Miksi uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen ja vanhat kylmään?
Kun keittokirja kuitenkin sanoo, että jos haluat liemeen makua kylmään ja jos haluat, että vihannekset maistuu hyville kuumaan veteen. En minä halua menettää perunan makua.
Kommentit (13)
Kai siinä on ollut ajatuksena että uusien perunoiden vitamiinit säilyy paremmin kun laittaa vasta kuumaan. Vanhoissa perunoissa nyt ei muutenkaan ole enää paljon ravintoarvoa jäljellä.
No en nyt usko tuotakaan. Muita teorioita?
Perunoiden keittäminen:
Vanhat perunat: laita keitettävät perunat kylmään veteen, ei kiehuvaan. Tällöin sisuksen ollessa kypsä ulkokuori ei hajoa.
Uudet perunat: uusista perunoista tulee maukkaimpia, jos ne laittaa kiehuvaan veteen. Kypsät perunat nousevat pintaan.
http://www.keittotaito.com/oikea_peruna_oikeaan_ruokaan.html
Varhaisperunat laitetaan kuumaan veteen, koska niiden keittoaika on lyhyt. Jos ne laitettaisiin kylmään veteen, niiden rakenne hajoaisi. Vanhan perunan rakenne pysyy parempana, kun sen laittaa kylmään veteen ja antaa lämmön nousta hitaasti. Näin yksinkertaista, vitamiinien liukenemisestahan tässä ei ole kysymys.
[quote author="Vierailija" time="29.12.2013 klo 20:13"]
Minä lautan perunat kiehuvaan veteen aina. Se halkeilu riippuu perunalajikkeesta.
[/quote]
Ei kun kasvuolosuhteista. Vanhassa perunassa on kunnon kuoret.
Minä lautan perunat kiehuvaan veteen aina. Se halkeilu riippuu perunalajikkeesta.
Mä laitan perunat aina kylmään veteen. Siitä huolimatta lähes aina kuori halkeaa, mutta ei sillä suurta merkitystä jos syö ne heti. Uudet perunat taas pesen kuorettomiksi, mausta en tiedä kun en muutenkaan arvosta ns. uutta perunaa. "Tuleentunut" peruna maistuu paremmalle kuin keskenkasvuinen.
Ei tartte miettiä tätäkään uusien perunoiden kohdalla, jos höyryttää ne höyrykattilassa. Ei karkaa vitamiinit...
äiti opetti että jouluun asti kiehuvaan ja joulun jälkeen kylmään
Muistaakseni emäntäkoulussa opetettiin, että aina kuumaan. Mutta siitä on jo aikaa, lienevätkö ohjeet muuttuneet.
Perustelu oli se, että peruna imeltyy tietyssä lämpötilassa, eli jos se kuumenee liian hitaasti, se ei maistui oikealle, ja tietenkin vitamiinit säilyvät paremmin kun kypsyy nopeammin.
Vierailija kirjoitti:
Minkä ikäinen peruna on vanhaa perunaa? 3 kk?,puoli vuotta?
Vanhalla perunalla tarkoitetaan perunaa jota syödään talvella.
Uusi eli varhaisperuna syödään mieluusti heti kun se on kaivettu maasta paikkakunnasta ja olosuhteista riippuen
Juhannuksena tai muutama viiko Juhannuksen jälkeen.
Kaikki muut perunat on ns. vanhaa perunaa. Peruna säilyy yli vuoden.
Toiset ei tykkää ns. uudesta eli varhaisperunasta, toisten mielestä ns. vanha peruna on se ainoa oikea peruna.
ulosteet kattilaan ja 300 astetta 6 tuntia
Kypsymisaika on lyhyempi uusilla potaateilla.
Minkä ikäinen peruna on vanhaa perunaa? 3 kk?,puoli vuotta?