Valmistatteko ruokia silmämääräisesti fiiliksen mukaan
Vai oletteko ohjeen orjia ja kaikki mitataan tarkasti?
Kommentit (11)
Sekä että. Itselleni kun laitan en jaksa katsoa ohjeita mut jos muille olen tarkka.
Riippuu todella paljon ruokalajista. Yleensä katson uuden ruokalajin ohjeen, teen ensimmäisen kerran pitkälti reseptin mukaan ja seuraavat kerrat vapaalla kädellä. Arjessa sovellan reseptejä mielen mukaan. Ja jos on vaikkapa italialainen resepti, niin otan ensimmäisellä kerralla huomioon että tomaatit maistuvat täällä erilaisilta ja saattavat tarvita toisenlaista maustamista tai määriä kuin alkuperäisessä reseptissä. Tarkkaan seuraan ohjetta ja mittaan millilleen ns. haastavissa resepteissä kuten tuulihatuissa, burgundinpadassa tai béarnaise-kastikkeessa.
Isäni on kemisti, joka on opettanut että ruoanlaitto on aina makujen tasapainon kanssa operoimista, jossa ei voi onnistua vain paperimatematiikalla, vaan tarvitaan aistihavainnollisia kokeita :)
Silmämääräisesti teen. Joskus katson uudesta reseptistä ainekset, mutta osaan kyllä päätellä minkä verran mitäkin tulee.
BB:tä kun katsoo niin tajuaa että ihmiset ei todella osaa laittaa ruokaa. Parasta tehdä reseptin mukaan jos ei ole velho keittiössä.
Harvoin seuraan reseptejä. Nuorempana harmitti kun isoäiti teki "maailmanparasta ruokaa" eikä voinut antaa reseptejä oikein mihinkään kun teki kaiken näppituntumalla, nyt mun poika marmattaa mulle samasta asiasta.😁
Oon liian laiska ja osaamaton reseptien seuraamiseen.
Ainoastaan leipoessa mitataan.
T: kokki evp
Näkö ja makuaistia seuraten. Osaan jopa ennustaa mitä seuraa kun sekoittaa makuja.
Esimerkkinä traagisen huonomakuinen likööri jonka kaveri oli ostanut. Siitä tulikin kidurus seremonia josta otettiin sorvileveys shottiin ennen ulosmenoa.
Keksin että miten jos greippimehua sekaan, hieman tasapainottamaan ällöä makeutta. Likööri loppui sinä iltana vaikka oli vielä vajaa litra jäljellä kuukauden shottien jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
BB:tä kun katsoo niin tajuaa että ihmiset ei todella osaa laittaa ruokaa. Parasta tehdä reseptin mukaan jos ei ole velho keittiössä.
BB on just se miksi inspiroidun tekemään tämän. :) Mittaavat kaurapuuroon kauratkin niin tarkkaan.
Saatan vilkaista ohjetta mutta harvemmin mittaan mitään, vaihtelen ohjeiden ainesosia myös mieleisempiin.
Sen verran mussa on insinöörin vikaa, että seuraan kyllä reseptien määriä aika tarkkaan varsinkin ekoilla kerroilla. Ja joihinkin ruokiin tarkistan ainesosat ennen kauppaan menoa vielä pitkään.
Kokemus on tuonut varmuutta soveltaa, mutta mitta on ahkerassa käytössä, enkä oikeastaan tiedä, miten mausteita kannattaisi käyttää.
On muuten ärsyttävää lukea reseptien kommentteja, joissa kehutaan hyväksi ja seuraavassa lauseessa todetaan, että vaihtoi puolet ainesosista toisiin. Että oliko se alkuperäinen ohje hyvä vai ei.
Pääsääntöisesti en ikinä mittaa mitään kokatessa.