kertokaas hyvän kaalilaatikon,padan tai keiton ohje :)
moikka!
ei jaksaisi aina tehdä sillä omalla reseptillään kaaliruokia,joten laittakaapas omia reseptejänne,jos vaikka olisi erilaisia :)
Kommentit (5)
Tein sun ohjeella tuota Gruusialaista kaalivuokaa ja oli todella " törkeän hyvää" !!!! Kiitos hyvästä ohjeesta! Aina on mukava keräillä herkullisia kasvisruokia. JA kaali on vielä niin halapaa :)
Faith, masu täynnä
Kaalilaatikko
1 l riisipuuroa
3 sipulia
1½-2 kg kaalia
n.2 rkl suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
meiramia
1 kg jauhelihaa
2-3 rkl omenahilloa
pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita
1. Keitä kaali ja sipulit suurina lohkoina suolalla maustetussa vedessä.
2. Valuta ne ja hakkaa silpuksi.
3. Ota liemi talteen.
4. Ruskista jauheliha.
5. Sekoita kaali-sipulisilppu, riisipuuro, jauheliha, mausteet ja omenahillo.
6. Lisää seokseen tarvittaessa keitinlientä, seoksen tulee olla vetelähköä puuroa.
7. Lisää mausteet, laita seos vuokaan.
8. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
9. Paista uunissa 200 asteessa noin tunti.
Kaalipata
½ kg jauhelihaa
n. 1 kg kaali
1 purjo
1 sipuli
2 porkkanaa
1 rkl siirappia
soijaa
lihalientä
pippuria/maustepippuria
1. Ruskista jauheliha.
2. Lisää kaali ja muut vihannekset, anna myös niiden ruskistua hieman.
3. Lisää vettä niin etteivät ainekset aivan peity, lisää myös siirappi.
4. Anna hautua uunissa 150 asteessa 1-2 tuntia.
Kasvispaella
varsiselleriä
purjoa
sipulia
porkkanaa
kesäkurpitsaa
paprikaa
kaalia
retiisiä
papuja tomaattikastikkeessa
herkkusieniä
valkosipulia
öljyä
riisiä
kurkumaa
soijaa
yrttimaustetta
valkopippuria
mustapippuria
valkoviiniä
1. Kypsennä vihanneksia öljyssä esim. wok-pannulla.
2. Lisää pavut ja mausteet.
3. Kaada päälle riisiä ja lisää vettä.
4. Tarkkaile nesteen määrää, ettei paella pääse kuivumaan eikä se ole liian vetistä.
5. Kun riisit ovat kypsiä, on ruoka valmis.
Omenakaalipaistos
kaalia
omenaraastetta
siirappia
suolaa
voita
1. Paista suikaloitu kaali voissa.
2. Lisää muut aineet.
3. Hauduta viitisen minuuttia.
Monen kaalin keitto
1 sipuli
1/2 purjo
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
pala palsternakkaa
lohko keräkaalia
1 kyssäkaali
1-2 lehtikaalin lehteä
1/2 kukka- ja/tai parsakaalia
loraus öljyä
4-5 viipaletta pekonia
150-200 g palvikinkkua
n. 1,2 l vettä
suolaa, mustapippuria
persiljaa ym yrttejä
1. Silppua pekoni ja kuutioi palviliha.
2. Hienonna sipuli ja/tai purjo.
3. Kuutioi porkkanat, selleri, palsternakka ja kyssäkaali.
4. Suikaloi kaali ja lohko kukka- ja/tai parsakaali ja silppua lehtikaali.
5. Lorauta kasariin vähän öljyä.
6. Kuullota pekonia ja palvikuutioita hetki.
7. Lisää sipulit , juurekset ja kaalisuikaleet ja kuullota hetki.
8. Kaada joukkoon kiehuva vesi.
9. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 min.
10. Lisää kukka- ja parsakaalin nuput ja suikaloitu lehtikaali.
11. Hauduta vielä viitisen minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
12. Mausta keitto mustapippurilla ja yrteillä sekä tarpeen mukaan suolalla
Nopea kaalikeitto
8 litran keitto
1 kaali
2 suurta sipulia
4 porkkanaa
1 sellerin varsi
2 tlk säilyketomaattia
2 tlk vihreitä papuja
2 vihreää paprikaa
2 kasvisliemikuutiota
tai (sipulikeittopussi)
1. Maustamiseen sopii esim. mineraalisuola, soijayrtit tai valkosipuli.
Kukkakaalisosekeitto
1 kpl kukkakaalia
sipulia silputtuna
2 dl perunoita silputtuna
valkosipulia
mustapippuria
0,5 lihaliemikuutioita
ruokakermaa
tuorejuustoa
maitojauhetta
1. Pilko kukkakaali kukinnot nupuiksi ja varret kuutioiksi.
2. Keitä melko vähässä vedessä.
3. Lisää sipulit ja perunat sekä liemikuutio ja muut kuumentamista kestävät mausteet.
4. Anna kiehua noin 15 minuuttia ja soseuta esim. sauvasekoittimella.
5. Jos haluat oikein hienon sosekeiton, puserra se siivilän läpi.
6. Lisää lopuksi yrttimausteet ja esim. 0,5 dl ruokakermaa.
7. Kermaa tms. ei tarvita paljon, sillä sosekeitto on muutenkin hämmästyttävän pehmeän makuista.
8. Nauti hyvän leivän kera.
Kasvissosekeitto
1/2 l vettä tai kasvislientä
2 perunaa
1 porkkana
pala kukkakaalia
1 purjo
ripaus currya
1/2 tl paprikajauhetta
170 g valkosipulituorejuustoa
(yrttisuolaa)
1. Kuori ja paloittele kasvikset ja kypsennä ne pehmeiksi kasvisliemessä.
2. Valuta kasvikset, mutta säästä keitinliemi.
3. Soseuta kasvikset monitoimikoneessa ja lisää keitinliemi niin, että saat sopivan paksun sosekeiton. Kaada keitto takaisin kattilaan, lisää tuorejuusto ja mausteet.
4. Kuumenna kiehumispisteeseen.
5. Koristele keitto herneenversoilla ja porkkanasta perunankuorimaveitsellä leikatuilla ohuilla suikaleilla.
6. Vaihda kasviksia ja keitto maistuu aina uudelta. Esimerkiksi tuoreesta punajuuresta saa ihanan ja värikkään sosekeiton.
Keitto kaalista
1 iso porkkana
(100 g selleriä)
1 sipuli
1 purjo
300 g keräkaalia
1 l vettä tai kasvislientä
1 ½ tl yrttisuolaa
1. Pese ja kuori porkkana (ja selleri).
2. Leikkaa ne suikaleiksi.
3. Huuhtele purjo ja kuori sipuli.
4. Leikkaa ne ja keräkaali suikaleiksi.
5. Kiehauta vesi ja lisää kasvikset.
6. Mausta yrttisuolalla.
7. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia, kunnes juurekset ovat pehmeitä.
· Voit lisätä keittoon noin 300 g jauhelihaa pieniksi palleroiksi pyöritettyinä. Liemi säilyy kirkkaana, jos keität lihapyörykät erikseen lihaliemessä.
· Keitosta saat nopeasti ruokaisamman lisäämällä siihen makkaraa, kinkkua tai tölkillisen valkeita papuja tomaattiliemessä.
· Voit lisätä ruokaan pienen tölkillisen tomaattisosetta tai, valkosipulia ja makaronia. Tarjoa keitto juustoraasteen kanssa.
· Vaihda keitossa oleva keräkaali paketilliseen pakastekalaa ja mausta keitto tomaattisoseella ja valkosipulilla.
Gruusialainen kaalivuoka
600¿800 g keräkaalia
(500 gr paistettua jauhelihaa)
2 sipulia
öljyä
2 prk tomaattipyrettä
3 tl paprikajauhetta
2-3 pientä suola- tai etikkakurkkua
1 dl juustoraastetta
5 valkosipulinkynttä
1 prk (120 g) smetanaa (ranskankermaa, kermaa...)
suolaa
1. suikaloi sipuli ja kurkku
2. suikaloi kaali (etenkin kovat kohdat ohuiksi suikaleiksi)
3. murskaa valkosipuli
4. kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä padassa/kattilassa
5. lisää kaali ja keitä 10-20 min
6. lisää loput ainekset
7. keitä hiljaisella tulella ilman kantta n. 1 h tai uuni 200 astetta
8. Ja jos haluat vielä herkullisempaa niin anna hautua vielä toinen tunti uunissa vaikka lämpö jo pois käännettynä.
On yhtä hyvää liahllisena tai lihattomana versiona, alkuperäinen ohje ilman lihaa....
aivan ihanan kuulosia ohjeita!
taidankin kokeilla jo huomenna jotain noista :)
tän on mun äiti opettanu. helppo ja hyvä! en koskaan tarkasti mittaa aineita vaan laitan ihan summassa. eli ei niin tarkkaa...
keräkaalta puolikas suikaleina
jauhelihaa esim 400 g. tai enemmänkin. hirvenjauheliha muuten sopii tähän tosi hyvin!
porkkanoita 4-6 riippuen koosta, viipaloituna
sipulia pilkottuna maun mukaan, ei tartte kuullottaa. itse laitan 1 ison
maustepippuria ainaki 5
laakerinlehtiä 2 kpl
1 lihaliemikuutio
(kuminaa jauhettuna tai kokonaisena vähäsen)
halutessaan voi lohkoa sekaan perunaa
suolaa maun mukaan
tee kuten muutkin keitot. mutta älä pidä kantta suljettuna kattilan päällä, muuten keitosta voi tulla kitkerää! laita kaikki ainekset kattilaan, perunat viimeisenä sitten kun kaalit ja porkkanat ovat jonkin aikaa kypsyneet. keitä kunnes kaalit pehmeitä, samoin porkkanat ja perunat.
vettä joutuu lisätä välillä kun sitä haihtuu. mutta keitosta tulee makeaa ja hyvää.