lämpöön.että kerkii valmistua. On myös saattanut olla liian kylmää/kuumaa kun lisäsit hiivan jolloin hiiva saattaa kuolla. Nyt ei enää huomoseks ehdi valmistua :) kaupasta ostat ja ens vuonna uudelleen :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos peli on menetetty, hae vappumyyjäisistä kotitekoista simaa. Eihän se kaupan tavara korvaa itsetehtyä :)

Vierailija
4/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täytyy laittaa uudet simat tulemaan. Juodaan sitten vapun jälkeen simat, jos vaikka munkkeja sais säästymään sen verran ;)

Ap

Vierailija
5/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="29.04.2014 klo 08:10"]Jos peli on menetetty, hae vappumyyjäisistä kotitekoista simaa. Eihän se kaupan tavara korvaa itsetehtyä :)

[/quote]

Hommanäsin sima on ihan kotitekoisen makuista, samoin monet muut pientuottajien simat.

Vierailija
6/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="29.04.2014 klo 07:40"]Viime pe pullotin vrk:n huoneenlämmössä olleen siman. Nyt ollu jääkaapissa perjantaista asti ja mitään ei tapahdu!

Pitäskö ottaa huoneenlämpöön vai onkohan ihan menetetty erä?

Pullot ei edes sihahda, ku korkin aukasee! :(

[/quote]

Pullotitko sen tavallisiin virvotusjuomapulloihin? Mulla meni viime vuonna puolet simasta pilalle, koska nykyiset pehmytmuovilimsapullot ei pidä sitä painetta. Lasipulloissa olleet simat onnistui hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kertokaa vielä tyhmälle, mistä tietää, että sima ei ole valmista? Mulla on suurin osa rusinoista noussut pintaan, pari kelluu vielä pohjan tuntumassa. Uskaltaiskohan tuota maistaa jo?

Suunnittelin myös munkkien paistamista, mutta pelottavan iso operaatio ja vaarallinenkin tuntuu olevan... En tiedä uskallanko!

Vierailija
8/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="29.04.2014 klo 08:29"]Kertokaa vielä tyhmälle, mistä tietää, että sima ei ole valmista? Mulla on suurin osa rusinoista noussut pintaan, pari kelluu vielä pohjan tuntumassa. Uskaltaiskohan tuota maistaa jo?

Suunnittelin myös munkkien paistamista, mutta pelottavan iso operaatio ja vaarallinenkin tuntuu olevan... En tiedä uskallanko!

[/quote]

On se sima valmista. Hanki rasvakeitin, niin munkkien teko iisiä. Tai sitten osta pakasteesta uunimunkkeja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tavallisiin muovisiin limsapulloihin pullotin ja yhteen paksumpaa muovia olevaan mehupulloon. En usko, että pulloista johtu, viime vuonna kun onnistui.

Ap

Vierailija
10/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nousiko pullotusvaiheessa siman pintaan pieniä kuplia? Oliko silloin pientä käymisen tuoksua? Tämä siis kertoo kävikö sima alunperinkään. Mikäli kyllä, ei hätää, laitat vaan korkit tiukempaan. Mikäli ei, niin voi olla, että jo alunperin neste on ollut liian kuumaa hiivaa lisätessä tms. minkä vuoksi sima ei ole lähtenyt käymään, eikä välttämättä mikään enää pelasta simojasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hiivaa ei kannata lisätä, mutta laita lusikallinen sokeria ja ota lämpimään. Sillä voi vielä pelastaa, jos hiiva ei ole kuollut.

Vierailija
12/16 |
29.04.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos neuvoista! Otin siman jo huoneenlämpöön ja täytyy lisätä vähän sokeria pulloihin. En pullottanut simaa itse, joten en tiedä noista käymisenmerkeistä..

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
26.04.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä lisäsin simaan hiivan melko lämpimään veteen (kattila tuntui käsillä selvästi lämpimältä ulkopuolelta), samana iltana ei ollut vielä lähtenyt käymään mutta aamulla oli sitruunan"murska" noussut pintaan ja iltapäivällä lähti käymään oikein kunnolla.

Tosin tein niin, että ihan hiukan lämmitin kattilaa aamulla, se nopeuttaa hiivan toimintaa jos tuntuu ettei mitään tapahdu. Mut mulla lähti sit kyllä tosi nopeesti käymään sen jälkeen, ei ehkä ollut tarpeen edes. Kärsivällisyyttä olisi tarvittu :)

14/16 |
30.04.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Miksi ihmeessä simaohjeissa (esim. fariinisokeripaketin kyljessä) käsketään jättää korkki löyhälle, kun tällöin nimenomaan simasta karkaa hapot? Ei ihme että ei onnistu simanteko ensikertalaisilta. Tietysti pullojen räjähtämisestä pitää varoittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
30.04.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä kävi näin ensimmäisen simaerän kanssa. Johtui siitä, että siman olisi pitänyt seistä huoneenlämmössä vielä yön yli pullotuksen jälkeen ja vasta sitten laittaa jääkaappiin. Lisättiin pieni murunen hiivaa sekä sokeria jokaiseen pulloon ja jätettiin yöksi huoneenlämpöön. Simasta tuli ihan normaalia ja hyvää tällä keinolla.

Sokeri on hiivalle "ravintoa", jonka avulla hiiva sitten lisääntyy ja aiheuttaa käymisen. Siksi simoja ei pitäisi laittaa heti kylmään pullotuksen ja sokerin lisäämisen jälkeen, koska se pysäyttää käymisprosessin samantien.

Vierailija
16/16 |
15.04.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sima ei ole onnistunut enää moneen vuoteen, vaikka teen kaiken samalla tavalla ja oikein: neste kädenlämpöistä, samaa hiivaa jolla leivoin pullaa.

Pitäisikö nesteen olla kuitenkin lämpimämpää, vaikka laittaa astia 45C asteiseen uuniin?

Voiko kerrostalovesi olla huonoa? Pitäisikö ostaa pullotettua norjalaista lähdevettä tähän projektiin?

Täällä asuessa ensimmäisenä vuonna onnistui ja sima kupli iloisesti heti seuraavana aamuna.

Sitten ei enää koskaan seuraavina vuosina. Sima kyllä käy jollain lailla, mutta hyvin vaisusti. Jos lisään sokeria se kuohuu vähän aikaa mutta nukahtaa sitten taas.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän viisi yhdeksän