Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi riisipakettien kyljessä ei ole ohjeistusta, että riisi tulee huuhdella kylmällä vedellä ennen keittämistä

Vierailija
27.05.2019 |

Riisi pitää laittaa siivilään ja huuhdella kylmällä vedellä ennen keittämistä. Mieluiten liotetaan vielä ennen huuhtelemista. Ja kaikista mieluiten riisi keitetään runsaassa vedessä ja kaadetaan siivilän läpi keitinvesi.

Näin minimoidaan myrkyt, joita riisissä on.

Kun kerta Evira näin suosittelee, miksi tätä ohjetta ei ole riisipaketin kyljessä? Kuka suomalainen hoksaa tehdä näin riisille?!

Kommentit (70)

Vierailija
1/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokoomus haluaa ettemme elä pitkään eläkkeellä.

Riisiä ei huuhdella edes kouluruokaa valmistettaessa, saatikka työmaaruokailussa.

Vierailija
2/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Evira suosittelee, eli ei ole pakollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

No jokainen joka ymmärtää mitään riisin keittämisestä?

Mutta olisihan se toki hyvä olla pakkauksen kyljessäkin, ei siinä mitään.

Vierailija
4/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eiköhän ne pöpöt kuole kun riisi keitetään :D Mitä järkeä tuhlata aikaa johonkin riisin esipesuun :D En ole koskaan pessyt etukäteen, enkä ole kuollut vielä näinä 28 vuotena.

Vierailija
5/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella riisin keittäminen väärällä tavalla voi aiheuttaa myrkkyriskin. Asiasta uutisoi muun muassa Independent-lehti.

Tuoreet kokeet osoittavat, että riisin keittäminen kattilassa tavalla, jossa vesi haihtuu hiljalleen pois, ei poista riisistä myrkyllistä arseenia. Arseenia muodostuu riisiin teollisten kasvinsuojeluaineiden käytön vuoksi. Arseeni on tutkimuksissa yhdistetty monenlaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpään.

Tuoreiden tutkimustulosten perusteella arseeni ei haihdu riisistä keittämällä, vaan riisiä tulisi liottaa yön yli vedessä, jotta myrkyt poistuvat.

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/tutkija-yleisin-valmistustap…

Vierailija
6/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

The Telegraph kirjoittaa brittiläisprofessori Andy Mehargin kokeesta, joka toteutettiin BBC:n Trust Me, I’m a Doctor -tv-ohjelmaa varten. Siinä riisiä keitettiin kolmella eri tavalla ja verrattiin, vaikuttaako valmistusmenetelmä arseenin määrään riisissä.

Ensin riisi keitettiin ehkä siihen tavallisimpaan tapaan: kattilaan laitettiin kaksi osaa vettä ja yksi osa riisiä, ja kiehuvan veden annettiin imeytyä riisiin.

Toinen erä valmistettiin niin, että riisi keitettiin hyvin väljässä vedessä – viisi osaa vettä yhtä osaa riisiä kohden. Kun riisi oli kypsää, ylimääräinen vesi kaadettiin pois kattilasta. Arseenin määrä lähes puolittui.

Kolmas valmistustapa oli liottaa riisiä yön yli vedessä. Arseenin määrä väheni 80 prosenttia.

Riisillä on luonnostaan taipumus kerätä maaperästä ihmiselle myrkyllistä arseenia, jonka on todettu aiheuttavan muun muassa syöpiä.

Eviran erikoistutkijan Eija-Riitta Venäläisen mukaan Mehargin tutkimustulokset kuulostavat järkeviltä.

– Mekin olemme tehneet pienimuotoisia kokeita, joissa olemme havainneet arseenia siirtyvän riisin keittoveteen, Venäläinen kertoo.

Hänen mukaansa väljässä vedessä keittäminen on helppo tapa varmistua siitä, että arseenia päätyy elimistöön mahdollisimman vähän – siis sen lisäksi, että syö muutenkin monipuolisesti ja vaihtelevasti. Asiantuntijan mukaan myös liottaminen saattaa toimia arseenin vähentämisessä.

https://www.menaiset.fi/artikkeli/hyva-olo/ravinto/tiedatko-miten-riisi…

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

DDT-jäämät lähtee ihan tavallisella keittämisellä.

Vierailija
8/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No jokainen joka ymmärtää mitään riisin keittämisestä?

Mutta olisihan se toki hyvä olla pakkauksen kyljessäkin, ei siinä mitään.

Riisi ei kuulu perinteiseen suomalaiseen ruokavalioon. Sehän rahdataan tänne Aasiasta.

Kukaan suomalainen ei tajua huuhdella tai liottaa riisiä, mikäli paketin kyljessä näin ei ohjeisteta!

En tiedä ketään, joka liottelisi riisiä tai edes huuhtelisi sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eiköhän ne pöpöt kuole kun riisi keitetään :D Mitä järkeä tuhlata aikaa johonkin riisin esipesuun :D En ole koskaan pessyt etukäteen, enkä ole kuollut vielä näinä 28 vuotena.

Nehän ei ole pöpöjä vaan myrkkyjä.

Suolistosyöpä on lisääntynyt hurjasti ja ikävä tapa kuolla, niin voisi olla hyvä alkaa vaikka huuhtomaan riisiä, kun se kuitenkin aika helppo juttu syöpään verrattuna.

Vierailija
10/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jos jossain kannattaa suosia luomua, niin riisi on ehkä yksi niistä kahvin ja banaanin lisäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eiköhän ne pöpöt kuole kun riisi keitetään :D Mitä järkeä tuhlata aikaa johonkin riisin esipesuun :D En ole koskaan pessyt etukäteen, enkä ole kuollut vielä näinä 28 vuotena.

Ei ole kyse pelkästään pöpöistä, vaan haitallisista aineista kuten lannoitus- ja tuholaismyrkyistä.

Bakteerit ym kuolee toki keittäessä.

Noi myrkyt ei vielä nuorella iällä näy missään, mutta pitkällä tähtäimellä kaikki kemikaalit on haitaksi, koska haittaavat normaalia elimistön toimintaa. Vanhemmiten aineenvaihdunta hidastuu, kemikaaleja kertyy rasvakudoksiin ja maksaan ja solujen toiminta häiriintyy. Riisin huuhtelu on toki pienen pieni pisara kun samaan aikaan saat haitallisia aineita joka puolelta. Meikit, voiteet, rasvat, hajusteet, lääkkeet, alkoholi, tupakka, deodorantti, lisäaineet elintarvikkeissa, siivousaineiden kemikaalit yms ja lisäksi mikromuovit. Esim kasvorasvoissa on melkein aina mikromuovia (sodium polyacrylate) ja tätä kun laittaa iholle joka päivä, niin elimistösi kyllästyy muovilla. Älytöntä, että pillit kielletään, mutta kosmetiikkayhtiöt saavat laittaa vaikka mitä nanoja tuotteisiinsa.

Ihmiset pelkäävät vieläkin susia ja karhuja ja metsää, mutta eivät näe todellisia uhkia, kuten aineita, joita kaikki laittavat suusta alas joka päivä. Sitten ihmetellään, että miksi on masennusta, kilpirauhasen häiriöitä, suolisto-oireita, syöpää ja miksi ihmiset ovat ylipainoisia.

Vierailija
12/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sama puute on jauhelihapaketeissa. Ei löydy pesuohjetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eiköhän ne pöpöt kuole kun riisi keitetään :D Mitä järkeä tuhlata aikaa johonkin riisin esipesuun :D En ole koskaan pessyt etukäteen, enkä ole kuollut vielä näinä 28 vuotena.

Siellä huuhtelulla saadaan lika ja liika tärkkelys pois. Minä ainakin syön mieluummin puhdasta ruokaa. 

Vierailija
14/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

On riisiä ja "riisiä". Kusinen ja hiekkainen "etninen" pitääkin pestä jos semmoista erehtyy ostamaan.

"Tehtaiden" laaturiisi on puhdasta suoraan paketista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Jos jossain kannattaa suosia luomua, niin riisi on ehkä yksi niistä kahvin ja banaanin lisäksi.

Tiesitkö että arseenia on luonnostaan maaperässä? Toisilla paikoilla enemmän kuin toisilla. Riisillä on taipumus kerätä itseensä maaperässä olevaa arseenia. Ymmärrätkö että täten luomumerkinnällä ei voi vaikuttaa asiaan? Vielä kerran: siksi ei voi, koska maaperässä on arseenia, ja riisi imee arseenia. Arseenia ei ole maaperässä siksi että ihminen käyttäisi sitä ei-luomun lannoitteena, vaan arseenia kuuluu olla maaperässä, riisi vain imee sitä, koska se on sen ominaisuus.

Vierailija
16/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Eiköhän ne pöpöt kuole kun riisi keitetään :D Mitä järkeä tuhlata aikaa johonkin riisin esipesuun :D En ole koskaan pessyt etukäteen, enkä ole kuollut vielä näinä 28 vuotena.

Ei ole kyse pelkästään pöpöistä, vaan haitallisista aineista kuten lannoitus- ja tuholaismyrkyistä.

Bakteerit ym kuolee toki keittäessä.

Noi myrkyt ei vielä nuorella iällä näy missään, mutta pitkällä tähtäimellä kaikki kemikaalit on haitaksi, koska haittaavat normaalia elimistön toimintaa. Vanhemmiten aineenvaihdunta hidastuu, kemikaaleja kertyy rasvakudoksiin ja maksaan ja solujen toiminta häiriintyy. Riisin huuhtelu on toki pienen pieni pisara kun samaan aikaan saat haitallisia aineita joka puolelta. Meikit, voiteet, rasvat, hajusteet, lääkkeet, alkoholi, tupakka, deodorantti, lisäaineet elintarvikkeissa, siivousaineiden kemikaalit yms ja lisäksi mikromuovit. Esim kasvorasvoissa on melkein aina mikromuovia (sodium polyacrylate) ja tätä kun laittaa iholle joka päivä, niin elimistösi kyllästyy muovilla. Älytöntä, että pillit kielletään, mutta kosmetiikkayhtiöt saavat laittaa vaikka mitä nanoja tuotteisiinsa.

Ihmiset pelkäävät vieläkin susia ja karhuja ja metsää, mutta eivät näe todellisia uhkia, kuten aineita, joita kaikki laittavat suusta alas joka päivä. Sitten ihmetellään, että miksi on masennusta, kilpirauhasen häiriöitä, suolisto-oireita, syöpää ja miksi ihmiset ovat ylipainoisia.

No tottakai se nyt on tärkeää että naisten pitää meikata itsensä nätiksi. Paljon tärkeämpää kuin luonto ja ympäristö!

Vierailija
17/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Näin ihan btw muuten kantaa ottamatta aiheeseen: olen kyllä joskus lukenut jostain riisipaketista, että huuhtomista suositellaan.

Vierailija
18/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Huuhtelen riisit aina ennen keittämistä, opin se jo kotona, äitini teki aina näin. Huuhteluun menee aikaa korkeintaan minuuttia.

Vierailija
19/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Se on vain suositus.

Maailma on täynnä suosituksia - kasviksia pitää syödä 500g/pv, nukkua 8h/vrk, villavaatteet tuulettaa ja kengät kiilottaa.

Vierailija
20/70 |
27.05.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

helpompaa kun jättää riisin kokonaan pois

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi kolme viisi