Miten munakas tehdään?
Olen aina ajatellut että munakas = paistetut munat. Nyt koin ahaa -elämyksen kun tytär halusi tehdä kotona köksäntunnilla opittua munakasta ja siihen tuli kermaa ja munat vatkattiin eikä vain lyöty pannulle :D Olenko ihan toistaitoinen vai tekeekö muutkin tuota sekoitettavaa "luksusversiota"?
Kommentit (29)
Tyttäresi teki varmaan munakokkelia, siihen jotkut kai laittavat kermaa.
Tottakai munakas on eri juttu kuin paistetut kanammuna! Häh? Kerma tosin on luksusta.
Itse teen munakkaan perusohjeen mukaan: 2 kananmunaa + reilu puoli desiä vettä. Vatkataan rakenne rikki haarukalla, lisätään hyppysellinen suolaa ja pippuria.
Munakokkeliin tulee veden sijasta maitoa ja sitä sekoitetaan koko paistamisen ajan.
Tuota kermaversiota en ole kokeillut koskaan.
t: ei mikään kokki
Meillä munakas ei ole mikään luksusversio, koska mies ei tykkää maitotuotteista munakkaassa. Siis ihan vettä, kananmunia ja mausteita, haarukalla sekoitus ja pannulle, jossa on edellisen päivän tähteitä, esim. keitettyä perunaa ja kinkkua kuutioina, sekavihanneksia tms. Mutta kyllä munakkaaseen pitää lisätä nestettä ja sekoittaa, muutenhan se tosiaan on vain paistettuja munia. Raejuusto-kanamunaseoksesta tulee myös ihan hyvä munakas.
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Munakkaaseen voi käyttää mitä vain nestettä, kunhan se ei ole niin hapanta, että juoksettaa munan: vettä, maitoa, kermaa, kermaviiliä, heraa, jne. Siihen voi laittaa myös juustoa (tuorejuustoa tai juustoraastetta) ja erilaisia täytteitä (vihanneksia, usein tomaattia, paprikaa, sipulia, porkkanaa, tai jotain lihaa kunten kinkkua, kalkkunaa, makkaraa, tai sitä juustoa tai...)
Vierailija kirjoitti:
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Ei todellakaan rikota.
Sinccis
Sen kuuluu olla vielä valuva, kun veitsellä leikataan halki.
Millä muuten kutsutaan sitä, jos rikkoo munan rakenteen tasaiseksi ja lisää joukkoon esim. kaurahiutaleita ja mausteita ja ehkä pinaattia, mutta ei nesteitä? Ei paistettu muna muttei ihan lettukaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Ei todellakaan rikota.
Sinccis
Sen kuuluu olla vielä valuva, kun veitsellä leikataan halki.
Ai sä paistat kuorineen. Mielenkiintoista.
Mä en ikinä laita munakkaaseen mitään nestettä, vatkaan vain munien rakenteen rikki ja kippaan pannulle.
Vierailija kirjoitti:
Mä en ikinä laita munakkaaseen mitään nestettä, vatkaan vain munien rakenteen rikki ja kippaan pannulle.
Itse olen siis vain rikkonut pannulle, ovat sekoittuneet tai eivät :D Ap
Kun käyttää nesteenä vissyä, tulee munakkaasta kuohkea.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Ei todellakaan rikota.
Sinccis
Sen kuuluu olla vielä valuva, kun veitsellä leikataan halki.
Oikeasti tarkoitin, että munan kuori rikotaan ja massa valutetaan pannulle, joskus käy niin köpelösti, että keltuainenkin rikkoutuu. Ja tapoja on oikeasti kolme, häränsilmä jossa keltuainen ehjä, keltuainen rikottuna ja paistettu vain yhdeltä puolen tai sama paistettu molemmin puolin.
Mä teen arjen aamiasen pienelle pannulle: tl voita, rikon munan suoraan pannuun, myllystä suolaa, tilkka kermaa ja sekoitetaan paistinlastalla. Annetaan hyytyä, muttei ruskistua. Jää sekoitusastia tiskistä pois :)
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Ei todellakaan rikota.
Sinccis
Sen kuuluu olla vielä valuva, kun veitsellä leikataan halki.
Ai sä paistat kuorineen. Mielenkiintoista.
Ei kukaan paista kuorineen, mutta silti munaa ei rikota.
Sinccis
pälli
Jos ei keittiötermistö ole hallussa, niin turha vinkua muille. Vika on silloin vain itsessäsi.
Ystävällisesti,
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikös munakkaaseen kuulu nesteenä vesi ja kokkeliin maito/kerma? Munakasmassaa siirrellään pannun raunoilta keskelle paistamisen alussa ja sitten annetaan hyytyä "letuksi" kokkeli lähinnä keitetään ja sekoitetaan koko ajan.
Paistettu muna vain rikotaan pannuun ja annetaan olla koko kypsentämisen ajan.
Ei todellakaan rikota.
Sinccis
Sen kuuluu olla vielä valuva, kun veitsellä leikataan halki.
Oikeasti tarkoitin, että munan kuori rikotaan ja massa valutetaan pannulle, joskus käy niin köpelösti, että keltuainenkin rikkoutuu. Ja tapoja on oikeasti kolme, häränsilmä jossa keltuainen ehjä, keltuainen rikottuna ja paistettu vain yhdeltä puolen tai sama paistettu molemmin puolin.
Ei ole kuin yksi tapa. Munaa ei rikota, vaan se paistetaan yhdeltä puolelta ja keltuainen jätetään, niin että se on juuri juuri vielä valuva.
Vain yksi tapa!
Toki sinä voit keksiä omia tapojasi vaikka 100, mutta niillä ei Michelin ravintolan tähtiä irtoa.
Sinccis
Vierailija kirjoitti:
Mä teen arjen aamiasen pienelle pannulle: tl voita, rikon munan suoraan pannuun, myllystä suolaa, tilkka kermaa ja sekoitetaan paistinlastalla. Annetaan hyytyä, muttei ruskistua. Jää sekoitusastia tiskistä pois :)
Tää oli näppärä vinkki! Kiitos :) Ap
Rasvaa pannulle. Rikotaan munat kulhoon ja vatkataan ne sekaisin. Heitetään joukkoon vähän suolaa, persiljaa ja mustapippuria. Sitten kaadetaan se kuumalle, mutta ei liian kuumalle pannulle. Työnnellään reunoilta kohti keskusta ja kun pohja kiinteytyy käännetään munakas toisin päin. Munakas on siitä mahtavaa, että sinne voi sekaan laittaa täytteeksi mitä vaan. Makkaranpaloja ensin käristää ja sitten heittää annoksen päälle ja lopuksi juustoraastetta sulamaan. :P
Meillä näin luksusmunakas: vatkataan keltuaiset sekaisin ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi -yhdistetään käänneleen. Maustetaan suolalla ja rucolalla - tomaattihalloumia paistettuna viereen. Erinomainen ruoka.
No munakas todellakin on eri asia kuin paistetut munat.