Kerro joku maukas pataruokaohje!
En osaa tehdä mitään pataruokaa, mutta tekisi mieli.
Kommentit (9)
Hyvältä kuulostaa. Kiitos kaikille, kokeilen noita.
ap
[quote author="Vierailija" time="21.10.2013 klo 16:39"]
Hyvältä kuulostaa. Kiitos kaikille, kokeilen noita.
ap
[/quote]
Ja pataan ei aina tarvitse käyttää kalleinta sisäpaistia vaan kulma-, ulko- ja paahtopaistikin käy, samoin muut ruhonosat (häränhännät, potka, lapa ja rinta) käy mutta haudutusaika on min 3h.
Gulassiin käy muutkin lihat kuin nauta, olen tehnyt sitä myös hirvestä, possusta ja vasikasta
5
Googlaa ratatouille.
Osta tavis-karjalanpaistilihoja ja tee niistä burgundiperiaatteella pataa: sieniä, pikkusipuleita, punkkua jne.
Tai
Pilko sipulia, valkosipulia, porkkanoita ja lanttua. Lisää lampaan jauhelihaa tai muuta lammasta (halpoja luisia paloja). Kun liha on ruskistunut lisää silputtua kaalia tai hapankaalia tai molempia, vähän vettä, rosmariinia, suolaa, pippuria. Anna hautua hiljalleen tunti, pari. Ota luiset lampaanpalat syrjään ja erottele lihat luista. Palauta lihat pataan ja keitä luista vähässä vedessä juuresten kanssa liemi ja pakasta se, tai heitä luut pois.
Tai
hauduta kaalia (valko- tai puna-), sipulia ja juureksia. Mausta hyvin sipulilla, valkosipulilla, yrteillä, ehkä sitruksella. Lisää hyvää makkaraa: lammasmakkaraa. chorizoa, siskonmakkarapalleroita tms.
Osso buco on myös eräänlainen pata, googlaa.
Pataruuissa oleellista on pitkä haudutus ja edulliset ainekset. Se ei vaadi vaivannäköä yhtään. Jos aiot tarjota pataa keskiviikkona, tee se ti-iltana. Se hautuu itsekseen ja paranee lämmitettäessä.
Lisää chili con carneen kupillinen espressoa. Lorauta surutta punaviiniä riista- ja naudanlihapatojen liemiin.
Lisää pataan kermaa jos sinusta tuntuu siltä. Tai tuo pöytään kipollinen smetanaa, jota ruokailijat voivat sekoittaa annokseensa halutessaan.
Padan lisukkeeksi sopivat eri tavoilla valmistetut perunat, ylksinkertaisin on varmaan keitetty, mutta maukas riisi.
Osta porsaan ulkofile.
Leikkaa se pihveiksi ja hakkaa niitä vähän ohuemmiksi.
Leivitä ne vehnäjauho-suola-pippuri seoksessa ja ota niihin väri kuumalla pannulla.
Laitalihat pataan mihin mukaan sipulia, lihalientä, laakerinlehtiä, kokonaisia mustapippureita.
Vettä juuri sen verran että pihvit peittyvät.
Uuni170 astetta ja pari kolme tuntia. (tai pidempäänkin)
Lisää lopuksi sekaan kermaa ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.
Pataruokaan ei kannata laittaa filettä, vaan halvempia ruhonosia.
http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/pataruoka-maistuu-pakkasella
Näistä pataruoista ollaan tykätty.
http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/139579-valimeren-lihapata
Tää oli aivan ihanaa!! Tehtiin pari viikkoa sitten ja hyvältä maistui :) Me tosin jätettiin oliivit pois ja laitettiin vähän ekstra valkosipulia.
Eikä tarvi välttämättä olla uunipataa, jossa sen laittaa. Me haudutettiin sitä miedolla lämmöllä liedellä paistokasarissa pari tuntia varmaankin.
Gulassi. Ja tuota hapankaalia on turha pelätä, ei maistu mutta suurustaa ruuan. Helppo tehdä ja ruokaisa, lapsetkin tykkää:
Hapankaaligulassi
porkkanaa 2-3
sipulia 2
lihaa (1 kg)
hapankaalia (vajaaseen kiloon lihaa rasiallinen eli n. 200 g)
punaista tai vihreää paprikaa 3
tomaattipyrettä
valkosipulia 4 kynttä
paprikajauhoa 1 rkl
laakerinlehti
chilijauhoa tai -hippua
(chilipaprika)
mustapippuria
sitruunan kuorta
lihalientä (mieluiten melko voimakasta)
Lihat ruskistetaan padassa. Lisätään sipulit, joita hieman kuullotetaan lihojen seassa. Lisätään pilkotut juurekset ja paprika. Paistetaan hetken aikaa. Maustetaan tomaattipyreellä, pippurilla, reilulla paprikajauheella, chilijauheella, sitruunan kuorella ja silputulla valkosipulilla. Mausteiden annetaan herätellä hetki yhdessä. Lisätään kuuma lihaliemi. Sekoitetaan hapankaali ja pieni laakerinlehti.Uuniin noin 160 C tai padassa n 2.5-3h. Valmis ruoka maustetaan vielä tilkalla etikkaa. Maista suola (lihaliemessä useasti melko sopivasti suolaa). Jos haluat enemmän ruokaisuutta lisää loppuvaiheessa 5-6 perunaa lohkoina ja hauduta kypsäksi. Padassa saa olla lientä sen verran että on jotain padan ja keiton väliltä (lusikoitavaa kuitenkin).
Syödään smetanan ja vaalean sekaleivän kera (leivän päälle voi laittaa voimakasmakuista juustoa).
Burgundinpata on ihanaa :-) Tein sitä vasta niin, että annoin sen muhia yön yli savipadassa 100-asteisessa uunissa. Googlesta löytyy ohjeita, ne on melkein kaikki samanlaisia (naudanlihaa, lihalientä, punaviiniä, porkkanaa, herkkusieniä jne)
Minä "keksin" tällaisen muutama viikko sitten =D
Ruskistin kasarissa naudanlapaa, lisäsin sitten pannuun vettä ja vähän mauste- ja mustapippuria ja suolaa. Sai hauuta joku kolme tuntia.
Nostin palan pannusta, rikoin lihan, ja kasarissa paistoin sitten sieniä ja sipulia. Laitoin sienten sekaan lihan, lisäsin vettä ja mausteita ja suurustin.
Lisäksi perunamuussia =)