Suosittele laktoositon ja gluteeniton rippijuhlamenyy
Osalla vieraista on ruoka-ainerajoitteita. Mitä kaikkea saisi sopimaan koko porukalle? Ainakin riisipiirakat onnistuu. Jossain hehkutettiin mokkapaloja, en ole gluteenittomia ikinä leiponut.
Kommentit (31)
Aika tyly suhtautumistapa. Ehkä kuitenkin hieman vieraanvaraisempi linja sopisi tilaisuuteen paremmin.
Leivo esim. ihan perus täytekakkupohja gluteenittomilla jauhoilla. Täytä normaalisti, mutta valitse laktoositonta kermaa.
Suolainen piirakka: gluteenittomat jauhot, täytteessä laktoositon kermaviili.
Muutenkin voi tehdä kaiken samalla periaatteella: gluteenittomat jauhot ja laktoosittomat maitotuotteet. Noita saa ihan tavallisesta ruokakaupasta.
Vierailija kirjoitti:
Leivo esim. ihan perus täytekakkupohja gluteenittomilla jauhoilla. Täytä normaalisti, mutta valitse laktoositonta kermaa.
Suolainen piirakka: gluteenittomat jauhot, täytteessä laktoositon kermaviili.
Muutenkin voi tehdä kaiken samalla periaatteella: gluteenittomat jauhot ja laktoosittomat maitotuotteet. Noita saa ihan tavallisesta ruokakaupasta.
Niin ja näitä voi syödä koko porukka, oli rajoitteita tai ei. Tai sitten voit tehdä erikseen sivuun esim. yhden kakun erikoisporukalle (laita vaikka kyltti viereen) ja muut ihan rajoitteitta tarjolle kaikille taviksille. Määränsä kukin juhlissakin syö, eli ei tarvitse mitään hirveitä määriä tehdä.
Hedelmät ja marjatkin ovat sopivia kaikille.
Sokerikakkupohja onnistuu helposti gluteenittomista jauhoista, samoin muffinssit. Mutta kaikki sellainen, jossa taikinaa pitää jotekin käsitellä leipoessa (esim. piirakat ja pullat) on paljon hankalampaa. Jos gluteenittomia vieraita ei ole kovin monta, suosittelen tarjoamaan heille valmistuotteita.
Kelpaisiko se perinteinen eli suolaista piirakkaa tai voileipäkakkua, täytekakkua, pikkuleipiä jne. Piirakkaa vaikka kahta lajia, joista molemmat laktoosittomia ja toinen myös gluteeniton, makuina esim. kala tai liha ja kasvis. Täytekkakku laktoositon ja gluteeniton, pikkuleivät laktoositon+vehnä ja laktoositon+gluteeniton, ihan siksi että valmis gluteeniton on niin paljon kalliimpaa ja itse leivottuna gluteeniton on hankalampi jos ei ole kokemusta. Karjalanpiirakat ja munavoi maistuu tietysti yleensä kaikille, ja niissäkin voi olla gluteeniton erikseen jos jaksaa tehdä.
Jos käyttää kakussa kermaa, niin kuohukermaakin saa laktoosittomana, ei tarvitse käyttää vispikermoja jos ei halua. Kaikkein selkeintä on muutenkin tehdä kaikki laktoosittomana ja jos gluteenittomia on vain pieni osa vieraista, on jo kustannusten kannalta järkevämpää tehdä heille ainakin osa tarjottavista erikseen. Kakkupohja sillä lasi+lasi+lasi -reseptillä onnistuu hyvin pelkistä perunajauhoistakin, murenee vaan vehnäpohjaa enemmän joten ei voi leikata yhtä ohuiksi kerroksiksi.
Karjalanpiirakat saa ihan valmiina kaikille sopiviksi. Hyviä reseptejä kysyn. Ikinä en ole gluteenitonta leiponut.
Oletko leiponut gluteenittomia riisipiirakoita ja maistattanut tavallisilla syöjillä? Monelle nimittäin ei se gluteeniton pohja ainakaan tattarijauhoista tehtynä maistu kun on ruispohjaan tottunut. Koostumuskin on sitkon puuttumisen takia erilainen.
Vierailija kirjoitti:
Kelpaisiko se perinteinen eli suolaista piirakkaa tai voileipäkakkua, täytekakkua, pikkuleipiä jne. Piirakkaa vaikka kahta lajia, joista molemmat laktoosittomia ja toinen myös gluteeniton, makuina esim. kala tai liha ja kasvis. Täytekkakku laktoositon ja gluteeniton, pikkuleivät laktoositon+vehnä ja laktoositon+gluteeniton, ihan siksi että valmis gluteeniton on niin paljon kalliimpaa ja itse leivottuna gluteeniton on hankalampi jos ei ole kokemusta. Karjalanpiirakat ja munavoi maistuu tietysti yleensä kaikille, ja niissäkin voi olla gluteeniton erikseen jos jaksaa tehdä.
Kakkupohja on ihan yhtä helppo tehdä gluteenittomana kuin normaalillakin Jauhola. Se kannattaa itse tehdä, muistaa vaan ehdottomasti sen ettei leivitä kakkuvuokaa muulla kuin gluteenittomilla jauhoilla.
Karjalanpiirakoita ei nyt erkkikään tee itse oli ne sitten normaaleja tai gluteenittomia, hirveä työ. Kaupasta löytyy niitäkin gluteenittomana, maistuvat vaan puisevilta. Tee suolainen piirakka; muuten normaalit täytteet, pohja vain gluteenittomista jauhoista.
Meillä on aina kaikki tarjottavat laktoosittomia ja gluteenittomia, sekä arjessa että juhlissa. Voit AP tarjota ihan tavallisen menun, vaihdat vain viljatuotteet gluteenittomiksi ja maitotuotteet laktoosittomiksi. Helpointa on tehdä kaikki gluteenittomana ja laktoosittomana mutta jos budjetti on kireä ja gluteenittomia vieraita vain muutama niin heille voi ostaa kaupasta erikseen omat gluteenittomat karjalanpiirakat, pikkuleivät tai mitä nyt sitten tarjoattekin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kelpaisiko se perinteinen eli suolaista piirakkaa tai voileipäkakkua, täytekakkua, pikkuleipiä jne. Piirakkaa vaikka kahta lajia, joista molemmat laktoosittomia ja toinen myös gluteeniton, makuina esim. kala tai liha ja kasvis. Täytekkakku laktoositon ja gluteeniton, pikkuleivät laktoositon+vehnä ja laktoositon+gluteeniton, ihan siksi että valmis gluteeniton on niin paljon kalliimpaa ja itse leivottuna gluteeniton on hankalampi jos ei ole kokemusta. Karjalanpiirakat ja munavoi maistuu tietysti yleensä kaikille, ja niissäkin voi olla gluteeniton erikseen jos jaksaa tehdä.
Kakkupohja on ihan yhtä helppo tehdä gluteenittomana kuin normaalillakin Jauhola. Se kannattaa itse tehdä, muistaa vaan ehdottomasti sen ettei leivitä kakkuvuokaa muulla kuin gluteenittomilla jauhoilla.
Karjalanpiirakoita ei nyt erkkikään tee itse oli ne sitten normaaleja tai gluteenittomia, hirveä työ. Kaupasta löytyy niitäkin gluteenittomana, maistuvat vaan puisevilta. Tee suolainen piirakka; muuten normaalit täytteet, pohja vain gluteenittomista jauhoista.
Aika moni sentään tekee edelleen karjalanpiirakat itse. Gluteenittomista tällä hetkellä mielestäni parhaita on Moilasen (tai nykyään Vaasan) kotipaistopiirakat. Ei ollenkaan puisevaan ainakaan pitkäaikaisen keliaakikon suussa. Jotkut tykkäävät Porokylästä, omaan makuuni kuori on liian paksu ja sitkeä.
Vierailija kirjoitti:
Jos käyttää kakussa kermaa, niin kuohukermaakin saa laktoosittomana, ei tarvitse käyttää vispikermoja jos ei halua. Kaikkein selkeintä on muutenkin tehdä kaikki laktoosittomana ja jos gluteenittomia on vain pieni osa vieraista, on jo kustannusten kannalta järkevämpää tehdä heille ainakin osa tarjottavista erikseen. Kakkupohja sillä lasi+lasi+lasi -reseptillä onnistuu hyvin pelkistä perunajauhoistakin, murenee vaan vehnäpohjaa enemmän joten ei voi leikata yhtä ohuiksi kerroksiksi.
Muistaakseni olen jostain lukenut niksin. Että kun tekee gluteenittoman pohjan, pakastaa sen ensin. Pakastuken jälkeen se ei murenisi yhtä paljon. Tiedä sitten toimiiko. Mielestäni gluteeniton piirakkapohja on yksi helpoimmista tehdä. Ja googlaa mustapapubrownie, esim tämä https://www.mindo.fi/resepti/gluteeniton-mustapapu-mutakakku/. Kuulostaa omituiselta mutta on ihan sairaan hyvää, ei uskoisi gluteenittomaksi.
Jos vain osalla on allergioita niin tee heille ruuat erikseen. Koko juhlaväelle laktoosittomat ja gluteenittomat tulevat kalliiksi, unohtamatta miten makukaan ei ole niin hyvä kuin perinteisissä herkuissa. Pistät vaan jokaiseen ruokaan eteen lapun, missä on kaikki allergeenit ja pienemmät satsit pidät sivummalla.
Ehdotan koko menu laktoosittomana, mutta gluteenittomat erikseen.
Vierailija kirjoitti:
Raanavettä kaikille. Syökööt kotonaan mieluisia ruokiaan.
Itse olisin ehdottanut calvadosta kaikille, mutta tuo on huomattavasti parempi vaihtoehto.
Lapsellani on gluteeniton ruokavalio ja leivon hänelle kyllä jotain, mutta ei se kaikissa jutuissa tosiaan ihan helppoa ole. Jos ei ole tottunut gluteeniton leipoja, suosittelisin ostamaan näille gluteenittomille tarjottavat erikseen. Osa gluteenittomista tuotteista ei myöskään maistu yhtä hyvälle kuin tavalliset. Laktoositon onnistuu helposti kaikille, kun vain etsii laktoosittomat voit, kermat jne., se laktoosi kun ei leipomiseen mitenkään vaikuta, toisin kuin gluteeni.
Vierailija kirjoitti:
Ehdotan koko menu laktoosittomana, mutta gluteenittomat erikseen.
Tämä on useimmiten pitopalveluidenkin tapa. Kukaan ei sitä paitsi erota laktoositonta laktoosillisesta.
Melkein kaiken voi tehdä laktoosittomana ja gluteenittomana - paitsi rukiiset karjalanpiirakat.
Olen vuosia järjestänyt kaikki perhejuhlien leivonnaiset siten.
Ohjeita löytyy valtavasti, jos vähän netistä etsii.
Raanavettä kaikille. Syökööt kotonaan mieluisia ruokiaan.