Itsenäisyyspäivän menu, vieraita tulossa ehkä 8 kpl
Mitä tarjolle? Juomana olisi kuohuviini. Ajattelin yakitori-vartaita, mutta mitä muuta?
Kommentit (28)
Mitähän tarjoaisi itsenäisyyspäivänä perheelle? Rahat liki loppu ja tilipäivään vielä kaksi viikkoa... Ei ainakaan hanhenmaksapalleroita.
isolle porukalle on helpoi esim paistaa uunissa kokonaisena sisäfile, jika sitten leikataan paksuhkoiksi siivuiksi/pihveiksi. Joku hyvä iso salaatti, yrttiuunijuureksia, pensaspapuja pinjansiementen, parmesaanilastujen ja oliiviöljyn kanssa.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:21"]
12 taitaa olla perin yksinkertainen. Jos olisit edes vilkaissut ketjua huomaisit, että ehdotin esim. kuhaa.
Mutta syö sä vaan mielelläsi noita kasari- ja ysäri buffet"herkkuja". Maailma menee eteenpäin. Kyllä väki syö nykyään mielellään jo aika lailla muutakin.
[/quote]
Miten olisin voinut tietää että jossain vaiheessa ketjua ehdotettu kuha oli just sun ehdottama? Eiköhän tähän ole useampikin ihminen kirjoittanut. Ja by the way: Kuha?? Tosi erikoista.
No okei, en lukenut koko ketjua:D Sori.
Mut silti se kuha kuulostaa musta tylsältä.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 09:45"]
Kuka oikeasti tarjoaa jotain karjalanpaistia juhlissa.
[/quote]
Se, joka osaa ja uskaltaa rikkoa rajoja ja tabuja kivalla tavalla. Ettei mikään sosiaalinen paine saa tarjoamaan ainakaan suomalaisista juhlamenuista kliseisintä: aluksi graavikalaa, sitten poronselyksiä, lopuksi karpalosorbettia ja ihan lopuksi vielä kehnoa kahvia ja After Eight.
Jos alkuruoaksi vaikka miedosti savustettua nieriää ja graavattua siikaa vaikkapa sen saaristolaisleivän kanssa. Pääruoaksi poronpaistia(tai poronmaksaa) ja uunijuureksia ja jälkiruoaksi karpalo-crem brulee. (poron kanssa voi tosin ottaa jotain punkkua eikä kuoharia)
Ajattelit siis tarjota japanilaista pikaruokaa Suomen itsenäisyyspäivänä, ihme ettet hampulaisia.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:39"]
Ajattelit siis tarjota japanilaista pikaruokaa Suomen itsenäisyyspäivänä, ihme ettet hampulaisia.
[/quote]
Ne vartaathan oli alkupalat. Luonteva jatko toki olisi hampparit. Jälkkäriksi paahdettuja kastanjoita tms.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:35"]
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 09:45"]
Kuka oikeasti tarjoaa jotain karjalanpaistia juhlissa.
[/quote]
Se, joka osaa ja uskaltaa rikkoa rajoja ja tabuja kivalla tavalla. Ettei mikään sosiaalinen paine saa tarjoamaan ainakaan suomalaisista juhlamenuista kliseisintä: aluksi graavikalaa, sitten poronselyksiä, lopuksi karpalosorbettia ja ihan lopuksi vielä kehnoa kahvia ja After Eight.
[/quote]
Mä en oo missään syönyt tollasta menua. Ei haittais syödä.
Minkä takia muuten täällä palstalla aina kaikki uhoo tekevänsä jotain 3 ruokalajin tositosi erikoisia illallisia mut aina kun menee jonnekin syömään, niin A) ei tarjoilla mitään alkupaloja ja B) se ruoka on just sitä perinteistä ja C) jälkkärikin on joku perusjuustokakku ja kahvi.
Sama juttu, kun täällä ei koskaan kukaan ikinä tee mitään ruokaa jauhelihasta tai makkarasta, niin kuitenkin marketteihin on varattu monen metrin hyllytila just makkaralle ja jauhelihalle, koska niitä menee niin älyttömästi.
tärkeintä on laittaa kaiken kylkeen jotakin. Unohtamatta viinirypäleitä,katkarapukimaraa ja karjalanpiirakoita munavoilla!
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:48"]
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 10:35"]
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 09:45"]
Kuka oikeasti tarjoaa jotain karjalanpaistia juhlissa.
[/quote]
Se, joka osaa ja uskaltaa rikkoa rajoja ja tabuja kivalla tavalla. Ettei mikään sosiaalinen paine saa tarjoamaan ainakaan suomalaisista juhlamenuista kliseisintä: aluksi graavikalaa, sitten poronselyksiä, lopuksi karpalosorbettia ja ihan lopuksi vielä kehnoa kahvia ja After Eight.
[/quote]
Mä en oo missään syönyt tollasta menua. Ei haittais syödä.
Minkä takia muuten täällä palstalla aina kaikki uhoo tekevänsä jotain 3 ruokalajin tositosi erikoisia illallisia mut aina kun menee jonnekin syömään, niin A) ei tarjoilla mitään alkupaloja ja B) se ruoka on just sitä perinteistä ja C) jälkkärikin on joku perusjuustokakku ja kahvi.
Sama juttu, kun täällä ei koskaan kukaan ikinä tee mitään ruokaa jauhelihasta tai makkarasta, niin kuitenkin marketteihin on varattu monen metrin hyllytila just makkaralle ja jauhelihalle, koska niitä menee niin älyttömästi.
[/quote]
Tästä olen toista mieltä. Kun palstalla taas kerran kysytään, mitä teillä syödään tänään tai mitä valmistaisin tänään, niin jauhelihaa on vähintään 60 prosentissa kommenteista. Lopuissa on broileria ja lohta, valmiina suikaleina tietenkin.
Perusarki mättöä meillä, ei juhlita itsenäisyyspäivää, suomihan ei itsenäinen ole. Veteraaneille kyllä hattua nostetaan! Ja kynttilät käydään muistoksi kuolleille viemässä.
Karjalanpiirakat
Karjalanpaisti
Suolakurkku
Punajuuret
Maito
Ruisleipä
Katkarapukimara ja kinkkukiusaus etikkapunajuurilla.
Tilanne vaatii kampasimpukoita alkupalaksi ja suklaamoussea jälkiruoaksi. Jälkiruoan kanssa pitäisi olla kyllä ehkä joku jälkiruokaviini.
Yritä viritellä kokonaisuus, joka olisi ollut mahdollinen toteuttaa Suomessa syksyllä 1917. Tulee yllättävän hyvä ja monipuolinen menu.
Blinejä, smetanaa, valkosipulikurkkuja, vatkulia, lappapuuroa, sianpääsylttyä, verimakkaraa, luumukiisseliä, lanttulaatikkoa, porkkanaraastetta ja ananaspaloja. Kotikaljaa ja sahtia.
[quote author="Vierailija" time="25.11.2013 klo 07:41"]
Karjalanpiirakat
Karjalanpaisti
Suolakurkku
Punajuuret
Maito
Ruisleipä
[/quote]
Mikähän juuri Karjalassa on niin valtavan itsenäistä? Ihan yhtä lailla löytyy perinneruokia läntisistäkin maakunnista, mutta itsenäisyyspäivään liittyy monella nimenomaan vahvasti venäläisvaikutteisen ruuan syöminen. Ja tosi hyviähän ne piirakat ja sieniherkut ainakin ovat.
Eikö itsenäisyyspäivänä voisi tarjota teeman mukaista eli suomalaista perinneruokaa, ja sitä jotkut yakitori-vartaat eivät varmaan ole.
12 taitaa olla perin yksinkertainen. Jos olisit edes vilkaissut ketjua huomaisit, että ehdotin esim. kuhaa.
Mutta syö sä vaan mielelläsi noita kasari- ja ysäri buffet"herkkuja". Maailma menee eteenpäin. Kyllä väki syö nykyään mielellään jo aika lailla muutakin.