Keliakiaa sairastavien ruoka ei ole kallista
Toki, jos haluaa syödä jotain korvikkeita, niin maksaahan se. Luontaisesti gluteeniton ruoka on halpaa ja hyvin ravintopitoista.
Kommentit (85)
Tutkimuksen perusteella ravintosuositusten mukainen ruokailu on keliaakikoille 59 euroa/kk kalliimpi kuin normiruokavalio.
Sopii lopettaa porkkanoista ja muusta sellaisesta jankkaaminen.
Vierailija kirjoitti:
Tutkimuksen perusteella ravintosuositusten mukainen ruokailu on keliaakikoille 59 euroa/kk kalliimpi kuin normiruokavalio.
Sopii lopettaa porkkanoista ja muusta sellaisesta jankkaaminen.
Keliakiaa sairastava ei syö suositusten mukaan, vaan oman terveyden mukaan.
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Vierailija kirjoitti:
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Totta puhut. Nämähän on juurikin niitä korvikkeita, joita keliakiaa sairastava ei tarvitse, vaan haluaa syödä.
Enkä arvostele kenenkään haluja, mutta korvikkeiden syönti perustuu vain omaan haluun syödä niitä, ei siihen sairauteen.
Ei se kotioloissa juurikaan kalliimpaa ole, mutta kahviloissa tai ravintoloissa käyminen voi alkaa näkyä taloudessa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Totta puhut. Nämähän on juurikin niitä korvikkeita, joita keliakiaa sairastava ei tarvitse, vaan haluaa syödä.
Enkä arvostele kenenkään haluja, mutta korvikkeiden syönti perustuu vain omaan haluun syödä niitä, ei siihen sairauteen.
Jos esimerkiksi tattarileipä on mielestäsi korvike, myös ruisleipä tai kauraleipä on korvike.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Totta puhut. Nämähän on juurikin niitä korvikkeita, joita keliakiaa sairastava ei tarvitse, vaan haluaa syödä.
Enkä arvostele kenenkään haluja, mutta korvikkeiden syönti perustuu vain omaan haluun syödä niitä, ei siihen sairauteen.
En ole tuota kalleinta jauhoa ostanut. Jotain jauhoja tarvisen kastikkeiden tekoon. Maissijauholla ihan kohtuullisesti onnistunut. Mulla on aika tuore tänä vuonna todettu keliakia. En oikein tajua tuota korvike mussutusta mutta ei mun tarvi idareita edes yrittää ymmärtää.
Olen ketogeenisellä ruokavaliolla eli käytännössä gluteenittomalla myös. En ole mitään korvikkeita tarvinnut. Mitään leipomuksia ei tarvitse kuulua ihmisen arkiseen ruokavalioon. Jokusen kerran olen leiponut ja onhan esimerkiksi mantelijauho kalliimpaa kuin vehnäjauho, mutta koska kyseessä on poikkeusherkku, ei se vaikuta sitä taikka tätä. Mikä ihmeen pakko on syödä jotain leipää tms. joka päivä? Kuten sanottu, luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita on maailma täynnä.
Ihn sivusta, mutta mulla on tuttu keliaakikko, joka osaa tehdä ruokaa ja leipoa niin, että en oikeasti huomaa syöväni jotain erityisruokavaliota. Rahaa hänellä menee lähinnä jauhoihin ja karjanlanpiirakoihin. Kuulemma muutama 20-30e yhteensä.
Tuo ulkona syöminen ja erityisesti kahvilat onkin ihan toinen juttu, ylihintaista ja alilaatuista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tutkimuksen perusteella ravintosuositusten mukainen ruokailu on keliaakikoille 59 euroa/kk kalliimpi kuin normiruokavalio.
Sopii lopettaa porkkanoista ja muusta sellaisesta jankkaaminen.
Keliakiaa sairastava ei syö suositusten mukaan, vaan oman terveyden mukaan.
Diagnoosin saatuaan keliakiaa sairastava henkilö ohjataan ravintoterapeutille joka ammattitaitonsa mukaisesti kertoo, miten ravintosuositusten mukaisesti kannattaa noudattaa tasapainoista ruokavaliota välttääkseen keliakian seurauksena olevat puutostilat ja sitä kautta myös ehkäistä melko vakavat liitännäissairaudet. Ns. korvaavilla tuotteilla varmistetaan, että myös keliaakikko saavuttaa yleisten ravintosuositusten mukaisen ravintotason.
Vierailija kirjoitti:
Olen ketogeenisellä ruokavaliolla eli käytännössä gluteenittomalla myös. En ole mitään korvikkeita tarvinnut. Mitään leipomuksia ei tarvitse kuulua ihmisen arkiseen ruokavalioon. Jokusen kerran olen leiponut ja onhan esimerkiksi mantelijauho kalliimpaa kuin vehnäjauho, mutta koska kyseessä on poikkeusherkku, ei se vaikuta sitä taikka tätä. Mikä ihmeen pakko on syödä jotain leipää tms. joka päivä? Kuten sanottu, luontaisesti gluteenittomia raaka-aineita on maailma täynnä.
Mutta ne saattaa olla kontaminoituneita. Tosin ymmärrän kyllä, ettei "käytännössä gluteenittomalla" ruokavaliolla oleva tiedä täsä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tutkimuksen perusteella ravintosuositusten mukainen ruokailu on keliaakikoille 59 euroa/kk kalliimpi kuin normiruokavalio.
Sopii lopettaa porkkanoista ja muusta sellaisesta jankkaaminen.
Keliakiaa sairastava ei syö suositusten mukaan, vaan oman terveyden mukaan.
Diagnoosin saatuaan keliakiaa sairastava henkilö ohjataan ravintoterapeutille joka ammattitaitonsa mukaisesti kertoo, miten ravintosuositusten mukaisesti kannattaa noudattaa tasapainoista ruokavaliota välttääkseen keliakian seurauksena olevat puutostilat ja sitä kautta myös ehkäistä melko vakavat liitännäissairaudet. Ns. korvaavilla tuotteilla varmistetaan, että myös keliaakikko saavuttaa yleisten ravintosuositusten mukaisen ravintotason.
Yleisten ravintosuositusten mukainen ruoka ei ole se ainoa oikea. Korvikkeiden syöminen ei ole mitään tervettä syömistä.
Eikä gluteeni ole mikään tarvittava aine.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Totta puhut. Nämähän on juurikin niitä korvikkeita, joita keliakiaa sairastava ei tarvitse, vaan haluaa syödä.
Enkä arvostele kenenkään haluja, mutta korvikkeiden syönti perustuu vain omaan haluun syödä niitä, ei siihen sairauteen.
Jos vertailet "tavallisen ruokavalion" ja "gluteenittoman ruokavalion" hintoja, niin kyllähän se vertailu täytyy tehdä suurinpiirtein yhteismitallisista ruoka-annoksista. Siis siten, että kummassakin on riittävästi monipuolisuutta raaka-aineiden, koostumusten ja komponenttien suhteen. Kenenkään ei ole "pakko" syödä vaikka leipää tai puuroa, mutta ne ovat hyviä kuidun lähteitä ja leipä on aika tavallinen välipala tai lisä esim. lounailla. Siksi on vähän omituista olettaa, että keliaalikko ei syö leipää ja se on hänelle vain korvike, ja sitten kuitenkin samassa lauseessa verrata keliaakikon ruokavaliota tavalliseen ruokavalioon, johon vaikka se leipä kuuluu.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kallein jauhopussi kaupan keliakia hyllyssä on kympin kilo. Leivät on myös kalliimpia ja valikoima pieni.
Totta puhut. Nämähän on juurikin niitä korvikkeita, joita keliakiaa sairastava ei tarvitse, vaan haluaa syödä.
Enkä arvostele kenenkään haluja, mutta korvikkeiden syönti perustuu vain omaan haluun syödä niitä, ei siihen sairauteen.
Jos vertailet "tavallisen ruokavalion" ja "gluteenittoman ruokavalion" hintoja, niin kyllähän se vertailu täytyy tehdä suurinpiirtein yhteismitallisista ruoka-annoksista. Siis siten, että kummassakin on riittävästi monipuolisuutta raaka-aineiden, koostumusten ja komponenttien suhteen. Kenenkään ei ole "pakko" syödä vaikka leipää tai puuroa, mutta ne ovat hyviä kuidun lähteitä ja leipä on aika tavallinen välipala tai lisä esim. lounailla. Siksi on vähän omituista olettaa, että keliaalikko ei syö leipää ja se on hänelle vain korvike, ja sitten kuitenkin samassa lauseessa verrata keliaakikon ruokavaliota tavalliseen ruokavalioon, johon vaikka se leipä kuuluu.
Miksi ihmeessä keliaakikon pitäisi syödä leipää tai muutakaan viljaruokaa? Paljon muutakin syötävää löytyy. Ja parempaakin.
Tietenkin jotkut haluavat välttämättä sitä leipää, mutta korvikkeet maksavat enemmän. Jokainen saa ihan itse valita.
Korvikkeista puhuminen on aika erikoista. Otetaan vaikka tavallinen kauraleipä ja puhtaasta kaurasta tehty gluteeniton kauraleipä, onnistuu jopa samalla reseptillä. Millä logiikalla jälkimmäinen on korvike?
Vierailija kirjoitti:
Korvikkeista puhuminen on aika erikoista. Otetaan vaikka tavallinen kauraleipä ja puhtaasta kaurasta tehty gluteeniton kauraleipä, onnistuu jopa samalla reseptillä. Millä logiikalla jälkimmäinen on korvike?
Tai sitten kikherne- ja linssipastat, mitä moni nykyään valitsee vehnän tilalle. Ovatko ne korvikkeita tavalliselle syöjälle? Vai muuttuvatko ne korvikkeiksi siinä vaiheessa, kun pakkauksessa kerrotaan niiden olevan gluteenittomia ja ne päätyvät keliaakikon ostoskoriin?
Keliakia on aivan eri asia, kuin olla gluteenittomalla ruokavaliolla.
Jos on keliakia, hän ei voi ottaa esim. kakkua samalla ottimella jolla on otettu jotain tarjottavaa, jossa on on ollut vehnäjauhoa.
Pienikin määrä, hitusetetkin, aiheuttavat pahoja vatsaoireita, ripulia ym.
Keliakia on koko loppuelämän kestävä sairaus.
Gluteiinottomalla ruokavaliolla olevien ei tarvitse olla niin tarkka, jos he syävät jotain missä gluteiinia on, ei se aiheuta heille mitään oireita, eikä taudin pahemista.
Olen keliaakikko ja syön gluteenitonta leipää ihan jo siitä ilosta että ne nykyään maistuvat oikealta leivältä. 20 vuotta sitten kaupan gluteenittomat leivät olivat kauheita. Kalliitahan ne ovat, mutta on mukava tuntea syövänsä "tavallista ruokaa" ja ostaa kaupasta jotain nopeasti mukaan. Ei tätä tarvitse muiden ymmärtää, mutta vuosikymmeniä sitten gluteeniton ruokavalio oli ihmetyksen aihe ja korvikkeet todella surkeita.
Jaha, suljetulla osastolla on taas avoimet ovet.