Kuinkahan ekologisia mm. tofu ja quorn oikeasti ovat
Syön yleensä lounaalla kasvisruuan, vaikken muuten kasvissyöjä olekaan. Aika usein on kasvisvaihtoehdossa soijaa, tofua tai quornia. Sinänsä ovat ihan ok, mutta mietityttää noiden tuotteiden valmistusprosessin ekologisuus. Esim. quornin valmistuksesta en ole löytänyt oikein mitään tietoa: millaisia aineita siihen käytetään, miten sitä oikeastaan valmistetaan? Lihan tuotannon ekologisuudesta löytyy paljonkin tietoa, mutta näiden vaihtoehtojen kuormittavuutta ei oikein edes kyseenalaisteta. Kuitenkin niitä valmistetaan jossain tehtaassa, jossa käytetään pääraaka-aineen lisäksi varmaan jotain muitakin aineita - ehkä?
Kommentit (46)
Kiinahan on ostanut suuria määriä maa-alueita sekä Brasialiasta ja eteläisestä-Afrikasta. Ja soija on yksi suurin kasvatetuist atuotteista siellä. Minne se muuntogeeninen soija sieltä sit menee, on hyvä kysymys. Luotetaanko me siihen, että ilmoitettu tavaran alkuperä pitää paikkansa? Norjalaiset kalankasvattamot omistaa kasvattamoita ympäri maailmaa, varsinkin Etelä-Amerikassa. Onko se lohi sitten norjalaistà?
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:06"]
Kiinahan on ostanut suuria määriä maa-alueita sekä Brasialiasta ja eteläisestä-Afrikasta. Ja soija on yksi suurin kasvatetuist atuotteista siellä. Minne se muuntogeeninen soija sieltä sit menee, on hyvä kysymys. Luotetaanko me siihen, että ilmoitettu tavaran alkuperä pitää paikkansa? Norjalaiset kalankasvattamot omistaa kasvattamoita ympäri maailmaa, varsinkin Etelä-Amerikassa. Onko se lohi sitten norjalaistà?
[/quote]
Niin no, jos mihinkään ei luota ei voi sitten syödä kuin suomalaista lähiruokaa... Itse kyllä vaikka GMO-vapaaksi mainittua luomusoijaa suomalaisen tukun pakkaamana uskon pakkauksen merkintöihin. Mistäänhän ei toki voi olla 100% varma, olihan tässä juuri hevosenlihaskandaalikin, jossa naudanlihan seasta löytyi ulkolaista hevosenlihaa...
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:19"]
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[/quote]
Kuinka helposti saat paivittaiset yli puoli kiloa vihanneksia ja hedelmia talviaikaan? Siis tiedan, etta tietysti on ihan mahdollista parjata vain kotimaisilla vihanneksilla (ja marjoilla), mutta kyllahan se talvella kay vahan yksitoikkoiseksi.
Tiedathan kuitenkin, etta sen lahiluomunaudanlihan hiilijalanjalki on suurempi, kuin ulkomailta tuodun soijan? Ekologisempi vaihtoehto se siis ei ole, painvastoin. Toki ruoan alkuperan tietaa lahiruoassa paremmin.
Mutta metsästys on hyi ja yäk! Ei saa tappaa bambin äitiä!
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:28"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:19"]
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[/quote]
Kuinka helposti saat paivittaiset yli puoli kiloa vihanneksia ja hedelmia talviaikaan? Siis tiedan, etta tietysti on ihan mahdollista parjata vain kotimaisilla vihanneksilla (ja marjoilla), mutta kyllahan se talvella kay vahan yksitoikkoiseksi.
Tiedathan kuitenkin, etta sen lahiluomunaudanlihan hiilijalanjalki on suurempi, kuin ulkomailta tuodun soijan? Ekologisempi vaihtoehto se siis ei ole, painvastoin. Toki ruoan alkuperan tietaa lahiruoassa paremmin.
[/quote]
Syön mm.vadelmia, mustikoita, herukoita, tyrnejä, sieniä, maissia, punajuurta, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia, pensaspapua, pinaattia, omenoita, tomaatteja, kurkkua, jääsalaattia, lehtisalaattia eri muodoissaan.
Ehkä kerran kuussa ostan banaaneja tai mandariineja.
Haluan syödä oikeaa lihaa, en soijaa. Soijaa käytän vain kastikkeessa desin tai pari vuodessa.
numero 5
Mutta esim koira on pahempi hiilijalanjäljen suhteen. Yhden keskikpisen koiran hiilijalanjälki on suurempi kuin ison muskeliauton.
Onneksi ei ole koiraa, eikä muskeliautoa enkä myöskään ole koskaan ollut lentokoneessa. Mutta en silti saisi av-mamman mielestä syödä naudanlihaa vaan soijaa pitäisi nautiskella... Huh tätä nykyelämää!
Jos tykkää naudalihasta, niin sitten sitä pitää syödä ja jos sen saa luomuna läheltä, on se hyvä asia. Nykyään on paljon ihmisiä, jotka eivät edes tykkää lihasta, silloin quornit yms on hyvä juttu ja tietty näille, jotka paljonkin ekologisuutta ajattelevat.
Mun koiran hiilijalanjälki ei varmasti ole muskeliauton hiilijalanjälkeä lähelläkään. Ainoa ostos kaupasta, mitä on sille ostettu, on kaulapanta ja talutin 10 vuotta sitten. Kaikki muu on enemmän ja vähemmän kierrätyskamaa, ruoka on sitä samaa mitä itsekin syön.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:41"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:28"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:19"]
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[/quote]
Kuinka helposti saat paivittaiset yli puoli kiloa vihanneksia ja hedelmia talviaikaan? Siis tiedan, etta tietysti on ihan mahdollista parjata vain kotimaisilla vihanneksilla (ja marjoilla), mutta kyllahan se talvella kay vahan yksitoikkoiseksi.
Tiedathan kuitenkin, etta sen lahiluomunaudanlihan hiilijalanjalki on suurempi, kuin ulkomailta tuodun soijan? Ekologisempi vaihtoehto se siis ei ole, painvastoin. Toki ruoan alkuperan tietaa lahiruoassa paremmin.
[/quote]
Syön mm.vadelmia, mustikoita, herukoita, tyrnejä, sieniä, maissia, punajuurta, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia, pensaspapua, pinaattia, omenoita, tomaatteja, kurkkua, jääsalaattia, lehtisalaattia eri muodoissaan.
Ehkä kerran kuussa ostan banaaneja tai mandariineja.
Haluan syödä oikeaa lihaa, en soijaa. Soijaa käytän vain kastikkeessa desin tai pari vuodessa.
numero 5
[/quote]
Mutta eihan noista suurta osaa saa talvella kotimaisina? Siis marjat sailyy tietenkin, mutta vihanneksistahan saa talvella vai juureksia (ja sipulia ja kaalia), ja sit noita kasvihuonevihanneksia, jotka on kai erittain epaekologisia
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:56"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:41"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:28"]
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:19"]
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[/quote]
Kuinka helposti saat paivittaiset yli puoli kiloa vihanneksia ja hedelmia talviaikaan? Siis tiedan, etta tietysti on ihan mahdollista parjata vain kotimaisilla vihanneksilla (ja marjoilla), mutta kyllahan se talvella kay vahan yksitoikkoiseksi.
Tiedathan kuitenkin, etta sen lahiluomunaudanlihan hiilijalanjalki on suurempi, kuin ulkomailta tuodun soijan? Ekologisempi vaihtoehto se siis ei ole, painvastoin. Toki ruoan alkuperan tietaa lahiruoassa paremmin.
[/quote]
Syön mm.vadelmia, mustikoita, herukoita, tyrnejä, sieniä, maissia, punajuurta, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia, pensaspapua, pinaattia, omenoita, tomaatteja, kurkkua, jääsalaattia, lehtisalaattia eri muodoissaan.
Ehkä kerran kuussa ostan banaaneja tai mandariineja.
Haluan syödä oikeaa lihaa, en soijaa. Soijaa käytän vain kastikkeessa desin tai pari vuodessa.
numero 5
[/quote]
Mutta eihan noista suurta osaa saa talvella kotimaisina? Siis marjat sailyy tietenkin, mutta vihanneksistahan saa talvella vai juureksia (ja sipulia ja kaalia), ja sit noita kasvihuonevihanneksia, jotka on kai erittain epaekologisia
[/quote]
Kaikki luettemani ovat kotimaista ja vielä erittäin lähellä tuotettua. Tosiaan kaalin ja sipulin kuin myös valkosipulin unohdin kokonaan listasta.
Se 5
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:19"]
Ei mistään voi olla varma! Itse syön hyvällä omallatunnolla vain 10km:n päässä kasvavaa luomunautaa, jonka kasvattaja on saanut luonnonsuojelupalkinnon tilansa hyvästä vesiensuojelusta.
Ulkomaisiin tuotteisiin en koske kuin hätätapauksessa (kahvia, kaakaota ja riisiä käytän arkielämässä, muita harkitsen tarkemmin).
[/quote]
Ok, no hienoa että jollain on mahdollisuus ja intoa tuollaiseen... Itselläni näin stadilaisena lähimarkettien antien varassa olevana ei olisi. Ulkomaista menee paljon, varsinkin talvella. En jaksa asiasta edes stressata, riittää että pyrin ostamaan raaka-aineet mahdollisimman käsittelemättömässä muodossa.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:52"]
Mun koiran hiilijalanjälki ei varmasti ole muskeliauton hiilijalanjälkeä lähelläkään. Ainoa ostos kaupasta, mitä on sille ostettu, on kaulapanta ja talutin 10 vuotta sitten. Kaikki muu on enemmän ja vähemmän kierrätyskamaa, ruoka on sitä samaa mitä itsekin syön.
[/quote]
Koira ei ole ruoansulatukseltaan sukulaislaji ihmisen kanssa, se tarvitsee huomattavasti enemmän rasvaa ja proteiinia, joten olisi hyvä että ruokkisit koiran koiranruualla ja tähteet sitten vain maksimissaan kolmannes tms. koiran ruokavaliosta.
En silti jaksa uskoa, että koiran hiilijalanjälki vastaisi muskeliautoa, vai tarkoitetaanko tässä vain sitä auton valmistusprosessia eikä ajamista lainkaan? Koiranruokien lihaosat ovat teurasjätettä eli sivutuotteita. Viljaa ja perunaa toki ruokateollisuus käyttää jonkin verran mutta voin epäillä, ettei sekään olisi sitä täysin priimaa kamaa.
Jos nautojen annettaisiin syödä sitä mitä niiden kuuluu (ruohoa laitumella), katkeavan ruohon typpi (muistaakseni typpi), sitoisi nämä nyt syntyvät nautojen metaanipäästöt eli jos siirryttäisiin luonnonmukaiseen karjatalouteen, metaaniongelmaa ei olisi. Lisäksi jokainen voisi kohtuullistaa käyttämäänsä lihamäärää, jolloin tuotannon ei tarvitsisi olla niin massiivista. Uskon, että tuotetusta lihasta menee myös suuri osa haaskuun (kaupassa vanhentuneet tuotteet, syömättä jääneet ostokset, ravintoloiden hävikki).
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:48"]
Onneksi ei ole koiraa, eikä muskeliautoa enkä myöskään ole koskaan ollut lentokoneessa. Mutta en silti saisi av-mamman mielestä syödä naudanlihaa vaan soijaa pitäisi nautiskella... Huh tätä nykyelämää!
[/quote]
Kuka taalla on sanonut, etta ei saisi syoda naudanlihaa vaan pitaisi syoda soijaa? Ma sanoin vaan, etta naudanliha on epaekologisempaa. Se on fakta, ei mikaan kasky toimia toisin.
Ne syyt, joiden takia sita nautaa ei mun mielesta pitais syoda, on jotain ihan muuta. Kenenkaan ei myoskaan tartte syoda soijaa, vaikkei soisi lihaa.
Juu mut meillä maalla se on arkipäivää! Kas kun täällä ruoan keskellä asutaan :)
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 12:01"]
Juu mut meillä maalla se on arkipäivää! Kas kun täällä ruoan keskellä asutaan :)
[/quote]
Tämä siis vastuksena sille stadilaiselle lähimarketin käyttäjälle.
Suurin osa maailman soijasta syötetään rehuna eläimille, eli onhan se totta kai ekologisempaa syödä se itse kuin syöttää karjalle ja syödä sitten se karja.
Kaikki ruuantuotanto on epäekologista, koko ihmiselämä on. Se on vaan valittava, mitä vaihtoehtoa suosii - enemmän vai vähemmän luonnonvaroja kuluttavaa.
[quote author="Vierailija" time="05.09.2013 klo 11:58"]
Kaikki luettemani ovat kotimaista ja vielä erittäin lähellä tuotettua. Tosiaan kaalin ja sipulin kuin myös valkosipulin unohdin kokonaan listasta.
Se 5
[/quote]
Mutta eihan noi kasva Suomessa talvella (ja vaan ne juurekset, kaali ja sipuli sailyy varastossa), eli ei niita silloin voi tuoreena saada? Eihan kotimaisen ruoan saanti kesalla ole mikaan ongelma, mutta se talvikausi...
Kyllä ne huomattavasti lihaa ekologisempia ovat kaikilla mittareilla.
Quorn valmistetaan eräästä punahomesienilajista. Sieniproteiini valmistetaankin täysin teollisesti käymisprosessilla. Homesientä kasvatetaan valtavissa tankeissa, joista kerätään syntynyt sieniproteiini. Quorniin lisätään lisäksi sideaineeksi kananmunaa.
Tofun (soijan) tuotantoon toki tarvitaan viljelyalaa, toisin kuin tankeissa kasvatettavaan quorniin. Etelä-Amerikassa soijankasvatus on iso uhka sademetsille, mutta sieltä tuleva soija menee eläinrehuiksi, eli välillisesti sitä kautta lihansyönti yllättäen on soijan kautta sademetsätuhoaja, ei soijan syönti. Ihmisravinnoksi eurooppaan tuleva soija tulee kaukoidästä, missä ei ole tiedossa vakavia ympäristöongelmia soijan kasvatukseen liittyen. Kuljetuskaan ei ole kovin epäekologista, koska pavut tuodaan laivarahdissa kuivatussa muodossa. Tofun valmistusprosessi ei ole kovin monimutkainen, olen itsekin tehnyt sitä joskus erään vegaanikeittokirjan ohjeen mukaan. Tofuhan on käytännössä soijapapujuustoa.