Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi uudet perunat laitetaan kiehuvaan veteen ja vanhat kylmään?

Vierailija
29.12.2013 |

Kun keittokirja kuitenkin sanoo, että jos haluat liemeen makua kylmään ja jos haluat, että vihannekset maistuu hyville kuumaan veteen. En minä halua menettää perunan makua.

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
25.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minkä ikäinen peruna on vanhaa perunaa? 3 kk?,puoli vuotta?

Vierailija
2/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kai siinä on ollut ajatuksena että uusien perunoiden vitamiinit säilyy paremmin kun laittaa vasta kuumaan. Vanhoissa perunoissa nyt ei muutenkaan ole enää paljon ravintoarvoa jäljellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No en nyt usko tuotakaan. Muita teorioita?

Vierailija
4/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Perunoiden keittäminen: 
Vanhat perunat: laita keitettävät perunat kylmään veteen, ei kiehuvaan. Tällöin sisuksen ollessa kypsä ulkokuori ei hajoa. 
Uudet perunat: uusista perunoista tulee maukkaimpia, jos ne laittaa kiehuvaan veteen. Kypsät perunat nousevat pintaan.

http://www.keittotaito.com/oikea_peruna_oikeaan_ruokaan.html

Varhaisperunat laitetaan kuumaan veteen, koska niiden keittoaika on lyhyt. Jos ne laitettaisiin kylmään veteen, niiden rakenne hajoaisi. Vanhan perunan rakenne pysyy parempana, kun sen laittaa kylmään veteen ja antaa lämmön nousta hitaasti. Näin yksinkertaista, vitamiinien liukenemisestahan tässä ei ole kysymys.

http://www.savonsanomat.fi/viihde/veikko-vastaa/1115494

Vierailija
5/13 |
25.08.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="29.12.2013 klo 20:13"]

Minä lautan perunat kiehuvaan veteen aina. Se halkeilu riippuu perunalajikkeesta.

[/quote]

 

Ei kun kasvuolosuhteista. Vanhassa perunassa on kunnon kuoret.

Vierailija
6/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minä lautan perunat kiehuvaan veteen aina. Se halkeilu riippuu perunalajikkeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä laitan perunat aina kylmään veteen. Siitä huolimatta lähes aina kuori halkeaa, mutta ei sillä suurta merkitystä jos syö ne heti. Uudet perunat taas pesen kuorettomiksi, mausta en tiedä kun en muutenkaan arvosta ns. uutta perunaa. "Tuleentunut" peruna maistuu paremmalle kuin keskenkasvuinen.

Vierailija
8/13 |
29.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei tartte miettiä tätäkään uusien perunoiden kohdalla, jos höyryttää ne höyrykattilassa. Ei karkaa vitamiinit...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
06.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

äiti opetti että jouluun asti kiehuvaan ja joulun jälkeen kylmään

Vierailija
10/13 |
06.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muistaakseni emäntäkoulussa opetettiin, että aina kuumaan. Mutta siitä on jo aikaa, lienevätkö ohjeet muuttuneet.

Perustelu oli se, että peruna imeltyy tietyssä lämpötilassa, eli jos se kuumenee liian hitaasti, se ei maistui oikealle, ja tietenkin vitamiinit säilyvät paremmin kun kypsyy nopeammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
22.10.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Minkä ikäinen peruna on vanhaa perunaa? 3 kk?,puoli vuotta?

Vanhalla perunalla tarkoitetaan perunaa jota syödään talvella.

Uusi eli varhaisperuna syödään mieluusti heti kun se on kaivettu maasta paikkakunnasta ja olosuhteista riippuen

Juhannuksena tai muutama viiko Juhannuksen jälkeen.

Kaikki muut perunat on ns. vanhaa perunaa. Peruna säilyy yli vuoden.

Toiset ei tykkää ns. uudesta eli varhaisperunasta, toisten mielestä ns. vanha peruna on se ainoa oikea peruna.

Vierailija
12/13 |
03.07.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

ulosteet kattilaan ja 300 astetta 6 tuntia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/13 |
03.07.2025 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kypsymisaika on lyhyempi uusilla potaateilla.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä viisi kuusi