Auttakaa tyhmää ymmärtämään tätä leipäasiaa!
Täysjyväleipää pitäisi ilmeisesti syödä 6-8 viipaletta päivässä, että tulee tarpeeksi kuitua.
Nyt sitten puolisollani todettiin 2-tyypin diabetes ja ensimmäisten ohjeiden joukossa oli, että leivän määrää pitää vähentää radikaalisti.
Ja olen kuullut sanottavan, että diabetesruokavalio sopisi erinomaisesti niillekin, jotka eivät sairasta, koska se on terveellinen.
Niin että kuuluuko sitä leipää syödä vai ei?
Kommentit (57)
Ei tarvitse, kaurapuuro ja kasvikset riittävät. Tekee vieläpä hyvää sekä diabetekselle että kolesterolille.
Kannattaa ottaa kuitulisät käyttöön: esim. psyllium ja sokerijuurikaskuitu on sellaisia, että niitä voi laittaa monen ruuan sekaan.
Viljat nostaa nopeasti verensokeria, myös täysjyvät. Ei kannattaisi 2tyypin diabeetikon hirveästi viljoja syödä. Kuituja ja muita ravinteita saa kyllä paremmin muustakin.
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa ottaa kuitulisät käyttöön: esim. psyllium ja sokerijuurikaskuitu on sellaisia, että niitä voi laittaa monen ruuan sekaan.
Tarvitsee siis kypsentää?
Ehdottomasti leipä pois diabeetikolta! Kuitua saa muualtakin, leipä on pelkkää hiilaria ja näin nostaa vain verensokeria turhaan.
Riippuu vähän siitäkin, miten paljon ja millaista leipää puolisosi on vedellyt menemään. Ja myös siitä, pitääkö puolisosi laihduttaa. Jälkiuuniruisleipä nostaa kaikista hitaimmin verensokeria. Mutta ei sitäkään älyttömiä määriä pidä syödä. Kuitua kannattaa kerätä kasviksista. Minimi 500 g päivässä, mielellään kilo!
Diabetesliiton suosittelema ruokavalio ei kyllä diabetes kakkoselle ole paras mahdollinen. Leipää ja muuta hiilaria paljon ja keinorasvoja.
Kokeilepa lisätä ruokavalioon kypsiä ja tuoreita kasviksia ja juureksia osaa siitä leivästä korvaamaan. Voisin veikata että vatsa toimii.
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti leipä pois diabeetikolta! Kuitua saa muualtakin, leipä on pelkkää hiilaria ja näin nostaa vain verensokeria turhaan.
No tietysti, mutta pitäisikö muidenkin vähentää leivänsyöntiä, jos se kerran nostaa verensokeria? Ei kai se terveillekään terveellistä ole?
Tuo suositus on vanhentunut, mutta kuidun saaminen on tärkeää. fineli.fi tietokannassa voi laskea päivittäisen kuidun saannin pitämällä ruokapäiväkirjaa ja laskemalla siellä paljonko ruoassa oli kuitua. Kuitua tulisi saada 25-35 g/vrk. Eli esimerkiksi aamiaiseksi luomukaurapuuroa, siihen päälle marjoja (tietysti ilman sokeria), päivän mittaan kaksi viipaletta täysjyväruisleipää (mieluiten kotimaista ja/tai luomua, jotta ei ole tehty glyfosaatilla tuleennetusta viljasta), puuron sekaan tai esim. salaatin päälle siemeniä, välipalaksi pähkinöitä, tietysti ruuan kanssa sitä salaattia ja muita kasviksia sekä kylmänä että lämpimänä jne.
Vierailija kirjoitti:
Ei tarvitse, kaurapuuro ja kasvikset riittävät. Tekee vieläpä hyvää sekä diabetekselle että kolesterolille.
Haudutettu kaurapuuro saattaa laskea verensokerit vaarallisen alas. Nostaa ensin sokerit ylös ja romauttaa alas. Itse voin syödä puuroa vain runsaan proteiinilisän kanssa. Tuorepuuro toimii paremmin.
T DM1
PS Yhdellä mun DM2 tutulla on ihan sama vaiva, eli kannattaa olla tarkkana tuon kauran kanssa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti leipä pois diabeetikolta! Kuitua saa muualtakin, leipä on pelkkää hiilaria ja näin nostaa vain verensokeria turhaan.
No tietysti, mutta pitäisikö muidenkin vähentää leivänsyöntiä, jos se kerran nostaa verensokeria? Ei kai se terveillekään terveellistä ole?
Olet oikeassa, kyllä pitäisi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti leipä pois diabeetikolta! Kuitua saa muualtakin, leipä on pelkkää hiilaria ja näin nostaa vain verensokeria turhaan.
No tietysti, mutta pitäisikö muidenkin vähentää leivänsyöntiä, jos se kerran nostaa verensokeria? Ei kai se terveillekään terveellistä ole?
Ruisleivän glykeeminen indeksi on muistaakseni keskikorkea mutta silti huomattavasti parempi kuin minkä tahansa höttöhiilarin. Kaurapuurolla suunnilleen sama.
Mikäs siinä, jos yhtäkkiä pystytte omaksumaan ihan uudenlaisen ruokavalion, jossa on runsaasti kasviksia. Voitte tietysti myös alkaa karpata, johan tähänkin ketjuun on ilmestynyt niitä jotka vannovat karppauksen nimiin. Oma diabeetikkopuolisoni karppasi muutaman viikon, enää muista oliko kolme viikkoa vai kuukausi minkä sitkeästi kokeili. Sen jälkeen halusi palata normiruokavalioon koska koki sen liian työlääksi eikä siinä saanut syödä esimerkiksi juuri leipää, joka hänelle on ollut yli 60 vuoden ajan olennainen osa aamiaista. Siinä vaiheessa sitten pitikin lisätä pistettävää insuliinia, en muista kumpaa niistä, koska elimistö oli mennyt sekaisin karppaamisesta.
Ap, suosittelen ihan vakavissani mieluummin keskustelemaan asiasta diabeteshoitajan kanssa tai varaamaan ajan ravitsemusneuvojalle kuin lukemaan ohjeita tältä palstalta. Tajuat kai itsekin, ettet voi luottaa täältä saamaasi tietoon?
Tuo älytön leivänsyöntisuositus on kyllä jonkun leipäteollisuuden keksimä juttu. Ja että jokaisella aterialla pitäisi puputtaa aina leipää. Höpöhöpö. Reilusti erilaisia kasviksia, juureksia ja salaatteja. Kasviksista ja juureksista saa todella monipuolisia lämpimiä lisäkkeitä aterioille, ei tarvitse jokaisella aterialla syödä perunaa, pastaa tai riisiäkään. Ja itse olen ihan sekasyöjä joka suosii satokauden kasviksia ym.
Vierailija kirjoitti:
Viljat nostaa nopeasti verensokeria, myös täysjyvät. Ei kannattaisi 2tyypin diabeetikon hirveästi viljoja syödä. Kuituja ja muita ravinteita saa kyllä paremmin muustakin.
Mistä saa paremmin?
Vierailija kirjoitti:
Ehdottomasti leipä pois diabeetikolta! Kuitua saa muualtakin, leipä on pelkkää hiilaria ja näin nostaa vain verensokeria turhaan.
Leivässä on todellakin myös muuta kuin hiilaria. Yhdessä viipaleessa normi-Reissumiestäkin on 2,8g proteiinia ja 0,5g rasvaa.
Mies ja sinä rupeatte syömään vähintään kilon erilaisia kasviksia päivässä, niin saatte tarpeeksi kuitua. Se on muutenkin terveellistä ja tarpeen. Leipää ei tarvita.
Missä siis tarkalleenottaen neuvotaan syömään tuo määrä leipää?
Pointti on se, että leipää täytyisi syödä ihan älyttömästi, että saisi tarpeeksi kuitua. Kuitua saa helpommin monista muistakin ruoka-aineista.