Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Juhlava ja ruokaisa kasvisgratiini

Vierailija
23.07.2013 |

Hei te kaikki hyvät ja osaavat ruoanlaittajat. Nyt olisi hakusessa hyvä ja juhlava kasvisgratiiniohje. Ei siis sitä perusversiota, vaan joku sellainen, jonka voisi laittaa aina vähän muunneltuna niin viisikymppisille, häihin kuin vaikka nimiäispöytään tai ristiäisiin. Kävisikö kenties jokin sellainen versio, jossa olisi kanttarelleja ja oikeaa kermaa, mutta mitä muuta ehdottaisitte. Palkintoa en parhaista ehdotuksista voi antaa, mutta lähetän kiitokseksi ilmateitse jättihalauksen ja varmasti resepteistä olisi iloa muillekin kuin minulle. Jos perusohje on vaikka neljälle, on siitä sitten helppo muuntaa reseptiä isommaksi syöjämäärän mukaan, Ja yksi juttu vielä, ei sipulia. Koko lähikaarti on sellaista, että sipuli saa vatsan sekaisin tai sitten hirveän närästyksen aikaan.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
23.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toi sipuli-juttu oli nolo. Kait älyäisit jättää sen reseptistä pois jos et sitä halua käyttää.

Kerropa minulle ensin mikä on gratiiniin perusversio.

kokki

Vierailija
2/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Viitosen vastaus on niin loistava, että minulle jää ap:lle vain kysyttävää: oletko kenties Suomen sipulittomalta vyöhykkeeltä kotoisin? Siis Varsinais-Suomen pieneltä pläntiltä Loimaan ja Kosken maisemista. Kasvoin siellä lapsuuteni, ja sipulia söin ensimmäisen kerran yli 10-vuotiaana Turussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Gratinoitu = kuorrutettu ja paistettu uunissa tai salamanterissa.

Ei välttämättä juustokastiketta, voi olla juustoa pelkästään, korppujauhollakin voi gratinoida.

Myös jälkiruokia voidaan gratinoida, käytetään esim. sabayon-kastiketta, nyt olisi sesonki vadelmat+sabayon. Vadelmat peitetään sabayon-kastikkeella ja gratinoidaan salamanterissa.

kokki

ps. sipuli voi olla myös pääraaka-aine, sipulikeitto ja sipulipiirakka. Miellän sipulin kasviksiin en maustekasvikseksi, toki kaikki valmistusraaka-aineet tuovat oman makunsa "soppaan" 

http://fi.wikipedia.org/wiki/Keltasipuli

Vierailija
4/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Gratinoiminen on ajallisesti lyhytkestoista. Otetaan kuorrutukseen väri.

Vierailija
5/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="25.07.2013 klo 10:52"]

Perusversio kasvisgratiinista on se, että kipataan vuokaan pussillinen tai pari pakastevihanneksia ja uuniin. Tylsää, tylsää, tylsää, dull, dull, dull. Eli kaipaisin peliin nyt, jotain uutta. Sain eilen torikauppiaalta vinkin, että hunajanauristkin voisi käyttää, mutta mitä sen seuraksi.

[/quote]

Eihän tuo ole gratiinia nähnytkään.

kokki

 

Vierailija
6/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sun ja monen muunkin kannattaisi selvittää ensin mitä gratiini tarkoittaa.

Kasvisgratiinia kun olet tekemässä niin esikäsittele, mausta ja kypsennä kasvikset al dente ensin esim. höyrytä/keitä, laita ne vuokaan ja päälle kuorrutuskastike.  Gratinoi nopeasti korkeassa uuninlämmössä (grillivastus) niin että kuorrutukseen tulee kullanruskeita pilkkuja.

Kasviksiksi valitaan tuoreita kasviksia, mahdollisuuksia on paljon. Itse suosin gratiineissa sellaisia kasviksia joissa on ryhtiä, esim. kukkakaali, parsakaali, porkkana, fenkoli. Voi tehdä esim. kaaleista pelkästään tai tehdä kasviksista sekoituksen, päälle mornay-kastiketta. Parmesania voi laittaa jos haluaa vahvaa juuston makua. Kuorrutuskastikkeen tulee olla paksua että pysyy tuotteiden päällä eikä valahda pohjalle.

Voi tehdä kuorrutteen myös pelkästä juustoraasteesta ja lisätä siihen keltuaisia sellaiseksi paksuksi tahnaksi, halutessa maustaminen esim. paprikajauheella. Tällä voi kuorruttaa mm. lämpimiä voileipiä

Kuorrutettavien kasvisten ei pidä lillua keitinnesteessä vaan ne valutetaan ennen vuokaan laittamista. Kasvikset kannattaa valita omien makumieltymysten mukaan.

Miksipä ei voisi ottaa ideaa kuha Walewskasta. Laittaa sen esille tällä idealla. Duchesse-perunasta pursotukset  ja kypsennetyt kasvikset vuokaan keskelle ja niiden päälle kuorrutuskastike. Tämä olisi ainakin juhlava tarjoilutapa ja ihana ateria lakto-ovovegetaristille. 

http://ruoka.ts.fi/assets/walewska_test-600x576.jpg

kokki

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

5, en huomannut aloituksessani mainita, että käyttäisin sitä kermaa vain nesteenä, johon sekoittaisin juustot. Eli en uittaisi sitä ruokaa siinä kermassa. Mitä mieltä olette tuosta hunanaisesta nauriista? Kannattaisiko testata? Laitan kyllä itse suhteellisen paljon ruokaa, mutta tämän gratiinin kanssa alkoi jo mielikuvitus loppua. Olenkin saanut teiltä jo hyviä uusia vinkkejä. Kiitos niistä ja lisää otan mielelläni. Noista sienistä vielä sen verran, että suhtaudun itsekin niihin vähän skeptisesti. Niistä ja hyvistä perunoista voisi ajatella jotain vuokatyyppistä ruokaa, mutta ei gratiinia.

Vierailija
8/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tein yhteenaikaan aika ovelaa laatikkoa herkkusienistä, kun vain nyt muistaisin, miten se tehtiin... Pilkottua herkkusientä, purjoa ja raejuustoa siinä taisi olla perusaineksina. Lisäksi ehkä munamaito... Tuli sellainen lusikalla lohkaistava kiinteähkö paistos-laatikkoruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

6, olen uusimaalainen, mutta en voi syödä sipulia, koska vatsani ei hyväksy sitä. Syötyäni sipulia syön sitä sitten vielä pari päivää, mahaa polttaa ja suuhun nousee sipulinmakuisia röyhtäyksiä. Aloin vasta pari päivää sitten oivaltamaan, että tämähän on tuttua jo lapsuusvuosilta. Eipä silloin vain tajuttu, että sipuli ei sovi kaikille. Taitaa olla "sukuvika", sillä suvussani on paljon sipuliin samalla tavalla reagoivia.

Koska jokaiseen sääntöön on olemassa poikkkeus, on tähänkin. Pitkään ja hartaasti haudutettu sipulikeitto, joka on jo miltei makeaa, on herkku jota voin joskus harvakseltaan syödä. Se ei polttele mahassa eikä laita röyhtäilemään. Mieheni ei tosin pysty syömään sitäkään. Hupaisaa, että meitä on osunut yhteen kaksi, jotka eivät voi käyttää sipulia. Mutta toisaalta meillä ei tarvitse taistella sipulista ruokaa laitettaessa.

Jouluksi tilaan rosollin hyvästä pitopalvelusta, en viitsi alkaa pilkkomaan aineksia. Tilaus on aina ILMAN SIPULIA. Viime jouluun asti onkin toiminut hyvin. Nyt taisi olla niin paljon tilauksia, että saimme rosollin, jossa oli sipulia. Se jäi syömättä. Harmi, sillä rakastan rosollia. Nyt olenkin miettinyt, pitäisikö sittenkin ensi jouluksi tehdä se pilkkomisurakka itse.

 

Vierailija
10/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

9, olet oikeassa, mutta olenpa saanut juuri tuota pakastevihannesversiotakin joskus gratiinina. Eipä ole mikään kulinaarinen herkku siitäkään huolimatta, että päälle olisi laitettu herkullista juustoa kuorrutteeksi. Uskomatonta, mutta totta, tätä mössöä on tarjottu jopa juhlaruokana. Siksi siis laitoin hakuseen muita, herkullisempia vaihtoehtoja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sienet antaa paljon kosteutta ja ovat sellaisia lötköjä.

 

Vierailija
12/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eikö tuoreista kesän kasviksista keksisi mitään parempaa kuin gratiini?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
26.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap jatkaa, toki kauden kasviksista voi väkertää vaikka mitä, mutta nyt hainkin lähinnä sellai sta tarjottavaa, joka on suhteellisen helppoa ja nopeaa tehdä isollekin joukolle. Eilen kuulin tosin, kuinka eräs alkusyksyllä avioituva morsio kertoi millaisia suunntelmia heillä on ruokatarjoilun suhteen. Asiaan saattaa vaikuttaa tietysti osaltaan myös se, että sekä morsian että sulhanen ovat ruoka-alan ihmisiä koulutukseltaan. Mutta siis, aikomuksena on laittaa kolme eri teemaista buffettipöytää, ei mitään suurisuuntaisia, mutta kuitenkin. Ja yksi pöytä keskittyisi kasvispuoleen. Pari-kolme kasvisruokaa ikään kuin pääruokavaihtoehdoiksi ja myös yksi tai kaksi lämmintä lisukekasvisruokaa ja ilmeisesti gratiini tulisi olemaan yksi näistä. Lisäksi runsaasti salaatteja. Ja se monen vihaama ja vähintään yhtä monen rakastama sipuli tulee olemaan tarjolla eri kulhosta.

Yhdessä buffettipöydässä olisi lihapuolta ja yhdessä kana- ja kalaruoat. Vaikuttaa runsaalta, mutta vieraita on tulossa paljon, kummallakin on iso ystäväpiiri, joka on muodostunut osittain ammattienkin kautta ja lisäksi sukulaiset.

Omalta osaltaan tarjoilun runsauteen tietysti vaikuttaa jo aiemmin mainitsemani asia, että molemmat osapuolet ovat ruoka-alan ihmisiä. He ovatkin "ulkoistaneet" muut hääjärjestelyt itseltään pois ja hoitavat ruoanvalmistuksen itse muutaman ystävänsä kanssa. Varmaan heillä on myös suhteet tuottajiin ja tukkuihin, eli tarvikkeet he saavat edullisesti. Häät pidetään Ruotsissa, mutta juomat pari aikoo hakea Tallinnasta.

 

Vierailija
14/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

No, meillä ei tuota sipulia todellakaan käytetä missään. Siksi meillä joudutan rakentelemaan omia versioita monestakin sellaisesta ruoasta, jossa sipuli on mukana jo oletusarvoisesti kuten sienisalaatti.

Perusversio kasvisgratiinista on se, että kipataan vuokaan pussillinen tai pari pakastevihanneksia ja uuniin. Tylsää, tylsää, tylsää, dull, dull, dull. Eli kaipaisin peliin nyt, jotain uutta. Sain eilen torikauppiaalta vinkin, että hunajanauristkin voisi käyttää, mutta mitä sen seuraksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokin viesti oli nolo.

Koska sipuli on tavallaan mauste, ei ruoka ole välttämättä yhtä hyvä jos sipulin vain jättää pois.

Vierailija
16/16 |
25.07.2013 |
Näytä aiemmat lainaukset

minusta gratiini vaatii jotain, missä on rakennetta, jotenk sienet eivät oikein ole siihen sopivia. ne sopivat muhennoksiin ja ehkä se gratiinin kanssa voisi olla muhennosta, mutta gratiinin pitää olla ryhdikäs ja siinä pitää olla jotain pureskeltavaa, joten sienet tuskin voivat olla sen perusosa.

 

Omasta mielestäni gratiinista tulee juhlavaa kun sen tekee tuoreista kausivihanneksista ja hyvästä juustokastikkeesta ja laittaa kauniisti tarjolle. Esimerkiksi munakoisoa ja parmesaania kastikkeeseen tai punajuurta ja aurajuustoa. Kauniin tarjoilun voisi saada aikaan tekemällä esimerkiksi laakeaan vuokaa raidallisen gratiinin: yhteen reunaan jotain vihreää(parsaakaalia tai purjoa tai munakoisoa) sen viereen raita porkkanaa, toiseen reunaan raita kukkakaalia.

 

Ja gratiinia ei tehdä kermasta, vaan juustokastikkeesta. kermaankin voi erilaisia laatikoita ja höystöjä ja muhennoksia tehdä, mutta eivät ne ole gratiineita, jos niissä ei ole juustokastiketta.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: seitsemän yksi viisi