Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kuinka paljon sahramia taikinaan laitetaan?

Vierailija
26.12.2013 |

Sahrami-pullan ohjeessa sanotaan aina, että puolen litran taikinaan tulee 1 pussi tai 2 pussia sahramia. Mutta kun mulla ei ole aavistustakaan, kuinka paljon noissa pusseissa sitä on, niin laitanko esim. puoli tai 1 tl?

Kommentit (19)

Vierailija
1/19 |
30.11.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hei. kiinnostaako sahrami jouluksi? sitä löytyy noin 500-600 gramma
samaris_49@hotmail.com

 

Vierailija
2/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pussissa näkyisi olevan 0,5g

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kuinka iso pakkaus sulla on sitä sahramia? 

Vierailija
4/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pussissa on 0.5 grammaa. Sahramia vain veitsenkärjellinen. Harvoin sahrmia on kellään lusikallisia, on sen verran kallista tavaraa.

 

Tuossa linkissä ohjetta

 

http://www.meira.fi/maustaminen/mausteet/perusmausteet/perusmausteet/sahrami/

 

Joskus ulkomailla myydään feikkisahramia joka on kurkumaa

http://www.meira.fi/maustaminen/mausteet/perusmausteet/perusmausteet/kurkuma/

Vierailija
5/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:49"]

Pussissa näkyisi olevan 0,5g

[/quote]

Kiitos, mun vaaka vaan ei pysty punnitsemaan noin pieniä määriä, kuinkahan paljon se on teelusikoissa...

ap.

Vierailija
6/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:51"]

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:49"]

Pussissa näkyisi olevan 0,5g

[/quote]

Kiitos, mun vaaka vaan ei pysty punnitsemaan noin pieniä määriä, kuinkahan paljon se on teelusikoissa...

ap.

[/quote]

 

voi jessus taas, laita vaikka yksi tl, ei sillä niin väliä ole. huoh

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sahramin kilohinta on yli 2000 €.

 

 

http://www.meira.fi/maustaminen/usein-kysyttya/

Mistä tunnistaa aidon sahramin?

Sahrami on maailman kallein mauste ja korkea hinta houkuttelee väärentäjiä. Aito sahrami värjää veden hiljalleen keltaiseksi, kun taas väärennetty värjää usein veden nopeasti punaiseksi tai ruskeankeltaiseksi. Kansainvälinen standardointiorganisaatio ISO on luokitellut sahramin ns. värjäyskertoimen mukaan, eli kuinka paljon sahrami luovuttaa väriä määrätyssä kokeessa, lisäksi suurella tuottajamaalla Espanjalla on oma luokittelu. Espanjan virallinen laatuluokitus vähimmäisvärjäyskertoimineen on:

Coupe (190)
Mancha (180)
Rio (150)
Standard (145)
Sierra (110)

Meiran sahramin alin hyväksytty värjäyskerroin on 150 (Rio).

 

Vierailija
8/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitosta. Mulla on vanhaa ulkomailta tuotua sahramia ihan maustepurkissa, hyvin pienessä sellaisessa, ei mitään näitä suomalaisten lasipurkkien kokoisia, mutta usea teelusikallinen sitä kuitenkin on. Isäni sai sen lahjaksi joltain ja antoi minulle, koska hän ei leivo =). Laitan siis alle puoli teelusikallista.

ap.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No jos teet puolen litran taikinan, niin yksi pussi, ja saat vahvaa, Ruotsalaista lussepullaa. Mä laittaisin puolet vähemmän, maku on aika tymäkkä. Mutta mistä tykkää.

Vierailija
10/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niin siis onko sinulla pussillinen vai säkillinen sitä sahramia? Jos sinulla on se pussi, niin pistät koko pussin, tai puolet siitä, ohjeen mukaan. Jos sulla on ollut varaa isompi määrä sitä, niin ei kai haittaa paljonko sitä pistät, ainahan saat lisää ostettua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:54"]

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:51"]

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:49"]

Pussissa näkyisi olevan 0,5g

[/quote]

Kiitos, mun vaaka vaan ei pysty punnitsemaan noin pieniä määriä, kuinkahan paljon se on teelusikoissa...

ap.

[/quote]

 

voi jessus taas, laita vaikka yksi tl, ei sillä niin väliä ole. huoh

 

[/quote]

Kyllä sillä aika väliä on, kun on niin kallis mauste! Ihan turhaa laittaa liikaa, hyvin pienellä määrällä saa kauniin keltaisen joulupullan värin eikä mene hukkaan. Mutta sitä en tiedä, miten vaikuttaa makuun.

Vierailija
12/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sahramia kannattaa liotttaa hetki pienessä määrässä nestettä ennen sen lisäämistä taikinaan, väri ja aromi irtoaa niin paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Et ilmeisesti lue vastauksia. Ei missään tapauksessa teelusikallista, laita 1 ml eli viidesosa teelusikallisesta maksimissaan litraan maitoa.

 

Liiallisesti käytettynä tulee kitkerä maku.

Vierailija
14/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:54"]

Niin siis onko sinulla pussillinen vai säkillinen sitä sahramia? Jos sinulla on se pussi, niin pistät koko pussin, tai puolet siitä, ohjeen mukaan. Jos sulla on ollut varaa isompi määrä sitä, niin ei kai haittaa paljonko sitä pistät, ainahan saat lisää ostettua. 

[/quote]

No mutta kun minulla ei ollut pussia, vaan maustepurkissa, siksi kysyinkin että kuinka paljon se yksi pussillinen oikein on, kun sen verran pitäisi laittaa. Ilmeisesti tuossa pussillisessa siis on alle teelusikallisen verran, joten sillä määrällä mennään.

ap.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

En usko että on aitoa sahramia jos sitä on annettu noin paljon. Tee testi mikä oli linkissä.

 

Toki jos tiedät mille sahramin kuuluu maistua tunnistat onko aitoa.

 

Aito sahrami värjää veden hiljalleen keltaiseksi, kun taas väärennetty värjää usein veden nopeasti punaiseksi tai ruskeankeltaiseksi. 

Vierailija
16/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="26.12.2013 klo 13:57"]

Et ilmeisesti lue vastauksia. Ei missään tapauksessa teelusikallista, laita 1 ml eli viidesosa teelusikallisesta maksimissaan litraan maitoa.

 

Liiallisesti käytettynä tulee kitkerä maku.

[/quote]

Hm- luin uudestaan kaikki vastaukset ja tämä sinun vastauksesi oli ainoa ja ensimmäinen, jossa on suora vastaus kysymykseeni. Juuri tuon määrän halusin. En grammoina, koska en pysty sitä punnitsemaan, enkä pusseina, koska minulla ei ole pussia. Mutta maustemitta minulla on ja sillä selviän.

ap.

Vierailija
17/19 |
26.12.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sahrami väärennökset

 

http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/s.html

 

Sahrami

Jokainen maustekirja kertoo, että sahrami on maailman kallein mauste, koska yhteen kiloon tarvitaan valtava määrä krookuksenkukkia. Luku vaihtelee eri lähteissä ilmeisesti riippuen siitä, punnitaanko emit ennen vai jälkeen kuivauksen. Jälkimmäisessä tapauksessa tarvitaan noin 150.000 kukkaa kiloon maustetta. Mausteeksi nypitään kukista emit ja työ voidaan tehdä vain käsin. Poiminnan jälkeen emit kuivataan paahtamalla hehkuvien hiilien tai sähkölämmittimen yläpuolella. Aidon sahramin kilohinta Helsingissä oli keväällä 1990 noin 50.000 mk sekä apteekissa, joka myy kokonaista sahramia, että maustekaupassa, jossa sitä saa jauhettuna puolen gramman pakkauksissa. Mielenkiintoista on muuten todeta, että tullitilaston mukaan oli Suomeen tuodun sahramin keskihinta samaan aikaan vain noin 5.000 mk kilolta. Jossakin vaiheessa Suomen puolella hinta siis kymmenkertaistuu. Pahat kielet väittävät, että Suomeen tuodaan vain huonoja sahramilaatuja, mutta ne myydään priimahintaan, koska suomalaiset ovat tälläkin alalla helposti höynäytettävissä – ilmiö, joka valitettavasti esiintyy myös monen muun elintarvikkeen kohdalla.

Toinen syy hinnan nousuun on tietysti pieni myyntierä, sillä pakkauksen ja käsittelyn osalle tulee suuri osa myyntihinnasta. Kuitenkin voidaan tässä todeta, että Yhdysvalloissa hyvän sahramin kilohinta vähittäiskaupassa liikkuu 7.000 markan tienoilla yhden unssin eli noin 28 gramman pakkauksissa. Niinpä sahramia ei olekaan kaupan hyllyssä, vaan sitä löytyy kysyttäessä lukkojen takaa.

Halpaa sahramia ei ole olemassakaan, kirjoitti minulle eräs suuri amerikkalainen maustefirma. Jos sinulle tarjotaan halpaa sahramia, tiedät jo siitä, että tavara ei ole sahramia. Kulta on kullan hintaista aivan kultakaivoksen vieressäkin!

Korkea hinta houkuttelee tietenkin väärentäjiä. Ensimmäinen historian mainitsema sahraminväärentäjä oli Armas J. Pullan mainion maustekirjan mukaan nürnbergiläinen kauppias Jobs Findeker, joka poltettiin yhdessä väärennöstensä kanssa vuonna 1444. Nykyään ei väärentäjiä enää polteta, koskapa suomalaisetkin turistit tuovat valtavia määriä väärennettyä tai sekundalaatuista sahramia Kreikasta, Turkista, Espanjasta ja Egyptistä. Helsingin maustekauppiaat kertovat, että etelästä palaavat turistit tyrkyttävät heille tuliaisiaan harva se viikko.

Millä sitten sahramia väärennetään? Tässä lyhyt luettelo jauhetun sahramin väärennösaineista, joita myydään joko sellaisinaan tai aitoon sahramiin sekoitettuina:

Kurkuma eli "köyhän miehen sahrami"
Annatto – elintarvikeväriaine, jota on käytetty mm. voin, margariinin ja juustojen värjäämiseen keltaisemmaksi.
Sahajauho (usein värjättynä)
Helsingissä on etnisten ruokakauppojen tiskeillä nähty myytävän Algeriasta tuotua keltaista elintarvikeväriä, jota myyjät sanovat sahramiksi.

Kokonaiset luotit ovat vaikeampia väärennettäviä. Väärentäjien onneksi harva ostaja tietää tarkkaan, millaista oikea, korkealuokkainen sahrami on. Tässä muutamia väärennösaineita:

Sahramikrookuksen kukan muut osat, lähinnä heteet, jotka eivät maistu miltään, mutta joita käytetään väriaineena. Tämä on pakkaajalle vähiten tunnonvaivoja aiheuttava menetelmä, koska pakkaukseen voidaan rehellisesti merkitä, että sisältö on vain krookuksen kukista peräisin.
Värisaflori Carthamus tinctorius, mykerökukkainen ohdakkeen sukulainen, jota käytetään lääke- ja maustekasvina sekä värjäykseen. Kukat ovat helppoja tunnistaa; ne ovat parin millin pituisia kuivakukkia, ei pitkiä emilankoja. Värisaflorista käytetään varsinkin Yhdysvalloissa ja ilmeisesti harhautusmielessä nimityksiäazafran (joka on sahramin espanjankielinen nimitys), American saffron ja Dyer's saffron eli värjärin sahrami.
Kehäkukan Calendula officinalis terälehdet, joita myös käytetään mausteena ja lääkkeenä, mutta jotka eivät maistu juuri miltään. Ne voivat olla värjättyjä metyylioranssilla, joten niistä liukenee vahva väri veteen, aivan kuin oikeasta sahramistakin. Oikea tuoksu saadaan lisäämällä tippa sahramiöljyä. Kuivana ne ovat lankamaisia, mutta vedessä ne leviävät tyypillisiksi terälehdiksi ja vaalenevat.
Arnikin (Arnica spp.) kukat
Ohdakkeiden (Cirsium spp.) kukat
Kardonin kukat
Unikon (Papaver spp.) kukat
Maissintähkien "silkki" eli emilangat
Paprikan (ks. Capsicum) suikaleet
Sipulin kuoret
Aidot, mutta jo kertaalleen kuivatislatut sahramilangat
Luottien painon lisääminen glyseriinillä tms.
Kuivattu savuliha. Savustetusta naudanlihasta revitään ohuita kuituja, jotka kuivattuina muistuttavat sahramin lankoja.

Kreikka ja Espanja ovat maailman suurimpia sahramin tuottajamaita, joista tulee useita kymmeniä tonneja vuodessa. Espanjan suurin ja parhaana pidetty tuottaja-alue on Don Quijoten kotiseutu La Mancha. Myös Iran ja Intia ovat suuria sahramin tuottajamaita.

Kansainvälinen standardointiorganisaatio ISO on luokitellut sahramin ns. värjäyskertoimen mukaan, eli sen mukaan, kuinka paljon sahrami luovuttaa väriä määrätyssä kokeessa. Laatuluokat ja niiden vähimmäiskertoimet ovat:

Kategoria I (190)
Kategoria II (150)
Kategoria III (110)
Kategoria IV (80)

Espanjan virallinen laatuluokitus vähimmäisvärjäyskertoimineen on:

Coupe (190)
Mancha (180)
Rio (150)
Standard (145)
Sierra (110)

Eräät amerikkalaiset lähteet neuvovat ostajaa kysymään myyjältä tavaran kerrointa ennen ostoa ja ostamaan vain sahramia, jonka kerroin on yli 220. Parhaiden Yhdysvalloissa saatavien sahramien kerroin on yli 250. Mutta mistäs tiedät luokan, kun sitä ei ole pakkaukseen merkitty eikä myyjä ole ikinä kuullut puhuttavankaan värjäyskertoimista?

Sahramin tuottajamaissa vaeltavan turistin on myös mahdotonta tietää, mihin laatuluokkaan hänelle halvalla tarjottu sahrami kuuluu, mutta kun muistaa, että halpaa sahramia ei ole olemassakaan, voi pakkauksen koosta ja hinnasta päätellä jonkun verran. Näkemissäni espanjalaisissa "turistisahramipakkauksissa" on joskus mainittu sana Mancha, mutta sillä ei ole merkitystä, koska sana esiintyy kotipaikkana, ei virallisena laatuluokkana.

Muutama arvosteluperuste on turistin helppo opetella. Parhaan sahramin väri on hyvin tumma ruskeanpunainen. Langoissa on mukana lähes torvimaisesti laajentuvat luotit, eikä niissä saa olla kovin monia vaaleita vartalon alapäitä. Tuoksun pitää olla voimakas. Väärennetty sahrami värjää vesitilkan nopeasti ruskeankeltaiseksi, kun taas aidon sahramin väri liukenee hitaasti. Parhaiten se liukenee kuumaan veteen, alkoholiin tai happoon, esimerkiksi etikkaan. Öljyyn sahrami ei liukene, joten se on aina liuotettava veteen tai vaikkapa maitoon ennen käyttöä esimerkiksi leivonnassa.

Monet, varsinkin vanhemmat lähteet neuvovat 'paahtamaan' kokonaisen sahramin tai ainakin kuivaamaan sen uunissa ennen käyttöä. Amerikkalaiset asiantuntijat puolestaan kehottavat välttämään sahramin lämpökäsittelyä. Sahrami palaa pahan makuiseksi hyvin helposti, he sanovat. Jauhettua sahramia ei pidä missään tapauksessa kuumentaa ennen käyttöä.

Kokonaisen sahramin hienontaminen huhmareessa on vaikeaa, koska se pyrkii tarttumaan huhmareen ja petkeleen pintoihin, eikä ruokaan jää mitään. Vispilään langat tarttuvat helposti. 20 minuutin liottaminen kuumassa vesitilkassa, etikassa tai vodkassa on helpompi tapa saada maku ja väri irti.

Kokonaisia lankoja vedessä liottamalla paljastuvat myös väärennökset helposti. Aito sahrami säilyttää muotonsa, kun taas esimerkiksi kehäkukan terälehdet levittäytyvät selvästi terälehden muotoiseksi ja värisaflorin kukka paisuu hiukan isommaksi kukaksi. Eräässäkin testaamassani "aidossa" espanjalaisessa turistisahramissa oli viidesosa kehäkukkaa. Egyptistä tuotu, pieneen lasipurkkiin pakattu tuote osoittautui kokonaan kehäkukaksi ja koska vesi silti värjäytyi, tuote oli kemiallisesti värjätty. Samoin kävi kreikkalaisella turistisahramilla. Egyptistä tuotu pahvilaatikkotavara oli taas pelkkää värisaflorin kukkaa.

Testiin ostamani apteekkisahrami oli vain emien helposti murenevia luottiosia, ei lainkaan pitkiä, sitkeitä lankoja. Näytti jopa siltä, että joukossa olisi ollut muutama hede. Muutama hitunen, pieni osa puolen gramman pakkauksesta värjäsi kylmän veden epäilyttävän nopeasti – ehkä juuri väriaineena käytettävien heteiden ansiosta – mutta voimakas sahramin tuoksu täytti silti välittömästi koko huoneen. Vesi maistui voimakkaan kitkerältä.

Arvovaltaisissakin lähteissä vaihtelee nimen sahrami alkuperä. Yhtäällä sen on kerrottu tulevan arabian sanastasahafarn, joka tarkoittaa lankaa ja viittaa tietenkin emien muotoon. Mutta toinen lähde kertoo sanan tulevan arabian keltaista tarkoittavasta sanasta zafaran – josta muuten myös Saharan erämaa on saanut nimensä.

Hyviä sahramilinkkejä

Gernot Katzer's Spice Pages, Saffron – Harvinaisen hyvä maustesanasto
Vanilla, Saffron Imports – amerikkalaisen erikoismaustekaupan erinomaiset sahramisivut
Greekproducts – kreikkalainen sahramisivu
Leffingwell & Associates – sahramin kemiaa ja kuvia englanniksi

Vierailija
18/19 |
17.12.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sain sarhamia tommosen about valtsunkassin verran enolta kun se kuoli. En tykkää mausta ja jotenki tuoksuki on kamala, mitenhän voisin ton hävittää kun ei viittis roskiinkaa laittaa? Kaikille sit tiedoks et tiedän on kallista kamaa maksaa noin 10-15e kilo joten siks en heitä ainakaa roskiin.

Vierailija
19/19 |
15.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sahrmi on myrkyllistä! Jo kymmenen gramman annos voi olla tappava! Siksi sitä tulee käyttää esim. pullaan korkeintaan veitsenkärjellinen.

Itse ostin äskettäin Annas saffran pepparkakor, jotka on siis maustettu sahramiekstaktilla. Ne haisivat ja maistuivat kamalilta! Nyt mietin onko sitä ekstraktia hulautettu leivontavaiheessa liikaa, mutta joka tapauksessa syömäkelvoton tuote. Kokeilin syödä sitä pahanhajuista piparkakkua, ehkä puolikkaan siitä mutustin ja nyt pelkään saanko allergisen reaktion.

Vai onko piparkakkutehtaalle tullut jollain moskalla lantrattua sahramia? Muistan äitini lapsuudessa joskus tehneen sahramipullia, eikä ne pullat suinkaan haisseet omituiselle niin kuin nuo piparkakut.

 

 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi viisi neljä