Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Raskaana – Katso, mitkä ruoka-aineet kuuluvat riskiryhmään!

Vierailija
19.11.2019 |

Graavilohi, pehmeät juustot, patee ja mäti – herkkuja, joita ei odottajille listeriavaaran vuoksi suositella. Katso, mitkä ruoka-aineet kuuluvat riskiryhmään!

Listera monocytogenes eli lyhyemmin listeria on yleinen ympäristössä esiintyvä bakteeri. Listerian aiheuttamaa tautia ihmisellä kutsutaan listerioosiksi. Se tarttuu yleisimmin elintarvikkeiden välityksellä.

Listerioosi on tautina harvinainen, mutta kuolleisuus siihen on korkea, 20 – 40 %. Erityisen alttiita listeriatartunnoille ovat raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset, sekä henkilöt, jopiden vastustuskyky on perussairauden vuoksi heikentynyt. Raskaana oleville listeria aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisia oireita. Vakavimmat seuraukset ovat keskenmeno, ennenaikainen synnytys tai vastasyntyneellä aivokalvontulehdus. Vastasyntyneet voivat saada tartunnan myös äidiltään.

Suomessa on vuosittain 40 – 90 listerioositapausta – taudin ilmaantuvuus Suomessa on EU-maiden korkeimpia.

Vältä näitä:
– Tyhjiö- ja suojakaasupakatut, kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalatuotteet
– Pastöroimaton maito ja siitä valmistetut juustot
– Pehmeät juustot (esim. home- ja tuorejuustot)
– Kuumentamattomat pakastevihannekset ja pakastemarjat
– Pateet
– Mäti

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
19.11.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan sama. Hysterian lietsontaa, ylivarovaisuutta ja joka vuosi uudet ohjeet. Maalaisjärki riittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan neljä kolme