Suomalainen "puhdas" ruoka- missä mennään nyt?
Tshernobylin jälkeen oli vuosikymmeniä suositus olla syömättä liikaa kalaa, erityisesti petokaloja (muistaako joku määrät tai löytää linkit?), kasarilla myös annettiin suosituksia rajoittaa kalaa ja sieniä Kuolasta tulleen elohopean, lyijyn ja muiden raskasmetallien takia. Suomalaista salaattia ei saanut ensin myydä EUssa luontaisen korkean nitraattipitoisuuden takia.
Missä mennään nyt? Ovatko Kuolan ja Tshernobylin jäämät jo laimentuneet niin, ettei rajoitussuosituksia enää ole? Miten sienet ja kalat? EU on ainakin nostanut sallittuja nitraattipitoisuuksia salaatille niin että niitä voi jo varmaankin viedä.
Aihe kiinnostaa koska haluan syödä puhtaasti, mutta "puhdas" on aika lailla mielikuvakäsite jos ei ole faktoja. Olisi kiva saada linkkejä muilta asiasta kiinnostuneilta!
Kommentit (2)
Nostan kun nyt on vegaanijutteluakin. Puhdasruokailijat, onko faktoja ja linkkejä kiitos?
ap
Kalaa voi syydä mielin määrin, kunhan kyseessä ei ole petokala. Raskasmetallit yms kun rikastuvat ravintoketjussa ylöspäin noustessa. Noita kasvien pitoisuuksia ei taideta enää mittailla, paitsi sillä yhdellä paikkakunnalla minne tuli iso laskeuma (ja sieltä ei päädy mitään ruokaa myyntiin).